Basil Posted March 24 Report Share Posted March 24 Cześć, piszę z obsuwą bo zajęty byłem aż do dzisiaj. Ogółem - BOMBA! Z radością mogę powiedzieć że to jedna z najlepszych gier ASH na jakich byłem, a to moja pierwsza WW1. Plusów wiele, minusów niemalże brak. Gra przebiegała bez większych problemów, nawet jak jakieś drobne były to szybko się je dało rozwiązać dzięki kompetencji organizacji. Były superowe scenografie i lokalizacje, spoko stylizacje, był fair-play i klimat wśród graczy, mnóstwo fajnych momentów, ogółem żałujcie wszyscy coście nie przyjechali. Miałem wielką radość i okazję potestować swoje wynalazki, które działały (różnie, ale DZIAŁAŁY!). Większość gry spędziłem taszcząc działo i ładując pociski i granaty, czasami coś tam postrzelałem z karabinu i chyba kogoś trafiłem. Przyjechałem także z wielką nadzieją na jakieś rajdy po okopach, i faktycznie - była frajda z napadaniem ludzi w okopie, a takich wrażeń jeszcze nie miałem jak Baldini z przerażeniem bronił się karabinem przed moją pałką okopową. Wielkie dzięki Domin i reszta organizacji :) P.S. dzięki za pozwolenie mi zabrania sobie zapasu granatów całej ekipy, pograłem sobie jako grenadier P.P.S. dzięki Lolek za test granatu B) P.P.P.S. dzięki PolishPartizanowi za pożyczenie połowy szpeju Mam nadzieję że wkrótce znowu się zobaczymy w podobnej ekipie i klimacie, bo jest poziom! Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted March 25 Author Report Share Posted March 25 Leci pierwszy mem: Quote Link to post Share on other sites
arkusz86 Posted March 25 Report Share Posted March 25 Jeszcze raz podziękowania dla organizatorów i wszystkich obecnych za świetne spotkanie! To drugi ode mnie: Quote Link to post Share on other sites
DZIDA 7,40 Posted March 25 Report Share Posted March 25 Wiatr był dla centralnych bezlitosny… Quote Link to post Share on other sites
Szakal19890302 Posted March 26 Report Share Posted March 26 Bo Rosjanie w całej swej mądrości i pomysłowości wzięli te tort i mnie nimi... Związali!!! Ci to jednak mają rozmach... :) Quote Link to post Share on other sites
Basil Posted March 27 Report Share Posted March 27 Memy tak złote że to tylko utwierdza moje przekonanie że to jedna z najlepszych gier do tej pory 8-) Quote Link to post Share on other sites
Lolek2102 Posted March 28 Report Share Posted March 28 Wybacz @arkusz86... Quote Link to post Share on other sites
SadoMason Posted Monday at 03:12 PM Report Share Posted Monday at 03:12 PM Domin! Gdzie zdjęcia ja siem pytom! Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted Monday at 08:28 PM Author Report Share Posted Monday at 08:28 PM 5 godzin temu, SadoMason napisał: Domin! Gdzie zdjęcia ja siem pytom! Będą. Może nawet jutro. Tymczasem... Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted Tuesday at 05:44 PM Report Share Posted Tuesday at 05:44 PM Sierżnt (Фельдфебель) Georgij Robertowicz Kortezow Jako faktyczny dowódca polowy oddziału rosyjskiego, chciałbym podziękować wszystkim rosyjskim żołnierzom. Artiomu Sidorowiczowi (Arkusz), za wspieranie dobrymi radami, a szczegolnie z pomysł przejścia pod naszymi zasiekami i w ten sposób wsparcia udanego ataku na pierwszą pozycję austriacko-niemiecką. Także niekonwencjonalny sposób przeprowadzenia zwiadu i zdobycia koordynatów portu promu zasługuje na uznanie. Wasilijemu Sobolewskomu (Basil), za skonstruowanie i obsługę armaty i wyposażenie oddziału w granaty ręczne. Kiryłowi Rybakowomu ( Lolek) - za obsługe zapór gazowych, które rozbiły kilka nieprzsyjacielskich ataków. Igorowi Lewiczemu Boreckomu (Borec), za wspaniałą pomoc rannym jako sanitariusz. Боже, храни царя! Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted Wednesday at 08:48 PM Author Report Share Posted Wednesday at 08:48 PM Drodzy, od naszej gry minął już ponad tydzień, bitewny kurz opadł, myślę, że możemy pokusić się o małe podsumowanie. Cykl ex post nazwany Wielka Wojna na Wschodzie zamknęła gra oparta o mało znaną bitwę pod Uścieczkiem nad Dniestrem (obecnie Ukraina). Co ciekawe, dokładnie 110 lat przed naszą grą, 21 marca 1916 r. austriackie dowództwo poinformowało sztab główny o upadku bronionego przez dwa miesiące przedmościa. Wybór południowo - zachodniego odcinka frontu wschodniego umożliwił bez naginania historii udział graczy zarówno w umundurowaniu austro-węgierskim, jak też niemieckim, a po drugiej stronie - wszystkich formacji armii rosyjskiej. Niestety w porównaniu z poprzednimi częściami cyklu frekwencja utrzymała trend spadkowy. Szerzej napiszę o tym później, tutaj wskażę tylko, że o ile w otwierającej cykl Zduńskiej Woli 1914 wzięło udział 28 osób, o tyle w Uścieczku 1916 liczba ta niestety zmalała do 19 graczy. Niemniej impreza po raz pierwszy zyskała wymiar międzynarodowy, ponieważ gościliśmy kolegę ze Słowacji @WiktorS . Oprócz tego szeregi Centralnych i Ententy zasilili Koledzy i Koleżanki z południowej i centralnej Polski: od Krakowa po Łódź, od Śląska po Mazowsze. Rozgrywkę zaczęliśmy z opóźnieniem spowodowanym przez nieporozumienie ze wskazaniem godziny zbiórki. Organizacja była na miejscu od piątkowego wieczora i wykorzystała czas na przygotowanie scenografii. Umocnienia jednak, jak zawsze, przygotowywały sobie obie strony we własnym zakresie. Tradycyjnie prym w ryciu w ziemi wiedli Niemcy, a pierwszym, który chwycił za łopatę był @IJA Officer. Scenariusz imprezy podzielony był na trzy fazy. Faza I obejmowała natarcie rosyjskie na umocnione pozycje Cesarsko-Królewskich, którzy zabezpieczeni zasiekami głęboko zagrzebali się w ziemi i nie dawali wypchnąć z zajmowanej linii, mimo upartych ataków Rosjan. Wąski pas natarcia nie ułatwiał sprawy. Tymczasem na tyłach rosyjski saper Kirił Rybakow @Lolek2102 otrzymał zadanie wysadzenia w powietrze torów, którymi nadjeżdżał pociąg z niemieckimi posiłkami oraz materiałami saperskimi. Rybakow zerwał tor, przez co Niemcy pod komendą badeńskiego ułana Johanna Lieberta @Szakal19890302 musieli dużą część dystansu dzielącego ich od pola bitwy pokonać pieszo. Ich przybycie wzmocniło linie austro-węgierskie i dało możliwość dowodzącemu Centralnymi Obeleutnantowi Karlowi Stefanowi von Habsburg @Vlad przerzucenie części sił na konsekwentnie atakowane lewe skrzydło. Rosjanie podciągnęli jednak artylerię obsługiwaną przez kanoniera Wasilija Sobolewskiego @Basil i po ostrzale linii oraz brawurowym szturmie na bagnety, podczas którego saper Rybakow wysadził granatem siebie i strzelca Artioma Sidorowicza @arkusz86 (dzięki Lolek!) w końcu opanowali lewe skrzydło pozycji Centralnych. Tym nie pozostało nic innego jak wycofać się na drugą linię obrony. Faza II oznaczała przegrupowanie obu stron na nowych pozycjach oraz podciągnięcie zaopatrzenia i dostarczenie żołnierzom korespondencji z domu, zawierającej zadania osobiste dla każdego z graczy. Obie strony miały też zadania specjalne. Rosyjscy ochotnicy mieli ustalić położenie przystani promowej nad Dniestrem, a następnie przetelegrafować koordynaty do sztabu armii w celu ostrzelania przystani przez artylerię dalekonośną. Austriacy i Niemcy mieli z kolei rozkręcić tory, po których miał przybyć pociąg z zaopatrzeniem dla Rosjan oraz przerwać linię telegraficzną. Obie strony wzajemnie wysłały na swoje tyły ochotników do tych niebezpiecznych zadań, które z różnych przyczyn udało się (lub nie) wykonać. W tym samym czasie austriacki kurier Giuseppe Baldini @Grzyb_676 przywiózł rowerem broszury patriotyczne z referatu prasowego armii, które kadra oddziału wykorzystała do przeprowadzenia lekcji patriotyzmu i nauki hymnu państwowego. Z kolei u Rosjan odbyła się rozprawa sądu wojennego nad szeregowym Florianem Zadrożnym @Bartoromeo67, który w bojowym szale dobił rannego jeńca niemieckiego. Ku zaskoczeniu przewodniczącego składu sędziowskiego prokurator - sotnik Grigorij Andriejewicz Filipow @gregorius7 zażądał - w uznaniu nadzwyczajnych talentów rusznikarskich oskarżonego - kary jedynie 10 batów przed frontem kompanii, którą oskarżony przyjął, a która została wykonana przez szeregowego Michaiła Klamę @Blue-Tomo (wyrok jest w Wielkiej Księdze Wielkiej Wojny). Jednocześnie trwały przygotowania do austro-węgiersko-niemieckiego przeciwuderzenia mającego odbić utracone pozycje. Faza III zaczęła się od ataku gazowego Centralnych, którzy korzystając z rozprężenia w szeregach rosyjskich sprytnie przeniknęli na ich tyły i tam odpalili ładunki gazowe. Niestety wiatr był bezlitosny i zwiał gaz na sztab Centralnych, całkowicie zaskakując przebywających tam żołnierzy i powodując znaczne straty. Rosjanie nie wykorzystali jednak sytuacji i poczekali na kolejny zryw przeciwnika, który był bliski odbicia utraconych w pierwszej fazie pozycji. Dochodziło do starć na bagnety, granaty i szable. Żołnierze wpadali we własne zasieki, brani byli jeńcy. Rosjanie pod dowództwem feldfebla Gieorgija Robertowicza Kortezowa @Corteswyczekali jednak kolejnego sprzyjającego wiatru by znów porazić przeciwnika gazem. Tym razem Niemcy i Austriacy byli przygotowani, ale ich atak został odparty. Dowództwo Centralnych zdecydowało o rozpoczęciu ewakuacji za Dniestr. Widząc to Rosjanie przypuścili kolejny atak gazowy, który dosięgnął uciekających promem Cesarsko-Królewskich tak szybko, że nie zdążyli włożyć nawet masek. Wykorzystując sytuację Ententa ruszyła do ataku i całkowicie rozbiła rozpaczliwie broniące się resztki oddziału przeciwnika. Na tym zakończyliśmy grę. Trochę statystyki: Liczebność stron: Ententa: 9 Centralni: 10 (6 CK i 4 Niemców) nieobecni: 3 (2 - informacja przekazana w ostatniej chwili, 1 - dezerter, nieusprawiedliwiony) Straty obu stron: Ententa: 43 zabitych (w tym 1 dobity po okaleczeniu drutem kolczastym i 2 wysadzonych przez siebie granatem) Państwa Centralne: 53 (51 zabitych, w tym 10 zagazowanych, 2 w niewoli) Wszystko odnotowane w Wielkiej Księdze Wielkiej Wojny. Chciałbym jednak teraz poruszyć kwestię frekwencji. W szczycie zapisów mieliśmy na liście łącznie 27 osób. Straty przedbitewne zaczęły się dość wcześnie, ale ich szczególne nasilenie miało miejsce na 72h przed grą. Po raz kolejny. I po raz kolejny jest to dla mnie zaskakujące i frustrujące, bo rozwala to robotę Organizacji. Na 1-2 dni przed grą wszystko jest już podopinane i wymiksowanie się z gry w tym terminie bez ważnego powodu jest po prostu słabe. Nie można sprawdzić repliki tydzień przed grą? Nie można sobie zorganizować zapasu? Nie można sobie zaplanować czasu, korzystając z kalendarza, telefonu, komputera? A creme de la creme są dezercje bez poinformowania o planowanej absencji. Lojalnie ostrzegałem przed grą, jestem konsekwentny, i zgodnie z zasadą name and shame wlepiam bana na koleją imprezę robioną przez COHQ Koledze @adrock91. To już drugi raz kiedy nie przyjeżdżasz na naszą grę, możesz nie zapisywać się na trzecią. Teraz czas na miłe słowa. Dziękuję wszystkim przybyłym za świetną imprezę. Mam nadzieję, że się podobało. Osobne podziękowania kieruję dla Cortesa i Baldiniego - jako grupy wsparcia materiałowego (także za świetny biwak w przeddzień imprezy), Basila - który zrobił i przetestował działo, Vlada i Szakala za dowodzenie Centralnymi, a Danio i Borcowi @Borec - za ofiarne medykowanie. Zrobiliście świetną robotę! Wszystkim pięknie dziękuję za pomoc w zebraniu scenografii i sprzątaniu terenu. Kultura gry, mimo pewnych nieporozumień, to jak zawsze top. chciałbym by gry drugowojenne odbywały się tak miłej atmosferze. Nie zdążyłem przygotować baretek, ale będą. Za udział we wszystkich trzech grach cyklu Wielka Wojna na Wschodzie Arkusz, Baldini, Bartoromeo, Cortes, Gregorius, Lolek i Tomo dostaną przy okazji baretkę Orderu świętego Włodzimierza. Gratuluję. I last but not least, zdjęcia z mojego aparatu. Starałem się by każdy znalazł się choć na jednej fotografii: https://photos.app.goo.gl/cQAVEMLJhV5hmKpA8 Podaję też link do filmu z gry nagranego przez @Prochu: Zachęcam do podzielenia się informacjami, co przyszło do Was w listach z domu i jakie mieliście zadania osobiste. Quote Link to post Share on other sites
PolishPartizan Posted Thursday at 09:00 PM Report Share Posted Thursday at 09:00 PM Co do materiałów filmowych i tego jak nasza społeczność się stara o ich jakość zostawiam ten materiał, żeby każdy mógł zobaczyć z jakim poświęceniem są przygotowywane... Quote Link to post Share on other sites
Basil Posted Thursday at 11:27 PM Report Share Posted Thursday at 11:27 PM 2 hours ago, PolishPartizan said: Co do materiałów filmowych i tego jak nasza społeczność się stara o ich jakość zostawiam ten materiał, żeby każdy mógł zobaczyć z jakim poświęceniem są przygotowywane... Bazylowane, 1916 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts