Ari Posted January 19, 2011 Report Share Posted January 19, 2011 Nowa wersja Camogroma przez Helikon jest lepsza kolorystycznie. Dotyczy to TCU tak jak i kroju SFU. Nie jest juz to zolta jajecznica z posypka koperku - tylko coraz blizej i lepiej odzwierciedla MC, ale jeszcze brakuje. Quote Link to post Share on other sites
KEMOT95 Posted January 19, 2011 Report Share Posted January 19, 2011 A podał byś jakiś link. Chciałbym zobaczyć tą nową wersje Camogromu. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Przeciez widac go na TCU kilka postow wyzej. SFU nalezy kupowac osobiscie - bo niektore sklepy maja jego nowsza wersje, a inne maja jeszcze wersje stara jako jajecznica z koperkiem Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 (edited) http://img291.imageshack.us/g/dscf0823v.jpg/ Oto pierwsza partia zdjęć. Bluza TCU Helikon Kapelusz Propper Kamizelka TAJ Miwo Praszka Mam wrażenie, na żywo oczywiście, że TCU Helikona ma kolor niemal identyczny z pozostałymi przedmiotami. A na pewno o lepszy od starych SFU. Edited January 20, 2011 by Olek96 Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Podaj jeszcze sklad materialu poszczegolnych rzeczy - bo to takze ma spore znaczenie na odcien koloru. Bo z tego co widze, to chyba kapelusz proppera nie jest w wersji 65 polyester/35 bawelna Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 (edited) MP - Cordura Helikon - 50/50 NYCO Propper - 65 polyester/ 35 cotton (sam się dziwię, myślałem, że 100% bawełna) Dane wzięte z wszytych etykiet. Propper, jak i Helikon są w Rip-Stopie o ile się nie mylę. Edited January 20, 2011 by Olek96 Quote Link to post Share on other sites
KEMOT95 Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 A nie wiecie jaka wersja MC Helikona była by lepsza ta starsza, czy nowsza? Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted January 22, 2011 Report Share Posted January 22, 2011 (edited) Nowa, zdecydowanie. Nie jest tak "żółtawa". Ari ładnie opisał starą wersję - "jajecznica z koperkiem" A co do trzymania kolorów - jest to na tyle nowy produkt, że nie da się tego osądzić. Edited January 22, 2011 by Olek96 Quote Link to post Share on other sites
KEMOT95 Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 A on jest taki ciemny jak na zdjęciu? Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 (edited) Przecież kilka postów wyżej wrzuciłem zdjęcia z porównaniem materiałów trzech producentów, w tym TCU Helikona. Sam osądź. Wg. mnie jest odcień kolorów ma dobrany niemal idealnie. Edited January 23, 2011 by Olek96 Quote Link to post Share on other sites
KEMOT95 Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 Czyli nowszy model lepszy taki jak ten http://www.e-militaria.pl/p-639/bluza-helikon-tactical-combat-uniform-camogrom Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 Tak, jakbyś miał zamawiać i chcesz mieć pewność dobrego koloru, to tak. Quote Link to post Share on other sites
johny1mob Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 faktycznie nie najgorzej to wygląda Quote Link to post Share on other sites
KEMOT95 Posted January 24, 2011 Report Share Posted January 24, 2011 Dzięki Olek. Quote Link to post Share on other sites
luki48 Posted May 26, 2011 Report Share Posted May 26, 2011 (edited) Witam jestem tu nowy i wszystkich pozdrawiam . Mam pytanie odnośnie kontraktowego multicama którego właśnie nabyłem, do czego są te małe kwadraty z taśmy naszyte na lewym mankiecie bluzy i patce od kieszeni spodni. Edited May 26, 2011 by luki48 Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted May 26, 2011 Report Share Posted May 26, 2011 (edited) Mają za zadanie odróżnić nieplane ACU-FR od zwykłego ACU. Edited May 26, 2011 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
luki48 Posted May 26, 2011 Report Share Posted May 26, 2011 Wielkie dzięki nie wpadł bym na to nigdy. Quote Link to post Share on other sites
huxley Posted May 27, 2011 Report Share Posted May 27, 2011 (edited) @luki48 . Służa do identyfikacji żołnierza w nocy przy włączonym nvg, coś jak cat eyes na hełmie Edited May 27, 2011 by huxley Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted May 27, 2011 Report Share Posted May 27, 2011 Przeczytaj jeszcze raz posta nr.742, zatrzymaj się w momencie w którym jest mowa o umiejscowieniu i materiale z którego są te kwadraty. Przeanalizuj i zdaj sobie sprawę, że nie masz racji. Quote Link to post Share on other sites
huxley Posted May 27, 2011 Report Share Posted May 27, 2011 rzeczywiście masz racje, pkt dla Ciebie Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Pytanie do użytkowników Multicamów wszelkiej maści i autoramentu: jak jest z przewiewnością? Zdołałem się doczytać, że Propper pod tym względem jest nędzny (teflon). Jak z Truspecami? Jak z mundurami z Curahee oraz ML? Quote Link to post Share on other sites
pietrasss Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Zaleznie jaki Tru Spec, są i Pesco 65/35 RS(propper również pesco), są i Nyco 50/50 RS. Te drugie spisują sie bdb, materiał jak i krój na przyzwoitym poziomie. Kolory są żywe (w porównaniu do Tru speców z lat poprzednich). Osobiście M.L. nie testowałem ale znajomy biega w tym mundurze i sobie chwali. Jest to również R/S, materiał CP. Currahee ma świetny krój, duzo pozytywnych opini zbiera. Nie wiem z jakiego konkretnie materiału szyje Currahee Multicamy ale przypuszczam ze z tego samego co M.L. (moge sie mylić, jak coś to poprawcie mnie). Na stronie maja tylko Olive, ale ostatnio pytalałem sie ich i Wz i Mc też jest. Mundury są bardzo dobrze dopasowane, do tego miła i szybka obsługa ze strony producenta, czego chcieć wiecej...:P Propper jak to propper, bardzo łatwo sie targa. Rozdarcia po uzytkowaniu około rok są czeste dla tych mundurów. Osobiście skłaniał bym sie ku Currahe i Tru-specowi. Szyte na podobnym poziomie (wysokim). Currahee wychodzi troche taniej. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 (edited) Była mowa w tym temacie, że Currahee robi w materiale od Crye. Edited June 4, 2011 by Nath Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 (edited) A ja polecę Vertxa. Firma, która pochodzi od ArcTeryx'a (chyba nie trzeba nikomu przedstawiać). Materiał oczywiście od CP, ale same wyróżniają się wśród CH, Miwo itd. Oczywiście krój nie każdemu musi przypasować, spodnie są dosyć obszerne, można rzec, że są bardziej workowate od innych, ale niesamowicie wygodne. Po szczegóły odysłam do Google, RWS lub profil Vertx'a na MordoKsiągu. Edited June 4, 2011 by Mati13k Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted June 4, 2011 Report Share Posted June 4, 2011 Ech, na temat materiałów nyco i pesco były dyskusje... ja mając oba od truspeca nie stwierdzam żeby pesco oddychało gorzej niż nyco. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts