kazik_ Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 Witam, Niedawno powstała (oczywiście ogólnopolska) formacja zrzeszająca osoby (nie ekipy, tylko osoby) stylizujące się na wojska radzieckie działające w Afganistanie w latach 1979-1989. Nie będę się tutaj rozpisywał na temat naszej liczebności, wymagań i tak dalej, gdyż jest to ujęte na naszej stronie: http://40armia.rus.mil.pl/ Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 Gratuluje, bardzo orginalny pomysl i duze pole do popisu. Zycze powodzenia i setek mudzachedinow na strzelankach. Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 bardzo orginalny pomysl Tyle pomysłów ilu entuzjastów różnych epok :) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 5, 2007 Report Share Posted March 5, 2007 Tyle ze nie wszystkie sa tak ciekawe i spektakularne. Historia tego okresu, z punktu widzenia rosjan, byla ciezka porazka militarna i polityczna. Kosztowala zycie wielu mlodych zolnierzy i oficerow, a osoby wracajace z wojny,byla kompletnymi wrakami psychicznymi i odbywaly najczesciej 5-letnie wczasy w NRD, w jakiejs spokojnej jednostce. Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted April 11, 2007 Report Share Posted April 11, 2007 A my ciągle rośniemy w siłę :) Niedawno przybył nam dwunasty członek :D Quote Link to post Share on other sites
Bartek/Urban Posted April 30, 2007 Report Share Posted April 30, 2007 (edited) witam z łódzkiej ekipy Kombinat 4 osoby "robią" Specnaz z okresu Aganistanu - KZS/KLM-K, pasy, staniki, majki/tielnaszki itd. Uzbrojenie odpowiednie do epoki. Będziecie na Bornym jutro może? (jak tak szukajcie czerwonych odznak z czaszką z gwiazdą ZSRR na czole - vide mój avatar). Edited April 30, 2007 by Bartek/Urban Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted April 30, 2007 Author Report Share Posted April 30, 2007 jedyną osoba o której wiem, że chyba będzie na Bornym to Mariusz ze Szczecina Quote Link to post Share on other sites
Bartek/Urban Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 a to juz z nim rozmawialismy (tzn mysle , że to on). Janek od nas pewnie wie. Eh, mało radzieckich mundurów było, mało... ale powstał plan zrobienia obozu Specnazu na Bornem w przyszłym roku. Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 (edited) Z łódzkiej ekipy Kombinat 4 osoby "robią" Specnaz z okresu Aganistanu - KZS/KLM-K, pasy, staniki, majki/tielnaszki itd. Uzbrojenie odpowiednie do epoki. Przydały by się wam jeszcze do tego mobuty albo m21 :) Eh, mało radzieckich mundurów było, mało... Ogólnie jest nas mało... szczególnie czegoś innego niż KZS :) Edited May 4, 2007 by Potf0r Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Ogólnie jest nas mało... szczególnie czegoś innego niż KZS icon_smile.gif Raczej KZSów bym rzekł że mało :roll: Ruskich sporo, ale większość inwestuje w nowoczesny sprzęt. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted May 4, 2007 Author Report Share Posted May 4, 2007 wszystko zależy od regionu. na śląsku i w lubuskim raczej uświadczy się wiecej KZSów niż cokolwiek innego współczesnego (rosyjskiego) Quote Link to post Share on other sites
Bartek/Urban Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 w Łódzkim są 3 KZSy i 1 KLM-K (teraz bedą dwa, bo jeszcze mój dojdzie). nowoczesnego umundurowania brak - same imperialistyczne woodlandy i inny szajs :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Raczej KZSów bym rzekł że mało :roll: Ruskich sporo, ale większość inwestuje w nowoczesny sprzęt. U ciebie mało :) ale ty mieszkasz w krainie ewenementów mundurowych :) Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 E tam, tu na Mazowszu, to same partyzanty, KLMK, VSR, Flory... W sumie to i tak całkiem nieźle :D Quote Link to post Share on other sites
Marek Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 A co ja mam powiedzieć? W Szczecinie jestem jedyną osobą biegającą w ruskim umundurowaniu (KZS lub VSR). Był kiedyś jeden kolo w KLMK ale buszuje teraz chyba we Flecktarnie Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 Kwestia dostępności też pewnie robi swoje. Mundur afgański na chłopa powyżej 180 ciężko dostać. Chicomy czy lifchiki też. KZS-y łatwo, ale głównie rozmiar 2, KLMK rzadko. Quote Link to post Share on other sites
Miedza Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 Przepraszam za OT ale na 187 to każdy mundur ciężko dostać za wyjątkiem polskiego. Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 dzikki - wiesz co dużo rzeczy idzie dostać, ale zależy za jaką cenę. KLMK np. idzie kupić i za ~100 jak i za 200 zł. Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted May 11, 2007 Report Share Posted May 11, 2007 Kwestia dostępności też pewnie robi swoje. Mundur afgański na chłopa powyżej 180 ciężko dostać. Chicomy czy lifchiki też. KZS-y łatwo, ale głównie rozmiar 2, KLMK rzadko. Zależy jaki chłop - jeśli 180+ i odpowiednia waga to jeszcze coś da się znaleźć, gorzej jak jesteś chudy i wysoki wtedy to albo za krótki, albo za szeroki... łatwiej znaleźć coś dla małej pyzy niż dla długiego badyla. Ale rację masz - zawsze się rozbija o dostępność, albo nie ma, albo ceny dowalają... Przepraszam za OT ale na 187 to każdy mundur ciężko dostać za wyjątkiem polskiego. A to dziwne, mam mundur gdzie na metce pisze '187' i nie jest polski :) ... tylko szkoda że ja mam 17cm mniej wzrostu. A co ja mam powiedzieć? W Szczecinie jestem jedyną osobą biegającą w ruskim umundurowaniu (KZS lub VSR). Był kiedyś jeden kolo w KLMK ale buszuje teraz chyba we Flecktarnie Odkup od gościa KLMK za psie pieniądze :D Coś czuję że to się zmieni, wychodzi coraz więcej replik kałaszy w różnych przedziałach cenowych, na allegro od jakiegoś czasu też łatwiej trafić na pasujący mundur... Z innej beczki : sporo ludzi z 40A jedzie na Tomaszowo w tym roku, część pod flagą 5B (2 osoby), część pod inszą (1 osoba?)... czy ktoś jeszcze będzie o kim nie wiem? Można by ten zlot ładnie wykorzystać do niecnych celów :) Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 Wiesz Potfor ja mam tak z 186 cm wzrostu, ale w klatce też swoje mam. I niestety długie ramiona. Najczęściej dotyka mnie bolesność za krótkich rękawów i przyciasnych pod pachami i na plecach bluz. Potem za krótkie nogawki. Tak miałem z mundurem francuskim przykładowo. Ogólnie jest kilku sprzedawców, którzy na Allegro mają towar - trzeba tylko sledzić dział ZSRR i Rosja od 1991. Ja swoje KLMK kupiłem od Tadka z Warriora, z Warszawy : http://www.warrior.pl/forum/viewtopic.php?t=7846 . Czasami miewa różnego rodzaju rzeczy. On ma normalną cenę, bo za nowe 150 zł i to rozmiar 3. Na Allegro chodzą od 200zł. Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 Właśnie nie do końca śledzenie działu allegro się sprawdza... jeśli chodzi o szukanie czegoś na rozmiar... ja ze swojej strony polecam: Sowiet_Mrowka / Mrowka_CCCP Billy_dotcom (Ten pan ma aukcje na świstaku) Jedyna wada tych panów, to taka że nie wszystko wystawiają, trzeba czasem popytać czy mają to co chcemy w żądanym przez nas rozmiarze. (Na ogół mają albo sprowadzą). Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 Najczęściej dotyka mnie bolesność za krótkich rękawów i przyciasnych pod pachami i na plecach bluz. Potem za krótkie nogawki. O ile osobiście nigdy nie miałem problemu z dostaniem dużych rozmiarów (choć np. za Afgana musiałem słono wybulić.), to są kłopoty z dopasowaniem munduru. KLMK na dł. jako tako dobry, ale wisi na mnie jak worek pokutny. Spodnie od Flory też muszę 5 razy wiązać w pasie... Można by ten zlot ładnie wykorzystać do niecnych celów icon_smile.gif "Wsie spalimy, dziewki zgwałcimy tamdaradej" :D Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 Potfur - ano trzeba wykorzystać, mam nadzieje, że będzie czas. Tylko,że ja będę walczył razem z Śląskiem. Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 Właśnie nie do końca śledzenie działu allegro się sprawdza... jeśli chodzi o szukanie czegoś na rozmiar... ja ze swojej strony polecam: Sowiet_Mrowka / Mrowka_CCCP Billy_dotcom (Ten pan ma aukcje na świstaku) Jedyna wada tych panów, to taka że nie wszystko wystawiają, trzeba czasem popytać czy mają to co chcemy w żądanym przez nas rozmiarze. (Na ogół mają albo sprowadzą). Billy_dotcom jest z Warszawy - można powiedzieć, że mamy go pod ręką. Na Allegro też ma aukcje : http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5715910 Od Mrówki idzie do mnie drugi "afgan" - mam nadzieje, że tym razem będzie większy niż ten co wisi u mnie. Co do dopytywania to fakt - w ten sposób od "duchowny" mam stanika. Szkoda, że Tomaszów w takim terminie. Niestety akurat będę w innym miejscu w Polsce. Quote Link to post Share on other sites
Bartek/Urban Posted May 12, 2007 Report Share Posted May 12, 2007 z allegro z ruskim sprzętem jeszcze kolekcjoner 2009 jest - i ma sporo fajnych rzeczy - wczoraj mi przywiózł na bajzel do Łodzi KLM-K (nogawki trochę za szerokie,ale poza tym OK). Wogóle się zdziwiłem, bo mój kumpel sobie KZSa kupił - to już 5 osób w ruskim umundurowaniu u nas bedzie (chodź jedna z nich bedzie pewnie w cirasie biegac...) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts