Kapral Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 hooah, jest kabura do M9 w oporządzeniu IIFS są ejscze kabury do COlta M1991 skórzane, te z Viet namu. pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
Szymoniasty Posted July 17, 2003 Author Report Share Posted July 17, 2003 Navy tu masz (nie wiem czy coś takiego może być) pokrowiec http://allegro.pl/show_item.php?item=14663180 Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted August 5, 2003 Report Share Posted August 5, 2003 Witam... Jesli chodzi o pokrowce maskujace na plecaki to dzisiaj odebralem zamowiony przeze mnie. No coz, bardzo fajna rzecz - sciagacz z gumy takiej jakiej uzywa sie w sciagaczach plecakow turystycznych, plastykowa blokada, sznurki do mocowania na plecaku i co najlepsze... moj egzemplarz wykonany jest z nylonowego rip stopu :D , zeby bylo jeszcze lepiej to material ten jest podgumowany od spodu. Pokrowiec przeznaczony jest na niemieckie plecaki wojskowe Kampfrucksack (65l) ale na mojego Rangera 75l pasuja bez problemu (i jest jeszcze sporo miejsca na ponaczepianie na plecak sprzetu). Wiem, ze istnieje tez wersja na plecaki Gebirgstruppen (czyli te mniejsze - mozna taki kupic na military.pl i militaria.pl) - jak tylko bede mial okazje kupie rowniez na ten plecak. Najsmieszniejsze, ze pokrowce te robione sa na zamowienie Bundeswehry przez znienawidzona przez wielu firme MilTec (nie wiem na ile informacja prawdziwa) !!! To by wyjasnilo jakosc tego towaru - naprawde wzorowa, nie ma do czego sie przyczepic. Moj egzemplarz nie ma jednak zadnych pieczatek wojskowych :( . Ronin p.s. Za duza wersje pokrowca zaplacilem 15 E. Mniejsza kosztuje 10 E. Pokrowce sa robione w flecktarnie ale znajac MilTec sa tez wersje w woodland, dpm czy inne. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 5, 2003 Report Share Posted August 5, 2003 No coz, bardzo fajna rzecz - sciagacz z gumy takiej jakiej uzywa sie w sciagaczach plecakow turystycznych, plastykowa blokada, sznurki do mocowania na plecaku i co najlepsze... moj egzemplarz wykonany jest z nylonowego rip stopu :D , zeby bylo jeszcze lepiej to material ten jest podgumowany od spodu. moj pokrowiec (US) ma tylko gume na okolo... guma jest zaszyta wiec zadnych dodatkowych sciagaczy nie ma. sznorkow czy trokow tez nie... po prostu :kondon" nakladany na plecak... zrobiony jest z grubek materialu, wyglada na impregnowany Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 6, 2003 Report Share Posted October 6, 2003 Mały update: Adres http://www.militaria.one.pl/equip/lc/alice.php nie jest już aktualny, obecnie ten tekst jest pod adresem: http://www.recon.inten.pl/equip/alice/alice.php Sorki, za utrudnienia! Pozdr Bartek P.S. Mój setny post :-) Quote Link to post Share on other sites
Wraith Posted October 13, 2003 Report Share Posted October 13, 2003 Nie wie ktos czy dostane w polsce czarne elementy wyposazenia Alice? Chodzi mi dokladnie o szelki, ladownice, butpacki, cargo pouches etc. Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted October 13, 2003 Report Share Posted October 13, 2003 hooah, Są do dostania szelki, pas LC-2, manierki i ładownice.Wszystko kopie oczywiscie. pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 15, 2003 Report Share Posted October 15, 2003 A takżę buttpack'i, plecaki i cała reszta pierdół. Jak zaznaczył kapral są to kopie, choć część z nich produkowana jest w USA... Pozdrawiam Bartek Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 9, 2005 Report Share Posted January 9, 2005 pozwole sobie odgrzac tenze temat gdyz frapuje (nie mylic z sexylosersowym "fapaniem") mnie pewna kwestia. chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob przymocowuje sie plecak ALICE do szelek ALICE, tzn co wykorzystujemy w tym celu na szelkach, a co na plecaku (ktore zaczepy). niestety nie mam dostepu do do zadnego plecaka ALICE (zreszta do szelek tez nie), w zwiazku z czym nie moge tego sprawdzic samodzielnie, a w materialach znalezionych w sieci, nie widzialem zadnego "idioten-poradnika". bylbym wdzieczny gdyby ktos mi to wytlumaczyl (oczywiscie najlepiej w postaci obrazkow, moga byc nawet w stworzone w paincie) btw. Szaszłyk, twoj artykul o oporzadzeniu ALICE byl ciekawy, ale wlasnie brakowalo mi tam jakiegokolwiek wspomnienia o plecakach :) ps. dziekuje moderatorowi za odblokowanie tematu na moja prozbe Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted January 9, 2005 Report Share Posted January 9, 2005 pozwole sobie odgrzac tenze temat gdyz frapuje (nie mylic z sexylosersowym "fapaniem") mnie pewna kwestia. chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob przymocowuje sie plecak ALICE do szelek ALICE, tzn co wykorzystujemy w tym celu na szelkach, a co na plecaku (ktore zaczepy). niestety nie mam dostepu do do zadnego plecaka ALICE (zreszta do szelek tez nie), w zwiazku z czym nie moge tego sprawdzic samodzielnie, a w materialach znalezionych w sieci, nie widzialem zadnego "idioten-poradnika". bylbym wdzieczny gdyby ktos mi to wytlumaczyl (oczywiscie najlepiej w postaci obrazkow, moga byc nawet w stworzone w paincie) btw. Szaszłyk, twoj artykul o oporzadzeniu ALICE byl ciekawy, ale wlasnie brakowalo mi tam jakiegokolwiek wspomnienia o plecakach :) ps. dziekuje moderatorowi za odblokowanie tematu na moja prozbe Plecaki L i M mają swoje własne szelki i w żaden sposób nie podczepia się ich do szelek oporządzeniowych. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 9, 2005 Report Share Posted January 9, 2005 maja wlasne szelki = maja wlasne szelki jak kazdy inny plecak? czy maja jakies magiczno inne szelki ktore mozna odpinac (bo przeciez niby sprzedaja plecaki ALICE bez szelek). jesli tak to czy do szelek plecaka mozna podpiac reszte zestawu ALICE, a jesli nie to czemu ten plecak w ogole sie nazywa ALICE? Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted January 9, 2005 Report Share Posted January 9, 2005 Tak mają własne szelki, które dopina się do stelarza lub bezpośrednio do worka (tylko do M). Szelki są 2 lewa i prawa i mogą ale nie muszą mieć systemu szybkiego wypinania. Do szelek placaka nie da się dopiąć niczego innego niż plecaka, za to do całego systemu nośnego (stelarza, szelek i pasa biodrowego) można przypinać radiostacje, skrzynki z amunicją itp. przy użyciu półki Cargo. Plecak nazywa się ALICE bo należy do tego systemu oporządzenia, tak jak plecak Molle należy do systemu Molle choć na samych jego szelkach też ładownic nie nosisz. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 9, 2005 Report Share Posted January 9, 2005 ok, rozumiem. dzieki za wyczerpujaca odpowiedz Quote Link to post Share on other sites
Deimos Posted January 9, 2005 Report Share Posted January 9, 2005 Tylko strzez sie tajwanskich szelek! Sa strasznie sztywne i niewygodne. Oryginalne poznasz po tym, iz na spodniej stronie metalowych sprzaczek znajdziesz wygrawerowane roznego rodzaju 'znaki'. Tajwany tego nie maja. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted January 9, 2005 Report Share Posted January 9, 2005 Tylko strzez sie tajwanskich szelek! Sa strasznie sztywne i niewygodne. Oryginalne poznasz po tym, iz na spodniej stronie metalowych sprzaczek znajdziesz wygrawerowane roznego rodzaju 'znaki'. Tajwany tego nie maja. Te róznego rodzaju znaki to tzw. Kontrakt, a przykładowy może wyglądać tak: Dla lewej: STRAP, SHOULDER, WITH QUICK RELEASE LEFT HAND LC-2 DLA 100-80-C-3543 84-01-078-9282 M. D. C. & A. dla prawej: STRAP, SHOULDER, WITH QUICK RELEASE RIGHT HAND LC-2 DLA 100-80-C-3543 84-01-078-9282 M. D. C. & A. Szelek jest kilka rodzajów i amerykańskie wczesne modele też mogą być sztywne i skrzypiące. Najnowsze szelki są już w kamuflażu woodland, są specjalnie wyprofilowane i mają inny sytem dopinania do plecaka. Quote Link to post Share on other sites
izi Posted January 9, 2005 Report Share Posted January 9, 2005 jemu nie chodzilo o kontrakt, tylko o znaczki na zlomie(np. sciagaczach). Quote Link to post Share on other sites
Halik Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 Ja mam dwa pytania :) Po jaka cholere jest ten smoczek w manierkach ? Taki gumowy wkladany do szyjki? Jak sie go tak wlozy to mozna ssac wode ale tak jakos to niema lepszego zastosowania bo takie ssanie jest sredniej jakosci metoda zaspokojania swojego pragninia (bez skojarzen oczywiscie). Drugie pytanie dotyczy Cargo albo buttpack - jaka jest roznica miedzy wersja training a combat? ja mam niby training ale wedlog opisow to jest dokladnie to samo? Na kontrakcie wersji combat tez pisze 'training' miedzyinnymi. Ja swoje cargo kupilem, jako ze niemoglem znalezc nigdzie indziej na stronie www.demobil.pl. Halik Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted January 11, 2005 Report Share Posted January 11, 2005 Ten smoczek to uszczelka w korkach NBC (nuclear biological chemical), służy do uszczelniania systemu picia przez maskę p-gaz żeby woda przez niego nie wypływała, wczesne wersje korków (czarne) nie miały tej uszczelki w kształcie smoczka. A między Cargami to chyba nie ma rzadnej różnicy u nas wszystkie są Training. Quote Link to post Share on other sites
Glauberyt Posted January 12, 2005 Report Share Posted January 12, 2005 Czy może wiecie gdzie można dostać Cargo z oporządzenia IIFS ? Piszcie o wszystkich możliwych miejscach, ale gł. oczekuje adresów internetowych(sklepów) :idea: Quote Link to post Share on other sites
Sharpek Posted January 12, 2005 Report Share Posted January 12, 2005 www.demobil.pl www.allegro.pl Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted January 12, 2005 Report Share Posted January 12, 2005 www.demobil.pl www.allegro.pl Na Recondo nie ma Cargo IIFS juz od jakiegoś pół roku. Na Allegro pojawiają się baaaardzo sporadycznie np tu: http://allegro.pl/show_item.php?item=38750352 Ogólnie oryginalne Cargo czy to Alice (OG lub Woodland) czy IIFS jest dosyć cennym nabytkiem. Podejrzewam, że Szaszłyk może je sprowadzić w każdej chwili. Quote Link to post Share on other sites
Wolatal Posted January 16, 2005 Report Share Posted January 16, 2005 A ja mam takie pytanie: Czego tutaj brakuje :P http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...6688abee3766a98 Cena jest dosc niska i zastanawiam sie czy nie zakupic takiego oporzadzenia... jedyna rzecz ktora budzi moje watpliwosci to to ze w tym zestawie moze nie byc wszystko. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 16, 2005 Report Share Posted January 16, 2005 poniewaz w url jest nr sesji, to strona mysli ze ktos chce ja ukrasc, w zwiazku z czym wywala w tamtym linku do pola logowania a ten link juz powinien dzialac dobrze: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...products_id=269 a co do samego zestawu, to ja tam przedewszystkim nie widze butt packa, ktorego cena jest dosyc wysoka (70-100zl) Quote Link to post Share on other sites
Wolatal Posted January 16, 2005 Report Share Posted January 16, 2005 Ok tylko chodzilo mi o to czy warto to kupic a potem ewentualnie dokupic butt pack i plecak?? czy jeszcze czegos nie ma?? Chcialem zakupic te szelki bo sa wygodne dla mnie i nie potrzebuje sto tysiecy kieszonek i ladownic. Quote Link to post Share on other sites
Deimos Posted January 16, 2005 Report Share Posted January 16, 2005 Nie ma czegos takiego jak pojecie 'kompletnego zestawu oporzadzenia'. Masz sobie pas i masz sobie szelki, a inne elementy dobierasz wedlug wlasnego widzimisie. A ten zestaw z linku kupuj, bo jest dosc tani. Pisza ponadto, ze to oryginaly, wiec wszystko powinno byc w jak najlepszym porzadku. Po zakupie tego 'zestawu' zapewne bedziesz musial dokupic sobie pare innych, dodatkowych elementow... Tylko uwazaj - to wciaga. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts