mer Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Mer, a co ty chcesz troczyć na zewnątrz tej stodoły :D No jak to? Czajniczek, patelkę, może jakąś lampę naftową ... :-P Przypomina mi to rozmowę na recon.net.pl ;)Ludzie dzielą się na tych co biorą ze sobą 80litrowy plecak, i na tych co biorą 30litrowy... pozostałe 50litrów trocząc na zewnątrz :wink: Ja pozostaję m/w po środku - 45 litrów jest ok, szczególnie na typy zadań, jakie my wykonujemy. Chociaż, na kompani zawsze trafią się tacy, którzy biorą "zapasowe" umundurowanie, w przypadku, gdybyś zmoknął albo skończył w jednym z setek strumieni w Szkocji. Biorą wszystko - dwie pary spodni, dwie pary koszul, t-shirty, i kurtkę - oraz - a jaże! - zapasową parę butów wojskowych. Bielizny pewnie na tydzień. Ale wtedy mają pełniutki 120 litrowy plecak. A co do tej patelki - niektórzy autentycznie kupują w tesco zestawy turystyczne i mają różne patelki-garczki oraz mini-butlę z gazem. Ja nie miałabym do tego zdrowia. Quote Link to post Share on other sites
leander Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 mini butla z gazem ma dużo plusow. Mowa oczywiście k jednorazowych kartuszach gazowych, i mini nakręcanym palniku. Waży to tak naprawdę niewiele więcej od kochera+heksaminy, a jest dużo bardziej wydajne. A co do pojemności- ja teraz choruję na tego arktisa o którym mówiłem, wyjściowa pojemność 40litrów, możliwość dopięcia daypacków, oraz regulowany komin dajęcy +20litrów w razie czego :) czyli rozpiętość 40-80l *-* Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted June 25, 2007 Report Share Posted June 25, 2007 Witam. Pozwolicie że przypomnę co po niektórym co powinno zgodnie z instrukcją znależc w naszym Bergenie: ZAWARTOŚĆ PLECAKA BERGEN -Racja żywnościowa (częśc racji nosi sie w PLCE reszta ląduje w Bergenie) -śpiwór GS (w wodoszczelnym worku,z reguły na samym dnie plecaka) -schronienie (płachta namiotowa,poncho itp) -zapasowe ubranie (skarpety,bielizna,ciepły sweter,zapasowy mundur itp) -przybory osobiste (zestaw do mycia,golenia i konserwacji obuwia) -amunicja (jako przykład podam że większa część plecaków żołnierzy wracających z Falklandów (masa około 55 kg)stanowiła własnie amunicja.) -woda (nie muszę tu chyba pisać dlaczego.) -wyposażenie specjalne (radio, sprzęt do obserwacji i inwigilacji itp) Wyposażenie żołnierza w głównej mierze zalezy od rodzaju działan bojowych,czasu ich trwania oraz roli jaka on sam spełnia w tychże działaniach i powyzszy spis jest wyłącznie kanonem co powinno sie znależć w Bergenie i tak nalezy go traktować. Inne jest wyposażenie żołnierza na ćwiczeniach a inne w boju.W tym drugim wypadku zawartośc zmienia sie na korzyśc amunicji (jak pisałem wyżej),żywności i wody oraz medykamentów Tyle instrukcje wojskowe. Pozdrawiam. Duncan McLain Quote Link to post Share on other sites
Akbar_052 Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Odkopię. Zainteresował mnie ten plecak http://allegro.pl/brytyjski-plecak-field-pack-dpm-irr-z-kieszeniami-i2997021448.html czy da radę się w niego zapakować na MilSim/Larp/scenariusz 24-48h czy może poszukać czegoś innego. Quote Link to post Share on other sites
Nephilim Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 Po cholere tobie taki stary plecak. Caly system noszenia jest koszmarnie nie wygodnie. Goscie noszom teraz duzo camelbak lub sabre. Nap Linchpin. Wienksze Plecki to som nap. Berghaus Atlas lub Norröna, po 120 Litrow. Quote Link to post Share on other sites
Corey Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 Odkopię. Zainteresował mnie ten plecak http://allegro.pl/br...2997021448.html czy da radę się w niego zapakować na MilSim/Larp/scenariusz 24-48h czy może poszukać czegoś innego. Jak w każdy plecak - wszystko zależy tylko od tego co ze soba zabierasz. Ten plecak jest dedykowany do ECM - widzisz w komorze głównej paski do mocowania urządzenia. W to miejsce oczywiście się spakujesz jak i w dwie kieszenie boczne i podepniesz karimatę - jeśli o to chodzi trokami. Niemniej pamiętaj że wszystko zalezy tylko od tego co będziesz chciał zabrać i musisz rozplanować - część niesiesz w kamizelce a reszte gratów w plecaku. Quote Link to post Share on other sites
Akbar_052 Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 No w sumie to mi chodzi o to czy zmieści się śpiwór, karimata, kilka konserw, butelka/dwie wody, zapas bielizny, jakaś zapasowa koszulka na zmianę, parka WP oraz ew. MP5 z wysuwaną kolbą jak jakiś wyjazd publicznym transportem będzie i chest brytyjski. Później plecak będzie raczej leżał w bazie, no chyba, że scenariusz przewidzi inaczej. Ew. jaki inny plecak, słyszałem że "other arms" jest całkiem dobry ale nie ma go na razie w żadnym sklepie. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 Ja do przenoszenia szpeju i potem leżenia w bazie mogę polecić holenderskiego stinga, znacznie wygodniejszy od bergena. http://www.uscamo.pl/product-pol-2079-Plecak-Lowe-Alpine-Wojskowy-Holenderski-DPM-Z-Metalowym-Stelazem-110l-Oryginal-Demobil.html Kupiłem w innym sklepie i trochę taniej, teraz nie mogę znaleźć gdzie :( . Quote Link to post Share on other sites
Corey Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 No w sumie to mi chodzi o to czy zmieści się śpiwór, karimata, kilka konserw, butelka/dwie wody, zapas bielizny, .... Tak - plecak ten ma pojemność patrol packa - jakieś 35 l - więc się raczej spakujesz - pamiętaj o dodatkowych trokach. Jak do większej ilości sprzętu - polecam torbo plecak - taki czarny brytyjski - L85 wchodzi do niego + kamizelka i jeszcze sporo innego sprzętu - ale to tylko zaznaczam do transportu - chodzenie z tym wiele kilometrów będzie uciążliwe i nie poręczne. Quote Link to post Share on other sites
Akbar_052 Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 Hm.. cóż możliwe, że będzie trzeba jednak w plecaku ganiać parę km bo np. scenariusz będzie tego wymagał albo po prostu miejscówka/baza daleko, a nie ma transportu, więc ten L85 raczej odpada. A ten "Sting" z linku Bat_Sirius'a, wszystko co potrzebne na 100% wejdzie (ew. dokupie kieszenie boczne), a plecak wygląda na całkiem wygodny. Na AW jest za 13pare złotych, a na allegro są chyba jakieś używki jeszcze taniej. Quote Link to post Share on other sites
Corey Posted February 8, 2013 Report Share Posted February 8, 2013 Hm.. cóż możliwe, że będzie trzeba jednak w plecaku ganiać parę km bo np. scenariusz będzie tego wymagał albo po prostu miejscówka/baza daleko, a nie ma transportu, więc ten L85 raczej odpada Ten L85 to taki karabin.... :DTu masz torbę http://allegro.pl/torba-transportowa-wojskowa-holenderska-dpm-oryg-i2992450165.html ale jest mniejsza od tej brytyjskiej o której wyżej pisałem Quote Link to post Share on other sites
Akbar_052 Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 Łoo rzeczywiście gafe strzeliłem :D Chyba zdecyduję się na tego Lowe Alpine Sting, wygląda całkiem sensownie, a w internecie znalazłem dużo pozytywnych opini. Quote Link to post Share on other sites
Stachoo Posted August 25, 2014 Report Share Posted August 25, 2014 Odkopuję. Czy ktoś kiedyś widział brytola w plecaku obszytym PALSami (oprócz Patrol Packa od Highlandera)? Chodzi mi głównie o coś podobnego do (buuu!) hamburgerowego 3-day assault-packa. Pozdrawiam i przepraszam za popis waltyzmu. Quote Link to post Share on other sites
Corey Posted August 26, 2014 Report Share Posted August 26, 2014 A typujesz jakiś konkretny rok - czy po prostu masz plecak i chcesz go dopasować ? Quote Link to post Share on other sites
Stachoo Posted August 26, 2014 Report Share Posted August 26, 2014 Dziękuję za odpowiedź. W UK od '95 do 2010 albo na Herricku VIII ;). Quote Link to post Share on other sites
Gisher Posted August 26, 2014 Report Share Posted August 26, 2014 Ten L85 to taki karabin.... :DTu masz torbę http://allegro.pl/to...2992450165.html ale jest mniejsza od tej brytyjskiej o której wyżej pisałem Ta o której pisałeś wcześniej to Operational Travel Bag, albo popularnie Deployment Bag. Do przewożenia szpeju z miejsca na miejsce idealna, ale bezużyteczna w akcji. http://allegro.pl/du...ers&bi_c=Search W tym momencie nie jestem w stanie napisać jakie konkretnie w interesującym Cię okresie nosili "PALSowe" plecaki, głównie z tego powodu że są to prywatne zakupy (nie wiem jak teraz od kiedy mają MTP, ale wcześniej nic takiego nie dostawali). Masz trochę zdjęć z 2008 z 3 PARA (spadochroniarze mieli zawsze najwięcej prywatnego sprzętu) - nie jestem w stanie określić konkretnych modeli, ale może coś Ci to pomoże: nie-opalsowanych dosyć popularny był Berghaus Munro 30l, no i pasuje do lasu jak i na Herricka. Quote Link to post Share on other sites
Stachoo Posted August 27, 2014 Report Share Posted August 27, 2014 Ok, o to mi chodziło :D wielkie dzięki. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 6, 2014 Report Share Posted November 6, 2014 Odgrzebię krzynę i zapytam - czy ktoś ma ECM Universal Bergan (widzę na Pazzegro wersje ze stałymi kieszeniami bocznymi, i takie z zapięciami do Side Puchów) i mógłby podrzucić zdjęcia tego pasa biodrowego? Problem mam taki: przymierzam się do udziału w scenariuszu (48h, ale na szczęście operowanie ze stałej bazy, czyli działanie w oporządzeniu w wariancie patrolowym). Wiele wskazuje na to, że przypadnie mi bawienie się w noszenie radia (RF-10). Plus paru gadżetów, których normalnie nie taszczę na niedzielne łupanki, ale radio jest największym i najbardziej nieporęcznym gratem - po wepchnięciu go do mojego normalnego plecaka (TT Essential Pack) niewiele miejsca zostaje. Jeśli kupię Radio Bergan albo ECM Bergan - miejsca tam mam zatrzęsienie, porządny pas biodrowy i w ogóle bajka, radyjko wejdzie śpiewająco, i jeszcze daysacki mogę dopiąć na wierzchu.. Choć warto by jeszcze jakoś wodę rozwiązać - camela mam 3l, gdzieś go trzeba wsadzić. Kwestia także konstrukcji pasa biodrowego przy plecaku - da się coś na nim zawiesić (zrzutówka przede wszystkim) czy przyszyty jest na całej długości do podkładu? Bo mam wrażenie, że taki rozbudowany pas z moim normalnym pasem się powadzi... Uprzedzjaąc pytania - te dwa plecaki są do kupienia na Pazzegro za 50-70zł. Impreza i tak nie będzie tania, a podnoszenie kosztów przez wydatek paru stów na plecak naprawdę mi się nie uśmiecha. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted November 6, 2014 Report Share Posted November 6, 2014 (edited) Corey i Duncan powinni byli być w stanie odpowiedzieć Ci na nurtujące Cię pytania. Warto im posłać pe wu :icon_wink: Ja niestety nie miałem zbyt wiele styczności z tymi plecaczkami. Edited November 6, 2014 by Bat_Sirius Quote Link to post Share on other sites
Corey Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 Jeśli kupię Radio Bergan albo ECM Bergan - miejsca tam mam zatrzęsienie, porządny pas biodrowy i w ogóle bajka, radyjko wejdzie śpiewająco, i jeszcze daysacki mogę dopiąć na wierzchu.. Choć warto by jeszcze jakoś wodę rozwiązać - camela mam 3l, gdzieś go trzeba wsadzić. Kwestia także konstrukcji pasa biodrowego przy plecaku - da się coś na nim zawiesić (zrzutówka przede wszystkim) czy przyszyty jest na całej długości do podkładu? Bo mam wrażenie, że taki rozbudowany pas z moim normalnym pasem się powadzi... Mam universal bergen ECM Do dość duży i pojemny plecak, z możliwością rozbudowy o boczne kieszenie lub w tym samym standardzie zapięcia inne pojemniki - tak jak np camel. Pas biodrowy (patrz foto) ma naszytą taśmę na stałe - jak nie boisz sie nitki i igły dasz radę zmodyfikować. Ja nie używam torby zrzutowej i w tym temacie nie pomogę. Link do zdjęć Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 Serdeczne dzięki :) Widzę, że Radio Bergan też masz - który, Twoim zdaniem, jest wygodniejszy? Quote Link to post Share on other sites
Corey Posted November 7, 2014 Report Share Posted November 7, 2014 Radio Bergan jest mniejszy - no i jest w DPM. Zdecydowanie preferuję Universal Bergen ECM z dodanymi sakwami w DPM trochę sie zlewa. No i jest zdecydowanie bardziej pakowny. Niemniej sam plecak siada głęboko na "dupie" i czasem to razi mimo że paski są podciągnięte by się tak nie działo - może to dlatego że mam tylko 175cm wzrostu ;) Quote Link to post Share on other sites
harris Posted June 29, 2021 Report Share Posted June 29, 2021 (edited) Hi, I am harris, please check out some new British army rucksacks and bags. . Edited June 29, 2021 by harris Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts