Foka Posted April 14, 2007 Report Share Posted April 14, 2007 Mnie tam zawsze się wydawało (zaznaczam: wydawało, nie przechodziłem nigdy żadnych szkoleń wojskowych), że broń boczna jest na wypadek awarii karabinu, końca amunicji (w sensie magazynki już wystrzelone),Koniec magazynka w sytuacji wymiany ognia jest też swego rodzaju awarią tudzież do stosowania w pomieszczeniach (gdzie kule karabinowe przebijają bez problemu ściany i mogą ranić przypadkowe osoby).Nie, w takich sytuacjach używasz pm'u. Pistolet się może przydać, gdy musisz wejść w ciasną dziurę itp. Zmiana broni załózmy - 2 sekundy (zakładając, że nosimy pistolet gotowy do strzału, gdzie wystarczy tylko zwolnić blokadę spustu - nie wiem, czy tak się robi też w armii, że nosisz pistolet zabezpieczony tylko blokadą spustu, z już odciągniętym zamkiem i kulą w komorze, choć spodziewałbym się, że obowiązują pewne zasady bezpieczeńśtwa).Co znaczy z ociągniętym zamkiem? Ja akurat trenuje na Glocku, który nie ma bezpiecznika nastawnego, ale po krótkim treningu zwolnienie bezpiecznika (w innej broni) następuje w momencie jej uchwycenia, więc nie traci się na tym czasu.A co do stanu przenoszenia broni w sytuacji bojowej - zawsze i wyłącznie (pomijając, że "Nigdy nie mów nigdy" ;)) w condition 1. Ile czasu zajmuje ci wymiana magazynka w karabinie (zakładając, że nie chowasz pustej puszki z powrotem do ładownicy, tylko wyrzucasz)?"Najwolniejszym" elementem wymiany magazynka broni długiej jest wyjęcie go z ładownicy, więc wszystko zależy od tego jaka ładownica - ALICE, MOLLE, CQB... Ale mimo wszystko dłużej. W całej tej dyskusji zapominasz(cie) o jednym - należy zdefiniować kiedy mówimy o użyciu broni krótkiej. Kiedy sytacja jest "drużyna piechoty w boju" czas wymiany magazynka przez żołnierza nie ma znaczenia - ogień prowadzi kilku-kilkunastu żołnierzy, nie ma znaczenia czy jeden, czy dwóch w danej chwili będzie zminiało magazynek 4 czy 10 sekund. Zespół jako całość nadal prowadzi ogień. Poza tym nawet w MOUT walka zwykle odbywa się na dystanse pow. 30 m (szerokość ulicy), a nie raz przekraczające 100 m. W takich dystansach pistolet jest bezużyteczny. Czas zaczyna się robić elementem kluczowym w walce w pomieszczeniach, gdzie dystanse są małe, nie ma miejsca, a do jednego celu może strzelać maksymalnie 1-2 żołnierzy. A wtedy każdy ułamek sekundy odtworzenia możliwości prowadzenia ognia ma znaczenie. Quote Link to post Share on other sites
Atreides Posted April 14, 2007 Report Share Posted April 14, 2007 W porządku. Jak najbardziej mnie przekonałeś :). Zwracam honor i dzięki za dyskusję i wytknięcie błędów rozumowania xD. pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted April 14, 2007 Report Share Posted April 14, 2007 The only purpose for a pistol is to fight your way back to the rifle you should have never laid down ;) Quote Link to post Share on other sites
Rhinon Posted April 15, 2007 Report Share Posted April 15, 2007 he only purpose for a pistol is to fight your way back to the rifle you should have never laid down Dobre :wink: moge spytać kogo to cytat ?? Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted April 24, 2007 Report Share Posted April 24, 2007 Clint Smith Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts