Gecko Posted February 6, 2007 Report Share Posted February 6, 2007 Witajcie, mam pytanie na temat kamizelki, kopii RAV, namierzonej na ebay'u. Link do aukcji. Nie jest podany producent, ale cena jest zaskakująco niska. Napisałem do sprzedawcy i udało mi się uzyskac kilka informacji: - The vest is made in hongkong. - The material is 600D waterproof Nylon. - The armor plate is soft strength rubber. - It is only one size but fit most buyer. Jednak oczywiście żadnych opini o samej kamizelce, bo o to sprzedawcy pytał nie będę ;) Prosze więc was drodzy maniacy o pomoc. Czy ktoś może kupił tą kamizelkę, ma takową i może coś o niej napisać? btw: Zdaje sobie sprawę ze są lepsze kopie, jednak dla mnie niestety ich ceny są zbyt wysokie. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 6, 2007 Report Share Posted February 6, 2007 To jest coś w stylu kopii CIRASa, która była dość dobra. Zresztą, zagadaj do Vospera Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted February 6, 2007 Report Share Posted February 6, 2007 z fotek moge stwierdzic tylko tyle, że wykonanie nie WYGLĄDA najgorzej. szkoda jednak, że to nylon a nie cordura. jak nie będziesz tego prał po każdej strzelance, to może sie nie rozleci. cena taka sobie osobiście uważam, że od RAVa lepszy jest CIRAS. pzdr Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 Cordura to też nylon :) Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 jest nylon i wzmocniona cordura - jest lepsza. nie niszczy sie tak jak zwykły nylon Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 Scizophrenikz, Zdania zaczynamy wielką literą. Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 OK obiecuje poprawe :lol: Quote Link to post Share on other sites
Gecko Posted February 7, 2007 Author Report Share Posted February 7, 2007 (edited) szkoda jednak, że to nylon a nie cordura.jak nie będziesz tego prał po każdej strzelance, to może sie nie rozleci. Akurat to mi nie preszkadza, przy tej cenie na cordure raczej nie ma co liczyć, ale do AS nylon 600D mi wystarczy. cena taka sobie Jest gdzieś taniej? osobiście uważam, że od RAVa lepszy jest CIRAS Moze i lepszy, ale kopie CIRASa w tej cenie nie wyglądają zbyt zachęcająco, powiedział bym ze gorze niż RAV. Choc moze to tylko wrażenie wywołane słabymi fotkami. Edited February 7, 2007 by Gecko Quote Link to post Share on other sites
Igorek_SDS Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 osobiście uważam, że od RAVa lepszy jest CIRAS. lepszy, gorszy - to nie w takich kategoriach się rozpatruje. Oba to body armour'y. Oba mają system szybkiego wypięcia. Mają inną konstrukcję i nie zaryzykowałbym stwierdzenia, że któryś jest gorszy lub lepszy. Są po prostu inne - każdy z nich ma swoich zwolenników. RAV cieszy się sporą popularnością. Proponuję poczytać forum lightfighter.net Miałem oba więc się mogę wypowiedzieć. RAV jest krótszy (o ile pamiętam o dwie taśmy PALS) więc wygodniej się go nosi z pasem modułowym ale jednocześnie jest na nim mniej miejsca. Trudniej go dopasować ze względu na zamek z przodu ale jak się już to zrobi to i zamek nie przeszkadza. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i od zastosowania i potrzeb. Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 Dokładnie tak Igor. Dlatego napisałem: QUOTE(scizophrenikz @ 6/2/2007, 21:19) OSOBIŚCIE uważam, że od RAVa lepszy jest CIRAS. Akurat to mi nie preszkadza, przy tej cenie na cordure raczej nie ma co liczyć, ale do AS nylon 600D mi wystarczy. Wiesz, ja jednak wolałbym aby nie rozsypała mi sie kamizelka od ostrej pracy z jej użyciem. Nie wspomne o częstym praniu jej po takich akcjach. Jest gdzieś taniej? Na E-Bay'u nie raz widziałem RAVy taniej. Nie koniecznie nowe ale w porzadnym stanie. Różnie to bywa... Moze i lepszy, ale kopie CIRASa w tej cenie nie wyglądają zbytzachęcająco, powiedział bym ze gorze niż RAV. Choc moze to tylko wrażenie wywołane słabymi fotkami. No fakt, dobre CIRASy (nowe) zaczynają sie od jakichś 400zł bez opłat pocztowych oczywiście. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 Nie wspomne o częstym praniu jej po takich akcjach.Ale kamizelka to nie majtki, nie pierze się jej po każdym użyciu! Ja żadnej ze swoich kamizelek oporządzeniowych nigdy jeszcze nie prałem. I jakoś nie walą na kilometr, a przynajmniej nie rozsiewają po lesie zapachu łąki... A to że jest zakurzona czy gdzieś ma trochę błota? Poprawia tylko właściwości kamuflujące... Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 Spoko. Może nie wykonujesz takich czynności, że cały jesteś w pyle, błocie etc... Z tym co mówisz, że brud poprawi jej właściwości kamuflujące masz troche racji ale bez przesady... :D Poza tym... Nylon Cordurze nie równy. Skoro produkuje sie profesjonalne kamizelki z Cordury to ku czemuś to służy. Nie rozumiem po co ta jałowa dyskusja. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Igorek_SDS Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 Nylon Cordurze nie równy. Skoro produkuje sie profesjonalne kamizelki z Cordury to ku czemuś to służy. Przypominam tylko, że żaden z nas nie używa tego sprzętu w sposób profesjonalny. Dlatego lepszość cordury nad nylonem jest tylko chwytem marketingowym. Ten RAV co go miałem to był właśnie z nylonu (to był PROUD) i okazało się, że jest to bardzo dobry materiał. Nosiłem go ponad rok i nic się z nim nie stało. Nie pruł się, nie przecierał, nie tracił barwy itd. itp. Pewnie że lepiej mieć z trwalszego materiału niż nie mieć ale znowu bez przesady. Trochę rozsądku w tym wszystkim. Poza tym o jakiej ostrej pracy ty mówisz chłopie? Chesz się w niej czołgać? Targać po lesie? To chyba pomyliłeś jej zastosowanie z czymś innym. Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 troche sie nie zgodze z ta opinia na temat nylonu PROUDa mialem identyczna kamizelke co Igor i niestety nylon podatny byl na przetarcia natomiast budujacy jest swoisty "helpdesk" Scizophrenikza - jesli moge cos podpowiedziec: zastosowanie systemu modulowego ma wtedy sens, kiedy uzywa sie modulow. Sam system bez modulow nie ma jakiegokolwiek logicznego zastosowania chyba, ze pomaga utrzymac kolory tkaniny podczas prania. Quote Link to post Share on other sites
Igorek_SDS Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 troche sie nie zgodze z ta opinia na temat nylonu PROUDa mialem identyczna kamizelke co Igor i niestety nylon podatny byl na przetarcia Jak widać ilu użytkowników tyle opinii. Ja się oczywiście zgadzam, że cordura jest wytrzymalsza. Pytanie tylko czy wybór pomiędzy nylonem a cordurą powinien być podstawowym problemem przy wyborze oporządzenia. Acha - no i oczywiście trudno się z Harginem nie zgodzić - modułowe oporządzenie ma sens tylko wtedy, kiedy chociaż jedną ładownicę sobie na klacie powiesimy :wink: Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 (edited) Poza tym o jakiej ostrej pracy ty mówisz chłopie? Chesz się w niej czołgać? Targać po lesie? To chyba pomyliłeś jej zastosowanie z czymś innym. To jest kamizelka do DA więc nie w lesie ale w otoczeniu "miejskim" jeżeli już ;) Nieważne... Ważne żeby kamizelka była wytrzymała! Chyba to istotna sprawa. natomiast budujacy jest swoisty "helpdesk" Scizophrenikza - jesli moge cos podpowiedziec: zastosowanie systemu modulowego ma wtedy sens, kiedy uzywa sie modulow. Sam system bez modulow nie ma jakiegokolwiek logicznego zastosowania chyba, ze pomaga utrzymac kolory tkaniny podczas prania. Moduły w drodze. Dzięki za troske! Edited February 7, 2007 by scizophrenikz Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 Igor i tu dochodzimy do najwazniejszego, nie material z jakiego jest wykonany szpej jest najwazniejsze... a CENA :D:D:D (choc pewnie Catch bedzie polemizowal :) ) natomiast co do chociaz jednej ladownicy, to moze nowy program oszczednosciowy - jedna ladownica, jeden magazynek, setki dolarow mniej :) demokraci w kongresie :D Quote Link to post Share on other sites
Igorek_SDS Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 :lol: ...(choc pewnie Catch bedzie polemizowal :) )... bo Catch to chciałby dobrze i tanio. A przecież lansik musi swoje kosztować ;-) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 (edited) Ja akurat chciałbym dobrze i w adekwatnej do jakości cenie. Cost effectivness, znacie taki termin? Jeśli coś jest dobrze zrobione to warto za to płacić, pod warunkiem ze wykorzystujemy rzeczywiście zalety tego sprzętu. A dla kolego schizo mam takie przesłanie: nie pisz głupot to nic Ci nie będzie znikać. Edited February 8, 2007 by Catch22 Quote Link to post Share on other sites
Igorek_SDS Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 Jeśli coś jest dobrze zrobione to warto za to płacić, pod warunkiem ze wykorzystujemy rzeczywiście zalety tego sprzętu. i to jest dobre podsumowanie powyższego tematu Quote Link to post Share on other sites
Gecko Posted February 18, 2007 Author Report Share Posted February 18, 2007 Rozkręciliście się ;) Ale ok, dzięki za wszystkie informacje :P ;) Quote Link to post Share on other sites
C4RTM4N Posted February 18, 2007 Report Share Posted February 18, 2007 Tak najporzadniej chyba ta sie prezentuje, i tez chyba ja kupie, tylko dziwi mnie ze te zdjecia woodlanda sie roznia. http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...mMakeTrack=true Co myslicie? Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted February 26, 2007 Report Share Posted February 26, 2007 Ten woodland wygląda tragicznie Quote Link to post Share on other sites
C4RTM4N Posted February 26, 2007 Report Share Posted February 26, 2007 Dlatego zamawiam w tym kolorze http://cgi.ebay.com/New-CIRAS-Land-Marine-...1QQcmdZViewItem Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted February 27, 2007 Report Share Posted February 27, 2007 Wie ktoś jak mogły by się zmniejszyć koszty transportu przy zamówieniu na przykład 5 sztuk? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts