Foka Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Można w zasadzie przyjąć, ze np. w Mauserze 98k/Mosinie itd. "body" to kolba z łożem, czyli drewnoNie ma to nic wspolnego ze szkieletem broni. Technicznie to bardzo proste Navy. Nikt tego nie bedzie rozwiercal. Demontujemy zdekowana lufe w calosci i wstawiamy w to miejsce replike lufy (np z aluminium), co sie nazywa w airsofcie "lufa zewnetrzna". A to nie ma najmniejszego problemu. Ale nie mówmy wtedy o deko przerobionym na ASG. Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Ale nie mówmy wtedy o deko przerobionym na ASG. Ale jeśli zmienimy tylko lufę, a komora zamkowa pozostanie? Lufę można obciąć, a i tak będzie strzelać jeśli komora nie jest zdekowana. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 W miejsce komory nabojowej raczej będzie komora HU... Ale o szczegółach konstrukcyjnych nie będę się wypowiadał bo nie robiłem takich przeróbek. Poza tym komora nabojowa jest zaspawywana podobnie jak lufa. Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Chodziło mi o to, czy jeśli zmienimy lufę na atrapę, to broń nie będzie już dekiem? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Dobre pytanie... Formalnie rzecz biorąc chyba nie. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Co rozumiesz przez body? Szkielet? Nie można.Uwielbiam tę nowomowę - body to w języku ojczystym (wiem, wiem, niemodne) korpus. W tym przypadku Foka, chodzi o komorę zamkową, szkielet to masz jedynie w pistoletach. A tak nawiasem mówiąc, o ile dobrze pamiętam, to przepisy dotyczące deaktywacji broni każdy kraj ma własne, ale... zdeaktywowane konstrukcje z innych państw można przywozić bez problemów do Polski i są tutaj uznawane. I tak można sobie kupić tego rodzaju produkt w Niemczech czy Republice Czeskiej i zupełnie legalnie wwieść go do kraju. Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Czyli innymi słowy, nawet jeśli w jakimś kraju przepisy odnośnie deaktywowania broni wymagają dokonania mniejszych i łatwiej odwracalnych "zniszczeń" w dekowanym egzemplarzu niż wymagają tego nasze przepisy, to i tak takie deko jest legalne również w Polsce? Quote Link to post Share on other sites
us socom Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Te na dole to prawdziwy zdekowany AK UESa,kupił go na czeskim allegro,od TM-ki wsadził tam GB Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 od TM-ki wsadził tam GB Eee to kicha znaczy że strzela przez lufe 7.62 ?? to w coś trafia ?? ;) Oki oki żartowałem zakładam że z GB wymienił/wsadził tyż lufę i komorę HU :) Quote Link to post Share on other sites
past Posted August 22, 2006 Report Share Posted August 22, 2006 Dodam coś do dyskusji. Wszelkie szczegóły dekowania zgodnego z polskim prawem są w wspomnianym rozporządzeniu. Potwierdzeniem JEDYNYM LEGALNYM jest odpowiednia pieczątka na "DECO" CLK, a nie "papier" od rusznikarza. Kupienie DECO w jakimkolwiek kraju upodabnia kupującego do Jezusa. Na granicy i tylko w ręku Polaka deco przeistacza się w broń. W ręku np Czecha z Europejskim Paszportem Broni jest nadeal DECO. Kupowanie Deco w Czechach od granicy jest przestępstwem.( Czeska wersja PPSz kosztuje około 180 zł deco) Nawet jak ktoś kupi w Polsce DECO z polskimi Papierami to . po pierwsze - wszelkie przeróbki mogą mieć konsekwencje w postaci paragrafu za "wyrób broni" po drugie nasza specyfikacja wymaga "ślepej" lufy Wszelkie informacje prawne dostepne są w internecie [ Dodano: 22.08.2006, 13:01 ] Co rozumiesz przez body? Szkielet? Nie można.Uwielbiam tę nowomowę - body to w języku ojczystym (wiem' date=' wiem' date=' niemodne) [b'']korpus[/b]. W tym przypadku Foka, chodzi o komorę zamkową, szkielet to masz jedynie w pistoletach. A tak nawiasem mówiąc, o ile dobrze pamiętam, to przepisy dotyczące deaktywacji broni każdy kraj ma własne, ale... zdeaktywowane konstrukcje z innych państw można przywozić bez problemów do Polski i są tutaj uznawane. I tak można sobie kupić tego rodzaju produkt w Niemczech czy Republice Czeskiej i zupełnie legalnie wwieść go do kraju poprosze o podstawę prawną , wg informacj od Policji mylisz się, jeśli jesteś obywatelem Polski oczywiście Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 22, 2006 Report Share Posted August 22, 2006 Kupienie DECO w jakimkolwiek kraju upodabnia kupującego do Jezusa. Na granicy i tylko w ręku Polaka deco przeistacza się w broń.Nie zgodziłbym się z tą opinią. Brak jest ku temu jednoznacznej podstawy prawnej - innymi słowy' date=' co nie jest zakazane jest dozwolone. Pomijając już fakt, że coś co w innym kraju jest pozbawione cech użytkowych nagle nie może się przeistaczać w broń w Polsce. Ustawa definiuje czym jest taka broń pozbawiona cech użytkowych i jakimi cechami ma się charakteryzować w Polsce (punca CLK etc.) natomiast ustawodawca zapomniał o tego rodzaju konstrukcjach przywożonych zza granicy. Kupowanie Deco w Czechach od granicy jest przestępstwemPodstawa prawna? Tutaj prawo jest uznaniowe - albo respektujemy przepisy innych państw dotyczącego tego przedmiotu, albo nie. Brak jest procedury weryfikującej dokumenty wystawiane w innych państwach. poprosze o podstawę prawną , wg informacj od Policji mylisz się, jeśli jesteś obywatelem Polski oczywiścieJakich informacji od policji? Czyżby znowu wchodziło tzw. "prawo powielaczowe" albo uznaniowość? Jedyne, co policja może Ci przekazać, to, że nie zna jednoznacznej odpowiedzi, ale znając politykę działania każdej biurokratycznej organizacji odmówi Ci posiadania i postraszy, aby nie robić sobie kłopotu. I na tym chyba ta odpowiedź polegała, prawda? ;) Quote Link to post Share on other sites
past Posted August 22, 2006 Report Share Posted August 22, 2006 odpowiedz Pani .... w KWP we Wrocławiu , Pani zajmuje się wydawaniem pozwoleń na broń i Pani nie potrafi przytoczyć podstaw prawnych Masz racje ale brak interpretacji i jednoznacznych wytycznych na granicy czy przy przeszukaniu będzie "przeciw tobie" Po pewnym czasie pewnie cie uniewinnią albo dostaniesz "zawiasy" Ale szkoda nerwów Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted August 30, 2006 Report Share Posted August 30, 2006 Przypadkiem natrafilem na opis pelnej procedury pozbawiania cech uzytecznosci: http://bip.lublin.kwp.policja.gov.pl/_engi...=419&menuid=419 . Dosc wyraznie wynika, ze dotyczy to funkcjonujacych egzemplarzy broni palnej, brak jest jakiejkolwiek wzmianki na temat deko przywozonego z krajow UE czy tez egzemplarzy deko posiadanych przez wprowadzeniem nowelizacji ustawy. Masz racje ale brak interpretacji i jednoznacznych wytycznych na granicy czy przy przeszukaniu będzie "przeciw tobie" Tak nie powinno byc i nie dajmy sie zastraszac! Poza tym chyba od czasow rzymskich obowiazuje zasada, ze wszystkie watpliwosci rozstrzyga sie na korzysc podejrzanego/oskarzonego! :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 30, 2006 Report Share Posted August 30, 2006 Przy Poza tym chyba od czasow rzymskich obowiazuje zasada, ze wszystkie watpliwosci rozstrzyga sie na korzysc podejrzanego/oskarzonego! :mrgreen: No, zwłaszcza w IV erpe... Quote Link to post Share on other sites
Guest ELiTE HUNTER Posted September 24, 2006 Report Share Posted September 24, 2006 wątpie czy wogole byłby sens pozyskania body z prawdziwej broni ponieważ wiekszosc replik jest licencjonowanych przez producentów replikowanych karabinów więc napewno konstrukcyjnie daleko nie odbiega od oryginału takie moje zdanie jako zielonego :D Quote Link to post Share on other sites
kozłov Posted September 24, 2006 Report Share Posted September 24, 2006 wątpie czy wogole byłby sens pozyskania body z prawdziwej broniponieważ wiekszosc replik jest licencjonowanych przez producentów replikowanych karabinów więc napewno konstrukcyjnie daleko nie odbiega od oryginału takie moje zdanie jako zielonego :D Ta...a widziałeś może Glauberyta w airsofcie? Jak zdobędziesz body to sobie można takie coś zrobić... A wiesz że repliki licencjonowane to niezawsze mają wszystkie trademarki. Przyładem jest mo P990 Z KWC/CG. Jest na licencji a brak oznaczeń na magazynku i wyrzutniku łusek. Więc jeśli ktoś ma możliwość to jest sens pozyskiwania prawdziwego body. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted September 24, 2006 Report Share Posted September 24, 2006 Ta...a widziałeś może Glauberyta w airsofcie? Jak zdobędziesz body to sobie można takie coś zrobić... Niezdobędzie się drogą legalną. Po prostu komora zamkowa i jej pokrywa sa istotnymi elementami broni. A zresztą nie wiem jak wsadziło by się tam gearboxa. Brak tam miejsca na niego. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted September 24, 2006 Report Share Posted September 24, 2006 BZDURA. Pokrywa komory zamkowej NIE JEST istotną częścią broni. Zaś same komory można jak najbardziej legalnie kupić - muszą być jedynie pozbawione możliwości wykorzystania ich do zrobienia broni, co poświadcza odpowiedni certyfikat. Wiem, kto takie certyfikowane komory ma - w pełni legalne. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted September 24, 2006 Report Share Posted September 24, 2006 Krolik, jak wiesz, gdzie mozna kupic LEGALNIE zdekowane komory zamkowe, np do AK, to sie nie szczyp i badz laskaw podzielic sie z nami ta wiedza! Jesli to jest legalne, to chyba nie jest to tajemnica, a ja przykladowo bym chetnie skorzystal! Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted September 24, 2006 Report Share Posted September 24, 2006 Umówmy się tak - kiedy dowiem się, że proces certyfikacji został zakończony (na MSPO był w toku) dam znać. Wiem, że ma być również dostępna zdekowana broń WP. Oczywiście certyfikowana przez CLK, jak i komory. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted September 25, 2006 Report Share Posted September 25, 2006 OK, to nalezy zaznaczyc, ze wiesz, gdzie to MOZNA BEDZIE kupic (w nieokreslonej przyszlosci), a nie pohopnie stwierdzac, ze takie rzeczy leza i czekaja na klientow! :wink: O ile sie domyslam, chodzi pewnie o przedsiewziecie zwiazane z "works11"... Moze Catch cos wiecej zdradzi? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted September 25, 2006 Report Share Posted September 25, 2006 Bo o to dokładnie chodzi. :) Ale fakt, wyraziłem się niezbyt precyzyjnie, co nie zmienia faktu, iż jest to możliwe do zrealizowania. Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted October 1, 2006 Report Share Posted October 1, 2006 Rozwinęlo sie może coś w temacie works11? Przypadkiem znalazłem gdzieś na jakimś forum wypowiedź Catcha z kwietnia że niedługo otwierają strone www.works11.com. No i strona niby jest ale asortyment że tak powiem niezbyt bogaty. EDIT: O, tutaj sie Catch wypowiedział na ten temat Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted October 1, 2006 Report Share Posted October 1, 2006 No niby strona jest, ale sklepu jakby nie bylo, bo mail sklepowy nie dziala... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts