Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MK12 SPR Full metal [BOYI]

Recommended Posts

Troche odswieze temat ale potrzebuje pomocy po wstawieniu :

cylindra typ zero Ca

Akumulator NiMH 10.8V 2200mAh - G&P

Łożyska kulkowe 7mm ze stali (zestaw 6 szt.) - Classic Army Wzmocniona, uszczelniona dysza do M16A2/M4 - Guarder

DF-CPS02 Sprężyna główna M130 - Deep Fire

Zestaw wtyków typu T - G&P

Uszczelka głowicy tłoka SUPER O'ring - Deep Fire

Moc karabinku mi sie uwstecznila do okolo 200 fps na chrono czasami pokazywal 260 przy krutkiej seri wskazal 360 mierzone bylo na kulkach 0,25 wiec przeklamanie okolo 50 fps w dol

Abstrahując od nie takiej jak być powinna prędkości wylotowej, muszę napisać, że przy m130 powinieneś mieć zębatki o większym przełożeniu (torque upy byłyby si).

Poza tym na pytanie: "czemu mam za mało fps?" mogę odpowiedzieć Ci tylko jedno: nikt Ci dokładnie nie powie. Składaj i rozkładaj do skutku.

1.Rozłóż karabinek.

2.Sprawdź szczelność w gearboxie.

3.Jak będziesz pewien szczelności, sprawdź układ gearbox-hopup.

4. Złóż z powrotem, sprawdź na chrono - wychodzi za mało, znowu rozbierasz.

Ot, cała filozofia składania gb ;)

Pozdrawiam.

• Replies 358
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Poza tym na pytanie: "czemu mam za mało fps?" mogę odpowiedzieć Ci tylko jedno: nikt Ci dokładnie nie powie. Składaj i rozkładaj do skutku.

1.Rozłóż karabinek.

2.Sprawdź szczelność w gearboxie.

3.Jak będziesz pewien szczelności, sprawdź układ gearbox-hopup.

4. Złóż z powrotem, sprawdź na chrono - wychodzi za mało, znowu rozbierasz.

Ot, cała filozofia składania gb icon_wink.gif

I tak w kółko aż umrzesz.

Sprawdź czy komora HU jest dobrze dociśnięta do GB.

Sprawdź czy dysza dochodzi dokładnie do komory, jak masz 1mm. luzu to masz problem.

W sumie, to powinieneś mieć około 450fps. Układ doszczelnił się już pewnie więc tutaj w GB raczej tego źle nie poskładasz.

Uszczelka głowicy tłoka SUPER O'ring - Deep Fire
Jeśli masz stock głowice i o'ring DF to się nie dziw że takie cuda się dzieją. Edited by Marcinek83

ekhm jedna sprawa pomiar fpsów rób strzelając kulkami 0,2 !!! to normalne że przy cięższych fpsy się zmniejszają ;] więc złóż wszystko do kupy (i sugerowałbym żeby tego o ringa DF olać bo ona pasuje do głowicy DF na pewno ale czy do stocka pasi tego Ci nikt nie powie choć wydaje mi się że nie bardzo) i sprawdzaj fpsy na kulkach o wadze 0,2 g ;) powinno wykazać ok. 450 jeśli wszystko dobrze złożyłeś

1.Rozłóż karabinek.

[...] wychodzi za mało, znowu rozbierasz.

Ot, cała filozofia składania gb ;)

To się nazywa połączenie teorii z praktyką. Nic nie chodzi i nikt nie wie dla czego!

To się nazywa połączenie teorii z praktyką

To się nazywa " GŁUPOTA "

Rozkładaj i składaj popełniając ten sam błąd.

Jeżeli ten temat był poruszany wiele razy na forum, istnieje masa tematów gdzie można popełnić błąd, to najlepiej samemu dojść i stracić masę nerwów.

Mider, to po co jest to forum? No po cholerę?

Odpowiedź jest prosta! Żeby na każdy problem który zdarzył się wcześniej, można było zaradzić nie powtarzając historii, ale historię trzeba znać, WIĘC ISTNIEJE WMASG.

widzę kolego, że nie znasz dowcipu, którego tylko fragment przytoczyłem, bo dowcip jest tak znany, że liczyłem na szybkie skojarzenie ale cóż.

"Teoria to przypadek gdy nic nie działa, ale wiadomo dla czego.

Praktyka, gdy wszystko działa i nie wiadomo dla czego.

My łączymy teorię z praktyką, nic nie działa i nie wiadomo dla czego."

• 2 weeks later...

ja włóżyłem do swojego mk częsci elementa:

bore-up i spring m125 - dało to tylko 385 fps. o dziwo. wyjasni mi ktos czemu tak malo? niby m125 ma dawac 390 + jeszcze cos z bore-up'a to gdzie to wszystkie fpsy pouciekały? zasięgu jeszcze nie mierzyłem ale chyba powinno byc lepiej.

Używaj Polskich znaków/Antol

niby m125 ma dawac 390 + jeszcze cos z bore-up'a to gdzie to wszystkie fpsy pouciekały? zasięgu jeszcze nie mierzyłem ale chyba powinno byc lepiej.

A jaką masz lufę?

Pytanko, który z gotowych GB systemy wchodzi do spr'a CMB-M-A2 czy A1. Pytam, bo byłem przekonany, że A2, ale ze sklepu przyszło pytanie czy na pewno, ten konkretnie model mnie interesuje. Trochę mnie to zbiło z tropu i zacząłem mieć wątpliwości. W ogóle nie sądziłem, że między tymi modelami są różnice, za mało mam doświadczenia.

zdecydowanie za krótka lufa do tego może masz nieszczelności na dyszy ?(może teżgłowica cylindra ma nieszczelności ?taśma teflonowa powinna załatwić sprawę ;) ) nasmaruj wszystko sprawdź czy dobrą stroną włożyłeś sprężynę i czy wszystko dobrze poskładałeś ;) a potem podziel się swoimi spostrzeżeniami ;)

Co wy za herezje piszecie? Przy M125 i borku powinno być spokojnie te 420-430 fps i lufa tu nie ma nic do rzeczy. Wsio zależy od cylindra jaki kolega włożył jeśli typ 0 przy lufie 363mm no to może być kłopot bo tłok pracuje na całej długości cylindra tzn zanim wystąpi odpowiedni spręż kulka już leci w lufie i nie może wtedy odpowiednio się rozpędzić. Dla takiej długości lufy powinien być cylinder typ 1 lub 2. Wiem co mówię bo mam BU z cylindrem typ 2 przy lufie 363mm i M130 i osiągałem 470fps. Kolega powinien mieć niewiele mniej. Ja bym szukał raczej nieszczelności w układzie. Może za krotka dysza? HU gdzieś powietrze przepuszcza...

Sami posiadacze MK12 się wypowiadają widzę :F

Przyczyną jest komora HU, NIESZCZELNA.

Boro, rusz wyobraźnią, zakleisz otwór nie "dziurę" i będziesz musiał szpachlować ją od wew. Daj sobie z tym spokój. Kup cylinder typ 0 i miej to z głowy.

zdecydowanie za krótka lufa do tego może masz nieszczelności na dyszy ?(może teżgłowica cylindra ma nieszczelności ?taśma teflonowa powinna załatwić sprawę icon_wink.gif ) nasmaruj wszystko sprawdź czy dobrą stroną włożyłeś sprężynę i czy wszystko dobrze poskładałeś icon_wink.gif a potem podziel się swoimi spostrzeżeniami icon_wink.gif

I proszę ciebie, nie rób tego co powyżej zacytowałem.

Nasmarujesz wszystko? Przez dysze będzie pluł smarem. Taśma teflonowa na głowicy? Może zapchać na niej otwory które są POTRZEBNE!

No i sprawdź czy dobrą stroną włożyłeś sprężynę "Front to the enemy"- TEGO JESZCZE NIE BYŁO! Potem sprawdź czy dobrą stroną trzymasz karabin.

Edited by Marcinek83

jak mowimy o płaczu - z serwisu przyszedł z pękniętą głowicą. to wymienilem na matalową ale z kolei kulek nie podawał. znowu rozkręciłem i co patrze a tu głowica tloka popękana (bore-up elementa i m125 elementa) i to wszystko dawalo jeszcze w serwisie marne 385 fps. dzis znow poszedl do serwisu bo mam dosc

Używaj Polskich znaków/Antol

Niedługo dotrze do mnie stockowy mod0 i chciałbym przeprowadzić low-cost'ową wymianę paru części w gb, prawdopodobnie rozłożoną na dwa etapy:

1.

łożyska stalowe kulkowe 7 mm PJ

prowadnica łożyskowana metalowa SRC

sprężyna 190% PJ

2.

BU PJ lub DF (raczej PJ - ktoś musi pierwszy spróbować ;) poza tym głowice są "wyciszone")

Macie jakieś sugestie co do tego wyboru?

• 2 weeks later...

na tłoku cisne już 4 miesiąc co prawda na stocku ale seriami jechałem. Teraz ostatnio patrzałem to nie było wogóle zjechany, ale do tuningu trzeba zmieniać. A głowica co prawda plastikowa ale tez trzyma. Jak chcesz mieć snajpę to lepiej wymień na cichy bore-up