orzeł1993 Posted October 20, 2007 Report Share Posted October 20, 2007 Siema, nie wiem gdzie to umieścic, więc pisze tutaj. Która wersja Minimi jest najpopularniejsza w Korpusie Piechoty Morskiej?? MKI, MKII czy Para? Z góry thx za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 20, 2007 Report Share Posted October 20, 2007 Która wersja Minimi jest najpopularniejsza w Korpusie Piechoty Morskiej?? MKI, MKII czy Para?Żadna z powyższych. Najpopularniejszy jest kbk M249, a on nie ma żadnej wersji "MKI, MKII czy Para". Quote Link to post Share on other sites
orzeł1993 Posted October 20, 2007 Author Report Share Posted October 20, 2007 Dałbyś jakieś fotki takiego Minimi?? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 20, 2007 Report Share Posted October 20, 2007 (edited) Wpisz w okienko Google "M249 SAW". Edited October 20, 2007 by REMOV Quote Link to post Share on other sites
orzeł1993 Posted October 20, 2007 Author Report Share Posted October 20, 2007 (edited) Dobra widze, że sie nie zrozumieliśmy. Wiem, że w wojsku amerykańskim wszystkie wersje Minimi są oznaczone jako M249 SAW i nieważne czy to MKI, MKII, Para czy Ranger. Ale chodzi mi o to która z nich jest najpopularniejsza u słoikogłowych? Edited October 20, 2007 by orzeł1993 Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted October 20, 2007 Report Share Posted October 20, 2007 Akurat nazwa "Ranger" to chyba jest fantazja skośnookich z G&P (po prostu długa lufa i składana kolba była w tej jednostce dość popularna więc zrobili replikę). Wejdź na MP.net, tam jest naprawdę DUŻO fot Marines. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted October 20, 2007 Report Share Posted October 20, 2007 Ale chodzi mi o to która z nich jest najpopularniejsza u słoikogłowych? Wybaczcie mi moją niewiedzę, ale tak się właśnie "jarhead" tłumaczy? ;) Wersje * Belgia o Minimi Standard- wersja standardowa o Minimi-Para (Para-Minimi) – wersja z kolbą składaną i krótką lufą * USA o M249 SAW – wersja standardowa o M249 SAW (brak odrębnego oznaczenia) – wersja z kolbą składaną i lufą standardową o M249 SPW – wersja opracowana na zamówienie US SCCOM. Lufa o długości pośredniej bez uchwytu transportoweg. Zasilanie wyłącznie taśmowe. Dwójnóg jest wyposażeniem opcjonalnym, standardem jest przedni chwyt. Długa szyna Picatinny na wierzchu pokrywy komory zamkowej. Szyny Picatinny u dołu i po bokach lufy. Kolba składana. o Mk 46 Mod 0 Navy LMG – wersja opracowana dla Navy Seals. Zmiany podobne jak w wersji SPW (zasilanie tylko taśmowe), ale zachowano dwójnóg. Lekka lufa z tłumikiem płomieni identycznym jak w M4 SOPMOD (możliwość szybkiego montażu tłumika dźwięku KAC QD). Szyny Picatinny wokół lufy dłuższe niż w wersji SPW. Nad lufą znajduje się perforowana osłona z czwartą szyną Picatinny. Broń specjalnie zabezpieczona antykorozyjnie (zabezpieczenie przed kontaktem z wodą morską) * Francja o Minimi-Para – wersja z kolbą składaną i krótką lufą * Kanada o C9 – odpowiada Minimi Standard ale kolba rurowa z dodatkowym uchwytem. o C9A1 – jak C9 ale z celownikiem optycznym Elcan o C9A2 – lufa jak w Minimi-Para, kolba składana, szyny do montażu wyposażenia taktycznego * Australia o F89 – podstawowa jest wersja odpowiadająca Minimi Standard, ale tłumik płomienia identyczny jak w karabinie L1A1 (wersja FN FAL) Wersje M249 wg. wikipedii. Hope it helps! Orzeł - tobie chodzi o real steel, czy o replikę od PJ? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 20, 2007 Report Share Posted October 20, 2007 Dobra widze, że sie nie zrozumieliśmy. Wiem, że w wojsku amerykańskim wszystkie wersje Minimi są oznaczone jako M249 SAW i nieważne czy to MKI, MKII, Para czy Ranger. Ale chodzi mi o to która z nich jest najpopularniejsza u słoikogłowych? Powtórzę, bo może nie zrozumiałeś, nie istnieje karabinek maszynowy o "M249 MKI", "M249 MKII", "M249 Para" ani "M249 Ranger". Nie ma czegoś takiego i nie wiem, skąd to wytrzasnąłeś (podejrzewam, że jest to jakieś przeniesienie z ASG, bo tam takie dziwaczne nazwy się pojawiają). A na pytanie, jaka jest w USMC najpopularniejsza udzieliłem odpowiedzi - 5,56 mm kbkm M249. Czy zrozumiałeś moją odpowiedź czy nadal nie bardzo? Quote Link to post Share on other sites
orzeł1993 Posted October 20, 2007 Author Report Share Posted October 20, 2007 Dobra dzięki za odpowiedzi. A z tym tłumaczeniem to nie wiem, ale wydaje mi się, że chyba tak to wygląda. ;-) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 20, 2007 Report Share Posted October 20, 2007 Czego nie wiesz i z jakim tłumaczeniem. Możesz pisać jaśniej? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 21, 2007 Report Share Posted October 21, 2007 Z tłumaczeniem Jarhead :) Quote Link to post Share on other sites
SnorlaXgru Posted October 21, 2007 Report Share Posted October 21, 2007 (edited) na moje to tak Real - ASG FN Minimi = MKI FN M249 SAW = MKII FN Minimi para = Para FN Minimi SPW = brak FN Mk.46 model 0 = brak no ale zawsze mogę sie mylić ;) a co do wyboru aktualnie z tego co widzę USy trzymają w łapach to co indywidualnie jest danemu nosicielowi karabinu wygodne ;) wiec patrz na to co będzie dla Ciebie najwygodniejsze bo czeka Cię noszenie 6kg kawałka żelaza ;) Osobiście śmigam z MKI z doświadczeń dla mnie wygodniejsza niż MKII Edited October 21, 2007 by SnorlaXgru Quote Link to post Share on other sites
Wojtass Posted October 21, 2007 Report Share Posted October 21, 2007 na moje to tak Real - ASG FN Minimi = MKI FN M249 SAW = MKII FN Minimi para = Para FN Minimi SPW = brak FN Mk.46 model 0 = brak no ale zawsze mogę sie mylić ;) a co do wyboru aktualnie z tego co widzę USy trzymają w łapach to co indywidualnie jest danemu nosicielowi karabinu wygodne ;) wiec patrz na to co będzie dla Ciebie najwygodniejsze bo czeka Cię noszenie 6kg kawałka żelaza ;) Osobiście śmigam z MKI z doświadczeń dla mnie wygodniejsza niż MKII http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...cat_STAR%20AEGs Minimi SPW http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...9_cat_GP%20AEGs MK46 Mod 0 Pozdro :-F Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts