marys1 Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Karol88 - zakołkuj. ues dawał link z opisem jak on to zrobił ;) tak samo podstawa szczerbinki. Kolbe się cholernie ciężko rozwierca. Ja to robiłem wiertłem ~25 cm fi ~12mm ;P do tego dłuto frez ( szybko poległ ) może wiertła łopatkowe do tego będą lepsze. Po wielkich trudach udało się to zamontować. Po drodze powstało 5 dziurek w kolbe i złamane górne ucho mocowania kolby ( udało się naprawić ) Bateria 8.4 large ma nawet troche luzu, ale z bezpiecznika wywaliłem osłone i go owinąłem izolką. Mozliwe ze by juz wszedł z osłoną. z baterią mini by takich problemów nie było. Z tymi bolcami idzie sobie poradzić. Część troche podpiłować częśc kompletnie usunąć ;) ( zależy jaka baterie wstawisz ) Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted January 13, 2007 Author Report Share Posted January 13, 2007 Dobra prace nad kolbą ramową zostały ukonczone pomyślnie prawie jest jeszcze troche do zrobienia, efekt narazie zajebisty, dzis wstawie fotki jak bateryjki sie naładują :):) EDIT. otto fotki KLIKK Jest to NARAZIE wersja BETA. to co mam narazie do zrobienia: dopracowac chwyt zeby byl idelanie przylegajacy do body, zrobienie blaszki która otoczy miejsce styku body z kolbą, jak widac jest tam taki luz, narazie zakleje to czarną izolką, nawet teraz wyglada nieźle. Musze jeszcze pokołowac urządzonko wylotowe z 74, bo po wypadku zostało gdzies, nie wiem gdzie.. Chwyt na fotkach moze wygladac paskudnie, ale w rzeczywystosci jest ładny, lampa blyskowa oswietla wszysko i wszysko wychodzi, chwyt jeszcze idzie pod papier wodny w celu całkowitego wygładzenia zszewu, a takowy musialem wykonac bo nie miałem 2 chwytu. To narazie tyle, jak cos my sie przypomni albo cos dorobie to napisze:) a i fotki z placu boju tez sa :D i hupa z TM'ki EDIT2: aha, batke spróbuje wsadzic do bandaża EDIT3: na fotkach 001 i 002 kalach gotowy prawie do boju :) w wersji beta af cors :P Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Z kolba prowadzilem prawdziwa wojne :evil: i rpzegralem, byly ofiary, zlamalem dolna czesc ktora trzymala kolbe, oraz kolba pekla jak sie zdenerwowalem ze to zlamalem :wink: , tak wiec narazie z kolba dam se spokoj :-F dla ciekawych fotka jak to teraz wyglada Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 yakarov - wiesz jak trzymali opatrunki w afganie? wkładali między kolbe ramową i obwijali bandazem / opaską elastyczną. Także poleciłem m3nelowi w podobny sposob batke przymocować ;) Karol88- zlamales przy samym zlaczeniu z body? gorny / dolny jesli gorny to Ci powiem w jaki sposob dosc latwo to naprawic ;) Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 To nie jest problem, baterie można dać tam gdzie się komu podoba. Ja bym dał pod pokrywe poprostu, a opatrunek swoją drogą. Mi chodzi o miejsce połączenia body z kolbą, tą szpare. OT. Owijanie opatrunku na kolbie bandażem jest głupotą. Bandaż służy i służył nawet w Afganistanie do czego innego. I napewno kurz i brud zebrany na nim w tej formie nie jest niczym przyjemnym. Zwłaszcze następstwa tak 'jałowego' opatrunku. Owijano natomiast opaską uciskową. Na kolbie szkeletowej było to natomiast nie potrzebne. Jak przejrzysz zdjęcia to zobaczysz, że były one poprostu tam włożone "na wcisk". Owijano natomiast na kolbach AKS i AKMS. To tyle na moje usprawiedliwienie. w zasadzie to nic nie jest problemem... luźna wymiana zdań, kulturalnych ludzi. Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted January 13, 2007 Author Report Share Posted January 13, 2007 między kolbą a body będzie tam czarna blaszka, napisałem...to wersja beta tzn nieskończona. Teraz jest czarna izolka i tez nawet wygląda, szpara miedzy body a chwytem tez zostanie zniwelowana, chwyt sie troche chyboce, tez to zrobie jak bede mial troszke czasu na dłubanie :) no i wygładze szwy chwytu papierem wodnym. Co do batki, to tez narazie wersja beta, zrobiona w 3 min:D EDIT: batka pod pokrywe? sticka nie wyczaruje, moze kiedys Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Chybotanie chwytu mozna zlikwidowac bardzo prostym sposobem- czesc body (silnik) ktora znajduje sie w gornej czesci pod chwytem owin czarna tasma izolazyjna, w ilosci wystarczajacej by zrobilo sie ciasno- po tym ani drgnie. Widze ze borykasz sie z tym samym problemem co chyba wszyscy przy chwycie- jest szczelina miedzy body a rekojescia. Wg mnie lepiej nada sie gumowa czarna opaska niz nadlewanie tego zywica. Gorna krawedz chwytu jest pieknie wykonczona i troche zal jej bedzie. Ja do wyrownania szczelin uzylem szpachli do derwna w kolorze ciemno brazowym i chce jeszcze to machnac lakierem zeby mialo rowna gladka powierzchnie. Ale co racja to racja- chwyt od oryginalu i to karbowanie na raczce jest zajebiste ( jak mawiaja w warszawie ) :) karol88- meczyles kolbe od AKM czy od 47? Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted January 14, 2007 Report Share Posted January 14, 2007 czy ktos ma zdjęcie przedniego chytwu a wlasciwie tego bolca ktory wchodzi w czesc body, jeszcze nie zaczalem tego piłowac ale mysle ze bedzie to malutki kawaleczek bo w tym miejscu jest dziura na wycior jeslic chodzi o kolbe to juz mam prawie skończoną bateria wchodzi prawie cała musze tylko kupic pilnik do drewna i wygladzic w srodku troche bo dlutem juz nie moge robic bo drewno jest za cienkie, do pracu uzylem wieratarki (złamałem jedno wiertło) młotka i dłuta, powstało jedne przewiercenie kolby wiertarką i 4 pekniecia ktore na fotce nie sposób zauważyc, kolba jest bukowa uzywana od prawdziwka wiec po skonczeniu i zaszpachlowaniu będzie lakierowana jęsli chodzi o nakładkę to zamierzam ją zamocować wraz z rurą gazową, kolano gazowe albo spiluje zeby weszla rura albo kupie od prawdziwka, jesli chodzi o cześc plastikową pod nakładką do której przykręcany jest "złotawy pręt" to będe musiał ten plastik spiłowac bo nie chce wejśc rura gazowa na to, robil to ktos ? edit. ups miałem to dać do tematu o tuningu ak 47... ;/ Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 14, 2007 Report Share Posted January 14, 2007 men3l mowilem o uszczelce szerokosci ok 2 mm. Nie mam pojecia od czego jest bo znalazlem ja w szopie na dzialce u rodzicow :) Dalem ja i bylo ok ( a potem niechcacy ja ciachnalem - wrrrrr- wiec szukam takiej samej) Wybacz ale nie dam zdjecia bo nie mam aparatu- pozyczam Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 14, 2007 Report Share Posted January 14, 2007 hmmm :P pomysl calkiem obiecujacy. Przynam sie ze ta szczelina (niewielka ale zawsze) jest wrzodem na tylku i nie daje mi spokoju. Z ta opaska to jest najlepsza rzecz jaka mi sie udalo do tej pory wymyslec. Dzisiaj bylem w terenie- w swietle dziennym ta brazowa szpachla do drewna wyglada calkiem calkiem hehe Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted January 14, 2007 Report Share Posted January 14, 2007 yakarov - owijano również opaską ( kolbę ramową ). Po prostu wszystko miało być pod ręką.. Źle się wyraziłem z tym bandażem. Mimo wszystko wydaje mi się, że gdzieś widziałem takie połączenie ;) Ale na zdjęciach najczesciej jest opatrunek / opatrunek + opaska Pod pokrywe to by trzeba nową baterie kupić. SwideR - nie martw się o ten bolec ;) moj sie nawet ułamal, ale zastąpiłem go klejem wymieszanym z wiórami ( wikol ) Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 jelsi chodzi o ten bolec to nadsztukowalem go drewnianym kolkiem , ktory przykeilem w dziurze na wycior i podszlifowalem - polecam nadal nie wiem co z nakladka z rura bo tylko ona mi zostala... zostawic rure iod prawdziwka czy nie >? Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 Tak. Dwie strony wcześniej. tutaj jest pokazane i napisane... http://www.ak-47.net/ak47/gastubed.html tak na przyszłość. Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 Swider Ja poczatkowo zdjalem drewno z rury (czytaj cialem rure, nie wiedzialem ze mozna odkrecic)- wyglada fajnie, tylko ze... teraz zachcialo mi sie zamontowac cala rure. Wydaje z powrotem 40 zl na nowa rure z okladzinami. pffff Lepiej juz zamontuj cala rure z drewnem od razu. Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 men3l a wracając do kolby, to własciwie dlaczego nie można zamontować tej kolby tak by przylegała do body? nie można obciąć tych skrzydełekz body? widziałeś to? http://www.komandagroza.com/ w zakładce media - 'Making an AKS74 Stock' nie można by tak? Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted January 24, 2007 Author Report Share Posted January 24, 2007 dobra, troche sie pobawiłem.. http://img413.imageshack.us/img413/7856/nowy5kq.jpg tak wyglada teraz, wsadziłem batke w kolbe, nie chcecie wiedziec jak, ale trzyma :P Do zrobienia/kupienia zostało mi: 1.podstawa muszki, lub lufa z gwintem +tłumik płomienia, którego brak odczuwam gdy patrze na moją małą.. 2.dopracowac chwyt, tam gdzie przylega do body i wygładzic szwy po włuknie 3.zakup metal body, juz prawie składamy tam zamówienie tylko pozbieram od wszyskich kase ;) Jak będzie to wszysko, to bedzie very nice :) Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted January 27, 2007 Report Share Posted January 27, 2007 No już prawie koniec wytopu... Główne części gotowe - teraz tylko drobiazgi zostały do zamontowania. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 Prace przyspieszają przed weekendem. To jeszcze ciągle nie koniec... Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 Nie - lufa jest zrobiona caluśka od podstaw ze stalowej rury. Jest b. ciężka. Ma nacięcia do mocowania obsady łoża i nakładki i zatrzasku. Została dopasowana też do metalowego frontu SLR-a. Zrobienie jej kosztowało mnie 150 zł. Gdyby się ktoś pytał to oryginalna podstawa muszki ma owalny otwór na lufę. Musiałem zrobic ja od podstaw bo zewnętrzna średnica lufy SLR-a to 16mm a Beryla 14,25mm i te dwa mm robią rożnicę. Poza tym musiałbym zniszczyc podstawe muszki, komore gazową i osadę okładek żeby zmieścić tam lufę od SLR-a - tzn - rozwiercić je, a mają cienkie ścianki. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 No i mam problem pękł mi zawias - podczas mocowania kolby - szkuje się kolejne opóżnienie w budowie. RIS z Allegro Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted February 15, 2007 Report Share Posted February 15, 2007 O! Teraz to juz koniec Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted February 15, 2007 Report Share Posted February 15, 2007 Takie może - kolba ładnie sie składa i blokuje po złożeniu. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted February 16, 2007 Report Share Posted February 16, 2007 pora przestać zaśmiecać temat o VFC opisem swojego "tuningu" Muszę jeszcze to górne drewno dorwać i dopasować (na fotce jest oryginał z VFC)... Miałem górę od AKM'a ale jakaś rozjechana i nie mogłem jej wcisnąć sensownie. Jeszcze spróbuję z drewienkiem od AKM'a z Works11 (w końcu niby mają "nówki"). PS. Jak ktoś szuka drewien od AK-74, to niech się odezwie do tego gościa (link). Wysyłka droga, płatność problematyczna, ale wg mnie warto, bo samo drewno nie jest strasznie u niego drogie :) Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted February 17, 2007 Report Share Posted February 17, 2007 jak ktoś szuka drewien to tu są: http://www.egun.de/market/item.php?id=1248505 cały zestaw, "super cena" :) łoże ma ciekawy kształt... Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted February 17, 2007 Author Report Share Posted February 17, 2007 Znalazłem na tej stronie http://www.egun.de/market/item.php?id=1201905 OMG ale custom piękny xP FULL lans :-F Nie wiecie co to jest? Jakis conversion-kit, wiatrówka? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts