Vlad Posted March 14 Report Share Posted March 14 Mam maszt radiowy składany zabiorę. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted March 14 Author Report Share Posted March 14 Orajt, Do gry został już mniej niż tydzień, poniżej przekazuję odpowiedzi na palące pytania jakie się pojawiły w tzw. międzyczasie. 1. Broń chemiczna - nie organizujecie we własnym zakresie, to czy broń chemiczna będzie to niespodzianka. Ewentualne granaty gazowe dostaniecie od organizacji. Kolor ewentualnego gazu ma znaczenie: KOLOR ŻÓŁTY - gaz duszący KOLOR ZIELONY - gaz duszący i powodujący korozję broni palnej. Kto znajdzie się w chmurze zielonego gazu nie może strzelać (dot. wszystkich rodzajów broni palnej). Nie będzie rzucania pojedyńczymi granatami. Jeżeli broń chemiczna będzie to strona będzie musiała przeprowadzić zmasowany atak, podczas którego zużyje wszystkie granaty gazowe. 2. Maski przeciwgazowe - mają być porządne. Mogą być w typie PH Hood-ów, masek niemieckich, rosyjskich, francuskich. Nie przejdą tampony przeciwgazowe nasączone moczem (to nie 1914 r.), maseczki chirurgiczne, zawiązane chusty, etc. 3. Zapasowe magazynki - można mieć do limitu amunicji (czyli np. 10 magazynków załadowanych po 8 kulek i 20 kulek w szybkoładowarce). 4. Teren gry - poniżej zamieszczam mapkę. Wał przeciwpowodziowy gra jako linia kolejowa. Teren na wschód od wału przeciwpowodziowego (za żółtą linią) jest wyłączony z gry. Nie schodzimy z wału na teren wyłączony. Parking na poboczu drogi podjazdowej, odprawa będzie na parkingu. Teoretycznie gra cały teren na zachód od żółtej linii, ale w praktyce większość gry będzie się skupiać na obszarze zaznaczonym białym prostokątem. Odcinki natarć będą też ograniczane, by zapobiec nadmiernemu flankowaniu. Punkty powrotu do gry zaznaczone są białymi kołami z czerwonym krzyżem. Punkty "zainteresowania" są zaznaczone niebieskimi kołami. I chyba tyle na ten moment. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to jest dobry moment by je zadać. Quote Link to post Share on other sites
Basil Posted March 15 Report Share Posted March 15 (edited) Wygląda super, dzięki za informację :) Ja muszę informacyjnie przekazać że moje granaty mogą mieć duży problem z odpaleniem się w grząskim piachu. Wymagane jest dość solidne uderzenie w zbite podłoże; wszystkie testowałem i aktywują się po upadku z ok. 5 cm na biurko / bruk i po upadku z około kilkunastu cm na zbity, twardy grunt. Tak mówię żeby nikt potem nie narzekał że tyle ich było a nie działały; to też ich pierwsza gra więc traktujmy to jako playtest, tak samo jak moją armatę. Edited March 15 by Basil Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted March 15 Report Share Posted March 15 Prognoza pogody przewiduje brak opadów ( :-) ) i niską temperaturę ( :-( ) - do 9 st. Więc pogoda na płaszcz, a nie goły mundur. Uwaga dla Rosjan - jest jeszcze czas, żeby rozejrzeć się za płaszczem WP. Quote Link to post Share on other sites
Basil Posted March 16 Report Share Posted March 16 Dla ludzi którzy się obudzili bez maski - spróbuję przygotować kilka masek typu PH HOOD z materiału który mam, będzie można odkupić za symboliczną cenę. Priorytet ma oczywiście moja strona ;) Quote Link to post Share on other sites
DZIDA 7,40 Posted March 16 Report Share Posted March 16 1 godzinę temu, Basil napisał: Dla ludzi którzy się obudzili bez maski - spróbuję przygotować kilka masek typu PH HOOD z materiału który mam, będzie można odkupić za symboliczną cenę. Priorytet ma oczywiście moja strona ;) Ja jestem chętny. Bo sam miałem się za to brać, ale mogę się nie wyrobić. Co do ceny to myślę że się dogadamy. Quote Link to post Share on other sites
Misiek360 Posted March 16 Report Share Posted March 16 Centralni: 1. Vlad - CK, Oficer, Karl Stefan von Habsburg 2. KubaJozefek - Prusy, strzelec, Kurt Juhnke 3. Szakal - Wirtembergia, podoficer, Johann Liebert 4. Laneator - Prusy, strzelec, Horst Schulke 5. Baldini - CK, strzelec, Giuseppe Baldini 6. Bradley, Prusy, strzelec, Franz Wolbor 7. AdRock91 - Prusy (Wielkopolska), strzelec, Bogusław Pyra 8. SadoMason - CK, kanonier, Alfons Śwejk z Cieszyna 9. Prochu - CK, kanonier, Peter von Shnitzel 10. Lisu - Badenia, strzelec, Alexander Reck 11. Danio - CK (Nagyszeben), sanitariusz, Eszter Székely, 12 Viktor - CK , strzelec , Zsolt Varga 13. Michael Knochman, Prusy, strzelec, Michael Knochman 14. GregorrW , Prusy, strzelec/sanitariusz, Gregor Heideman 15. IJA_Officer, Prusy, strzelec, Johannes Meyer 16. Georg Müller, Prusy, strzelec, Georg Müller Ententa: 1. Arkusz - RIA, strzelec, Artiom Sidorowicz 2. Basil - RIA, kanonier, Wasilij Sobolewski 3. Lolek - RIA, saper, Kirył Rybakow 4. Tomo - RIA, strzelec, Михаил Клама 5. BartoRomeo - RIA, strzelec, ФлорианЗадрозны 6. Dzida - RIA, strzelec, Stepan Sorokin 7. Cortes - RIA, podoficer, Georgij Kortezow 8. Gregorius, RIA, strzelec (Kozak), Grigorij Andriejewicz Filipow 9. Borec, RIA, sanitariusz, Igor Lew Boreckij, 10. Misiek, RIA, strzelec, Dimitrij Iwanow Quote Link to post Share on other sites
Bradley97 Posted March 16 Report Share Posted March 16 Panowie, powody rodzinne mnie wyłączają z gry, życzę dobrej zabawy i udanego strzelania. Quote Link to post Share on other sites
GregorrW Posted March 18 Report Share Posted March 18 Hej, obawiam się, że i ja niestety muszę odwołać obecność - dzisiaj obudziłem się chory i mnie całkowicie poskładało. Też życzę udanej zabawy! Quote Link to post Share on other sites
Michael Knochman Posted March 18 Report Share Posted March 18 Niestety nie dam rady sprowadzić procohaubicy. Będzie na kolejną i kolejną imprezę, już mam nadzieję ulepszona Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted March 18 Author Report Share Posted March 18 9 minut temu, Michael Knochman napisał: Niestety nie dam rady sprowadzić procohaubicy. Będzie na kolejną i kolejną imprezę, już mam nadzieję ulepszona Dziękuję za informację. Nic nie szkodzi - amunicja zostanie do następnej imprezy. 56 minut temu, GregorrW napisał: Hej, obawiam się, że i ja niestety muszę odwołać obecność - dzisiaj obudziłem się chory i mnie całkowicie poskładało. Też życzę udanej zabawy! Dzięki za cynk. Zdrowia i do następnego razu. Quote Link to post Share on other sites
Michael Knochman Posted March 18 Report Share Posted March 18 Panowie nie jedzie ktoś z Warszawy w sobotę i ma miejsce w samochodzie?Jeden na jeden średnio mi się opłaca jechać. Quote Link to post Share on other sites
Lissu27 Posted March 19 Report Share Posted March 19 Dobry, niestety z pewnych powodów nie będe wstanie pojawić się na grze, przepraszam za utrudnienia i mówienie na ostatnią chwile Quote Link to post Share on other sites
IJA Officer Posted March 19 Report Share Posted March 19 Ze znajomym będziemy wcześniej trochę żeby okopy szykować i fajnie byłoby wiedzieć od której strony będą centrali. Jeśli starczy czasu to ruskim też możemy pomóc kopać. Quote Link to post Share on other sites
KubaJozefek Posted March 19 Report Share Posted March 19 Ze względu na wycofanie się kompana do podróży (a że mam SUVa w dieslu a ropa dzięki pomarańczowemu prezydentowi jest za ponad 7 zł) i długość trasy którą musiałbym pokonać samemu (ponad 5h), muszę niestety zrezygnować z imprezy. Mam nadzieję, że uda się następnym razem. Powodzenia wszystkim. Quote Link to post Share on other sites
Basil Posted March 19 Report Share Posted March 19 Informuje że prace nad działem zostały zakończone ;) приготовьтесь... Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted March 19 Author Report Share Posted March 19 GATE CLOSED! Drodzy, to przedostatni komunikat przed grą. Jutro wejdę na forum tylko raz. Zamykam listę, tak jak widnieje poniżej, tak została wpisana do Wielkiej Księgi Wielkiej Wojny. Kto się teraz wysypie okryje się hańbą i zarobi bana na moją kolejną imprezę. Centralni: 1. Vlad - CK, Oficer, Karl Stefan von Habsburg 2. Szakal - Wirtembergia, podoficer, Johann Liebert 3. Laneator - Prusy, strzelec, Horst Schulke 4. Baldini - CK, strzelec, Giuseppe Baldini 5. AdRock91 - Prusy (Wielkopolska), strzelec, Bogusław Pyra 6. SadoMason - CK, kanonier, Alfons Śwejk z Cieszyna 7. Prochu - CK, kanonier, Peter von Shnitzel 8. Danio - CK (Nagyszeben), sanitariusz, Eszter Székely, 9 Viktor - CK , strzelec , Zsolt Varga 10. Michael Knochman, Prusy, strzelec, Michael Knochman 11. IJA_Officer, Prusy, strzelec, Johannes Meyer 12. Georg Müller, Prusy, strzelec, Georg Müller Ententa: 1. Arkusz - RIA, strzelec, Artiom Sidorowicz 2. Basil - RIA, kanonier, Wasilij Sobolewski 3. Lolek - RIA, saper, Kirył Rybakow 4. Tomo - RIA, strzelec, Михаил Клама 5. BartoRomeo - RIA, strzelec, ФлорианЗадрозны 6. Dzida - RIA, strzelec, Stepan Sorokin 7. Cortes - RIA, podoficer, Georgij Kortezow 8. Gregorius, RIA, strzelec (Kozak), Grigorij Andriejewicz Filipow 9. Borec, RIA, sanitariusz, Igor Lew Boreckij, 10. Misiek, RIA, strzelec, Dimitrij Iwanow 1. Ubolewam bardzo nad stratami przedbitewnymi - nieco komplikują one scenariusz, ale nie będę już wracał do wariantu A. Wszystkie rozkazy i dokumenty są przygotowane pod wariant B i to jego będziemy realizować. 2. Organizacja pojawi się na miejscu już w piątek od godziny 16 i tak, będziemy nocować w polu w punkcie zaznaczonym niebieskim kołem najbliżej parkingu. 1 godzinę temu, IJA Officer napisał: Ze znajomym będziemy wcześniej trochę żeby okopy szykować i fajnie byłoby wiedzieć od której strony będą centrali. Jeśli starczy czasu to ruskim też możemy pomóc kopać. 3. Pozycje Centralnych będą na łasze piachu, od południowej strony. Zarys Waszej linii wokół Uścieczka będzie przygotowany już w piątek. 4. SAPERZY - przypominam, że saper ma mieć własny sprzęt inżynieryjny typu nożyce do drutu (przejdzie sekator, ale nie nożyczki), ale przede wszystkim zapalniczkę. Tylko saper może kierować obsługą broni chemicznej (tzn. pojemniki z gazem mogą kłaść też strzelcy, ale uzbrojenie baterii i uruchomienie mechanizmu wypuszczającego gaz to już robota sapera). 5. Przypominam o zabraniu czerwonych szmat - będą sprawdzane na odprawie. 6. Jeżeli ktoś ma chronograf, to niech weźmie. Spróbujemy przestrzelać repliki. Jeżeli ktoś ma pytania to jest ostatni moment by je zadać. Quote Link to post Share on other sites
Vlad Posted March 19 Report Share Posted March 19 Czy możemy zakładać pole minowe oznaczone tabliczkami ? Quote Link to post Share on other sites
Szakal19890302 Posted March 20 Report Share Posted March 20 Ja tylko dodam że będę na ostatnią chwilę bo o 6stej dopiero kończę pracę. Zanim do domu dojadę i później przyjadę to "chwila" minie. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted March 20 Author Report Share Posted March 20 8 godzin temu, Vlad napisał: Czy możemy zakładać pole minowe oznaczone tabliczkami ? Pola minowe nie są przewidziane. Quote Link to post Share on other sites
Basil Posted March 20 Report Share Posted March 20 14 hours ago, Domin007 said: 6. Jeżeli ktoś ma chronograf, to niech weźmie. Spróbujemy przestrzelać repliki. Ja zawsze mam chrono na grach, więc podbijajcie do mnie. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted March 20 Author Report Share Posted March 20 DEPARTED To już ostatni komunikat przed grą. Od tej pory nie ma już z Organizacją kontaktu via forum. U Centralnych wysypała się jeszcze jedna osoba. Liczę że straty przedbitewne już nie wzrosną. Jutro pogoda na sprzyjać grze - będzie 7-10 st. C. Po grze będzie debriefing i obowiązkowe sprzątanie - dla wszystkich. Baretki za cykl (order św. Włodzimierza) będą do odbioru przy okazji. Niestety nie zdążyłem ich przygotować. Godspeed i do zobaczenia jutro. Quote Link to post Share on other sites
DZIDA 7,40 Posted March 22 Report Share Posted March 22 Dziękuję serdecznie wszystkim za dobrą grę. Zarówno Centralnym za dziarski i silny opór którym wielokrotnie nas rozbiliście pomimo niesprzyjającego wiatru. Rosjanom za pomysłowość i brawurową chęć walki, a przede wszystkim Organizatorom za cały trud i wysiłek włożony w przygotowanie (a to ile pracy włożono, było widoczne i to gołym okiem)! Była to moja pierwsza gra z serii Wielkiej Wojny, ale na pewno nie ostatnia!! Kopanie rowów, dużo biegania żeby dostać kulkę, smaczki LARPowe, mało amunicji, kilogramy piachu w replice, duszenie się w masce… COŚ PIĘKNEGO! Uwielbiam gdy gra stanowi swego rodzaju wyzwanie i tu się nie zawiodłem. Stylizacje graczy - bardzo dobre. Rekwizyty i przygotowanie terenu -super. Podzielenie scenariusza na 3 fazy bez przekombinowania - bardzo dobrze. Dynamika rozgrywki miała potknięcie, ale to zdąża się niemal zawsze i każdemu, więc tu nie ośmielę się „rzucić kamieniem”. Jestem bardzo zadowolony i jeszcze raz wszystkim dziękuję! Quote Link to post Share on other sites
Vlad Posted March 22 Report Share Posted March 22 Ogromne podziękowania dla wszystkich za dobrą grę wczucie się w swoje role. Dynamika gry, ataki na okopy, walka na bagnety i szable, ataki gazowe, wykonywanie zadań. To wszystko złożyło się na udaną rozgrywkę, pomimo wielu awarii spowodowanych piaskiem wdzierającym się w repliki i jak zwykle wiatrem wiejącym w oczy - nam biednym cesarsko-królewskim żołnierzom. Klimat CK dopracowany był różnorodnością postaw żołnierzy biorących udział w "wychowaniu patriotycznym" prowadzonym przez naszego zdecydowanego Gefreitra, śpiewających na głosy hymn cesarski i recytujących zawzięcie: Jeder Schuss - Ein Russ Jeder Stoss - Ein Franzos Jeder Schritt - Ein Britt Oby więcej takich pomysłów, i czekamy na nowe! Quote Link to post Share on other sites
Blue-Tomo Posted March 23 Report Share Posted March 23 Dzięki za grę, było Superancko, tylko brakowało mi Domina przebranego za żyda. Link do moich zdjęć z gry: https://photos.app.goo.gl/kufPGXRfYKrfW9Xy5 Messenger_creation_7A77C354-7C4E-4DF0-A8B7-DBAFBDBBEFB6.mp4 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts