jumbo71 Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Tutaj się schowałeś na fotce? Jak nie tu to cie na niej nie ma :P Quote Link to post Share on other sites
Sith Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Dokładnie to miejsce :-P . Przyklękłem by jeansów było jak najmniej. Quote Link to post Share on other sites
Switek69 Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Helikon (Camogrom) to zasadniczo kopia SUEZa właśnie ;-) No właśnie ... a czym się różnią w detalach? Bo o tym, ze suez (camocgrom) jest ciemniejszy od oryginalnego mc i zdaje się ma jeden kolor mniej? Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Ciekawe jakie roznice są pomiedzy camogrom a suezem. Jakies napewno bo prawa patentowe itp. Poczekamu na obiecane zdjecia porownawcze wszystkiego to sie dowiemy Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 8, 2008 Report Share Posted November 8, 2008 (edited) Jestem po po rozmowe ze znajomym ktory robil porownanie bluzy helikon camogrom z propprerm mc. Propper jest troszkę jaśniejszy. Zacyznam sie zastanawiac czy by nie kupić bluzy BDU Proppera i nie przerobic na RAIDa bo mi ten helikonowski kroj bluzy jakos nie do konca lezy... Edited November 8, 2008 by Jaeger Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted November 8, 2008 Report Share Posted November 8, 2008 Z porównywaniem kolorów jest taki problem, że nawet dwie bluzy Helikonu obok siebie mogą mieć istotne odchyłki w kolorach, dotyczy to jak sądzę w takim samym stopniu produktów Propper czy Tru Spec... Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 http://lh4.ggpht.com/_krlk3QbzQbM/SRgrRq9h...40/S7300216.JPG Porównanie Multicamo vs Propper :) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 No proszę a tu jednak ciemniejszy jest propper... Na żywo wygladałoto tak smao czy taka roznica jest dzieki aparatowi cyfrowemu? Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 Ciemniejszy jest. I wg mnie na prawde warto dołożyć do Proppera choćby ze względu na trwałość. Wkrótce zrobię porównanie Proppera z Camogromem i być może dorwę materiał SUEZa :) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 No to jednak proppery się dość ostro rożnią pomiędzy partiami. Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 Multicam Proppera zawsze jest ciemniejszy i jak dla mnie ma mało do samego Multicama, to już Suez i Camogrom są lepiej porównywalne jak przywdzieje się opożądzenie w MC ;-) . Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 A Truspec? Chciałbym zobaczyć porownanie helikona z truspecem.. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted November 12, 2008 Report Share Posted November 12, 2008 Myślę że trwałość tych mundurów w Camogrom będzie większa niż dotychczasowych rip-stopów Helikona, a to ze względu na to, że tutaj jest nie 100% bawełny a NYCO. Widziałem wczoraj ten mundur w użyciu i bardzo fajnie wygląda, moim zdaniem na obecną porę roku jest ok. Quote Link to post Share on other sites
ThePesH Posted November 24, 2008 Report Share Posted November 24, 2008 Spodnie - TruSpec TRU Kurtka - Parka Camogrom Buty - Magnum Amazon 4 Tło mury zamku Conisbrough - wczoraj popołudniu Dla porównania kolorystyki multicama i camogromu Quote Link to post Share on other sites
ThePesH Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Porównanie parki Helicona z MC innych producentów: Spodnie firmy OPS [Materiał orginalny Crye Precision] [Metka MC] Czapeczka firmy Hook&Loops [Materiał na licencji] [Metka MC] Kapelusz firmy Propper [Materiał na licencji Propper] [Metka MC] Plecak firmy TruSpec [Materiał na licencji TruSpec] [Metka MC] Buty Magnum Elite Spider Parka w całej okazałości i szczegółach Camogrom & Propper kapelusz Camogrom & H&L czapeczka Camogrom & Propper spodnie BDU Camogrom & TruSpec spodnie TRU/ACU Parke użytkuje od 5 dni w deszczowej i wietrznej anglii - sprawdza sie w chodzeniu po mieście.Niestety nie miałem okazji wybrać się jeszcze w góry - ale wszystkow swym czasie. Na chwile obecną jestem bardzo zadowolony z zakupu. Quote Link to post Share on other sites
Pykus Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Może ktoś wie jak to jest z wyborem materiału - http://www.allegro.pl/item485413378_kpl_bl...ikon_roz_m.html Cytuje: "Materiał NYCO50 % nylon ,50 % bawełna !Dostępny w dwóch rodzajach materiału : gładki NYCO 50 na 50 % rip stop nyco 50 na 50% (charakterystyczna kratka) KUPUJĄCY DECYDUJE O RODZAJU MATERIAŁU DO WYSYŁKI !!" Który lepszy jakościowo albo jakieś małe porównanie :-o Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted November 28, 2008 Report Share Posted November 28, 2008 Ja polecam rip-stop. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted November 30, 2008 Report Share Posted November 30, 2008 (edited) Może ktoś wie jak to jest z wyborem materiału - http://www.allegro.pl/item485413378_kpl_bl...ikon_roz_m.html Cytuje: "Materiał NYCO50 % nylon ,50 % bawełna !Dostępny w dwóch rodzajach materiału : gładki NYCO 50 na 50 % rip stop nyco 50 na 50% (charakterystyczna kratka) KUPUJĄCY DECYDUJE O RODZAJU MATERIAŁU DO WYSYŁKI !!" Który lepszy jakościowo albo jakieś małe porównanie :-o Ja ogólnie to nie brał bym helikona w camogrom, wg mnie jest za jasny. Dużo ludzi u mnie ma te MC: http://allegro.pl/item496180999_komplet_mu..._roz_l_reg.html Materiał jest przyjemny i wytrzymały. Na kolanach i łokciach są wstawki z mocniejszego materiału. Kolor bardzo zbliżony do oryginalnego MC co zresztą widać na zdjęciach. Edited November 30, 2008 by Majkel86 Quote Link to post Share on other sites
ThePesH Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 Ja ogólnie to nie brał bym helikona w camogrom, wg mnie jest za jasny. A co powiesz na zamieszczone zdjęcie: Parka Camogrom & spodnie OPS [orginalny materiał CP] Każdy producent który drukuje kamuflaż MC na licencji robi go niewiedzieć zemu w innych odcieniach... Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 Najlepsze jest to, że z bliska materiały się wyraxnie różnia. jednak jak ThePesH stoi pod ścianą w cienu, to tak na dobrą sprawe różnic nie widać. A ceny Proppera w porównaniu z Helkonem sa na tyle wysoko, że jak na pewno Proppera nie wezmę. Do tego, jakoś materiału i krój wcale nie jest duzo lepszy (imho). Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 (edited) Parka jest w wykonana z materiału poliestrowego z zewnątrz, inaczej niż w przypadku mundrów. Ponadto parka jest w kopi kamuflażu MutliCam, kamuflaż nie jest opracowany na zlecenie Helikona (jak w przypadku mundurów, gdzie znajdziemy wstawki "CAMOGROM" w kamuflażu, materiał parki jest stosowany również w innych chińskich produktach). dlatego różni się nieco odcieniem od "CAMOGROMU". Mundury Helikona są wycinkiem MC zawierającym więcej piaskowego, te z aukcji posiadają więcej brązowego. Stąd ta większa "jasność", lub mają zastosowany inny barwnik jako kolor brązowy. Tutaj zdjęcie porównujące camogrom i kopie MC: Jak widać w CAMOGROMie piaskowy przechodzi w jaśniejszy brąz niż w drugim wzorze kamuflażu. Nie widać tego aż tak dobrze na zdjęciu, ze względu na flash'a. Każdy producent który drukuje kamuflaż MC na licencji robi go niewiedzieć zemu w innych odcieniach... Fakt, Tru-Spec, Propper mają inne odcienie, a to dziwna sprawa, bo na barwnikach wiele nie zaoszczędzą, więc jaki tego powód? Może mają licencję tylko na wzór, nie kolory, a mogło by tak być, bowiem gdyby np. Propper zaczął sprzedawać materiał identyczny jak Crye, to Crye straciło by po prostu klientów żądających poprawnego MC. Edited December 1, 2008 by Majkel86 Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 2, 2008 Report Share Posted December 2, 2008 Najważniejszą zmienną, która powoduje różnice kolorystyczne jest zawsze skład surowcowy tkaniny... Quote Link to post Share on other sites
ThePesH Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Najlepsze jest to, że z bliska materiały się wyraxnie różnia. jednak jak ThePesH stoi pod ścianą w cienu, to tak na dobrą sprawe różnic nie widać. Proszę bardzo - zdjęcia w słońcu: Spodnie OPS materiał CP & Parka Camogrom [kopia kopii MC] Jak narazie Parka jest produktem którego nadruk jest najbardziej zbliżony do orginalnego materiał CP - Propper , TruSpec, H&L, wyraźnie różnią sie odcieniami barw Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 (edited) Spodnie OPS materiał CP & Parka Camogrom [kopia kopii MC] Parka nie jest w CamoGrom :) Parka jest w kamuflaż, który jest kopią MC. CamoGrom ma charakterystyczny nadruk: Czy taki nadruk jest na parce? Z tego co widzę i mi wiadomo to nie, czyli parka jest w jakąś kopie MC. Także skrócę moją myśl przewodnią, że jeśli chodzi o kopie MC to CamoGrom jest wg mnie tą najmniej udaną. Parka Helikon - ok, mundur helikon - ble. ;) Edited December 3, 2008 by Majkel86 Quote Link to post Share on other sites
ThePesH Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Na pare nie ma nadruku "Camogrom". Ale - producentem jest Helikon twórca kopi kopii MC - materiał parki to nie bawełna ani ripstop wiec nadruk ma inny odcień niż komplet mundurowy SF [co jest logiczne] Pozwole sobie na stwierdzenie ze materiał parki był drukowany pierwszy i Helikon moze nie miał jeszcze pomysłu na nazwe nadrukowaną. Tak czy siak nadruk i odcienie kamo parki są jak widać najbardziej zbliżone do materiału CP użytego w spodniach OPS Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts