che Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Jaka jest wytrzymałość szyby samochodowej na strzał +\- 500 FPS z odległości minimum 4 metry? [przykładowo] Poprostu jaka jest wytrzymałość szyby samochodowej na strzały z naszych pupilków? Pozdrawiam Link to post Share on other sites
wally Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Szyba samochodowa bez problemu wytrzyma ostrzał z naszych replik. Link to post Share on other sites
Convicte Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Szyba samochodowa bez problemu wytrzyma ostrzał z naszych replik. Wszystko zależy od szyby i samochodu... przykładowo szyba Uaza nie wytrzymała ostrzału serią z około 5 m przy 420 fps-ach i porobiły się przy krawędziach uszczelek pajączki...Właściciel wie o czym mówie... Tak jak mówiłem wszystko zależy od szyby i kulki...np. sądze że metalowe mogł by wyrządzić szkody szybom i lakierowi(taka luźna uwaga :-F ) Pozdrowionka Con :uśmiech: Link to post Share on other sites
che Posted January 13, 2007 Author Report Share Posted January 13, 2007 sądze że metalowe mogł by wyrządzić szkody szybom i lakierowi(taka luźna uwaga :) ) tylko ciekawe co za sadysta ładuje do swojego maga metalowe kulki... Jeśli o to Ci chodziło :D :D Link to post Share on other sites
wally Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 To była szyba boczna czy przednia? Ostrzał tylnej szyby autobusu nie zostawił na niej żadnych śladów. Tobie chodzi o to, żeby taką szybę przestrzelić czy żeby jej nie uszkodzić? Bo ta wzmianka o metalowych kulkach świadczy raczej o chęci zniszczenia szyby. Link to post Share on other sites
che Posted January 13, 2007 Author Report Share Posted January 13, 2007 No o tym wspomniał Convicte. Chodzi mi "żeby jej nie uszkodzić" Link to post Share on other sites
Convicte Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 tylko ciekawe co za sadysta ładuje do swojego maga metalowe kulki... Jeśli o to Ci chodziło :D :D Chciałem poddać pomysł jeżeli chciałbyś koniecznie jednak rozbić taką szybę... To była szyba boczna czy przednia? Ostrzał tylnej szyby autobusu nie zostawił na niej żadnych śladów. Tobie chodzi o to, żeby taką szybę przestrzelić czy żeby jej nie uszkodzić? Bo ta wzmianka o metalowych kulkach świadczy raczej o chęci zniszczenia szyby. Przednia szyba Uaza roczniki koło lat 60-70?!?! Również nie znam intencji Che dlatego opisałem moje doświadczenia w tej materii jeżeli chodzi o bezpieczeństwo autka i drugą stronę medalu jeżeli ktoś koniecznie chciałby owe auto uszkodzić! To tyle Con :uśmiech: Link to post Share on other sites
Ciastek_siedlce Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 no ale zeby zalatwic wlascicielowi samochodu odpryski na lakierze to wcale nie trzeba strzelac z metalowych :) Link to post Share on other sites
javelin Posted January 14, 2007 Report Share Posted January 14, 2007 O przednią i tylną szybę bym się raczej nie obawiał (chyba ze przy seriach z przyłożenia), o boczne - już nieco tak. Link to post Share on other sites
QLIG Posted January 14, 2007 Report Share Posted January 14, 2007 Najlepiej poszukać porzuconych wraków z szybami i ostrzelać ;-) Wtedy będzie wiadomo.Ale napewno szyby przednia i tylna są wytrzymalsze niż szyby boczne.Wiadomo-inna konstrukcja.Ja bym się tam nie odważył z takiej odległości walić w boczne ;-) Link to post Share on other sites
Foka Posted January 14, 2007 Report Share Posted January 14, 2007 Zwykły gaziak z 1m w Golfie I pozostawiał wyraźne ślady na lakierze i lekkie wgniecenia. Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 15, 2007 Report Share Posted January 15, 2007 Na terenie gdzie strzelamy leżała szyba samochodowa, potłuczona, ściślej - z "pajączkami" Przyszedł czas na crash test, od 300FPS do ponad 500 w serii, ślady były, może to nazwać rysami bo stłuczenie ani "pajączek" to nie był. Raz udało mi się zrobić ślad, kulka się rozprysła i zostawiła białą plamkę która nie chciała zejść, ale z Rugerka podkręconego do 620Fps'ów. Link to post Share on other sites
orzeszek Posted January 15, 2007 Report Share Posted January 15, 2007 autobus ma szybe za 7 koła z precikami więc to zły przykład maluch szyba boczna 300 fps i nic :killer: Link to post Share on other sites
Recommended Posts