Patrykl85 Posted August 6, 2006 Report Share Posted August 6, 2006 witam wszystkich. Wczoraj wróciłem z 24 godzinnego wypadu do lasu. Wszystko było OK, tylko w nocy nie mogłem spać ! Powodem były MRÓWKI. I MOje pytanie brzmi: czy macie jakies sprawdzone sposoby na mrówki?? Fakt że Rano sie okazało że 50mterów dalej były 2 mrowiska, no ale obóz rozkładaliśmy w nocy, w nieznnym terenie (Marne wytłumaczenie, ale jest :) Prosze was o jakies porady :) Patryk Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted August 6, 2006 Report Share Posted August 6, 2006 Wszystko było OK, tylko w nocy nie mogłem spać ! Powodem były MRÓWKI. I MOje pytanie brzmi: czy macie jakies sprawdzone sposoby na mrówki??A spałeś na gołej ziemi? Ja od siebie polecam kimać na hamaku... Quote Link to post Share on other sites
Patrykl85 Posted August 6, 2006 Author Report Share Posted August 6, 2006 spałem pod pałatką, na ziemi leżała też pałatka i na to jeszcze karimata (US) Quote Link to post Share on other sites
Robnok Posted August 6, 2006 Report Share Posted August 6, 2006 Sprawdzony sposób...sól albo proszek do pieczenia..polecam to drugie ze względu na szkodliwe działanie soli na roślinność.._A i po soli można się posiusiać. :twisted: Pisz poprawnie![P] Quote Link to post Share on other sites
Patrykl85 Posted August 6, 2006 Author Report Share Posted August 6, 2006 A jak stosować? Posypać w miejscu gdzie stoi namiot, i wokół? Quote Link to post Share on other sites
Benrey Posted August 31, 2006 Report Share Posted August 31, 2006 Po co wymyślać proszki do pieczenia pójdź do sklepu i kup specjalny proszek na mrówki (spierniczają błyskawicznie). Wystarczy rozsypać dajmy na to dookoła i jest git, miałem kiedyś najazd mrówek w domu - po jednym zastosowaniu tego środka mrówek nie ma :wink: Quote Link to post Share on other sites
Robnok Posted August 31, 2006 Report Share Posted August 31, 2006 No to miałeś farta (albo mrówki mięczaki Ci się trafiły)...ja w to lato wysypałem tego ze 3 opakowania a mrówki miały go głeboko w odwłoku 8) Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 31, 2006 Report Share Posted August 31, 2006 Mam pomysł - postarać się na drugi raz o więcej uwagi/szczęścia, sprawdzić, czy zadziała repelent na komary, przenieść się w inne miejsce albo zagryźć zęby - od tego się nie umiera. Quote Link to post Share on other sites
Niedzwiedz Posted September 2, 2006 Report Share Posted September 2, 2006 Sól na ziemie i szczelny śpiwór trochę pomogą. Ale jedyne co naprawdę pomoże to zbadać dokładniej teren :) Quote Link to post Share on other sites
Robnok Posted September 2, 2006 Report Share Posted September 2, 2006 sól na ziemie i szczelny śpiwór trochę pomogą. Pisałem już wcześniej o tym żeby nie stosować soli! Niszczy ona roślinność! Quote Link to post Share on other sites
Niedzwiedz Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 może i racja, ale jest skuteczna i z reguły pod ręką. Co do tego że można się po niej posiusiać to się nie zgodzę - plotka i mit. Na obozach harcerskich nie raz tego próbowaliśmy w ramach ...hmm... "dowcipu" :) i nigdy nie wyszło, a więc raczej jest to mit. Quote Link to post Share on other sites
saper Posted February 16, 2007 Report Share Posted February 16, 2007 Co do tego że można się po niej posiusiać to się nie zgodzę - plotka i mit. Na obozach harcerskich nie raz tego próbowaliśmy w ramach ...hmm... "dowcipu" :) i nigdy nie wyszło, a więc raczej jest to mit. A u nas na obozach była duża skuteczność. Prawie każdy sikał (zależało od sposobu podsypania soli. A jeśłi chodzi o mrówki, to to uważam, ze trzeba je uszanować i nie przeganiać z ich domu, tylko prenieść się w las. Miejsce na nocleg powinno sie sprawdzić/znaleźć szybciej i wtedy nie ma problemu. Mrówki wędrują stosunkowo daleko od swoich mrowisk, ale zawsze mają swoje drogi, kórych się trzymają. Można to spokojnie zaobserwować. Inna sprawa, to jeśłi mrowisko zamiera, nie widac na nim mrówek, to znaczy, ze za chwilę się rozpada :D To jest więcej niz pewne. Quote Link to post Share on other sites
Mefiu Posted August 25, 2007 Report Share Posted August 25, 2007 Zgadzam się z opiniami iż przy rozkładaniu obozowiska trzeba dokładne zbadać teren na którym zamierzasz się rozłożyć. Wtenczas takie kłopoty na pewno nie wystąpią. Jeżeli masz zamiar stosować inne środki np. proszek do pieczenia spowoduje to iż mrówki przez jakiś czas nie będę chodziły w miejscu gdzie go rozsypiesz. Mrówki po prostu zaczynają się dusić i będę omijać to miejsce z daleka. Minusem takiego postępowanie jest fakt iż nad ranem będą widoczne ślady twojego bytowania w tym miejscu. Soli nie polecam iż niszczy roślinność. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted August 26, 2007 Report Share Posted August 26, 2007 (edited) Ja od siebie polecam kimać na hamaku... To mało w życiu widziałeś.......ja w tym roku łażąc po lesie w jurze w mocno "zamrówczonym" widziałem jak mrówki łaziły po drzewach i skakały z kilku metrów z drzew na ziemie . Duże czerwono-czarne mrówki. Agresywne jak jasna cholera, od razy żarły, wgryzały się w buty i pluły kwasem. Więc nawet hamak nie pomoże, aczkolwiek zależy to też do mrówek ;) Edited August 26, 2007 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 2, 2007 Report Share Posted October 2, 2007 O mrówkach z Aliena to na innym forum proszę... Quote Link to post Share on other sites
Bercik162 Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Jest jeszcze taki sposób zeby wykopac rowek o glebokości około 10 cm wkoło spiworu i nie powinny wejśc na Ciebie. (tak słyszałem) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 2, 2008 Report Share Posted April 2, 2008 Niby jak to działa? Dla mrówek taki rowek chyba nie robi różnicy :?, chyba, że o czymś nie wiem ;). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted April 2, 2008 Report Share Posted April 2, 2008 Ale musza dalej pluc kwasem i jest szansa, ze przez rowek nie dopluja. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 2, 2008 Report Share Posted April 2, 2008 Bo rowek należy wypełnić ropą i podpalić. Quote Link to post Share on other sites
konrad_es Posted April 2, 2008 Report Share Posted April 2, 2008 (edited) Na mrówki działa majeranek. sprawdzałem to wiele razy, one po prostu nie lubią jego zapachu, tylko musi być w miarę świeży i aromatyczny:) , bo zwietrzały po prostu wynoszą. wystarczy posypać dookoła i dadzą sobie spokój. no i przede wszystkim to bardziej ekologiczne niż np. sól albo ropa;) Edited April 2, 2008 by konrad_es Quote Link to post Share on other sites
Erik Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 Bo rowek należy wypełnić ropą i podpalić. Ponoć najlepiej swój rowek tak potraktować, wtedy się dużo kręcimy podczas snu i mrówki nie zdążą nas obleźć... Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted April 26, 2008 Report Share Posted April 26, 2008 A jeżeli mój rowek nie ma 10cm głębokości? :mrgreen: Erikz0r Ty stary zboczeńcu. :F Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted April 26, 2008 Report Share Posted April 26, 2008 A jeżeli mój rowek nie ma 10cm głębokości? :mrgreen: Da sie w pewnych warunkach i pod pewnymi rygorami "złapgrejdować" do żądanej głębokości :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
pitzhr Posted July 7, 2008 Report Share Posted July 7, 2008 Trochę się interesuję mrówkami, więc mogę powiedzieć, że one w ogóle nie lubią silnych zapachów, mrówka zamknięta w pudełku z silnym źródłem zapachu umiera (po pewnym czasie). Wynika z tego, że nie tylko majranek jest skuteczny, ale dosłownie wszystko co jest bardzo intensywne. Proponuje poznać swojego wroga i wtedy z nim walczyć, jest w necie trochę stron o mrówkach... Quote Link to post Share on other sites
leander Posted July 17, 2008 Report Share Posted July 17, 2008 Czyli praktycznie rzecz biorąc- o ile zaśmiardniemy dostatecznie mocno, to mrówki nam dadzą spokój? ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts