Ohtar Posted March 14, 2007 Report Share Posted March 14, 2007 Jest mały dylemat panowie. Mam replikę MICH i MCCUU ... nie wiedziałem że to się gryzie kiedy kupowałem, ale cóż - stało się. Zarówno hełm mi odpowiada jak i mundur i nie mam zamiaru wymieniać. Tylko jaką kamizelkę do tego dobrać (chodzi mi o to żeby to wyglądało schludnie, jak na wojskowe standardy)? Od razu nasuwa się FR i kupno CIRAS'a, czy FSBE... ale czy moglibyście doradzić jeszcze jakieś opcje? Jestem chudy jak szczapa i średniego wzrostu (180cm). Nie podaję na ile magazynków i innego sprzętu, bo teraz wszystko modułowe i można sobie frankensteina własnego poskładać. Z góry dzieki! Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 14, 2007 Report Share Posted March 14, 2007 Sam sobie odpowiedziałeś, ewentualnie może IBA? Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted March 14, 2007 Report Share Posted March 14, 2007 Jak FR to głównie CIRAS tak jak piszesz (oczywiście w komplecie z MICHem). IBA raczej odpada, jeśli to ma jakoś oddawać rzeczywistość. Quote Link to post Share on other sites
kikol Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 A cirek jest w pełni regulowany, więc dopasuje sie nawet na tyczkę. Uważaj tylko na repliki, bo Chinole mają chyba jakiś kompleks i tworzą repliki, które nawet po maksymalnym ściągnięciu są za duże na przecietnego człowieka. Jak masz kesz i sporo determinacji, to sobie kup orginał w romiarze M. Powinien na Ciebie pasować. Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 Jest mały dylemat panowie. Mam replikę MICH i MCCUU ... nie wiedziałem że to się gryzie kiedy kupowałem, ale cóż - stało się. Zarówno hełm mi odpowiada jak i mundur i nie mam zamiaru wymieniać. To zostan w tym co masz... Najwazniejsza jest Twoja wygoda i estetyka. Ja osobiscie o wiele bardziej cenie kreatywne mieszanie stylow niz bierne, bezmyslne rekonstrukcje... Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted March 15, 2007 Author Report Share Posted March 15, 2007 (edited) CIRAS fajny jest, ale pół tysiąca dolarów za oryginał to stanowczo za dużo dla mojej osoby. Jeszcze opłaty przewozowe... a jakby kupować replike to od prouda czy phantoma? Pewnie tylko za morzem można takie repliki dostać... ciekawe czemu nie ma ich w asgshopie, specshopie czy choćby allegro (no może na tym ostatnim widziałem jeden niedawno)? EDIT Co to za kamizelka ( w sumie to chyba raczej chest rig)? Po przejrzeniu zdjęci FR zauważyłem, że do marpata noszą nawet alicję i LBV. Edited March 15, 2007 by Ohtar Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 a jakby kupować replike to od prouda czy phantoma?Ja wybrałem Phantoma. Pewnie tylko za morzem można takie repliki dostać..Wcale nie. Za Uralem też można. Nawet głównie tam. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 Co to za kamizelka ( w sumie to chyba raczej chest rig)? Po przejrzeniu zdjęci FR zauważyłem, że do marpata noszą nawet alicję i LBV Stawiam na BHI (Eagle nie ma D-ringów): LINK A ALICE i LBV noszą, jasne, ale do operacji leśnych i bez żadnych osłon balistycznych (MICHów itp). Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 Co to za kamizelka ( w sumie to chyba raczej chest rig)? Po przejrzeniu zdjęci FR zauważyłem, że do marpata noszą nawet alicję i LBV. To eaglowy rhodesian recon vest. Blackhawk robi o polowe tansza kopię pod nazwą STRIKE Commando Recon Chest Harness. Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 To eaglowy rhodesian recon vest. Blackhawk robi o polowe tansza kopię pod nazwą STRIKE Commando Recon Chest Harness. Eaglowy nie ma klamerek z przodu. Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 Eaglowy nie ma klamerek z przodu. Tak masz rację. My bad. 8-) Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 To zostan w tym co masz... Najwazniejsza jest Twoja wygoda i estetyka. Ja osobiscie o wiele bardziej cenie kreatywne mieszanie stylow niz bierne, bezmyslne rekonstrukcje... co to jest "bierna rekonstrukcja"? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 Tak masz rację. My bad. 8-) To któryś z chest'ów High Speed Gear Ind. (Warlord bodajże) Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted March 15, 2007 Report Share Posted March 15, 2007 Odwzorowywanie 1:1 tego, czego uzywa "jakis tam" oddzial/jednostka... Bez wlasnej inwencji czy mysleniu o wlasnej wygodzie/komforcie... Quote Link to post Share on other sites
Baca Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 Czemu? Rozdziel poważne podejscie do tematu rekonstrukcji od wzorowania się na danej jednostce. Według tego co piszesz, chłopaki powinni nosić comfort pady przy oporzadzeniu z okresu wojny wietnamskiej itd. Przeciez wygodniej. A tak przy okazji własnej inwencji. Tyle tutaj piszecie o tym, jak w JS mają wolną rękę, co za problem samemu coś wymyslic :lol: Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 To któryś z chest'ów High Speed Gear Ind. (Warlord bodajże) Jestes pewien? wszystkie warlordy sa dosc wysokie, i te szelki inaczej wygladają. Ewentualnie DACH ale szelki nie te i nie jest modularny a on widać ma 2 kieszenie po prawej odbiegąjące kolorem od reszty. http://www.optactical.com/hispgein.html Quote Link to post Share on other sites
QBS Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 Odwzorowywanie 1:1 tego, czego uzywa "jakis tam" oddzial/jednostka... Bez wlasnej inwencji czy mysleniu o wlasnej wygodzie/komforcie... Rekonstrukcja musi być rekonstrukcją. I nie wiem co w tym bezmyślnego. Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 Rekonstrukcja musi być rekonstrukcją. I nie wiem co w tym bezmyślnego. Sam fakt jej istnienia... Jak ktos lubi kserowac - jego sprawa... Ja tylko gleboko wzdycham jak widze kolejnego amerykanskiego chlopca w pelnym ACU za ktore zaplacil ciezkie pieniadze zeby wygladac "tak jak Ci w Iraku"... Ale jesli komus sprawia to przyjemnosc - have fun... Przeciez nikomu niczego nie narzucam, prawda ;-)? Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted March 16, 2007 Author Report Share Posted March 16, 2007 Sam fakt jej istnienia... Jak ktos lubi kserowac - jego sprawa... Ja tylko gleboko wzdycham jak widze kolejnego amerykanskiego chlopca w pelnym ACU za ktore zaplacil ciezkie pieniadze zeby wygladac "tak jak Ci w Iraku"... Ale jesli komus sprawia to przyjemnosc - have fun... Przeciez nikomu niczego nie narzucam, prawda ;-)? O gustach się nie dyskutuje, no nie? ;) Ja chyba jednak pójdę w kierunku innym niż USMC, i wezmę coś w oliwce (w sumie to niepotrzebne mi kolorystycznie uniwersalne oporządzenie, bo na pustyni nie mam zamiaru się strzelać). Od MIWO smakowicie wygląda chińczyk i TAJ. Ale do tego raczej w hełmie się nie biega. A to znowu hełm chroni łeb lepiej niż kapelusz ;). Jest tych "ale" trochę. BTW - nowy jestem, i mam pytanko. Czy w środowisku airsoftowym ogólną reakcją na gościa, który ubierze się w kamizelkę zintegrowaną z ładownicami CQB, jest śmiech? ;) Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 oczywiscie, nastepnie jeszcze tradycja jest wpychanie takiemu delikwentowi marchewki w ucho... ew. w inny otwor w ciele... a tak serio, to co ma kamizelka zintegrowana nieodpowiedniego do ladownic cqb?? Quote Link to post Share on other sites
Błażej Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 Sam fakt jej istnienia Ło.... Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted March 16, 2007 Author Report Share Posted March 16, 2007 oczywiscie, nastepnie jeszcze tradycja jest wpychanie takiemu delikwentowi marchewki w ucho... ew. w inny otwor w ciele... a tak serio, to co ma kamizelka zintegrowana nieodpowiedniego do ladownic cqb?? Nic. Nie to miałem na myśli. Pytanie brzmi czy kamizelka zintegrowana + kieszenie CQB nie wywołają śmiechu w strzelance leśnej. Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 hehe, wiesz, jak ci wygodnie... ja przez wiekszosc czasu nosilem nosilem kieszenie cqb do lasu... oczywiscie wszystko sie zmienilo jak uszylem sobie wreszcie kieszenie pudelkowe zamykane na fastexy... ale nie zmienia to faktu, ze i tak to jest wygodna rzecz (choc dosc halasliwa i od razu wiadomo ze maga wymieniasz) Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 kthulhu -zwykle jak musisz wyciągać mag to już dzieje sie cos glosnego ;p Ohtar - Będzie szydera jak ch... Kogo to interesuje jak ty przychodzisz ubrany, Ty masz się czuć w tym wygodnie, Ty będziesz się w tym strzelał. Odn. rekonstrukcji - niektórzy mają jakiś kompleks w stosunku do ludzi których po prostu stać na sprzęt i lubią go kolekcjonować. Jeżeli kogoś stać to w czym problem? Problem pewnie polega na tym że osoba która staje przed dylematem zakupu sprzętu nie bardzo wie jak będzie to wyglądało w całości. Żołnierzami nie jesteśmy, sprzętu nei dostajemy ale go kupujemy za ciężko zarobione pieniądze i jeżeli ja już mam coś kupić to oprócz tego że ma być to funkcjonalne to nie chce żeby była to szmata... Pewnie nie było by tylu "amerykańskich chłopców" gdyby nei fakt że jesteśmy tak zalewani ich zdjęciami... no i sprzęt jest jednak "top notch" i łatwo dostępny. Spróbuj dostać AUSCAMa... Quote Link to post Share on other sites
Drong Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 Spróbuj dostać AUSCAMa... Po pół roku szukania w bardziej normalnych lokalizacjach typu Polska czy Europa wybiłem sobie ten pomysł z głowy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts