zombie_snake Posted February 16, 2007 Report Share Posted February 16, 2007 Witam. Czy ktokolwiek posiada wiedze co do tego kamuflażu? Czy maskuje lepiej niz standartowe metro? Jakie jednostki go stosują/stosowały? Ewentualnie gdzie można dostać jakąś dobrą wersję w Polsce (bo są spodnie i t-shirty, ale bluz BDU brak)? Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi. przykładowe zdjęcie Pozdrawiam zombie snake Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 16, 2007 Report Share Posted February 16, 2007 Bardzo dobrze maskuje na nie do końca zgaszonym pożarze bloku. Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted February 16, 2007 Report Share Posted February 16, 2007 To nie jest jakieś komercyjne moro? Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 16, 2007 Report Share Posted February 16, 2007 Jest jak najbardziej komercyjne! Tyle, że to nie MORO!!!!! Ludzie poczytajcie co to jest moro!! Np. tutaj: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=23941 Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted February 16, 2007 Report Share Posted February 16, 2007 Wiem, wiem, mój błąd. No więc "to jest komercyjny kamuflaż". Lepiej? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted February 16, 2007 Report Share Posted February 16, 2007 Kamuflaż? Bez przesady... chyba, że np. do szkoły :). Tak, jest komercyjny. Wally - ostatnio w pewnym wątku wyszło, że może być moro lecz dowody zostały wywiezione i spalone ;) Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted February 16, 2007 Report Share Posted February 16, 2007 Kamuflaż? Bez przesady... chyba, że np. do szkoły :). No, a całkiem taktyczna sytuacja samozapłonu? Zdarza się, a takie sprawy nie powinny przeszkadzać dobremu komandosowi w sztuce maskowania :-P Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted February 17, 2007 Author Report Share Posted February 17, 2007 Jak zwykle zrobiłem sobie siare :wink: Swoją droga widziałem kiedyś ten "kamuflaż" :poddanie: w Rainbow Six i stąd się wzieło mje nim zainteresowanie. Mea culpa. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted February 17, 2007 Report Share Posted February 17, 2007 Bardzo przydatny w wojnach gangów. Czerwone BDU plus czerwone bandany versus "nocne", niebieskie BDU i niebieskie bandany. Ewentualnie, do walki w zimie... na Marsie. Quote Link to post Share on other sites
K4MIL Posted February 17, 2007 Report Share Posted February 17, 2007 Albo do walki w wulkanie :wink: Quote Link to post Share on other sites
kondi2002 Posted February 17, 2007 Report Share Posted February 17, 2007 Jeżeli was to interesuje to kamuflaż jest w ofercie Spławu http://www.splav.ru/new/main_r.php?page_fi...p&lang_id=1 Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted February 17, 2007 Report Share Posted February 17, 2007 Heh, a czego to Rosjanie nie mają? ;) A Spław nie robi chyba tylko dla wojska, tzn. nie wszystkie jego kamo są używane przez żołnierzy. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted February 17, 2007 Report Share Posted February 17, 2007 Podobny "kamuflaż" nosi malezyjska straż pożarna, tylko u nich to są czarne i jaskrawoczerwone plamki na szarym tle, bez białego. Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted February 17, 2007 Report Share Posted February 17, 2007 Masz może jakieś fotografie? Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted February 17, 2007 Report Share Posted February 17, 2007 http://www.henrikc.dk/camouflage/details.asp?autono=195 - Bomba. :D Quote Link to post Share on other sites
kondi2002 Posted February 17, 2007 Report Share Posted February 17, 2007 Tak, Imashel masz racje, Spław sprzedaje też w detalu dla myśliwych itp. Jednak chyba gdzies widzialem ten kamuflaż w użyciu. Postaram się znaleźć. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Rainbow Posted February 18, 2007 Report Share Posted February 18, 2007 Z tego co obiło mi się o uszy to jest to wersja cywilna kamuflażu cokolwiek to znaczy, a widziałem w jakimś reality show gdzie w woodlandzie biegali zawodnicy programu a w Redzie żołnierze :-F Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted February 19, 2007 Report Share Posted February 19, 2007 Ciekaw jestem tylko, po co Malezyjskim strażakom kamuflaż... Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted February 19, 2007 Report Share Posted February 19, 2007 Mój brat jest w posiadaniu spodni BDU w ten kamuflaż. Ale zakupione były w UK. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted February 19, 2007 Report Share Posted February 19, 2007 Niecałe dwa lata temu widziałem na strzelance człowieka ubranego w taki zestawik - imprezka odbywała się w betonowo- ceglanych ruinach. Ten wzorek bardzo mu pomagał. A tu jeszcze czerwony tiger stripe - http://www.hdesert.com/cgi-bin/highdesert/...rts&pid=417 Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted February 19, 2007 Report Share Posted February 19, 2007 Hm, więc nie jest to kamo całkiem do skreślenia. Czyżby lepsze od metro? Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted February 19, 2007 Report Share Posted February 19, 2007 Niecałe dwa lata temu widziałem na strzelance człowieka ubranego w taki zestawik - imprezka odbywała się w betonowo- ceglanych ruinach. Ten wzorek bardzo mu pomagał. No i masz odpowiedź. Owszem, ten kamuflaż może zadziałać, ale IMO w określonych warunkach. Tak, w ceglano-betonowych ruinach się sprawdzi, ale... co zrobisz, jeżeli akcja rozgrywki przeniesie się z ruin na łąkę lub do lasu? Poza tym za dużo tu białego koloru. Jasne tonacje są szybciej wychwytywane przez ludzkie oko, i taki "duch" będzie łatwiej dostrzegany w półmroku niż postać mundurze utrzymanym w ciemnej tonacji. Oglądałem kiedyś program o SEALsach - w "mieście" przewracali bluzy BDU na lewą, szarawą stronę i działało to całkiem nieźle. Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted February 19, 2007 Report Share Posted February 19, 2007 A wlaśnie! Zapomniałem, widziałem ten kamuflaż w tv jak pokazywali zdjęcia z guantanamo. Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted February 20, 2007 Author Report Share Posted February 20, 2007 (edited) No i masz odpowiedź. Owszem, ten kamuflaż może zadziałać, ale IMO w określonych warunkach. Tak, w ceglano-betonowych ruinach się sprawdzi, ale... co zrobisz, jeżeli akcja rozgrywki przeniesie się z ruin na łąkę lub do lasu? To faktycznie jest raczej, o ile w ogóle oczywiście, kamuflaż do cqb. W końcu 3/4 zasłony daja murki, ściany itp. Poza tym za dużo tu białego koloru. Jasne tonacje są szybciej wychwytywane przez ludzkie oko, i taki "duch" będzie łatwiej dostrzegany w półmroku niż postać mundurze utrzymanym w ciemnej tonacji. Ergo zwykły metro również jest taki sobie na łące czy w lesie, i półmroku ;-) Edited February 20, 2007 by zombie_snake Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted February 20, 2007 Report Share Posted February 20, 2007 Oczywiście, że "zwykłe" metro nie jest kamuflażem do miasta... To było tak: "kserokamuflaż" czyli "metro" powstało jako wariacja woodland 81 dla terenów leśnych w warunkach zimowych. Kupowali to sobie myśliwi w Oregonie i na Alasce, ale... ...oddziały SWAT potrzebowały uniformu wyraźnie odróżniającego "swojego" od "wroga" w szybkich akcjach. Panowie z Los Angeles słyszeli o kamuflażu w białe, szare i czarne plamy. Ponieważ ryzyko natknięcia się w Kaliforni na osobnika w zimowym kamuflażu jest, delikatnie mówiąc, znikome, wybrali ten szerzej nieznany wzór jako obowiązujący w ich oddziale. Dalej poszło z górki - gdy ujrzano ateków w plamiakach dorobiono legendę, że to kamuflaż miejski. Potem stał się elementem popkultury, powstały wersje "sky", wspomniana "czerwona", "concrete jungle"... A prawdziwy kamuflaż miejski to np. USMC T-Pattern. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts