LD_cynik Posted October 23, 2006 Report Share Posted October 23, 2006 Ryb patrz i płacz http://www.newgraham.com/, przesyłka do Polski moze wynieść od nich 5-10 $. Niestety pierwszy zakup dla klienta z poza Stanów wymaga użycia Western Union co przy moim budżecie podważa sens zakupów u nich. www.knifeworks.com www.pvk.com Sklepy przyjazne Polakom. Quote Link to post Share on other sites
dust in the wind Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 Co do wspomnianego wcześniej Ka-Bara. Jestem właścicielem już drugiego modelu. Moge powiedzieć, że nóż świetnie trzma ostrze i nadaje sie do cięrzszych prac. rękojeść wykonana ze skury jet bardzo wygodna. Niestety jest jedna wada. Nóż nie nadaje sie do bardzo precyzyjnych prac np. kojenie pomidora itp. (oczywiscie jeśli zamierzacie przygotowywać nim jedzenie). Osobiście dodatkowo uzywam malego składanego Gerbera. Jak juz wcześniej napisano "nie ma noża do wszystkiego", dlatego polecam conajmniej 2 rodzaje. Jeden wiekszy do toporniejszych prac i jeden mały do precyzyjnych. Co do utrzymania noża. Najlepiej ostrzyć go po każdym intensywniejszym używaniu. Najlepiej na kamieniu płaskim ale o tym można znaleźć na googlach ;] Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted November 6, 2006 Report Share Posted November 6, 2006 Co do jak najtańszego noża, polecam bagnet od AK-47, ale starą wersję (podobny do mauserowskiego). Jest dość ciężki i fajnie się nim wywija. Mó niestety przez wiele lat był używany do wykopywania marchewek u znajomego w ogródku i jest trochę zardzewiały. Otwieram nim listy :). Quote Link to post Share on other sites
LD_cynik Posted November 7, 2006 Report Share Posted November 7, 2006 Fajnie sie nim wywija? Kurde to faktycznie calkiem dobry noz musi byc. Mowisz, ze stara wersja? Nowa sie zle wywija? Swietnie tez, ze jest ciezki.. Heavy, isn't it? Heavy is good. Heavy is reliable. If it doesn't work, you can always hit him with it. - Boris The Blade AKA Boris The Bullet-Dodger. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted November 7, 2006 Report Share Posted November 7, 2006 To ja sobie pójdę powywijać czymś ciężkim... ech doskonały wątek krojenie pomidorów Ka-barem i takie tam. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 7, 2006 Report Share Posted November 7, 2006 Odnośnie "syfiastego" Ka-Bar'a polecam pewne forum ;) jest tam cały obszerny temat który rozwieje wszelkie wątpliwości i udowodni że Ka-Bar to szajs nóż i do niczego generalnie :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted November 8, 2006 Report Share Posted November 8, 2006 Nowa sie zle wywija? Nowej nie miałem jeszcze w ręku :| Quote Link to post Share on other sites
Artchas Posted November 19, 2006 Report Share Posted November 19, 2006 W takim przedziale cenowym bierz polskiego gerlacha. Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 Mały Gerber + siekierka Fiskarsa 600g, to jeżeli komuś zależy na wygodzie.I relatywnie niskich kosztach :-P . Oczywiście na dobór noża mają wpływ osobiste preferencje , może być Victorinox lub cokolwiek innego z przyzwoitym ostrzem , ale siekierki bym nie zamienił na żaden tasak typu Ka-Bar . Duże noże mają to do siebie że doskonale prezentują się przy pasie/szelkach/kamizelce ale ich wartość praktyczna poza nielicznymi wyjątkami jest dyskusyjna . Oczywiście są doskonałe do walki ale jak często będą do tego celu wykorzystywane? Quote Link to post Share on other sites
Ineptus Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 Zamiast oleju maszynowego czy WD-40, polecam olej jadalny - to tak na wypadek, gdybys robił sobie tym nożem żarcie a nie lubisz smaku smarów :) Ja polecam oliwe z oliwek... Bułki potem lepiej smakują...A żeby nie było OT: Eee... Sam mam Muele i dobrze jest... Tylko pochewka sie rozwaliła... Quote Link to post Share on other sites
labik Posted December 24, 2006 Report Share Posted December 24, 2006 Co myslicie o tym? - http://military.pl/?prod=1420&cat=150 Wiem ze kozacki on nie jest ale jak ma sie jakosc do ceny? Quote Link to post Share on other sites
kawerna Posted December 28, 2006 Report Share Posted December 28, 2006 tak na pierwszy rzut oka może być stal nienajgorsza , podobny do klasycznego kabara i sporo tańszy więc stosunek cena/jakość całkiem dobry a za tą cenę i tak porządnego stałego noża się nie znajdzie ... Quote Link to post Share on other sites
labik Posted December 29, 2006 Report Share Posted December 29, 2006 ok noz przyszedl.. ladnie wyglada ale myslalem ze bedzie wiekszy ;) i mam jedno pytanie, chcialbym go miec przymocowanego do uda... a jego pochwa jest taka ze pozwala mi na zawieszenie go na pasie poziomo moge to jakos zrobic? Quote Link to post Share on other sites
trex Posted December 29, 2006 Report Share Posted December 29, 2006 Nóż nie nadaje sie do bardzo precyzyjnych prac np. kojenie pomidora itp. (oczywiscie jeśli zamierzacie przygotowywać nim jedzenie). Faktycznie - bardzo precyzyjna praca - a jajeczko ?? ;-) Labik - jak wykonanie noża, warto wydać stówkę ? Quote Link to post Share on other sites
labik Posted December 29, 2006 Report Share Posted December 29, 2006 Szczerze mowiac to moj pierwszy noz (ach zawsze chcialem miec swoj noz :D ) wiec nie mam za bardzo porownania. Ale jak na moje oko to wykonanie jest dobre jak na te cene. Mi sie podoba ;) Quote Link to post Share on other sites
TOLDI Posted December 30, 2006 Report Share Posted December 30, 2006 Może to już od ch... razy było ;-) ale co powiecie o nożach Glocka ?? chodzi dokładnie o ten KLIK Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted December 30, 2006 Report Share Posted December 30, 2006 Że możesz je normalnie kupić za jakieś 70-80 złotych. Że są dobrym i tanim narzędziem zaspakajającym większość oczekiwań jakie można mieć wobec polowego noża. Że trzeba czyścić bo łatwo rdzewieją. Że piłę bym sobie odpuścił i wybrał wersję gładką. Że zatrzask pochwy jest nieco upierdliwy i nie w każdej pozycji będziesz w stanie ten nóż sprawnie wyjąć. I chyba tyle... Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted December 31, 2006 Report Share Posted December 31, 2006 Że możesz je normalnie kupić za jakieś 70-80 złotych. to normalnie to zapewne allegro i noze uzywane, tak? jezeli nowki to gdzie mozna je dostac za taka cene? Quote Link to post Share on other sites
kawerna Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 jeśli chodzi o glocka To bardzo podkreśliłbym że to wyjątkowo rdzewny nóż Piłka nawet daje radę jak nie ma nic lepszego Zatrzask pochwy wg mnie niewygodny i zbyt mocny osobiście odrazu go usunąłem, a teraz nawet wymieniłem pochwę :) Generalnie średni do lasu ale przynajmniej tani . Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 http://www.militaria.pl/cocoon/product.xml...ifiers=category Do jakich zastosowan mogę uzyc tego noża, aby zadania nie przerosły jego możliwości? Z góry mówię ze nie będę nim ciął płotów i rozbrajał bomb. Chodzi o cos biwakowego, i żeby szło w drewnie podłubać :) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 Do jakich zastosowan Do żadnych Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 Do żadnych no prosze Was... ja rozumiem ze to pewna zachęta do kupienia czegoś konkretnego (czesta zresztą na tym forum), no ale byście napisali chociaż ze do smarowania chleba. Pewnie że to nie Gerlach czy Ka-bar ale coś nim chyba zrobić można? Kijek na ognisko zaostrzyć chociaż? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 ale coś nim chyba zrobić można Wyrzucic. Idz do wedkarskiego i kup sobie prostego Fiskarsa. Bedzie taniej i lepiej. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 Przy ostrzeniu kijka ostrze może Ci się zawinąć dookoła patyka.... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 Przy zachowaniu pewnych środków ostrożności mógłbyś zaryzykować i spróbować otwierać nim koperty, byle były z cienkiego papieru. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.