Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

"Pacyfik: Bitwa o Bataan"- Pstrokonie k. Zduńskiej Woli, 23 sierpnia 2025 r.

Recommended Posts

W dniu 31.05.2025 o 15:06, Wade1051 napisał:

Dominiku, jeśli będzie więcej gier "wczesnych" na Pacyfiku, to będzie można się zastanowić nad "koszerniejszą" stylówką. W tym momencie nie uważam, aby jedna gra od wielkiego dzwonu ( w takich realiach), była wystarczającym argumentem i motywacją, do kupna hełmu, czy czegokolwiek innego. Ja osobiście nie widzę w moim życiu ( na ten moment), przestrzeni na herbatę, ani na wczesne hamburgery ;). 

A na gry pacyficzne 1944-1945 ubrałbym na mój M1 pokrowiec. We frog skinie ofc 

Darku wiem z wiarygodnych źródeł że ktoś ma planach zrobienie "Wake 1941". To po pierwsze.

Po drugie - argument o tym, że jedna gra nie motywuje do kupna czegokolwiek jest kontrproduktywny ponieważ można go zastosować do każdej gry: "po co mam kupować szorty i piaskową koszulę skoro mam kangurkę w eichenlaubie"?

Po trzecie - przecież masz Mk II. Są na to zdjęcia. ;)

I wreszcie po czwarte - na gry w klimatach walk na Pacyfiku w latach 1943-1945 M1 powinien być dla Amerykanów obowiązkowy. Gdyby ktoś chciał w nich wziąć udział w M1917, protestował bym równie gorąco.

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

8 hours ago, Blue-Tomo said:

- Flagi od teraz nie będą punktami odrodzenia, punkty odrodzenia będą osobno postawione dalej. (Zmiana wprowadzona, aby uniknąć sytuacji zabijania Amerykanów na punkcie odrodzenia podczas przejmowania flagi)

Chciałbym dodać że mam gotowy swój 4 metrowy maszt z japońską flagą który może być jednym z naszych respów; sugerowałbym tylko doczepić do niego flagę z czerwonym krzyżem i będzie wiadomo o co biega (tak czy siak wezmę go na grę).

Japonia:

1. Bazyl, dowódca

2. Lolek2102, strzelec

3. BartoRomeo, strzelec

4. Dimitrij, strzelec

5. Domino, sanitariusz

6. Cortes, strzelec

7. Arkusz, strzelec                               

8. Bullet, strzelec

9. Misiek, strzelec

10. Pit, strzelec

USA:

1. PolishPartizan, US Navy, strzelec

2. Filip, US Army, strzelec

3. Jogurt, US Army, strzelec              

4. Sikor, US Navy, strzelec

5. Buła, US Army, strzelec

6. DBWRESERVE,US Army, strzelec 

7. John Wade, US Army, dowódca

8. Guzol, US Army, podoficer

9. Andy Anderson, US Army, strzelec

10. Daro,  US Army, strzelec

11. Przemo, US Army,strzelec 

12. Madek, US Army, strzelec

USA rezerwa: 
13. Losti, US Marine Corps, strzelec

35 minutes ago, Domin007 said:

Zabiorę flagi Czerwonego Krzyża, just in case.

Dziękuję, na Tobie można zawsze polegać że będzie porządnie :) i szacunek za zgłoszenie się na medyka jako pierwszy.

Aktualizacja i posortowanie listy przez reorganizację strony Japońskiej:

Japonia:
1. Bazyl, oficer dowódca
2. Arkusz, podoficer
3. Domino, sanitariusz
4. Bullet, erkaemista (amunicyjnego wybierzemy na miejscu)
5. Lolek2102, strzelec
6. BartoRomeo, strzelec
7. Dimitrij, strzelec
8. Cortes, strzelec
9. Misiek, strzelec (możliwe też snajper?)
10. Pit, strzelec

USA:
1. John Wade, US Army, oficer dowódca
2. Guzol, US Army, podoficer
3. PolishPartizan, US Navy, strzelec
4. Filip, US Army, strzelec
5. Jogurt, US Army, strzelec
6. Sikor, US Navy, strzelec
7. Buła, US Army, strzelec
8. DBWRESERVE, US Army, strzelec
11. Przemo, US Army, strzelec
12. Madek, US Army, strzelec

USA rezerwa: 
13. Losti, US Marine Corps, strzelec

W dniu 31.05.2025 o 15:06, Wade1051 napisał:

Proszę o jednoznaczne rozwianie wątpliwości, bo "minimalna koszerność" to termin nieco lakoniczny. 

Przede wszystkim, hełmy M1 - grają czy nie? Jak przyjadę w takim, to nie dopuścicie mnie do gry?

Druga sprawa - mundury. Czy musztardowe/brązowe/khaki spodnie, koszula i "opinacze" łapią się w "minimalną koszerność"? 

Czy dopuszczacie szelki i haversacki?

Podbijam pytania, bo nie widzę jednoznacznych i konkretnych odpowiedzi ;>

Ponadto:

W dniu 2.06.2025 o 12:15, Blue-Tomo napisał:

- Strona Japońska może mieć KM- 300kulek w magazynku + 300 kulek w skrzynce amunicyjnego, używany tylko na leżąco/podparcie (500fps), Wymagany amunicyjny/Dopuszczany jest jedynie Type96. (Zasada wprowadzona ze względu na: małą ilość pm/karabinów samopowtarzalnych dla strony Japońskiej, odgórną przewagę pozycyjną i pancerną strony USA).

oraz

W dniu 22.05.2025 o 15:55, Blue-Tomo napisał:

Wieża ala PantherSturm będzie do dyspozycji Amerykańskiej. Położenie wieży wybiera dowódca, jak i wybiera osobę zajmującą stanowisko wieży. W wieży będzie PM (380-fps), zorganizowany przez organizatora.

W jaki sposób PM w wieży ma być równowagą/handicapem dla strony broniącej względem KM-u dla IJA mającego większą moc niż standardowe karabiny (sic!), szczególnie że wieża ma brać udział tylko w jednej fazie (biorąc pod uwagę informacje z discorda: "Wieża "PantherSturm" nie będzie przenoszona. Jest przeznaczona tylko na jedną fazę gry albo 1 - jeżeli będzie gra zaczynać się desantem Japończyków, albo ostatnią - jeżeli będzie to atak z lądu.")?

Pozostając w temacie discorda: pojawił się temat moździerza dla strony IJA (pomijając, że sposób użycia, bezpieczeństwo i zasady z nim związane nie do końca zostały w pełni wyjaśnione dostając jednocześnie aprobatę). 
Jaka jest decyzja w sprawie jego użycia?

W związku powyższym trochę wygląda to tak, że strona US ma delikatnie mówiąc... związane ręce jeśli chodzi o obronę, bo w tej sytuacji IJA ma cały wachlarz oręża przeciwko stronie US mogącej mieć maksymalnie karabiny i PMy (mam tu na myśli pułapy dopuszczalnych osiągów). Weźmy też pod uwagę, że teren oferuje w większości otwarte przestrzenie.

Jest to rok 1941 więc dopuszczam hełmy m1, jeżeli chodzi o mundur ---> post Domina opisuje jak powinien wyglądać oczekuje czegoś podobnego tak jak pisałem nie musi być takie same lecz podobne wyglądem.

Jeżeli chodzi o KM, damy go też stronie USA- 300kulek w magazynku + 300 kulek w skrzynce amunicyjnego, używany tylko na leżąco/podparcie (500fps) Wymagany amunicyjny/Dopuszczamy BAR'a/Można go włożyć do Panthersturma zamiast Pm - wtedy używa go jedna osoba.

Moździerz jeszcze nie jest rzeczą pewną, dopiero jak osoba, która go posiada będzie pewna, że będzie na grze dodam zasady dot. jego użycia.

Strona USA z góry ma być na lepszej pozycji, macie 2h na okopanie się na pozycjach- jest to piasek więc łatwo kopać i można nawet głęboko kopać, dostajecie pełno obrotową wieżę, z pancerzem z każdej strony. Dlatego próbuje wyrównać sytuację japońską, dając im moździerz, KM.

On 6/8/2025 at 7:25 PM, Guzol1 said:

Podbijam pytania, bo nie widzę jednoznacznych i konkretnych odpowiedzi ;>

Ponadto:

oraz

W jaki sposób PM w wieży ma być równowagą/handicapem dla strony broniącej względem KM-u dla IJA mającego większą moc niż standardowe karabiny (sic!), szczególnie że wieża ma brać udział tylko w jednej fazie (biorąc pod uwagę informacje z discorda: "Wieża "PantherSturm" nie będzie przenoszona. Jest przeznaczona tylko na jedną fazę gry albo 1 - jeżeli będzie gra zaczynać się desantem Japończyków, albo ostatnią - jeżeli będzie to atak z lądu.")?

Pozostając w temacie discorda: pojawił się temat moździerza dla strony IJA (pomijając, że sposób użycia, bezpieczeństwo i zasady z nim związane nie do końca zostały w pełni wyjaśnione dostając jednocześnie aprobatę). 
Jaka jest decyzja w sprawie jego użycia?

W związku powyższym trochę wygląda to tak, że strona US ma delikatnie mówiąc... związane ręce jeśli chodzi o obronę, bo w tej sytuacji IJA ma cały wachlarz oręża przeciwko stronie US mogącej mieć maksymalnie karabiny i PMy (mam tu na myśli pułapy dopuszczalnych osiągów). Weźmy też pod uwagę, że teren oferuje w większości otwarte przestrzenie.

Przepisuje z Discorda co mówiłem w odpowiedzi na powyższe, żeby było jasne - jeżeli u nas będzie w końcu ten moździerz, to strona amerykańska musi mieć coś dla równowagi - sugeruje żeby mogli wtedy mieć jakiś RKM (BAR). Myślę że i tak warto by go zabrać jeżeli nie będziemy mieć moździerza, bo jeżeli się w trakcie gry okaże że za bardzo was ciśniemy (bez moździerza) to mogłoby to posłużyć jako pewna równowaga żeby gra nie była jednostronna. Ja nie mam chęci grania w grę gdzie was po prostu zmielimy bez żadnego wyzwania, bo to nie jest zabawa.

Dlaczego poprosiłem o dopuszczenie RKM dla mojej strony? Bo odczuwam, że bez tego przewaga jest bardzo na stronę broniących (którzy i tak ją będą mieli, bo się bronią...); tym bardziej, że na razie jest was +2 i macie rezerwe (a do udanego ataku potrzeba przewagi yadda yadda), a ja dowodze po raz pierwszy i nie wiem czego się spodziewać.

(zapomniałem wrzucić ten post wcześniej i Tomo już odpisał, zgadzam się z jego decyzją - ale wrzucam i tak bo już napisałem :P)

Aktualizuje, jeśli strona amerykańska dostanie rkm, to tak czy owak zabieram BARa w bagażniku. Nie ma za wiele fps, zwykły stock, jeśli pytamy o balans sił

Japonia:
1. Bazyl, oficer dowódca
2. Arkusz, podoficer
3. Domino, sanitariusz
4. Bullet, erkaemista (amunicyjnego wybierzemy na miejscu)
5. Lolek2102, strzelec
6. BartoRomeo, strzelec
7. Dimitrij, strzelec
8. Cortes, strzelec
9. Misiek, strzelec (możliwe też snajper?)
10. Pit, strzelec

USA:
1. John Wade, US Army, oficer dowódca
2. Guzol, US Army, podoficer
3. PolishPartizan, US Navy, strzelec
4. Filip, US Army, strzelec
5. Jogurt, US Army, strzelec
6. Sikor, US Navy, strzelec
7. Buła, US Army, strzelec
8. DBWRESERVE, US Army, strzelec