GoorkA Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 (edited) Chcę sobie kupić spodnie amerykańskie deserty. Do dziś myślałem, że chodzi mi o "6 color" jednak w sklepie okazało się, że nie (to co przymierzałem w sklepie: http://www.demobil.pl/produkt/661.jpg ). Chodzi mi o coś jakby "6 color" tylko bez tego zielonkawego koloru, z wyraźniejszymi kolorami "piaskowymi", mniej napaćkany i jakby nieco jaśniejszy. Gdzieś w sieci zasłyszałem nazwę "Desert Sand", jednak żadnych informacji na ten temat nie znalazłem. Czy je w ogóle coś takiego? Czy po prostu widząc w tv "6 color" nie widziałem koloru zielonkawego, a inne barwy się wyostrzyły? PS. To o co mi chodzi wygląda mniej więcej tak: http://www.azymut.waw.pl/img/produkty/230_d.jpg tylko, że nie wiem czy to zdjęcie jest ostre. Edited February 1, 2007 by GoorkA Quote Link to post Share on other sites
RainMaker Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Na mój gust to w obu wypadkach te same spodnie six color desert ale w drugim wypadku albo bardziej sprane albo po prostu taka fotka. Jest tez mozliwosc odwrotna - tek, ktore mierzyles to byly jakies perfidne, farbowane podróby (no ale sklep demobil wiec wątpliwe) W każdym razie (pewnie więksi znawcy się wypowiedzą) - widziałem 3 rodzaje pustynnych spodni US - six color, tricolor i całkiem piaskowe (gdzieś na ebay - nazywali je chyba desert tan). Nie wiem na ile kontraktowe są te ostatnie. Quote Link to post Share on other sites
GoorkA Posted February 1, 2007 Author Report Share Posted February 1, 2007 (edited) Wydaje mi się, że chyba znalazłem takie o jakie mi chodzi http://www.recon-shop.pl/sklep/images_u/spodniebdu.JPG (3 od lewej) Chociaż możliwe jest, że są to 6 colory takie jak w pierwszym linku, tylko nie widać tego. Znalazłem, jednak nic mi się nie przewidziało: http://images.channeladvisor.com/Sell/SSPr...-DesertCamo.jpg Czy wie ktoś gdzie można dostać takie spodnie? Edited February 1, 2007 by GoorkA Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Wszystko to są 6-color tylko różnych producentów (czytaj lepsze lub gorsze podróby). Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Dokładnie. Z Zamieszczonych linków tylko od biedy drugie moga jeszcze pretendować do miana oryginałów, ale zdjęcie jest kiepskie. Pozostałe to ewidentne podróby. Aha, SZ USA używały 3 rodzajów kamo pustynnego - 6-color, 3-color oraz Desert Night. Quote Link to post Share on other sites
WB Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Czy to jest właśnie ten Night Desert (drugi z prawej) http://img383.imageshack.us/img383/3328/nightdesertzf6.jpg Pozdrawiam Wojtek Quote Link to post Share on other sites
GoorkA Posted February 1, 2007 Author Report Share Posted February 1, 2007 A widział/wie ktoś może gdzie można dostać nawet nie oryginalne (kontraktowe), ale wyglądające tak jak one? Nie potrzebuje ich do żadnej rekonstrukcji, po prostu mi się spodobały i chciałem mieć do chodzenia w nich od czasu do czasu. Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 (edited) Praktycznie wszystkie podróbki sześciokolorowego pustynniaka wyglądają beznadziejnie (od razu widać, że to kopia), i do tego są z kiepskiego materiału. Wojtek- link Edited February 1, 2007 by british Quote Link to post Share on other sites
WB Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 DZIĘKI, jestem zobowiązany. Info o pierwszej wojnie w Zatoce jest dla mnie zaskakujące. Pozdrawiam Wojtek Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Czy to jest właśnie ten Night Desert (drugi z prawej) Tak, to on. Były spodnie (narzutowe na mundur) oraz parka (z podpinką i integralnym kapturem, zapinana na guziki). Quote Link to post Share on other sites
WB Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Także DZIĘKUJE. Wiesz może czy jest często używany, bo musze przyznać, że rzadko spotykałem fotki z żołnierzani w takim mundurze. Pozdrawiam Wojtek Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 Także DZIĘKUJE. Wiesz może czy jest często używany, bo musze przyznać, że rzadko spotykałem fotki z żołnierzani w takim mundurze. Swojego czasu dość popularny (pierwsza wojna w Zatoce). Obecnie wyparty przez Goretexy i M65 w kamuflażu pustynnym. Ps. Wukasz, jeżeli SZ to Siły Zbrojne dodać terzeba by jeszcze pustynny MARPAT ;-) A zwróciliście uwagę na czas przeszły dokonany w moim poście? Obecnie six color nie jest używany, DTC jest wycofywany i zastępowany ACU. Pisałem o PRZESZŁOŚCI, a nie teraźniejszości, gwoli wyjaśnienia. Quote Link to post Share on other sites
WB Posted February 1, 2007 Report Share Posted February 1, 2007 DZIĘKI. Jak najbardziej, jednak 3-color i nocny są także obecnie w użyciu (mimo, iż wycofywane), więc "siłą rzeczy" (tylko 6-color kompletnie nie jest używany) Twoja wypowiedz, mimo formy (ponieważ nie podałeś ram czasowych), dotyczyła też terazniejszości. Pozdrawiam Wojtek Quote Link to post Share on other sites
GoorkA Posted February 7, 2007 Author Report Share Posted February 7, 2007 Kupiłem w końcu w kadecie (pod pałacem) za 150 zeta, podobno kontrakty (na takie wyglądają) i jestem bardzo zadowolony. Na miejscu porównywałem je do dwóch kopii, ale różnica była ogromna. Trochę na początku marudziłem, że ten zielonkawy kolor jest widoczny. Ale później zauważyłem, że jest tak tylko przy sztucznym świetle. Na słońcu wygląda on jak piaskowy. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 To może nam metkę sfotografuj, albo napisz numer kontraktu/producent itp :). Quote Link to post Share on other sites
labik Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Fajne, nie widziałem wcześniej kamuflażu night desert. Wie ktoś gdzie to można kupić? Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Na allegro się zdarzają od czasu do czasu, ceny niskie. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Niskie, bo to odzież narzutowa. Masz komplet: Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 (edited) To może nam metkę sfotografuj, albo napisz numer kontraktu/producent itp :). Niestety aparat mi padł. Metki wyglądają tak jak te na przywołanej wcześniej stronie o kamuflarzach. Są dwie metki, jedna mała przy pasku - rozmiarówka+ "stock no. 8415-01-102-6801 nato size 83906979" i druga duża metka wewnątrz, na prawej kieszeni "trousers desert camouflage pattern; (6 color); combat DLA100-91-c-0315" dalej z czego zrobione (50% nylon 50% bawełna) , napis "wrangler", a niżej jak czyścić itd PS to ja GoorkA, tylko z konta kumpla pisze Edited February 9, 2007 by Gallain Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Jeśli to small-long to na 99% oryginał. Quote Link to post Share on other sites
trajant Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Zarówno spodnie jak i parka są na www.fort.mil.pl Oczywiście w night desert Pozdrawiam trajant Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Jeśli to small-long to na 99% oryginał. Dokładnie. Dzięki ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts