HIREDGUN Posted March 2, 2007 Report Share Posted March 2, 2007 (edited) To może ktośma jakieś info na temat karabinu ? Trochę czasu temu znalazłem film z użyciem tej broni w chyba Iraku. Czy ma ktoś jeszcze do niej dostęp ? Czy może mi ktoś powiedzieć jakie wojska, oddziały itp. używają ? Jedyne info to że chyba BLACK WATER ale tego też nie jestem pewien... I czy ktoś może mi powiedzieć czy foregrip (łoże) jest z tworzywa czy jakiegoś metalu ? Czego mi do oryginału brakuje w replice na zewnątrz skoro mam metaloą lufe z tłumikiem ognia, metalowe szyny RIS, plastikowy foregrip (łoże), metalowy korpus (oznaczenia M4A1 ale to pomińmy), plastikową rączke, metalowy czarny magazynek, plastikowa kolba oraz osłonka pod spustem metalowa ? Edited March 2, 2007 by HIREDGUN Quote Link to post Share on other sites
boalorka1 Posted March 2, 2007 Report Share Posted March 2, 2007 M4 S-System to jakies komercyjne oznaczenie TM, taka bron nie istnieje. W rzeczywistosci jest to karabinek M4 z szyna #50M S.I.R. firmy ARMS. Bron w takiej konfiguracji nie jest oficjalnie nie stanie Armii Amerykanskiej, gdyz szyna S.I.R. nie zostala nigdy powszechnie wdrozona do sluzby i odpadla po testach armijnych. Standardowa szyna armii sa nadal modele M4 i M5 RAS firmy Knights Armament. Mimo to szyna SIR miala powodzenie wsrod strzelcow cywlinych AR-15, w sumie byla to pierwsza konstrukcja w swoim rodzaju ale jest ona dzisiaj uwazana za przestarzala. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 3, 2007 Report Share Posted March 3, 2007 Jest używane przez kontraktorów (Blackwater itp.) Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted March 6, 2007 Report Share Posted March 6, 2007 Ten karabinek jest chyba tylko przez blackwater używany. nigdzie więcej o nim nie słyszałem, aby ktoś go używał. Swoją drogą oddziały Navy EOD używają M4 CASV, który posiada podobną szyne co S.I.R., moim skromnym zdaniem jednak ta druga jest bardziej funkcjonalna :? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted March 6, 2007 Report Share Posted March 6, 2007 (edited) A Twoim skromnym zdaniem dlaczego zestaw szyn VLTORa jest bardziej funkcjonalny? Edited March 6, 2007 by Catch22 Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted March 7, 2007 Report Share Posted March 7, 2007 (edited) Odwrotnie, to S.I.R. wydaje mi się funkcjonalniejszy od CASV. Dlaczego? Wystarczy spojżeć na budowę obu systemów. CASV nie jest aż tak rozbudowany co jego "konkurent". Aha i żeby nie było, że sie wymądrzam, patrze na to z punktu widzenia amatora :) Edited March 7, 2007 by scizophrenikz Quote Link to post Share on other sites
ketyow Posted April 14, 2007 Report Share Posted April 14, 2007 Jak dla mnie to CASV jest bardziej rozbudowany niz SIR, bo ma az 6 szyn, ale nie o tym chcialem mowic. Jak juz wczesniej wspominal boalorka1 nie istnieje cos takiego jak M4 S-System, a jest jedynie M4 z systemem SIR. Trzeba jednak podkreslic (bo nie wynika to dosadnie z posta kolegi ;) ), ze nie produkuje sie eMek, ktore od razu maja ten system zamontowany, gdyz firma ARMS produkujaca go nie produkuje broni a jedynie sam frontgrip. Trzeba go wiec domontowac do dowolnej oasujacej eMki. Tak wiec jesli chodzi o oznaczenia jakie powinny byc na naszej broni to nie mozna tego jednoznacznie ustalic. Wg mnie nie jest to jednak szyna #50M tylko #45MV. Dlaczego? Sami spojrzcie;) http://www.mountsplus.com/miva/merchant.mv...D/arms_sir/45MV http://www.mountsplus.com/miva/merchant.mv...arms_sir/50M-CV O ile dobrze widze ze zdjecia glowna szyna w #50M konczy sie juz na wysokosci body. Nie zmienia to faktu, ze nasza kopia to i tak nie idealny #45MV. I jeszcze link do oficjalnej strony firmy ARMS - http://www.armsmounts.com/catalog.php?acti...10&cat_id=8 Quote Link to post Share on other sites
ketyow Posted April 14, 2007 Report Share Posted April 14, 2007 Hmmm... ale teraz tak mysle, ze gdyby ktos chcial zrobic taka eMke jak ma BlackWater to standardowe Coltowskie oznaczenia nie pasuja, bo jest na nich napisane "Property of U.S. govt." czyli "wlasnosc rzadu amerykanskiego", a eMki chlopakow z BlackWater nie sa przeciez rzadowe. Wie ktos moze jakiej firmy eMek uzywaja? A jesli tak to czy moglbym prosic jakies foto z oryginalnymi oznaczeniami? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 15, 2007 Report Share Posted April 15, 2007 Colt robi też na rynek cywilny. A klony M16/M4 są produkowane przez kilkanaście czy kilkadziesiąt firm zaczynając do Armalite czy Bushmaster'a. Quote Link to post Share on other sites
ketyow Posted April 15, 2007 Report Share Posted April 15, 2007 A masz moze gdzies te cywilne oznaczenia? Tzn. fotke jakas ;) Quote Link to post Share on other sites
boalorka1 Posted April 17, 2007 Report Share Posted April 17, 2007 Karabinki Blackwater dostarcza firma Bushmaster. A jesli chodzi o rzadowe oznaczenia na M4, rzad USA "pozycza" swoje M4'ki wielu organizacjom pozarzadowym m.in. kontraktorom wykonujacym zadania dla rzadu Amerykanskiego, wiec roznie to bywa z tymi "Govermnent Property". Jesli chodzi o szyne SIR powtorze, ze jest to konstrukcja juz przestarzala i kto ma mozliwosc to ja juz dawno wymienil na system lzejszy, mniej skomplikowany i latwiej wymienny. Popularne sa szyny Daniel Defense, Samson Manufacturing no i oczywiscie Knight's Armament, ktora to trzyma kontrakt na dostawe szyn M4 i M5 RAS dla armii i piechoty morskiej. Cywilne oznaczenia karabinka M4 to LE6921 a wersja z lufa 16 cali LE6920. Sa to modele pol-automatyczne. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 Sa to modele pol-automatyczne.Samopowtarzalne. Półautomatyczny to jest 14,5-mm kbppanc PTRD lub 40-mm granatniki rewolwerowe (np.MGL-40). Quote Link to post Share on other sites
boalorka1 Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 (edited) Niestety Remov moj Polski jest jak twoj Angielski :D I chyba kazdy domysli sie, ze chodzilo o bron automatyczna, samopowtarzalna, gdyz trudno to wyobrazic sobie, zeby karabinki cywilne Colt'a byly ladowane czesciowo recznie, czesciowo zas za pomoca mechanizmow uruchamianych przy uzyciu energii gazow prochowych... Edited April 19, 2007 by boalorka1 Quote Link to post Share on other sites
mixer Posted April 26, 2007 Report Share Posted April 26, 2007 SOAR (Special Operations Assault Rifle) Karabinek na kształt S-systema jest używany w siłach zbrojnych filipin. http://www.youtube.com/watch?v=4zwn_cw7Q4k...ted&search= Quote Link to post Share on other sites
michal_andy Posted April 26, 2007 Report Share Posted April 26, 2007 Jak można zauważyć, ten SOAR ma inną muszkę- stałą, a nie składaną. Poza tym- jak 2 krople wody. Quote Link to post Share on other sites
Ozi Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 No właśnie też mam eSke i co z tym celownikiem? Z tego co widzę to musi on chyba być montowany seryjnie bo inaczej czeka nas zabawa z rurą gazową. Quote Link to post Share on other sites
HIREDGUN Posted August 30, 2007 Author Report Share Posted August 30, 2007 >KLIK< Wreszcie znalazłem ten cholerny film z użyciem S-SYSTEM !!! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts