Borol Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Odnosnie powyzszego postka.Moj patent na to jest taki ze na combat shita zakladam jeszcze czarny podkoszulek np.Nie ma roznicy a material sie nie zdziera. Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Czyli cała idea oddychania idzie wtedy w łeb wiec po co w ogóle CS a nie zwykła bluza cała z RS? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Bo CS to lans :D Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Lans lansem ale macając CS w sklepie byłem miło zaskoczony że Helikon wstawił tam coś hmmm ciężko powiedzieć czy oddychającego ale przynajmniej sztucznego(więc nie przeczy całej idei jak to się geniuszom z MONu udało wstawiając bawełnę) Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Wydaje mi się, że problem z użyciem bawełny do uszycia korpusu wynika z potrzeby zabezpieczenia żołnierzy przed oparzeniami (Coolmaxy, polarteci itp. szybko się topią i przywierają do ciała) i brakiem odpowiednich materiałów (driFIRE chociażby) na Polskim rynku. Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Chyba raczej chińskim rynku :roll: Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 aciepk a jakim problemem jest wstawienie tkaniny trufnopalnej? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Jak się taki materiał ma (Bo o dostęp do materiałów tu chodzi i w przypadku chińskich kopii jak i konstrukcji MONu) to żaden. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Z tego co kojarzę, MON nie zajmuje się szyciem niczego. A firmy, które szyją mundury nie mają specjalnych problemów z dostępem do tego typu tkanin. Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 aciepk - dajmy spokój MON bo się OT robi: w tej chwil są już wersje trudnopalne wcześniej nie było więc ani nie było niepalnie(cienka bawełna) ani oddychająco. I oczywiście masz racje - collamx i podobne sztuczne włókna zniosą ogień dużo gorzej niż bawełna dlatego też trzeba było się od razu zdecydować na porządne materiały albo w ogóle nie zabierać za CS. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Ja myślę, że to nie kwestia dostępu a ceny takiego materiału ;) Taki CS kosztował by wtedy ze 2 lub 3 razy więcej niż teraz - no i kto by to kupił?* *- pytanie retoryczne, zwracające uwagę na fakt, że obcięło by to producentowi młodych pr0 lanserów chcących CS za jak najmniejszą kasę ;) Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Hmmm ale zaraz zaraz, tania bielizna np. Grene wcale nie kosztuje milionów, Hannaha czy Milo też z odrobiną chęci kupi się za 50 zł lub mniej wiec nie przesadzajmy że hurtownika nie stać na to żeby za te +/- 100 zł oferować Rip-stopowe rękawy i w pełni funkcjonalny korpus. Z resztą na moje oko tak właśnie jest bo Helikon nie dał bawełny tylko jednak coś o kroczek(lub pół :P) lepszego. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Czyli cała idea oddychania idzie wtedy w łeb wiec po co w ogóle CS a nie zwykła bluza cała z RS? Taka idea ze CS plus koszulka i tak lepiej oddycha niz bluza mundurowa. Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 I zapewne gorzej niż bluza mundurowa z firmową koszulką termoaktywna pod spodem... Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 A próbował już ktoś po prostu wypruć ten helikonowski materiał i doszyć normalną koszulkę termoaktywną, albo chociaż koszulkę szybkoschnącą? Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 Nie lepiej taki manewr wykonać ze zwykłą bluzą mundurową? Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 No nie wiem, tutaj już masz gotowy materiał na ramionach, stójkę na zamek, fajnie skrojone kieszenie na ramionach (też na zamki). Może i łatwiej przyszyć do podkoszulki same rękawy z jakiejkolwiek bluzy, ale wydaje mi się już że ten CS się bardziej nadaje na taką przeróbkę, toteż pytam, czy komuś jeszcze zaświtał taki pomysł w głowie i go zrealizował. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 I zapewne gorzej niż bluza mundurowa z firmową koszulką termoaktywna pod spodem... Ale nie mam "firmowej koszulki" wiec radze sobie jak moge. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 no to sobie kup jakiegos coolmaxa, po 70-80 juz na allegro mozna wyrwac. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 Spoko,poszukam.Dzieki za rade Quote Link to post Share on other sites
-=Kebabr=- Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 Wcześniej gdy pytałem o rozmiar bluzy NYCO w polskiej panterze to dostałem odpowiedź że helikon nie produkuje jej w rozmiarze S. W sklepie e-militaria.pl była dostawa i jest tam ten rozmiar. Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 Gdy rozmawiałem z Helikonem mówili żeby uważać na podróbki ich produktów. Nie wskazali żadnego sklepu jako swojego dystrybutora, jedynie polecili dwóch sprzedawców na allegro, którzy to niby właśnie są pośrednikami Helikonu. Inni to rzekomo kopie ich produktów. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 Whoa, żeby brać się za podrabianie podrabianej odzieży to trzeba być mega przebiegłym i złym człowiekiem ;) A tak serio, to na pewno mieli na myśli sprzedawców na allegro, a nie sklepy: ofensywę i e-militaria? Quote Link to post Share on other sites
remko Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 A mógł byś tych dwóch sprzedawców polecić??? Bo to dość istotna kwestia. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 Ja mogę polecić ofensywę - kilka transakcji z nim przeprowadziłem i było bardzo pozytywnie ;) Pomijam nawet telefoniczne konsultacje które z nim prowadziłem w weekend szukając odpowiedniego rozmiaru dla siebie ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts