Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Delta i las

Recommended Posts

Ale tak naprawdę Delta nie istnieje.

Co do wykorzystywanego sprzętu, nie ma łatwo. Z racji bycia jednostkami specjalnymi każdy operator może posiadać inny sprzęt.

mundur - woodland moim zdaniem, może i nawet multicam

kamizelka - na pewno modułowa.

hełm - stawiałbym na MICHA, różne odmiany, zależnie od preferencji użytkownika.

gogle - na pewno nie SWD, raczej ESS albo coś podobnego.

Co do wykorzystywanego sprzętu, nie ma łatwo. Z racji bycia jednostkami specjalnymi każdy operator może posiadać inny sprzęt.

Ja tak trochę nie w temacie - każdy z nich w całości sam sobie wybiera sprzęt? Takie trochę dziwne żeby w oddziale nie było żadnych sugestii typu "dzisiaj się ubieramy w to panowie i bez pierdolenia mi tu" ;)

Jednostki SF mają dowolność sprzętową. Czyli "Delta" może zakladac co im się podoba.

Do lasu proponowałbym Tobie m.in. takie rzeczy

*helm - MICH najlepiej TC 2001 + jakiś headset

*Ubranie to najlepiej PCU

*Kamizelka - cokolwiek modułowego byle funkcjonalnego

*Gogle to np. ESS NVG

Powściągnijcie wodze fantazji, zwłaszcza z tą dowolności wyposażenia - zwykle sprzęt na ludziach jest podobny bo z jednego źródła. 85% gości w branży nie poświęca tyle czasu na śledzenie aktualnych trendów co airsoftowcy.

Trudno obstawiać jakis konkretny mundur/kamuflaż - zwłaszcza że w przeciwieństwie do obrazów utrwalanych w "niektórych filmach" cześciej chodzi o "wtopienie się" w liniowe jednostki niż wyróżnianie się na ich tle. W warunkach miejskich będzie to zapewne ACU, w górach PCU/MCU, w dżungli woodland, na pustyni widziałem ludzi w gładkich piaskowych sortach, 3colorze, pustynnym TigerStripie i Multicamie. Nie ma jednoznacznej reguły.

Nie mam pojecia dlaczego kolega powyżej sugeruje hełm TC2001 - równie dobrze mógłby być to 2002 albo 2000. Jeśli chodzi o oporządzenie to stawiałbym na elementy CIRAS/MLCS - od pełnej kamizelki zintegrowanej, przez plate carriery aż po beltkit. Ale oczywiście tu też mogą się pojawiać wariacje. To samo odnosi się do butów, gogli, rękawiczek i czego tam jeszcze.

TC2002 najwygodniejszy ? A próbowałeś innych? ;)

Wybierz cokolwiek z dostępnego amerykanskiego sprzętu na który Ciebie stać i wtedy złóż sobie takiego "SF Operator"...

Kamizelki przeróżniaste. Od FSBE z guardera (za jakies 300zł) po cirasy (to akurat do FR bardziej) lub systemy kamizelek STRIKE. Masz duży wybór.

A ja jednak stawiam na to, ze do leśnych operacji specjalnych ochrony balistycznej to oni nie zakładają. Chodzi mi o typowe operacje leśne, trwające po kilka dni, czy nawet te paręnaście godzin, a nie paruminotwe odbijanie zakładników z uzyciem śmigowca itp :).

Z głupia frant zapytam co czyni 2001 bardziej wygodnym od 2000 lub 2002? Bo fasunek, czerep i wkładki są identyczne... Jedyną różnicę robi rodzaj słuchawek - pod 2000 i 2002 wejdą tylko odpowiednio podcięte (np. Peltor ComTac2), a pod 2001 (znany również jako communications helmet) - w zasadzie każde bo jest podcięty jak hełm czołgowy.

Kamizelki przeróżniaste. Od FSBE z guardera (za jakies 300zł) po cirasy (to akurat do FR bardziej) lub systemy kamizelek STRIKE. Masz duży wybór.

Co do FSBE to bym wielce powatpiewal. Predzej SPEAR/RAV/Ciras.

Do lasu jak bylo wspomniane kamizelek balistycznych by nie zakladali tak samo i helmow. Wiec kapelusz jakis chest lub kamizelka oporzadzeniowa i juz masz Delte

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...