pav Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 (edited) Ma :) w środku są wycięte pierścienie z materiału do ocieplana rur. Ułożone są na przemian raz o większej, a raz mniejszej średnicy wewnętrznej.Tłumi! (sprawdzone:) Edited September 10, 2007 by pav Quote Link to post Share on other sites
pav Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Robiąc wygłuszenie skorzystałem z tego artykułu, do którego link podałeś. PS. Czy posty można edytować tylko raz? Quote Link to post Share on other sites
boychristo Posted September 11, 2007 Report Share Posted September 11, 2007 Pierścienie to cały sekret . Ich prawidłowe ułożenie to sukces. Ja mam mp5 J CYMY kto wie ten wie jaki głośny jest ten karabin. Z użyciem tłumika samoróbki z 50m nie slychac strzału, z 40 jest ciężko wykrywalny podczas boju. Oczywiscie tłumik nie wyciszy Gearboxa który w mp5 cymy pracuje niczym maszyna do szycia. Pełen sukces osiągnąłbym uciszając GB. Ale i tak jestem zadowolony. Podaj efekty jak zrobisz tłumik :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
mastah Posted September 11, 2007 Report Share Posted September 11, 2007 Tłumik można zrobić z maty app ? Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted September 18, 2007 Report Share Posted September 18, 2007 Kupiłem 2x tłumik robiony na maszynie CNC za 45 zł na allegro. Fajny, mocny, ciężki ale nie tłumił tak jak trzeba. W środku miał taką pianke do izolacji rur. Najpierw wg tych instrukcji pociąłem ją na paski i powsadzałem do środka uwzględniając odległości średnio 1-1,5 cm. Było już lepiej, nie było takiego basowego echa jak przy stocku tego tłumika. Ale wyczaiłem jeszcze inny motyw: dałem stałe przegrody zrobione... z płyt CD :D. Nadawały się jak nic, otwór mniejszy od otworu w piance czyli łatwiej będą zatrzymywac dźwiek. Oczywiście nie wsadzałem całej płyty :P tylko te kółka ze środka, akurat maja one 4 cm. Wyciąłem 7 takich i układałem na przemian pierścień z pianki i kółko. Efekt? Żadnego basowego pogłosu, delikatny dźwięk. Teraz tylko wyciszyc GB w moim CM28s ;] Ma ktoś jakieś pomysły ? Pozdro Quote Link to post Share on other sites
mastah Posted September 18, 2007 Report Share Posted September 18, 2007 Owinąć gąbką korpus, a później jakąś szmatą? Wyciszenie i kamo w jednym ? Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted September 19, 2007 Report Share Posted September 19, 2007 właśnie sie zastanawiałem, czy nie trzeba go nasmarowac jakims lepszym smarem, nie wiem, akurat na gb sie nie znam... Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted September 19, 2007 Report Share Posted September 19, 2007 GB jest bardzo ciężko wyciszyć. Jak chcesz cichego karabinu to P90 kup, bo z kałachem to porażających efektów nie bedzie poza zmianą odgłosu strzału na bardziej głuchy. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 19, 2007 Report Share Posted September 19, 2007 To jest temat o tłumiku, a nie o tłumieniu GB. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted September 19, 2007 Report Share Posted September 19, 2007 Swoją drogą to dobrze, że nie kupiłem tegoż tłumika robionego metodą CNC... Już lepiej kupić jakiś lepszy z asgshop'a renomowanej firmy, ale już jeden tłumik do mojej repliki mk23 zrobiłem. Wygląda tak sobie ale tłumi tak jak powinien tłumik :-F PZDR Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted October 11, 2008 Report Share Posted October 11, 2008 Witam. Sorry że odkopuje ale jak zrobić samodzielnie gwint lewoskrętny do tłumika? Irytuje mnie że jak nałoże na lufę to ciągłe się rusza we wszystkie strony. Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted October 11, 2008 Report Share Posted October 11, 2008 Idź do tokarza, on Ci taki zrobi. Quote Link to post Share on other sites
Walker86 Posted October 12, 2008 Report Share Posted October 12, 2008 Ja osobiście przerobiłem CA na taki już tłumiący, wywaliłem trochę gąbek, włożyłem odpowiedniej długości rurę z dziurkami. Gąbki ponakładałem tak by zrobiły komory i tłumi 60% dźwięku jak nie więcej 8) Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 18, 2009 Report Share Posted February 18, 2009 Ja zrobiłem już chyba 10 tłumików na zasadzie izolacji na przemian + wywiercenie dziur w tych większych, zarówno "przez środek" jak i w tej otulinie na długość. Efekt wyśmienity. Quote Link to post Share on other sites
xanos27 Posted February 19, 2009 Report Share Posted February 19, 2009 Ja swój zbudowałem z rury pcv, dwóch zatyczek od dezodorantów, dławika, mniejszej rurki. Wewnątrz jest 5 komór tłumiących, a dzięki dławikowi mogę go szybko zakładać i ściągać prawie taki QD. Słychać różnice ale ostateczne testy będą na następnej strzelance :D Kilka Fot: Przód, tył, gotowy pomalowany na karabinie, zbliżenie Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts