qwmx Posted July 31, 2006 Report Share Posted July 31, 2006 Przykładowy numer: DLA100-85-C-0346 Czy ktoś może opisać co oznaczaja kolejne liczby? Ja podejrzewam ze 85 to rok kontrkatku (1985). Czyż nie? I drugie pytanie, czy rok kontrkatu to zawsze rok produkcji? Czy np. kontrakt podpisano w 1985, tak bito na metkach a produkowane to było jeszcze przez kolejne 10 lat? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted July 31, 2006 Report Share Posted July 31, 2006 Odsyłam do ostatniego numeru "Komandosa" - tam masz wyjaśnienie. Co do drugiej części pytania - data kontraktu nie oznacza daty produkcji. Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted July 31, 2006 Author Report Share Posted July 31, 2006 a jeszcze czy kontrakty roznych firm tych samych spodni np. wspomnianych m65 roznia sie jakos miedzy soba? Nie chodzi mi o kontrkaty z poszczegolnych lat, bo tam np. kiedys kieszenie byly bawelniane a pozniej z nyco, albo chyba tez material na rozporek sie zmienial, ale chodzi mi czy np. wykonanie Menlo Industries rozni sie jakos jakosciowo od Winfileda albo Quality Apparel'a ? Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted August 1, 2006 Report Share Posted August 1, 2006 @Królik - a ja nie kupuje "Komandosa", mam lepsze sposoby na wydawanie pieniedzy... Jakies inne zrodla? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 1, 2006 Report Share Posted August 1, 2006 Tak, Internet. Zainwestuj w komandosa, bo współautorem artykułu jest niekwestionowany guru w dziedzinie NSNików - Szaszłyk. Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted August 2, 2006 Author Report Share Posted August 2, 2006 A ile to sie trzeba na tego osławionego komandosa wykosztować? Królik, I masz na mysli numer sierpniowy? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 6, 2006 Report Share Posted August 6, 2006 Numer lipcowo-sierpniowy. Wykosztowac sie nalezy 6,5PLNa bodajze. a jeszcze czy kontrakty roznych firm tych samych spodni np. wspomnianych m65 roznia sie jakos miedzy soba? Tak, kazda firma miala przyznany innych kontrakt to chyba logiczne. czy np. wykonanie Menlo Industries rozni sie jakos jakosciowo od Winfileda albo Quality Apparel'a ? Moze sie roznic, ale musi spelniac wymogi kontraktu. Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted September 1, 2006 Author Report Share Posted September 1, 2006 Na metkach spodni olivkowych sa tez oznacznia koloru M65 olivkowe były oznaczane jako OG-117 ale M51 jako OG-108 Czy rozniły sie wiec odcieniem zieleni? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 1, 2006 Report Share Posted September 1, 2006 M65 to OG-107. Tak, troche sie roznia. Quote Link to post Share on other sites
ratman1809 Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 Odświerzę temacik Na moich spodniach jest metka OLA100-78-C-1035 Trouzers,cold weather 50% cotton/50% nylon, wind resistant, sateen,army shade 107producent MFH INT. COMP. Nie spodziewałem się że mogą być kontraktowe.... chyba że to sciema.... Czy ktoś zna stronę z informacjami jakie firmy robiły kontraktowe ciuchy dla USarmy ?? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Nie są kontraktowe. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 No nie wiem... Zdjęcie metki rozwiałoby wątpliwości, bo jeśli to nie OLA, a DLA to nie przesądzałbym sprawy. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 MFH INT. ... To tak jakbyś stwierdził , że Campus dostał kontrakt. Co ja chrzanie, Campus przy ich prujących się na dzień dobry wyrobach to świetna firma. Poza tym MFH jest niemiecko-chińskim przedsiębiorstwem. Wydaje mi się, że to Amerykanie raczej własnych producentów wspierają. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Tak jak to napisal Wukasz, te spodnie sa kopia. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 O ja głupia cipa. :wink: Nie zwróciłem uwagi na producenta, skupiając się na kontrakcie. Sorensen. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 I jeszcze warto wspomniec o wybiciach na klamrach sciaczy (jednak takie pisemko jak Komandos ktory jest uwazany przez wielu za szmatlawiec sie nadaje do czegos) Ja sprawdzilem i moje starutkie 65ki w woodim to kontrakty hehe Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 (jednak takie pisemko jak Komandos ktory jest uwazany przez wielu za szmatlawiec sie nadaje do czegos) Ta. Zobacz kto napisał artykuł i komu dziękowano za pomoc. :wink: BTW: nie wszystkie ściągacze mają bicia. :P Quote Link to post Share on other sites
ratman1809 Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 HE HE i dobrze Kontraktowych by mi było szkoda na latanie po ruinkach Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted December 12, 2006 Report Share Posted December 12, 2006 Ta. Zobacz kto napisał artykuł i komu dziękowano za pomoc. :wink: Zmiana Nie bedziemy tak Wam cukrowac bo jeszcze wpadniecie w samozachwyt. BTW: nie wszystkie ściągacze mają bicia. Sieglem do swego archeo opis do zdjec dotyczaczy klamerek Klamerki regulacji obwodu pasa posiadaja symbole producenta. ich brak oznacza, ze spodnie sa kopia 8) [edit] doczytane w tekscie nie jest to regula wiec wsio ok :) Quote Link to post Share on other sites
chichot Posted February 7, 2016 Report Share Posted February 7, 2016 (edited) wiem, że dostanę złoty szpadel ale: Odświerzę temacik Na moich spodniach jest metka OLA100-78-C-1035 Trouzers,cold weather 50% cotton/50% nylon, wind resistant, sateen,army shade 107producent MFH INT. COMP. Nie spodziewałem się że mogą być kontraktowe.... chyba że to sciema.... Czy ktoś zna stronę z informacjami jakie firmy robiły kontraktowe ciuchy dla USarmy ?? tak to kontrakt z 78roku najszybciej sprawdź czy masz oznaczenia na ściągaczach - są 3 rodzaje oznaczają one PRZYDZIAŁ dla jakich formacji były robione a nie producenta do i kontrakty mają wszystkie. dotyczy kurtek ale zasada ta sama: Numer kontraktu (Contract No.) jak sama nazwa wskazuje, to oznaczenie umowy, jaką US Army zawarło z danym producentem na produkcję określonego asortymentu odzieży. Aby nie wdawać się w szczegółowe objaśnianie symboli, warto zapamiętać, że przykładowe kontrakty kurtek M-65 to: DSA100-75-C-1200 (sprzed 1977 r.) DLA100-78-C-0379 (po 1977 r.) SPO100-99-D-0303 (produkcja najnowsza) 3-literowy symbol oznacza agencję rządową, która złożyła zamówienie, zaś środkowa liczba dwucyfrowa to rok produkcji (kolejno - 1975, 1978, 1999). Numer NSN (National Stock Number) to tak jakby numer magazynowy odzieży. Określa on produkty, które są zatwierdzone przez rząd USA do użytku. Jako ciekawostkę warto dodać, że numer NSN mogą posiadać także niekontraktowe produkty, np. Alpha na swoich kurtkach cywilnej produkcji umieszcza również numery NSN. Numer NSN, jeśli jest autentyczny, powinien precyzyjnie określić rodzaj ubioru, jego kolor oraz rozmiar. UWAGA! Numer NSN nie określa nigdy roku produkcji ani producenta. Tylko typ i cechy charakterystyczne wybranego artykułu. Przykładowy numer NSN to: 8415-782-2936 (przed 1974 r.) 8415-00-782-2936 (po 1974 .) Aby rozszyfrować numer NSN, warto wiedzieć jedynie, że przykładowa liczba 782 oznacza kolor kurtki, 00 oznacza kraj produkcji (00 i 01 to USA), natomiast 4 ostatnie cyfry to rozmiar i typ. Edited February 7, 2016 by chichot Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted February 8, 2016 Report Share Posted February 8, 2016 10 lat :icon_eek2: Przynajmniej rzeczowo :) gratuluje. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts