Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

M-14 Wood/Olive made by China

Recommended Posts

• Replies 881
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Niestety olivkowe łoże ma to do siebie, że po zdarciu tej gumowej powłoczki i pomalowaniu, farba schodzi przy użykowaniu :???: Ściera się po dłuższym czasie pod palcami, przy uderzeniu w coś również lubi odprysnąć. U mnie użyte są te farby:

http://www.allegro.pl/item154675357_farba_..._firmy_nfm.html

Karabin wygląda efektownie, dobrze sie maskuje, ale pomyśle nad lepsza farbą.

Edited by Mendi

Kiwi, u mnie, z bliżej nieokreślonych powodów, odstawała całość,a nie tylko pokrywa górna. Aby docisnąć pokrywe górną, rozkręć karabin i zrób jak ja: wymień te małe śmieszne aluminiowe śrubki na stalowe i dobrze dokręć!

Bartek.

Co do śruby, to ma to być gwint 5mm, prawoskrętny. Nie zrobie teraz zdjęć, bo nie chce mi sie za bardzo karabinu rozkręcać :???:

Długość zależy już od tego jaka jest założona prowadnica.

1.Jeśli stock - to wkręci się ok. 35mm śruby ( bo prowadnica stockowa ma zwężenie), do tego trzeba dodać 5mm zaczepu.

2.Jeśli założona jest prowadnica łożyskowana, np. Guarder, to śruba wejdzie dłuższa, u mnie jest na 55mm, plus do tego 5mm zaczep.

Śrubę wkręca się tak, żeby wystawał tylko zaczep, bo ścianka gearboxa musi dotykać łoża. Ponadto tą zeszlifowaną krawędź trzeba odgiąć lekko w dół, bo inaczej nie wejdzie.

Jeśli nie będziecie w stanie wyobrazić sobie o co mi chodzi, to sie przełamie i rozkręce replike i zrobie zdjęcia....

Edited by Mendi

Pociągnąć to pociągnie na pewno, o ile za dużo podkładek nie dałeś i nie ścisnąłeś trybów w gearboxie. U mnie stockowa batka ciągnie M120, ale niestety niedługo - jakieś 300 kulek. gdy napięcie spadnie, zabawa sie kończy.

Ta batka o której mówisz ma pojemność ponad 2x większą niż stock, tak że powinno śmigać dobrze i wystarczyć na sporą strzelankę lub nawet na dłużej na jednym ładowaniu.

Edited by Mendi

Poza tym Sanyo RC (a domyślam się, że o takiej mówimy) 8.4V daje lepszą szybkostrzelność niż 9,6V złożona ze "zwykłych" ogniw innych producentów. Nie martwiłbym się o rof na takiej baterii, bo ciągnął one spokojnie upgrade z M120 dając zadowalającą szybkostrzelność. Dla porównania powiem, że znajomy zadowolony jest z rofu w swoim M249 mając zamontowaną 9.6V 2200 Ni-CD Sanyo RC.

Zębatki i gearbox powinne wytrzymać M130, skoro bez problemów można na nich używać M120. Problem niestety będziesz miał z głowicą cylindra, bo ci ja zwyczajnie wybije lub połamie. Prowadnice plastikową też szlak trafi tak czy inaczej. Jeśli już chcesz wstawić mocną sprężyne to pociągnie to za sobą konieczność wymiany pozostałych części mechanizmu, bo stockowe zostały przewidziane do sprężyny stockowej M90 czy też M80 (trudno to w sumie określić jednoznacznie).

Oczywiscie głowica tłoka i cylindra, prowadnica zostaną wymienione na wzmocnione, (być moze wsadzi boreupa) kolega nie ma za dużo pieniędzy na tuning a chce mieć już taką pół snajpe (na dobrej precce sie nie oszczędza). M130+boreup+precka da pewnie ok 450fps czyli całkiem przyzwoicie. Jak w tym gunie wyglada hopsiup kręci cos? standardowy czy taki jak cymowski? A tak na początku, precka+głowica cylindra+m130 na SEMI, da rade?

Edited by men3L

Musiałbyś dołóż do tego batke i gumke silikonową hu, to może jakiś czas pochodzi, np: dwa dni.....

Lepiej niech kupi ten twój kolega precke+gumke i może springa M110 max. Części powinny wytrzymać , choć tego nie gwarantuje, ale na początek powinno wystarczyć. Bez wymiany większości bebechów nie ma co marzyć o M130.

Edited by Mendi

Jak napisał Mandi na poczatku był chaos ...

A nie to nie on napisał !

Ja mam wstawione :

M110 Mad Onion

precke Mad Bull 509mm 6.03mm

łożyska ślizgowe CA

zmieniona głowica tłoka

nie wiem na jaką kumpel przytargał

( na pewno nie jest żołta) :-F

no i gumę jakąś czarną chyba systemy a może i nie ( nie wiem dostałem )

I gnat smiga jak pszczółka ! :luzik:

Jeśli na poczatek mu nie wystarczy to nie wiem o co kaman !

Nie wiem ile mam fps-ow ( brak dostepu do chrono ) ale na dzien dobry moja M14 miala 320 fps teraz myśle że jest okolo 370 - 380 ! Podkreślam ze tylko mi sie wydaje nie mam konkretnego potwierdzenia !

Ps. Dlaczego ludzie dążą do miliona FPS-ow !? Chcą ginąć na żywo czy co ?

Niech kupią ostrą ! :uśmiech:

Edited by GALANDISCH

Chyba myślisz odwrotnie niż reszta ludzi na tym świecie. Z tego, że wytrzymuje M120 nie wynika, że wytrzyma M130.

W sumie masz troche racji. Karabin może nie wytrzymać M130, zwłaszcza że pisałeś że u Ciebie na M120 już pęka gearbox. Mimo wszystko nadal twierdzę, że skoro po założeniu M120 i wymianie innych bebechów karabin strzela bez problemów ( u mnie gearbox cały jest póki co) to części te powinny też wytrzymać M130 - bo przecież nie jest to gigantyczny przeskok w porównaniu do M120.

Wszystko to raczej teoretycznie, oczywiście mogę się mylić. W praktyce tego nie sprawdze, bo M130 u siebie włożyć nie zamierzam. Nie mierzyłem na chrono jeszcze, bo nie było okazji, ale powinno być około 380fps ( kulka leci troszke wolniej niż kulka wystrzelona z karabinu ze zmierzonym 415fps) i tyle mi w zupełności wystarczy!

Edited by Mendi

Doszła do mnie dziś metalowa pokrywa. Wykonanie bardzo dobre, jak za tą cenę bomba. Faktycznie po założeniu usztywnia całą replike. Pozostaje jedynie pokryć matem, bo sie świeci za bardzo.

Jedyne zastrzeżenia budzi obejma blokująca/zatrzask. Jest do Karta źle wyprofilowany, a przy próbie wygięcia po prostu pękł. Nie jest to wielki problem wystarczy kawałek blaszki i sie dorobi.