Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Beretta 93 , Dziwna budowa

Recommended Posts

Zastanawia Mnie jeden element mianowicie

To "coś" zamonowane na tłoku i zawiasie koło Spustu

mini_1160196361.jpg

Niemoge sie doczytać nigdzie jedynie z tego co pamietam to wyczytałem ze to rączka - lecz to chyba na forum ... bo na rączke - dodatkowa rekojeść to mi nie wygląda trzyma sie nie wygodnie - to napewno

Kiedys kolega - znany fantasta :lol: Mówi ze To jest podstawka zeby sie Gnat ładnie prezentował na półce ale to sie kupy nie trzyma - sprzęt dla wojska z podstawką na półke ? :?:

Jeszcze gdzies przeczytałem - obiło mi Się o uszy Ze to jest Cos - niby dwójnóg ale tez jakos budowa tego ... nie przemawia by była to podpórka jaka kolwiek do tego dośc skomplikowana budowa bo na tłoku

:roll:

[ Dodano: 07 Paź 2006 06:56 ]

" Mechanizm spustowy z samonapinaniem" To ma jakiś związek ?

dość smiesznie to wygląda bo beretta dośc nie pozorna a na tym 1 zdjeciu to jak armata sie prezentuje hehe choc jak ogladałem film przed chwila to facet w jednej ręce utrzymał ją i wystrzlił magazynek tyle ze to inna wersja bodajże 92

A czy ten filmik jest z wersją ASG... Bo jeśli tak to się nie dziwie... Jeśli jednak była to wersja na amunicję ostrą, to musiał mieć koleś ładny rozrzut. Valve wpisz sobie beretta 93 do googli i wyświetli Ci trochę informacji... Poczytaj :idea:

http://video.google.pl/videoplay?docid=-16...73422&q=beretta O tutaj wlasnie cos podbnego tamtego filmu nie moge znaleść ... ale byc moze poprostu silna ręka

a Co do goglowania to cała noc na tym spedziłem hehe ale nawet obszerny artykuł na wiki tak naprawde wiele nie tłumaczy odnosnie dziwnej Jak dla MNie budowy :P

[ Dodano: 07 Paź 2006 09:33 ]

aaaa sprostuje , źle poprzednio wpisałem nazwe przez 2 "r" teraz juz widze czemu to jest , bo gnacik jest full auto , dzieki

Dla zainteresowanych znalazłem Ciekawą strone poswieconą berettcie

http://www.berettaworld.com

Mnie osobiscie zaciekawiły wizje artystyczne Beretty :lol:

PM12S_Maxi_1.jpg

51Ad_Maxi_1.jpg

Billenium_Maxi_1.jpg

Teraz zagadka nie jest Ta smieszna rączka tylko sens Produkcji takich egzeplarzy jak te wyzej :lol: Temat mozna zamknac :)

To nie są wersje "artystyczne" tylko jak najbardziej rzeczywiste.

teraz juz widze czemu to jest ' date=' bo gnacik jest full auto , dzieki [/quote']

przecierz napisałem :

Nie silny tylko to PM

może rozjaśnię PM to pistolet maszynowy :mrgreen:

Nie silny tylko to PM a w takich przy taaak dużych rozmiarach czasem może się przydać.
Tak formalnie to jest to pistolet automatyczny, a nie maszynowy. Uprzedzając pytanie określenie "pistolet automatyczny" oznacza taką odmianą pistoletu samopowtrzalnego, która dostosowana jest do prowadzenia ognia seryjnego lub ciągłego, a czasami nawet ma przełącznik pozwalający na taki i taki.

Skorzystam z okazji żeby się "rosjaśnić" Remov jak wygląda "z definicji" różnica między PMem a pistoletem automatycznym ?? Jak bumcykcyk to poważne pytanie bo do dziś byłem pewien że Beretta 93 to PM tak jak UZI czy MP5 czy inny Skorpion.

Hmm to znaczy ze UZI i jego wersje, M-10 itp to nie są PMy ??

Człowiek jednak głupi żyje i głupi umiera...

[ Dodano: Nie 08 Paź, 2006 ]

Uprzedzając pytanie określenie "pistolet automatyczny" oznacza taką odmianą pistoletu samopowtrzalnego, która dostosowana jest do prowadzenia ognia seryjnego lub ciągłego, a czasami nawet ma przełącznik pozwalający na taki i taki.

Coś mi tu nie teges jednak... M-10 może i nie ma pojedyńczego "ognia" ale UZI na 100% tak (może wersje "mini" nie mają..) Czyli UZI to nie PM ??

Hmm i jeszcze mi się przypomniało że jeszcze nie tak dawno PMem nazywano AK47 bodajże, a na stronach AMW nadal ta nazwa funkcjonuje ;)

Thor: wyjdźmy od określenia "pistolet samopowtarzalny" - zasadniczo pod tym określeniem kryją się Colty M-1911, CZ-75, wszelkie Walthery PP, P-38... wiadomo.

Jeżeli pistolet samopowtarzalny przekonstruujesz (trudne słowo) tak, by oprócz ognia pojedynczego strzelał ogniem ciągłym (jak Mauser 712, Beretta 951R, APS) lub seriami o ograniczonej długości (Beretta 93R), to powstaje pistolet automatyczny. Na pierwszy rzut oka wygląda jak "zwykły" pistolet samopowtarzalny.

Jeżeli mamy pistolet maszynowy (UZI, MP5, Galuberyt) i pozbawimy go możliwości prowadzenia ognia ciągłego, to nie oznacza, że powstał nam pistolet samopowtarzalny. To trochę jak z samochodami - można wyrzucić tylne fotele z Seicento i udawać, że ma się ciężarówkę, można do Lublina wstawić fotele i wyciąć okna, ale limuzyna z tego nie powstanie.

PMy bez ognia ciągłego Amerykanie określają jako "assault pistol". U nas chyba brakuje określenia, ale, jak dla mnie, to nadal są pistolety maszynowe.

@ Królik, Szaszłyk: a znacie taką stronę www.world.guns.ru ?? Fajna... :wink:

Nadal nie rozumiem.... chyba jestem tępy...

Czyli ż ePM powstaje wg Ciebie tylko wtedy jeżeli "robi"się go od podstaw ?? A jak jest przekonstruowywany czy modyfikowany pistolet to nie może z tego powstac PM ??

Trochę to wg mnie naciągane.... Ale ja się nie znam. ;)

Wiesz Thor, jakbyś usunął te znaki zapytania, to miałbyś fajną odpowiedź na swoje wątpliwości.

Oczywiście, wszystko jest kwestią pewnej umowy, konwencji. Przecież można było łatwo uznać że "jak strzela tylko pojedynczym, to pistolet - bez względu na konstrukcję, a jak może strzelać ciągłym, to jest to pistolet maszynowy". Tyle, że wtedy mielibyśmy w jednym worku P-64, Berettę 92, BRS-99 i HK-93, a w drugim - Thompsona, Pepeszę, UZI i Glocka 18.

IMHO, podział na pistolety samopowtarzalne, automatyczne i maszynowe jest bardziej przejrzysty - przy ścicsłym trzymaniu się kryteriów.

Innymi słowy - jeżeli pist. sp. przerabiasz do ognia ciągłego, to pozostaje on pistoletem, ale już automatycznym - a nie pistoletem maszynowym.

Coś mi tu nie teges jednak... M-10 może i nie ma pojedyńczego "ognia" ale UZI na 100% tak (może wersje "mini" nie mają..) Czyli UZI to nie PM?
Podstawową cechą pistoletów maszynowych jest możliwość strzelania nabojami pistoletowymi ogniem ciągłym. Jeżeli taka broń ma możliwość strzelania również ogniem pojedynczym czy seryjnym, to tym lepiej, niemniej jednak nadal pistolet maszynowy definiuje ta pierwotna cecha podana wyżej.

W przypadku pistoletów automatycznych masz niejako zjawisko odwrotne, innymi słowy małogabarytowy pistolet samopowtarzalny przystosowywany jest do prowadzenia ognia seryjnego lub - rzadziej - ciągłego. Podstawowym rodzajem prowadzonego ognia jest ogień pojedynczy, seryjny czy też ciągły jest uznawany za dodatek (Glock G18 czy Beretta 951R/93R).

Czasami zdarza się, iż od podstaw jest tworzony jako taka konstrukcja (vide radziecki APS), z wyglądu przerośnięty pistolet samopowtrzalny, który dopiero później zyskuje samopowtarzalną odmianę, a czasami nie zyskuje jej w ogóle. Tyle jeżeli chodzi o wojskowe definicje.

Zupełnie inna sytuacja ma miejsce na rynku cywilnym, gdzie pojawiają się czasami - jak to określał śp. Kochański "karabinki strzelające nabojem pistoletowym", czyli mówiąc wprost pistolety maszynowe pozbawione całkowicie możliwości prowadzenia ognia ciągłego (FB BRS-98, H&K USC) lub w ogóle takowej od początku nie posiadające (vide Beretta Cx4 Storm czy IMI UZI Pistol), czasami na amerykański rynek posiadające znacznie dłuższe lufy, aby tubylcze prawo uznało je za "carbines" właśnie.