Yahalom Posted April 4, 2008 Report Share Posted April 4, 2008 Szukam drewienek do AKS74N :D Mogą być z AKMSu Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 I kolejne zdjęcia z budowy mojego RPKa. Tym razem pomalowana lufa, jej elementy i komplet. Do skręcenia połówek lufy użyłem wkrętów M4. Była to śruba M4 z łbem sześciokątnym. Przetoczyłem na wiertarce na łeb soczewkowy i zrobiłem nacięcie. Z pozostałego kawałka wykonałem śróbkę mocującą za oczkiem wyciora. Po wkręceniu spiłowałem ją tak, żeby nie wystawała. Największą przeprawę miałem z uszkodzoną podstawą muszki. Była z jednej strony ułamana, więc nawinąłem na grube wiertło taśmę izolacyjną tak, by średnica odpowiadała średnicy wewnętrznej (vide foto.) Następnie nałożyłem mieszankę Orlosia - opiłki aluminium i SuperGlue. Reszta, to już piłowanie i polerowanie. Zdjęcia robiłem podczas schnięcia farby, stąd takie błyski... Pozostaje jeszcze wykonanie samej muszki, która też jest uszkodzona. Zdjęcia poprawionej podstawy muszki. Muszka już dorobiona - nawierciłem otwór, w który wstawiłem kawał gwoździa :lol: . Te smugi, to włókna szmatki, którą polerowałem powierzchnię. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Druga sprawa - czy mogę, bez żadnych konsekwencji skrócić lufę w swojej replice przy pomocy piłki, czy może lepiej kupić krótszą? :D Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Jeśli masz na myśli wewnętrzną to jest to ryzykowne. Zmienia się średnica w miejscu cięcia; można też mimowolnie zniekształcić kolisty przekrój - więc trzeba robić to bardzo delikatnie jakąś piłką włosową najlepiej. Jeśli Cię stać to lepiej kup krótszą. Ja skracałem, ale nie piłą tylko obcinakiem zaciskowym do rurek miedzianych. Cięcie jest dokładniejsze i choć średnica też się zmniejsza - nie zniekształcasz lufy. Kulki jednak nie przechodzą swobodnie - musisz wtedy delikatnie wyszlifować okrągłym pilnikiem do właściwej średnicy wylotu i wypolerować. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Pokaże wam moje zakupy :D http://allegro.pl/item338279263_oryginalne...k_47_i_akm.html http://www.works11.com/?product_id=21134&category_id=500 http://www.works11.com/?product_id=21183&category_id=496 Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 dlaczego mam wrażenie że te elementy nie pasują do siebie?:) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Bo to składak będzie :D Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Ale łoże bakelitowe z drewnianą nasadką?:] Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Mniej więcej kolor się zgadza nie? :D Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 bardziej mniej niż więcej - ale spoko brnij brnij w temat :D Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 (edited) Z czasem wstawię właściwe, spokojnie ;) Jeśli masz na myśli wewnętrzną to jest to ryzykowne. Zmienia się średnica w miejscu cięcia; można też mimowolnie zniekształcić kolisty przekrój - więc trzeba robić to bardzo delikatnie jakąś piłką włosową najlepiej. Tak, wewnętrzną. Hmm, muszę zakupić lufę w OBI jak podejrzewam? Jakiej długości powinna być, żeby pokrył ją tłumik płomienia AKM? Edited April 5, 2008 by Arafat (KSK) Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 455mm (standard AK) Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Identyczne "zakupy" gniją u mnie na półce i czekają aż zacznę akms'a. ;) Może i zacznę. Tylko łoże drewniane i ciemny kasztan. A nakładkę może zrobię drewnianą, a może z blachy perforowanej. Osłabiacz podrzutu w akm jest tak krótki [a do tego ścięty pod kątem], że niczego nie zasłoni. Ile byś zyskał - 1cm/1,5cm? Musisz mieć standard ak - jak pisze Sop-Pel: 455mm. Czy ja dobrze zrozumiałem, że Ty chcesz wstawiać castorurkę do aeg'a? 8O Weź już lepiej kup jakąś stock'ową lufę za grosze na allegro. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Identyczne "zakupy" gniją u mnie na półce i czekają aż zacznę akms'a. ;) Może i zacznę. Tylko łoże drewniane i ciemny kasztan. A nakładkę może zrobię drewnianą, a może z blachy perforowanej. Osłabiacz podrzutu w akm jest tak krótki [a do tego ścięty pod kątem], że niczego nie zasłoni. Ile byś zyskał - 1cm/1,5cm? Musisz mieć standard ak - jak pisze Sop-Pel: 455mm. Czy ja dobrze zrozumiałem, że Ty chcesz wstawiać castorurkę do aeg'a? 8O Weź już lepiej kup jakąś stock'ową lufę za grosze na allegro. W moim AKS74N lufa jest dosyć długa - nie będzie chyba dostatecznie schowana przy tłumiku ognia z AKM, więc chcę dać krótszą sztukę Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 No tyle to kumam, ale castorurki bym nie użył. A do AKMa wchodzi standardowa długość lufy AK - 455mm; takie sprzedają precki; a stocki co chwilę na allegro. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 A jaka jest dla przypomnienia w moim BOYIu? Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Dboys wstawia 490mm, bo długi tłumik płomienia ak74 pozwala zakryć te dodatkowe 4cm. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 6, 2008 Report Share Posted April 6, 2008 Zamówiłem stock z CA :) Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted April 6, 2008 Report Share Posted April 6, 2008 (edited) Dboys wstawia 490mm, bo długi tłumik płomienia ak74 pozwala zakryć te dodatkowe 4cm. Jesteś pewien że 490mm? Jak ja swoją mierzyłem to mi wyszło ~502mm. Edited April 6, 2008 by Potf0r Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted April 6, 2008 Report Share Posted April 6, 2008 Może zależy od modelu, albo jak to u chinoli - pakują różne. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted April 11, 2008 Report Share Posted April 11, 2008 Noo i gotowe:) Myślę że fajnie wyszły :) noo i są dwa:) Wykonane z aluminium na centrum tokarskim:) Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted April 11, 2008 Report Share Posted April 11, 2008 Fajne :) Zrób fotkę na replice, bo coś mi się wydaje, że to duże jest (i zdjęcie nie oddaje skali zbyt dobrze). Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted April 11, 2008 Report Share Posted April 11, 2008 na replicę zrobię jak będą wszystkie części u mnie i poskładam :) Jest krótszy niż trąbka od Bety o jakieś 1-2cm Quote Link to post Share on other sites
Aurox Posted April 11, 2008 Report Share Posted April 11, 2008 Ktoś wie, gdzie i za ile rozdają PBS-2?? Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted April 11, 2008 Report Share Posted April 11, 2008 Za darmo, ale nigdzie go nie ma. edycja: nigdzie nie ma PBS-2 na sprzedaż Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts