Maaatek Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 No to jeszcze takie jedno pytanie. Ile ładować baterię za drugim razem. Po naładowaniu i rozładowaniu. Link to post Share on other sites
Azur Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 5-6 godzin. Link to post Share on other sites
tomekszm Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 z tego co mi wiadomo (a jestem wciąż świeży w asg), to nieco krócej niż za pierwszym razem bo batka w replice nigdy sie do zera nie rozładuje przy strzelaniu więc jakąś tam pojemność już ma zapełnioną. Gdzieś wyczytałem że ładować do momentu aż się zacznie robić ciepła batka. Najlepszym (choć nie najtańszym) rozwiązaniem jest ładowarka mikroprocesorowa z funkcją rozładowywania. Załatwia to cały problem bo wystarczy taką batke podłączyć, ustawić rozładodywanie a sprzęt już automatycznie rozładuje batke, nastepnie rozpocznie ładowanie i po naładowaniu przestanie ją ładować oraz zasygnalizuje koniec ładowania diodą. Zainwestowałem w taką ładowarkę po poczytaniu tematów z forum i teraz cała ekipa ładuje u mnie batki przed strzelankami :D ale sie wkopałem co? ;) Link to post Share on other sites
Azur Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Ale po co rozładowywać baterię NiMh ? :) Link to post Share on other sites
Maaatek Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Dzięki Azur ;] Link to post Share on other sites
tomekszm Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 (edited) może i ten typ baterii rzeczywiśnie nie ma efektu pamięci jednak zawsze coś tam negatywnie oddziaływuje (doładowywanie), tak przynamniej wyczytałem na forum. Ładowarka mikroprocesorowa natomiast posiada drugą zaletę oprócz rozładowywania, mianowicie jak batka się naładuje optymalnie to przerywa ładowanie automatycznie i już :) a zwykła ładowarka ładuje aż się nie odłączy jej z prądu... i łatwo uszkodzić baterię jak ktoś jest roztargniony, no i nigdy nie będzie optymalnie naładowana (raz niedoładowana a raz przeładowana) Edited October 15, 2008 by tomekszm Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 (edited) Ale po co rozładowywać baterię NiMh ? :) Po co ? A imho NiMh trzeba trzymać naładowane w ok 40 % by żyły długo i szczęśliwie. A nawet gdyby to mikropro. się przydaje do formatów, bo co paręnaście/parędziesiąt ładowań tak jak na początku żywotu aku. wypadałoby by taki zrobić naszej baterii. EDIT: literówka ;] Edited October 17, 2008 by Gogin Link to post Share on other sites
tomekszm Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 heh, tyle że przy 40% stanie baterii to powodzenia życzę na strzelance ;) może i bateria by wytrzymała wieki i żyła by długo i szczęśliwie ale nie dotyczyłoby to mnie bo chyba bym się zastrzelił jakby zawsze w połowie akcji brakowało mi baterii... albo miałbym kalkulować czy strzelać serią (i dojechać słabą batke) czy jechać pojedynczo. ps. wiadomo, teoria ;) a życie pokazuje, że najlepiej mieć optymalnie naładowaną batke za każdym razem (no chyba że ktoś lubi nosić 1-2 zapasowe przy sobie i wymieniać w ogniu walki). Link to post Share on other sites
echelon_ Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 LOL. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Gdy batka ma leżeć dłużej to trzymamy w okolicach 40% C. Na strzelankę ładujemy te 100% czy 110%. Link to post Share on other sites
tomekszm Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 tyle to i ja wiem, ale z powyższego nie wynikało to jakoś jasno ;) no nieistotne. Troche chyba offtop się zrobił więc może koniec tematu baterii. Są oddzielne wątki do tego typu dyskusji. ps. ma ktoś może fotki przybajerowanej wersji G36C? Tzn. z latarką, uchwytem przednim, jakimś laserem itp? Chciałbym sobie coś na niej powiesić ale inspiracji jakoś brak :D Przeznaczenie? 50/50 las i CQB. Link to post Share on other sites
Placek Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 Gdzieś na początku tematu, albo około 20 strony koleś dawał zdjęcia gietki z powiększonym chwytem, lunetą ok długiej wersji i grubym tłumikiem. Jak poszukasz to na pewno znajdziesz inspirację. Link to post Share on other sites
K0T Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 (edited) Moja Giecia! :-F Mam jako jedyny w Polsce dolną szynę ris! xD Jeszcze będę miał latarke :-F Edited October 17, 2008 by K0T Link to post Share on other sites
tomekszm Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 aktualnie inspirację czerpię np. z takich fotek (dni nato w Ostravie, wrzesień Czechy 2008). Goście (polska oraz czeska ekipa AT) pięknie zrobili szturm na autobus :) odbijanie zakładników. Spora część z nich posiadała G36C :D @K0T, nie przeszkadza Ci ten przedni chwyt w lesie, przy czołganiu, opieraniu repliki na korzeniach itp? Fajny bajer ale wydaje mi się że jedynie do CQB a w lesie to męczenie będzie. Link to post Share on other sites
habib Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 Ja zmieściłem Firefoxa 9.6v 1500mAh, tylko musiałem zrobić w bacie małe nacięcie. http://picasaweb.google.com/habib.wawa/RNe...795528165470930 Link to post Share on other sites
Wojtek96 Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 (edited) Już na nie pamiętam której stronie tego tematu pisze że żadna 9.6 nie wejdzie do gietki bez bajerowania. Kamil - po przyjacielsku powiem Ci: masz dobrą batkę... Rof 13-15 kulek... po co Ci więcej??? Ostra gieta miała ok. 700(o ile pamiętam) strzałów/min. P.S: jeśli już chcesz batkę 9.6 i nie boisz się podcinac repliki(heh) to kup Intelekta :P http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=981 http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=1693 :P. Edited October 19, 2008 by Wojtek96 Link to post Share on other sites
Placek Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 Intelektów na pewno nie kupuj, bo są za przeproszeniem piiiii jak barszcz. Po pół roku nie będą już działać. Kumple miał dwa i żaden już nie żyje. Link to post Share on other sites
komora Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 Popieram, Intellecty są po prostu beznadziejne, już lepiej zrobisz jak weźmiesz FireFox'a. A co do robienia miejsca na batke, to jak się postarasz to zmieścisz tam nawet 10,8V 1500mAh (mini oczywiście), ja tak zrobiłem i śmigało, a 9,6V mini powinna wejść nawet bez kombinowania. Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 20, 2008 Report Share Posted October 20, 2008 Ja również mam rączkę RIS na dolnej szynie i całkiem nieźle się sprawuje. Ło taką, o dziwo łączy sobie w dwie cechy - tanie i dobre ;-). Link to post Share on other sites
AB Moro Posted October 20, 2008 Report Share Posted October 20, 2008 (edited) Tak popieram. Batki intelecta są do dupy po ok 7-8 miechach jej wydajność bardzo spadła mimo iż o nią dbałem. Lepsze są firefoxy. Edited October 20, 2008 by AB Moro Link to post Share on other sites
stiX Posted October 20, 2008 Report Share Posted October 20, 2008 (edited) Dziś doszło to piękne cudo :lol: Jak dla mnie na prawdę ,niezła maszyna. Zasięg i celność ma dobry, bije kulkami całkiem dobrze. Ale poprosiłem krakmanów, żeby wymienili gumkę hopsiupka dostałem ją w paczce, ale nie zamontowaną :roll: w replice. W niedługie przyszłość będę musiał nad tym pomyśleć. Ps: Nie bardzo wiem gdzie jest włącznik i wyłącznik hopka :mrgreen: za odp będe bardzo wdzięczny EDIT: jak długo ładować baterię po pierwszym rozładowaniu z instrukcji nic nie rozumiem :wink: bo jest nie po ludzku :-F Edited October 20, 2008 by stiX Link to post Share on other sites
echelon_ Posted October 20, 2008 Report Share Posted October 20, 2008 W paczuszce dostałeś hopka stockowego. Instrukcja dobrze mówi gdzie jest to pokrętło od hopka. Musisz pociągnąć do siebie wajche od przeładowania :P Batke ładujesz 6h i 10minut. Link to post Share on other sites
stiX Posted October 20, 2008 Report Share Posted October 20, 2008 (edited) aha, aha, wiem już o co chodzi. Ale że dostałem stockowaego to nie rozumiem, bo tak na dotyk to ona jest silikonową a powinni silikonową wsadzić do replikę a tą plastikową wyjąć. Aha i batke przy drugim i kolejnym ładowaniu to ile trzeba? Edited October 20, 2008 by stiX Link to post Share on other sites
Piotru26 Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Uff, skończyłem cały temat 3 dni mi zeszło! No ale i tak pojawiają się pytania albo coś pominąłem albo już ze zmęczenia nie doczytałem. Zawieszenie - podobno dobry jednopunktowy homemade - ale ja takiego na razie nie zrobię. Oglądnąłem filmiki z przykładami 3 - punktowego. Gietke będę kupował u Krakmana więc proszę o polecenie czegoś z ich oferty. Nie chcę się zdawać tylko na ich wybór bo ktoś gdzieś napisał że mu złe dobrali. Lufa precyzyjna. Że warto kupić to wiem. Ale 6,04 czy 6,03? Problem jest taki że u krakmanów nie ma chyba 6,03 247mm. Jest jakaś zauważalna różnica między 6,04 a 6,03? Aj eśli już od krakmanów to której firmy 6,04? Zależy mi na komplecie z jednego miejsca bo nie wiem czy sobie poradzę z montażem. KOT - fajnie wygląda twoje cudo. Co to za luneta na górze? Sprawdza się lepiej niż kolimator? Tłumik masz z Silesia Faktory? Jaka to długość? Pozdrawiam Piotrek Link to post Share on other sites
Erav Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 A tak ogółem (przepraszam że pytam o takie banały) lepszy jest G36C czy G36K?? Proszę o odpowiedź. Link to post Share on other sites
Zigfir Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 (edited) Sprecyzuj swoje pytanie w czym ma być lepszy. Od strony technicznej to bardzo podobne konstrukcje. Różnią się długością, lufy, uchwytu przedniego i inną sprężyna (choć nie jestem pewien czy nie wkładają już mocniejszej i do C). Reszta identyczna, podobnie jak jakość wykonania w odniesieniu do obu. Ciężko więc powiedzieć który lepszy bo to zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb. Ogólnie przyjęta teoria wyboru idzie w kierunku stwierdzenia iż do lasu jako dłuższy K, do budynku raczej C acz nie wyklucza to w razie potrzeby zastosowania odwrotnego. Czyli tak innymi słowy musisz sam wybrać i ruszyć szare komórki miast liczyć na gotową odpowiedź.;) Edited October 21, 2008 by Zigfir Link to post Share on other sites
Recommended Posts