Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Przeglądajac najświeższy numer magazynu "STRZAŁ" trafiłem na obszerną recenzję karabinu STEYR AUG. Aż serce mnie zabolało jak na jednym ze zdjeć znalazłem to :

308a3956e7dc7378m.jpg

mianowicie chodzi o:

1. Ręczny dosyłacz zamka

2. Zwalniacz suwadła

Czy moze mi ktoś powiedzieć po kiego grzyba Amerykanie wszędzie muszą wrzucać swoje "super" patenty?...

Skoro AUG nie posiadał tego od "kołyski" i armia austriacka nie potrzebowała tego typu udziwnień , to po cholere amerykanie muszą przerabiać te karabiny?.. Czy amerykanscy żołnierze mają zaprogramowaną umiejętność obsługiwania tylko "eMki"? i nie potrafią obsługiwać Auga w "czystej postaci" , bo brakuje im "ręcznego dosyłacza zamka ", oraz "zwalniacza suwadła"?? ...

Proszę o zabranie głosu.

ps. zdjęcie pochodzi z magazynu "STRZAŁ", wszelkie prawa autorskie co do oryginału zadjęcia posada redakcja magazynu, ja tylko zrobiłem kopię na potrzeby założenia tematu na forum. ;-)

Posted
Skoro AUG nie posiadał tego od "kołyski" i armia austriacka nie potrzebowała tego typu udziwnień , to po cholere amerykanie muszą przerabiać te karabiny?..
Kiedy ostatnio armia austriacka brała udział w walkach? Kiedy działali na pustyni? Może po prostu nie mają tyle doświadczeń w operowaniu bronią w trudnych warunkach co Amerykanie?

A akurat zwalniacz bardzo przyspiesza wymianę magazynka i jest dobrym ruchem. ZObacz, że MP5 tego nie miało, a już MP7 i UMP mają, bo to jest właściwy kierunek rozwoju broni.

Posted

A czy bez tych dodatków karabin nie spełniał by swojej roli?? Gdyby (z niewiadomych mi przycznyn:P) Amerykanie przesiedli sie(nikłe szanse) na AK47 , to czy do tego karabinu również zamontują takie bajery??...

Posted
Kiedy ostatnio armia austriacka brała udział w walkach? Kiedy działali na pustyni? Może po prostu nie mają tyle doświadczeń w operowaniu bronią w trudnych warunkach co Amerykanie?

Australiczycy pomimo posiadania i AUGów, i pustyni, nie korzystają z tych patentów ;)

Posted

Swoje zadanie spałni nawet Mauser Ka98. Ale to chyba nie znaczy, że nie można go ulepszyć? AUG jest dobrym karabinem, ale to nie znaczy, że idealnym i nic w nim nie można poprawić.

W przypadku AK to wygląda trochę inaczej - masz b. cięzkie suwadło i mocną sprężynę powrotną, dzieki czemu nie trzeba dosyłacza, ale i przez to karabin silniej oddziaływuje na strzelca. A zatrzask suwadła by sie przydał. Znajomi strzelcy w swoich AK i Berylach robią taki ręcznie - nie zatrzymuje suwadła po ostatnim strzale, ale pozawla mieć broń w położeniu "podpięty magazynek, suwadło w tylnym położeniu", co przyspiesza oddanie pierwszego strzału (regulamin tor nie pozwala na start z przeładowaną bronią).

Posted

Nie rozumiem problemu. Broń ma być maksymalnie efektywna i funkcjonalna, więc im więcej usprawnień się zamontuje, tym lepiej dla użytkownika.

To taka samo jak fanatycy AK (np. Ja ;) ) mają pierdulca na punkcie "czystości" kałacha i przyprawia ich o zawroty głowy myśl o RISach na AK itp. Jednak na takie fanaberie można sobie pozwalać tylko w Airsofcie. A jak popatrzeć na zdjęcia, to operatorzy Alfy mają kałasze poobwieszane jak choinki.

Posted

Co nie zmienia faktu ,że jest to wspólna rodzina STEYR'ów :wink: i zasada działania jest generalnie ta sama. Nie ważne jaki to model amerykanie i tak dali by radę wsadzić tam "ręczny dosyłacz zamka ", oraz "zwalniacz suwadła" ... :wink:

• 2 weeks later...
Posted

W amerykańskiej giwerze zamek po prostu musi zostawać w tylnej pozycji po wystrzeleniu ostatniego naboju. Patrz - MP5/40 i MP5/10 dla FBI.

Podobnie w amerykańskim samochodzie musi być automatyczna skrzynia biegów.

I klimatyzacja.