Stolar Posted October 18, 2003 Report Share Posted October 18, 2003 Bardzo dziwi mnie że na stronie firmy ACademy nie ma żadnych informacji na temat robionych przez nią ASG. W czasie moich poszukiwań dowiedziałem się ze istnieją min: elektryczne: MP5A4, A5, SD5 i L85 sprężynowe: MP5A3 sprężynowe(chyba do składania):M16 M655 Czy wiecie może coś o istnieniu innych sprężynowych gunów Academy lub też innych nietypowych firm?? Szczególnie interesują mnie guny do składania(a ten M655 chyba taki jest). Gdzie można takie dostać(sklepy modelarskie??) najlepiej w internecie bo w łodzi nie znalazłem. Z góry wielkie dzięki za pomoc! Link to post Share on other sites
Edo Posted October 18, 2003 Report Share Posted October 18, 2003 Ja mam jeszcze sprężynową Berettę M92 Academy, ale zaprawdę powiadam wam - nie chcielibyście mieć z nią do czynienia :) Jedna wielka tragedia zarówno z wyglądu, jak i w eksploatacji. Glock spręż. HFC po uzdatnieniu rzekomo nieistniejącego w nim HopUp-u jest przy niej niczym młody bóg. Link to post Share on other sites
Stolar Posted October 18, 2003 Author Report Share Posted October 18, 2003 Znalazłem również zdięcia pudełek Academy od: M16A1, XM177E2, Steyr Tactical Machine Pistol (TMP) http://www.worldmodel.co.kr/item.asp?sitei...48299&catid=217 oraz co ciekawe Auto Hardballa II http://www.worldmodel.co.kr/item.asp?sitei...48403&catid=217 Link to post Share on other sites
Punisher Posted October 18, 2003 Report Share Posted October 18, 2003 Ja jestem "szczęśliwym" posiadaczem sprężynowej M16A1+M203 firmy Academy, choć Academy nie jest jej producentem a tylko dystrybutorem. Producentem tej zabaweczki jest KSG. Karabin jest bardzo stary i jest wykonany identycznie (takie same podzespoły, identyczne magazynki itp.) jak M16A1 i M16A2 firmy HFC, która to firma zaczeła je produkować kiedy KSG zmieniła konstrukcje swojej M16A1 na bardziej zbliżony do obecnych M16A1 i XM177E2. Karabin jest bardzo słaby, nawet dorobienie hopupa niewiele mu pomogło, choć istnieje możliwość jego upgrade'u nie robiłem tego. Magazynek ma dwie komory główna na 20 kulek i większą pomocniczą na około 500. Po wystrzeleniu tych 20, ściągamy sprężyne magazynka na dół, otwiera się klapka i z komory pomocniczej wsypują się na kulki do komory głównej. Ciekawa sprawa niestety magazynek strasznie grzechocze. Ciekawe jest przednie mocowanie pasa, takie jak w M4, mocowane wewnątrz podstawy muszki, na prawą lub lewą stronę (normalne mocowanie przeszkadzało by w przeładowaniu granatnika). Teraz coś o granatniczku :twisted: Niestety granatniczek jest tylko dosyć wierną repliką oryginału i niczym nie strzela, zwykła atrapa niestety. Można go przeładować, oddać suchy strzał, bezpiecznik także działa, kabłąk spustu granatnika też jest otwierany w celu przesunięcia pasura wyciągu łusek w przypadku ponownego ładowania z nabojem w komorze. Ogólnie wygląda to dosyć ładnie, szczególnie że na naszym rynku repliki z M203 są dosyć drogie, strzelać się da ale rzadna rewelka. Do tego karabinu jest jeszcze podwieszany shotgun, który mam nadzieję, że wkrótce otrzymam :D Link to post Share on other sites
ORKAN_Szary Posted November 4, 2003 Report Share Posted November 4, 2003 Dawno, dawno temu (jakieś siedem lat;) kupiłem sobie Berettę Academy, którą złożyłem własnoręcznie i trzymam do dzisiaj ze względów uczuciowych, bo strzela na jakieś cztery metry;) Wtedy jednak było to naprawdę "coś", o airsofcie prawie nikt jeszcze nie słyszał i replika wydawała się szczytem techniki i urody. Do kompletu dobrałem sobie później XM 177, również składany od śrubki, kóry złamał mi się wpół podczas strzelań w Beniaminowie. Usztywniłem go prętem przez środek lufy i trzymam w szafie. To były czasy... Krótko mówiąc: średnio ładnie wygląda, kiepsko strzela, jeszcze gorzej z trwałością. W sam raz na ścianę. W Krakowie mieli kiedyś w demobilu M16 z granatnikiem w charakterze dekoracji, bardzo ładnie pomalowane. Ot, i cała pociecha z Academy... Link to post Share on other sites
Stolar Posted November 4, 2003 Author Report Share Posted November 4, 2003 A co dokładnie było do składania w tym XM ie?? Ile tam było części i czy wogóle była jakaś radość z montarzu? Link to post Share on other sites
FRAGER Posted November 4, 2003 Report Share Posted November 4, 2003 No dobra tylko gdzie mozna w naszym kraju dostac cos takiego?Jest to mozliwe czy trzeba sprowadzac? Link to post Share on other sites
Indianin Posted November 4, 2003 Report Share Posted November 4, 2003 Na allegro koleś wystawia właśnie berette m92-f i jeszcze coś innego, produkcji Academy Link to post Share on other sites
ORKAN_Szary Posted November 4, 2003 Report Share Posted November 4, 2003 Adam- sklejałeś kiedyś czołgi Revella, czy inne plastikowe modele? Po otwarciu pudełka wyciągasz plastikowe ramki, w których tkwią części modelu, oznaczone numerami. Z początku widać tylko totalny mętlik, masę malutkich kawałków. Dokładnie to zobaczyłbyś w pudełku Academy. Instrukcja miała cztery strony diagramów;) Różnica z modelami Revella była taka, że tamte się sklejało, XM-a skręcałeś malutkimi śrubkami, było ich kilkadziesiąt w woreczku, plus sprężyny , lufa i inne bajery. Jedynymi częściami w całości była osłona lufy i znaczna część kolby. Złożenie całości zajęło mi coś ze cztery godziny, ale jaka była frajda!;) Link to post Share on other sites
Procent Posted November 16, 2003 Report Share Posted November 16, 2003 OK. Już wszystko wiemy. Ale nadal nie wiadomo gdzie można dostać w polsce takie guny w sklepie!!! Jeśli ktoś kupował to gdzie. Choćby w jakiego typu sklepie? Modelarskim? a może militarnym albo w składnicy harcerskiej? http://www.worldmodel.co.kr/category.asp?s...model&catid=217 a tutaj możecie znależć więcej gunów prawdopodobnie wszystkie do składania. Link to post Share on other sites
Misiek Posted November 16, 2003 Report Share Posted November 16, 2003 znam XM177 (pudełko i instrukcja walają się mnie jeszcze w domu i w pracy) oraz M16/M203 (kumpel złożył i dalej ma) generalnie potwierdam to co przedmówcy - bardzo delikatne zabawki raczej do powieszenia na półkę albo strzelania do tarczy ( ) czy kupić mozna? - może warto czasem popatrzeć po sklepach modelarskich? ale wątpię... Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted November 17, 2003 Report Share Posted November 17, 2003 A to chyba wlasnie produkcji Academy mam swoj granatnik :) Bedzie najprawdopodobniej robil za efektywny pojemnik na duza baterie, zreszta jego losy sa wciaz niepewne, bo moze kupiec sie na niego znajdzie? :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts