mozzart Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 Przede wszystkim czy sie sprawdza? Jak długo naświetlać? Ile będzie świeciło? Czy kiedyś straci swoje właściwości? Są jakieś inne prócz amerykańskich? Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 -Rozwiń raczej pytanie. ;) -Moje świecą bez jakiegoś specjalnego naświetlania. -Niestety nie jestem w stanie się wypowiedzieć. -Moje są naprawdę stare, kupiłem już używane, myślę, że mają ok. 4 lat (?) i działają nadal. -Nie mam pojęcia. ;P Gdzies obiło mi się o uszy o holenderskich, ale nie jestem pewien. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
mozzart Posted September 9, 2007 Author Report Share Posted September 9, 2007 Czy sie sprawdza... Czy naprawdę są sytuacje w których nie widać osoby idącej przed tobą, czy warto narażać się na wykrycie nosząc świecące "lampki" z tyłu hełmu. Po prostu wydaje mi się ze to dla wroga znak typu: "Strzelaj tutaj" Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 zwykle wróg nie idzie za tobą, tylko idzie się "na wroga" kocie oczy są też po to by widząc sylwetkę nie popełnić "friendly fire" czy się sprawdza...? pomyśl sobie tak - ludzie, którzy to wymyślili i od lat uzywają nie siedzą na forach internetowych i nie bawią się w kanapowego komandosa w weekendy, tylko od lat biorą udział w prawdziwych wojnach... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Czy naprawdę są sytuacje w których nie widać osoby idącej przed tobą, czy warto narażać się na wykrycie nosząc świecące "lampki" z tyłu hełmu.Jeśli Ty w takich sytuacjach nie działasz to znaczy, że Ci nie są potrzebne. Przejdź się w pochmurną noc do lasu to zobaczysz. Po prostu wydaje mi się ze to dla wroga znak typu: "Strzelaj tutaj"Jeśli uciekasz...Poza tym to nie są diody. Widać je tylko z kilku metrów. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Sprawdzaja sie bardzo i ulatwiaja wspolgranie w wiekszym zespole. Dobrej jakosc nie wymagaja zadnego naswieltlania ( kto o tym na wojnie slyszal). Wystarczajaco zatankuja slonca w dzien. Swieci w zaleznosci od producenta, ale dobre swieca i kilka godzin, oczywiscie przy slabnacej intensywnosci swiecenia. Po latach uzytkowania nie spotkalem sie by tracilo swoje wlasciwosci swietlne. Oprocz amerykanskich sa inne firmy produkujace kocie oczy, nawet w ciekawych zestawach z pokrowcem na helm (zdejmowane na rzepy!!!) firmy TACGEAR. Oczywiscie dostepne sa innea, le nie polecam z uwagi na proporcje ceny do jakosci. W zaleznosci od tego co kto lubi: http://www.tacgear.de/produkte/helmbezug.php http://www.tacgear.de/produkte/boonie.php http://www.tacgear.de/produkte/helmgummi.php Quote Link to post Share on other sites
de Villars Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 zwykle wróg nie idzie za tobą, tylko idzie się "na wroga" Na wojnie oczekuj nieoczekiwanego:D A tak na serio, przeciwnik może Cię przecież zajść od tyłu. Jeśli faktyzcnie widać je tylko z kilku metrów to raczej nie powinno być problemu, ale jeśli dalej - to już może być różnie. Trochę tak, jak z latarką w nocy - niby sobie oświetlasz, ale też pokazujesz przeciwnikowi gdzie ma celować... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Nie porównuj CatEyes do latarki. Kup, zobacz jak działa. Nie widziałeś w terenie to pytaj, a nie odpowiadaj. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Ja kupiłem jakieś kopie za 10pln i też dobrze się sprawowały. Nie jest to jakaś magiczna kwota więc możesz zaryzykować - kupi - przekonać się samemu. Quote Link to post Share on other sites
Baca Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Sprawdzają się. Są cholernie przydatne. Naświetlanie w naszym wypadku zwykle wygląda tak, ze ja wyciągam swoje 8 tysięcy lumenów ;) (fenix L2D, porządna latarka) i naświetlam w ukryciu kolegom ;) Będzie się żarzyć wystarczająco długo, żebyś widział z kilku metrów. Zawsze można na postoju doświetlić (nie zdarzyło nam się). Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Dobre są kocie oczy: Ranger Eyes 2.0 - z wizerunkiem czaszek :). Sprytny dodatek dla tych, którzy lubią klimaty twardziela-luzaka :). Ronin Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Z tym że świecą nieco słabiej od klasycznych „kwadracików” na rzep i porównywalnie z oczami GI na gumce. Cóż za lans/morale/wzwód 3 razy na dobę ;-) i podnoszenie swojego poziomu zajebistości trzeba płacić :-F . Dodam też że wersja 2.0 świeci nieco mocniej i równomierniej od wersji 1.0 ale imho motyw gorszy... Co do samego działania to Baca 2348 lumenów :) i reszta dobrze wyjaśnili. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Z tym że świecą nieco słabiej od klasycznych „kwadracików” na rzep i porównywalnie z oczami GI na gumce. I właśnie dlatego je wolę - z odległości powyżej standardowej odległości w patrolu nocą praktycznie są niewidoczne. Ronin Quote Link to post Share on other sites
mozzart Posted September 10, 2007 Author Report Share Posted September 10, 2007 (edited) Dzięki za odpowiedzi. Wiem wszystko. Podsumowując moje oryginalne (bym sie zastanowił...) kocie oczy armii amerykańskiej maja kiepska wydajność. Przestają świecić po krótkim czasie. Chciałem się dowiedzieć czy wszystko z nimi ok i przy okazji stworzyć topik poświęcony właśnie temu wynalazkowi. To niesamowite że na tym forum o kocich oczach był tylko nieliczne wzmianki..... Nie foka, nie należę do tych co kupili kocie oczy bo "takie mają amerykanie" ;-) W nocy też działam ;-) Edited September 10, 2007 by mozzart Quote Link to post Share on other sites
Baca Posted September 11, 2007 Report Share Posted September 11, 2007 W naszym wypadku (lans czaszko-oczy ;) ) silne oddawanie światła trwa krótko, potem baaaardzo długo się żarzą. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 11, 2007 Report Share Posted September 11, 2007 przy okazji stworzyć topikA co Ci drut topikowy? Hint: Posługuj się językiem ojczystym, a jesli chcesz obcym, to rób to poprawnie - topic. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts