Oz7 Posted October 13, 2007 Report Share Posted October 13, 2007 Interesuje mnie wyposażenie używane przez Deltę na terenach leśnych. Mundur - woodland czy coś innego? Kamizelka - ? Hełm - dalej ProTec? Gogle - SWD? Link to post Share on other sites
Radzio Posted October 13, 2007 Report Share Posted October 13, 2007 Ale tak naprawdę Delta nie istnieje. Co do wykorzystywanego sprzętu, nie ma łatwo. Z racji bycia jednostkami specjalnymi każdy operator może posiadać inny sprzęt. mundur - woodland moim zdaniem, może i nawet multicam kamizelka - na pewno modułowa. hełm - stawiałbym na MICHA, różne odmiany, zależnie od preferencji użytkownika. gogle - na pewno nie SWD, raczej ESS albo coś podobnego. Link to post Share on other sites
Imashel Posted October 13, 2007 Report Share Posted October 13, 2007 Padały często takie pytania. Z tego co pamiętam, to jedyna słuszna racja, do jakiej w końcu doszło, to to, że "Delta" nosi co chce, mogą to być nawet jeansy. Link to post Share on other sites
kthulhu Posted October 13, 2007 Report Share Posted October 13, 2007 nie zapominając oczywiście o tym, że delta nie istnieje, to fakt, noszą co chcą (gdzieś nawet mam fotkę operatora w TigerStripe). Hełmów to raczej do lasu nie noszą, bardziej znane i lubiane kapelutki Link to post Share on other sites
Gecko Posted October 13, 2007 Report Share Posted October 13, 2007 A ja słyszałem ostatnio, że Delta już istnieje ;) Link to post Share on other sites
Imashel Posted October 13, 2007 Report Share Posted October 13, 2007 (edited) Pewnie sami tego nie wiedzą. Raz są, a raz ich nie ma. "Pełno nas, a jakoby nikogo nie było" ;) Edited October 13, 2007 by Imashel Link to post Share on other sites
Lajon Posted October 13, 2007 Report Share Posted October 13, 2007 Co do wykorzystywanego sprzętu, nie ma łatwo. Z racji bycia jednostkami specjalnymi każdy operator może posiadać inny sprzęt. Ja tak trochę nie w temacie - każdy z nich w całości sam sobie wybiera sprzęt? Takie trochę dziwne żeby w oddziale nie było żadnych sugestii typu "dzisiaj się ubieramy w to panowie i bez pierdolenia mi tu" ;) Link to post Share on other sites
Flame Posted October 13, 2007 Report Share Posted October 13, 2007 Jednostki SF mają dowolność sprzętową. Czyli "Delta" może zakladac co im się podoba. Do lasu proponowałbym Tobie m.in. takie rzeczy *helm - MICH najlepiej TC 2001 + jakiś headset *Ubranie to najlepiej PCU *Kamizelka - cokolwiek modułowego byle funkcjonalnego *Gogle to np. ESS NVG Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 13, 2007 Report Share Posted October 13, 2007 Powściągnijcie wodze fantazji, zwłaszcza z tą dowolności wyposażenia - zwykle sprzęt na ludziach jest podobny bo z jednego źródła. 85% gości w branży nie poświęca tyle czasu na śledzenie aktualnych trendów co airsoftowcy. Trudno obstawiać jakis konkretny mundur/kamuflaż - zwłaszcza że w przeciwieństwie do obrazów utrwalanych w "niektórych filmach" cześciej chodzi o "wtopienie się" w liniowe jednostki niż wyróżnianie się na ich tle. W warunkach miejskich będzie to zapewne ACU, w górach PCU/MCU, w dżungli woodland, na pustyni widziałem ludzi w gładkich piaskowych sortach, 3colorze, pustynnym TigerStripie i Multicamie. Nie ma jednoznacznej reguły. Nie mam pojecia dlaczego kolega powyżej sugeruje hełm TC2001 - równie dobrze mógłby być to 2002 albo 2000. Jeśli chodzi o oporządzenie to stawiałbym na elementy CIRAS/MLCS - od pełnej kamizelki zintegrowanej, przez plate carriery aż po beltkit. Ale oczywiście tu też mogą się pojawiać wariacje. To samo odnosi się do butów, gogli, rękawiczek i czego tam jeszcze. Link to post Share on other sites
Flame Posted October 14, 2007 Report Share Posted October 14, 2007 Kolega sugeruje helm TC2001 gdyż jest wg. mnie najwygodniejszy a wiadomo, że SF-y sugerują się wygodą Link to post Share on other sites
Radzio Posted October 14, 2007 Report Share Posted October 14, 2007 Ja biegam w TC2002 i moim zdaniem jest najwygodniejszy :P Dobierz sobie co chcesz, co jest modne, ładne i funkcjonalne, w ten sposób uzbierasz sprzęt Delty ;) Co do kamizelki to mogę polecić CIRASa. Link to post Share on other sites
Flame Posted October 14, 2007 Report Share Posted October 14, 2007 TC2002 najwygodniejszy ? A próbowałeś innych? ;) Wybierz cokolwiek z dostępnego amerykanskiego sprzętu na który Ciebie stać i wtedy złóż sobie takiego "SF Operator"... Kamizelki przeróżniaste. Od FSBE z guardera (za jakies 300zł) po cirasy (to akurat do FR bardziej) lub systemy kamizelek STRIKE. Masz duży wybór. Link to post Share on other sites
Procent Posted October 14, 2007 Report Share Posted October 14, 2007 A ja jednak stawiam na to, ze do leśnych operacji specjalnych ochrony balistycznej to oni nie zakładają. Chodzi mi o typowe operacje leśne, trwające po kilka dni, czy nawet te paręnaście godzin, a nie paruminotwe odbijanie zakładników z uzyciem śmigowca itp :). Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 14, 2007 Report Share Posted October 14, 2007 Z głupia frant zapytam co czyni 2001 bardziej wygodnym od 2000 lub 2002? Bo fasunek, czerep i wkładki są identyczne... Jedyną różnicę robi rodzaj słuchawek - pod 2000 i 2002 wejdą tylko odpowiednio podcięte (np. Peltor ComTac2), a pod 2001 (znany również jako communications helmet) - w zasadzie każde bo jest podcięty jak hełm czołgowy. Link to post Share on other sites
Moses Posted October 15, 2007 Report Share Posted October 15, 2007 Kamizelki przeróżniaste. Od FSBE z guardera (za jakies 300zł) po cirasy (to akurat do FR bardziej) lub systemy kamizelek STRIKE. Masz duży wybór. Co do FSBE to bym wielce powatpiewal. Predzej SPEAR/RAV/Ciras. Do lasu jak bylo wspomniane kamizelek balistycznych by nie zakladali tak samo i helmow. Wiec kapelusz jakis chest lub kamizelka oporzadzeniowa i juz masz Delte Link to post Share on other sites
Foka Posted October 15, 2007 Report Share Posted October 15, 2007 A zamiast TC200* może być też odpowiednio spreparowany CVC :) Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 15, 2007 Report Share Posted October 15, 2007 OMFG DELTA!!!!1111111 Link to post Share on other sites
Recommended Posts