runer11 Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 Sorki, że sie wtrące ale ja używam farby camtech.To jeśli chodzi o malowanie twarzy. Do tego kapelusik i czasami jakaś chusta na szyję. Pytanie do forumowiczów. Pilnie poszukuje farby camtech od miesiaca szukam i nigdzie nie mogę znaleźć.Znacie sklepy w których jest do kupienia farba Camtech i jest dostępna w magazynie? Dziekuje Quote Link to post Share on other sites
Dzwonek Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 Proszę, http://allegro.pl/item294782024_farba_maskujaca_camtech.html nie sklep, ale tu jedynie na dzień dzisiejszy chyba możesz znaleźć Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 8, 2008 Report Share Posted January 8, 2008 Pilnie poszukuje farby camtech od miesiaca szukam i nigdzie nie mogę znaleźć.Znacie sklepy w których jest do kupienia farba Camtech i jest dostępna w magazynie?Wylacznym przedstawicielem Camtecha jest SpecOps, wiec inne sklepy nie beda mialy. Faktycznie, przez jakis czas nie mieli, ale wczoraj byla dostAwa i juz sa. Quote Link to post Share on other sites
runer11 Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 (edited) Wylacznym przedstawicielem Camtecha jest SpecOps, wiec inne sklepy nie beda mialy. Faktycznie, przez jakis czas nie mieli, ale wczoraj byla dostAwa i juz sa. Ja zam jeszcze jeden sklep: Proszę bardzo: http://www.militaria.pl/farba_do_kamuflazu...1154&ban=60 Ogółnie to polecam farbę camtech. Choć co prawda przydały by sie troszkę ciemniejsze kolory. Edited January 9, 2008 by runer11 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Który sprzedaje, a nei jest przedstawicielem. I ma po 35 zł, a specops po 29 zł. Quote Link to post Share on other sites
runer11 Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Sorki mój błąd myślałem ze oni też są przedstawcielem. Quote Link to post Share on other sites
Dzwonek Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Z resztą nie mają na stanie. A runer11 chce sklep, w którym jest ta farba w magazynie. Quote Link to post Share on other sites
tymbark222 Posted January 14, 2008 Report Share Posted January 14, 2008 Prosze o pomoc , 2 dni temu kupiłem farby do maskowania z napisem :6850-12-160-1358 Schminke -Tran-Gesicht Florida Chemie Holzminden Kuhl aufbewahren Entferen: Mit Lappen und Seife (opis z koloru brązowego) Po ich zmyciu zaczeły występować dziwne obiawy np: Oczy zaczeły bardzo szczypać , piec i boleć do tego stopnia że przez pewien czas praktycznie nic nie widziałem po kilku godzinach to przeszło , nie wiem czy w waszym przypadku też coś takiego zaistniało... Quote Link to post Share on other sites
raeone Posted January 14, 2008 Report Share Posted January 14, 2008 Albo jest bez atestu albo masz uczulenie... Ewentualnie to reakcja organizmu na środki zmywające mam znajomego co się zmywał chusteczką nawilżona jakimś g.. i wyglądał później jakby go komary pokąsały... Ja u siebie nie stwierdziłem żadnych takich objawów. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 14, 2008 Report Share Posted January 14, 2008 Generalnie wszelkich farb do kamuflażu nie należy "pchać" do oczu. Część z nich ma w sobie środki odstraszające owady a tego typu środki raczej nie są "przyjazne" oczom. Quote Link to post Share on other sites
runer11 Posted January 14, 2008 Report Share Posted January 14, 2008 Zgadzam sie z przedmówcą. Jeszcze a propo camtechów. Farby te posiadają krem SPF +15 chroniący skórę przed promieniowaniem UV. Można powiedzieć że farba camtech "dba" o naszą skóre ;) Quote Link to post Share on other sites
Kolocz Posted January 14, 2008 Report Share Posted January 14, 2008 (edited) Ja o osobiście stosuje farby, ale mój kumpel ma maskę http://www.sklep.airsoftguns.pl/product-po...a-na-twarz.html pomalowaną w kamuflaż flectran do munduru pasuje mu, a inny ma kominiarkę czarną pomalowaną dodatkowo zielonym i brązem z doszytymi około pięcioma-sześcioma paskami pofarbowanej juty. Fajnie sie do tego komponuje z z kapeluszem, ale maska + farby tam gdzie maska nie zakryje jest super. W lecie preferuje płyn na robaki i to dużo, już nie raz kleszcza przyniosłem :) :uśmiech: [Pisz poprawnie. Piszesz tak bełkotliwie, że nawet nie chce mi się poprawiać. Po prostu będę kasował] Edited January 14, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 (edited) Ja maluje twarz w taki sposób. Edited February 7, 2008 by barbie Quote Link to post Share on other sites
Geno Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 Malował ktoś kiedyś oprawki gogli? Mam takie jedne w kolorze "tan" nijak nie pasującym do zielonej :???: . Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 7, 2008 Report Share Posted February 7, 2008 Bierzesz oprawki, bierzesz farbę i malujesz .... w czym problem? Quote Link to post Share on other sites
uzadlony Posted February 23, 2008 Report Share Posted February 23, 2008 (edited) ja maluje twarz tak: http://photos14.nasza-klasa.pl/dev37/0/034.../0034454605.jpg kamuflaż nie najlepSZy, ale zadanie swoje spełnia._Ostatnio zacząłem malować jeszcze innym sposobem_(też dobrym)._Po prostu nakładam na całą twarz,_uszy, szyje z przodu zielona barwe a na to maluje czarne albo brązowe nieregularne smugi(grube i cienkie)._Efekt jest zadowalajacy..._znikam_:)_hehe :ok: Edited February 25, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Danlew Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 Witam Niema co duzo pisac wystarczy kominiarka albo błoto chodzi oto zeby twarz zakryc jakims ciemnym kolorem bo ludzka twarz odbija słonice przez co jestesmy widoczni i dlatego wystarczy sie ubrudzic Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 Danlew to nie taka prosta sprawa jak by Ci się mogło wydawać. Można się "ubrudzić" jak napisałeś ale gwarantuję Ci że kominiarka czy "ubrudzenie" nie ma nic wspólnego z porządnym "malowaniem" twarzy. Maskowanie twarzy nie polega na "zlikwidowaniu" "odbijania słońca/światła" ale na odpowiedniej grze światłocienia w taki sposób żeby maksymalnie "wypłaszczyć" rysy twarzy. Idealne malowanie twarzy to takie kiedy patrząc na twarz wydaje Ci się że jest płaska jak deska. A wbrew pozorom to jest to dość trudna sztuka. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 Przesadzasz. Ja ostatnio byłem w ZOO i moja twarz nie odbijała słonic, ale faktycznie mimo to byłem widoczny. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 O kurde patrz nie zauważyłem ze to o słonice chodziło ;) Jak tak to ja się poddaję.. odbić twarzą piłkę do nogi czasem mi się zdażało.. ale żeby słonice... Nie postoję... Dziękuję ;) Quote Link to post Share on other sites
Danlew Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 jak nie zrozumiałes chodzi o promienie słoneczne ;) Żartujesz, poważnie ? [Pisz poprawnie, nie chce mi się poprawiać, będę kasował. F.] Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Co do malowania twarzy to dosyć prosta sprawa. Zakładając że słońce pada mniej więcej z góry - godzina 12 - tworzy obszary gdzie jest cień i obszary mocno oświetlone. Wystające elementy twarzy należy pomalować ciemną farbą. Nos, dolną część czoła, boczne kości twarzy. Te części twarzy które normalnie są zacienione należy pomalować na jasno, na przykład oczodoły, górę szyi. Kompensuje to za oświetlenie i jak napisał Thor spłaszcza twarz. Co do wzoru w jaki rozkładać farbę polecałbym rozmieścić plamy podobnie jak w naszym wz93, czyli nieregularnie. Malowanie twarzy w pasy nie jest najlepszym kamuflażem, a już jeżeli to niech będą pod kątem 45 stopni - równoległe albo prostopadłe do twarzy w ogóle nie rozbijają kształtu głowy. Co do alergicznego kamuflażu - żeby sprawdzić czy ktoś ma alergię na farbę to w kąpieli solidnie wyszorować wewnętrzną stronę przedramienia i po wytarciu się od razu nałożyć małą centymetrową kropkę. Jeżeli po pół godzinie jak się zmyje kamuflaż miejsce swędzi albo jest widocznie bardziej czerwone od reszty to ma się na tą konkretną farbę uczulenie. Jeżeli kogoś szczypią oczy to niech nie maluje sobie oczu tylko kupi przyciemniane okulary/gogle - zza nich w jasny dzień nie będzie widać czy jest kamuflaż czy nie. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Zakładając że słońce pada mniej więcej z góry - godzina 12 - tworzy obszary gdzie jest cień i obszary mocno oświetlone.To jak pójdę na akcję nie mogę się nawet odwrócić? Zawsze przodem do słońca? A jak będę się chciał wycofać to tylko tyłem? Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Foka, możesz być tak miły i nie czepiać się nieistotnych pierdołów? Niewiele mnie obchodzi jak się wycofujesz możesz nawet podskakiwać i merdać płetwą. Godzina 12 jest dla celów ilustracyjnych - żeby łatwiej sobie było wyobrazić gdzie pada cień a gdzie jest obszar bardziej oświetlony, i w związku z tym gdzie dać jasną farbę a gdzie ciemną. Tak mnie nauczono i tą wiedzę przekazuje dalej. Jeżeli masz merytoryczne uwagi to bardzo chętnie posłucham. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Dziękuję, nie mam, bo i Ty nie napisałeś nic odkrywczego, czego nie napisanoby wcześniej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts