Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Broń boczna dla snajpera

Recommended Posts

• Replies 197
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ciekawe rozwiązanie.

Wydaje mi się, że jeśli chodzi o repliki AEG-ów noszonych jako replika boczna w kaburze, lepszym rozwiązaniem byłby MP7 z magazynkiem w chwycie, są do niego dostępne bardzo przyzwoite kabury, niestety w tej chwili replika niedostępna.

To prawda, Powała - MP7 moim zdaniem również jest dobrym rozwiązaniem dla snajpera na replikę boczną, podobnie zresztą jak Skorpion w przerobionej kaburze Mendiego. Fajnie to wyszło! :)

Poniżej kilka fotek z MP7:

- kabura udowa na prawym udzie ( z możliwością regulacji wysokości ).

- ładownica udowa na trzy magi, w tym przypadku krótkie ( lewe udo ).

- snajpa na zawieszeniu ( plecy )

dsc0030db.th.jpg

dsc0110w.th.jpg

dsc0107rb.th.jpg

dsc0022mr.th.jpg

dsc0100lq.th.jpg

Oczywiście możliwości jest całe mnóstwo.

KAC ( pdw ) jest fajny, P90 podobnie lub jeszcze lepszy bo bardziej zwarty ( ale wygląd nie każdemu się podoba ).

Nawet klasyczne eMki i krótkie klamki. Wszystko zależy od "widzimisie" ale także od specyfiki gry jak już wcześniej była o tym mowa.

Pozdrawiam,

Lambert

Edited by Lambert

Jak chodzi o boczniaka to ważne jest jeszcze wygodne wyjmowanie jedną ręką repliki. Boczniak to nie jest coś co zrobi ze snajpera "szturmowca". Na normalne "odległości" 30+ metrów posługuję się swoją eserką i nie potrzebny mi żaden pm. Jak przeciwnik zbliży się na 15 to dla snajpera najlepiej schować się i jest kwestią nie popełnienia błędów, czy to się uda.

Boczniak potrzebny jest jeśli ktoś niemal "włazi" na Ciebie. Leżysz nieruchowo na pozycji, a ktoś wychodzi z boku i zaraz "rozdepcze nim zauważy". I wtedy trzeba móc wyjąć po cichu z kabury pistolet i zlikwidować. Nie ruszając się, nie puszczając głównej repliki lewą ręką, wyjąć pistolet, strzelić i włożyć go znów do kabury jedną ręką.

Nie wiem czy te pistolety maszynowe są do tego wygodne.

Prawą ręką sięgam do kabury, łapię rączkę pistoletu maszynowego, palcem wskazującym odpinam pasek zabezpieczający, wyjmuję pistolet, kciukiem przestawiam tryb ognia (na auto, a co ) celuję i sruuuu :icon_biggrin: Snajperkę można cały czas trzymać w lewej ręce, lub opuścić na zawieszeniu.

Włożenie repliki do kabury jest również proste, ale pasek zabezpieczający zapina się już 2 palcami. Wsio.

Przy serpie jest o niebo łatwiej, bo tam jest zatrzask i replikę się po prostu wpina, ale beretta ma mniejszy magazynek, jest głośna i brak serii...

Jak chodzi o boczniaka to ważne jest jeszcze wygodne wyjmowanie jedną ręką repliki. (...) Boczniak potrzebny jest jeśli ktoś niemal "włazi" na Ciebie. Leżysz nieruchowo na pozycji, a ktoś wychodzi z boku i zaraz "rozdepcze nim zauważy". I wtedy trzeba móc wyjąć po cichu z kabury pistolet i zlikwidować. Nie ruszając się, nie puszczając głównej repliki lewą ręką, wyjąć pistolet, strzelić i włożyć go znów do kabury jedną ręką.

Nie wiem czy te pistolety maszynowe są do tego wygodne.

Dokładna instrukcja użytkowania repliki bocznej przez snajpera... :maniak_OK:

W pierwszych dwóch latach zabwy w ASG i w "psedusnajpera" (piszę pseudo bo uważam, że tak na prawdę nigdy nie zbliżyłem się nawet do opanowania tej trudnej roli), używałem właśnie w ten sposób MP7. Nie było żadnych kłopotów z wydobyciem i schowaniem do takiej kabury.

@Auerndil: Wszystko zależy od sposobu gry i miejsca. Czasem zwykła klamka to za mało - choć jest wygodna. Taką sytuacją jest gra w terenie z budynkami, kiedy odległości strzału zmieniają się a sam snajper często wchodzi do budynków. Wówczas PM użyty w taki sposób jak na moich fotkach znajduje zastosowanie dając znacznie większą "siłę ognia" podczas zajmowanie stanowiska lub obrony. Poprostu, wszystko zależy od sytuacji i upodobań.

Pozdrawiam,

Lambert

Poprostu, wszystko zależy od sytuacji i upodobań.

Ależ oczywiście, że wszystko zależy od sytuacji i osobistych preferencji. Aczkolwiek mam wrażenie, że to co opisujesz to ktoś kto

jest snajperem na "pół etatu", a na drugie pół zajuje się "czarną taktyką" do której PM jest jak najbardziej ok.

Wiesz co, my musimy się kiedyś spotkać i przetestować nasze teorie :)

Taki był plan.. ;)

Przyznaję, że preferuję aktywną gre i często się przemieszczam.

W ruchu, a zwłaszcza podczas zajmowania stanowiska w terenie zabudowanym i samych budynkach broń boczna umożliwiająca "walkę" a nie tylko bezpośrednią obronę mnie akurat się przydaje. Co nie oznacza wcale, że to jedynie słuszne rozwiązanie. Ostatnio nie miałem w ogóle "boczniaka" i uważam, że to błąd. Kilkukrotnie strzeliłem poniżej MEDu. I choć nikomu nic się nie stało ( strzały w oporządzenie między pasem a cyckami ) to były pretensje. Słuszne..

Pozdrawiam,

Lambert

ktoś kto jest snajperem na "pół etatu", a na drugie pół zajuje się "czarną taktyką"

Wyobraź sobie, że jesteś na milsimie, a zadaniem Twojej pary snajperskiej jest przenikniecie przez rejon kontrolowany przez przeciwnika i zajęcie określonego stanowiska ogniowego. W takim wypadku druga jednostki broni (kbk/pm) jest potrzebna i na pewien czas staje się jednostką zasadniczą. Szczególnie w terenie zurbanizowanym. Po prostu to zadanie określa wyposażenie - a w realiach zwykłych gier, ich konkretne realia i styl zabawy danej osoby. A to są rzeczy, które raczej ciężko ze sobą miarodajnie konfrontować...

gra to nie film z Tomem Berengerem posiadanie

Wyobraź sobie, że jesteś na milsimie, a zadaniem Twojej pary snajperskiej jest przenikniecie przez rejon kontrolowany przez przeciwnika

Widzisz wielokrotnie "przenikałem" na tyły wroga i to nie w parze snajperskiej, a samodzielnie. Prawdę powiedziawszy jest to moja ulubiona forma gry. Pistolet przydawał mi się wielokrotnie. Potrzeby replika broni szturmowej nigdy nie czułem.

Oczywiście gra w terenie zabudowanym ma swoje prawa. Ja częściej gram "w zielonej".

Po za tym zgadzam się, jest to kwestia preferencji.

• 4 months later...

Jestem juz po pierwszym strzelaniu z mp5k jako boczniakiem i osobiscie stwierdzam, ze jest to duzo lepsza opcja niz gaziak na udzie. noszona na 1 punkcie bungee przypinana paskiem do kamizelki pod prawa pacha jest bardzo wygodna, mozna ja dobyc jedna reka, zapewnia duzo wieksza sile ognia (juz na 1szym strzelaniu w taktyce czarno-zielonej uratowala mi dupe jak zaczeli mi wchodzic do budynku w ktorym sie rozstawilem) jak i pozwolila mi bez problemu zabic przeciwnika ktory podszedl na 15-20m pod moj budynek. magazynki sa duuuuzo tansze (70zl z przesylka za 5 uzywanych low capow). osobiscie widze same zalety i definitywnie polecam ludziom, ktorzy graja na terenie laczacym dlugie dystanse miedzy budynkami/teren lesny z bliskimi dystansami ;)

• 2 months later...

Kiedyś używałem jako boczniaka MP5k cymy, ale w tej roli okazało się trochę przyciężkie (moja snajperka waży ok 6kg) zbytnio ograniczało to mobilność. Teraz, w terenie zalesionym używam M1911 a w zabudowanym elektrycznego MP7. Czasami zabieram też ze sobą Dana Wessona (z łuskami obniżającymi moc). Wprawdzie oferuje on tylko 6 strzałów ale przynajmniej kiedy naciśnie się spust ma się gwarancję, że zawsze wystrzeli, czego niestety nie można powiedzieć o większości pistoletów GBB.

Jeszcze mała ciekawostka dotycząca przenoszenia MP5k, znam gościa który nosie je w torbie zrzutowej, przypiętej w miejscu kabury.

Edited by BieszczadzkiSnajper96
  • 2 weeks later...

To może ja się podzielę swoja opinią.

Jeśli ktoś ma czas, nerwy i kilka zł może zainwestować w Glocka 18c od Cymy.

Sama replika nie jest droga a i z drugiej ręki tanio dostać można.

Trochę wysiłku , doszczelnienie , upchanie szczelin matą tłumiącą , wypodkładkowanie ( czy jak to tam zwał ) GB i wuala.

W efekcie mamy :

-Zasięg 25-35m ( przynajmniej ja )

-Celność

-Auto & Semi

-Cichy wystrzał bardziej przypominający pierda...

-Wygodny rozmiar mieszczący się w kaburze bez większych problemów.

Dla mnie jest to bardzo dobre i praktyczne rozwiązanie no ale kto co lubi :)

Witam!

Już od jakiegoś czasu używam p90 jako repliki bocznej i sprawdza się wyśmienicie. Ogromna siła ognia pozwala bronić się nawet w przypadku przeważających sił oraz może pełnić funkcję repliki głównej. Tutaj pojawia się moje pytanie do ewentualnych użytkowników, ma ktoś jakiekolwiek zdjęcia z profesjonalnymi zawieszeniami do p90? Ja swoje noszę na pasie i nie mam z tym problemów, ale szukam jakiegoś bardziej profesjonalnego/wygodniejszego rozwiązania.

Pozdrawiam

Słabe zdjęcia.

Do P90 pasuje prawie każde zawieszenie, którego chcesz używać.

Moim zdaniem najwygodniej w roli repliki bocznej nosić go na dwupunktowym ponieważ można wygodnie i pewnie przytroczyć replike gdy używasz snajpy. Każdy system jednopunktowy będzie pod tym względem zdecydowanie ustępował - choć zapewni lepsze manewrowanie gdy używasz P90.

Trzypunktowe również używałem ale było gorsze od obu powyższych.

Pozdrawiam,

Lambert

Edited by Lambert

Dzięki za odpowiedzi. Właśnie korzystam z zawieszenia jednopunktowego i korzysta mi się mimo wszystko całkiem dobrze. Największym wyzwaniem jest czołganie się w dość szybkim tempie. Jeśli zarzucić replikę snajperską na plecy, nie ma problemu, p90 w łapę i jazda. Jeśli jednak mam się czołgać ze snajperką, różnie to bywa ;)

Jakieś pomysły na dość "sztywne" przyczepienie p90 do siebie z ewentualną możliwością szybkiego dobycia w przypadku bliskiego kontaktu?

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Niestety moje MP7 wyzionęło ducha :icon_cry: , planuję używać jako boczniaka odchudzonego MP5k od Cymy. Niestety oryginalny korpus uległ wypadkowi i się połamał :icon_confused3: , Mam możliwość kupienia korpusu od Galaxy, tylko nie wiem jak z kompatybilnością. Będzie pasował do Cymki ?????

Edited by BieszczadzkiSnajper96