Paprotek Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 Wielkie dzięki, obyło sie bez fotki ;-) Chyba będę w tym nosił magi. Strój kompletniejszy a i pospinać można je po dwa, co było dla mnie nieodżałowane w przypadku użycia pojedynczych ładownic. Podwójne chyba tylko milteca są póki co w moim zasięgu. pozdrawiam, Paprotek. Link to post Share on other sites
Soman Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 Pudło, żaden żołnierz BW nie dostaje tego do ręki i nie nosi przy sobie, chyba że na niektórych misjach zagranicznych. Ale miejsce jest. Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 29, 2008 Author Report Share Posted January 29, 2008 Tak miejsce jest przewidziane też na zestaw autostrzykawek. Link to post Share on other sites
Adi.K Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 Pytanie zagadka Czy BW ma swój zestaw uprzęży do wspinaczki? Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 Ma ;). Mam nawet TL-ke do niego :D. Z ciekawostek dodam, że BW ma nawet zakontraktowane prezerwatywy i tampony, takie dla kobiet - jak pokazałem TL-kę Wolfowi to prawie padł ze śmiechu :D. Wszystko ma oczywiście swoje numery kontraktowe, ale o tym w artykule o wyposażeniu survivalowym, który pojawi się niedługo na stronie AWR ;). Ronin Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 29, 2008 Author Report Share Posted January 29, 2008 Potwierdzam, OB Normal, marki prezerwatyw nie pamiętam. Link to post Share on other sites
Adi.K Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 A można prosić fotkę xD Z tymi kondomami to mnie zaskoczyłeś :lol: Jak z dostępnością, tzn. uprzęży ,nie kondomów :wink: Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 29, 2008 Author Report Share Posted January 29, 2008 Większość tego sprzętu jest po prostu przyjętym na użytek wojskowy cywilnym sprzętem wysokiej jakości. Szczegóły zna Ronin, je te TL tylko przeglądałem. Link to post Share on other sites
Paprotek Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 hmmm... a nie wiecie, czy jakiś sklep internetowy nie sprzedaje tych gumek? Ofkorz mile widziane nowe, nie z demobilu... Mam koleżankę zafascynowaną kulturą niemiecką - w tym również naszym Wunderwaffe, gotową wręcz wytatuować sobie tu i ówdzie krzyż żelazny, a nie wiedziałem do tej pory, co jej kupić na urodziny... Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 Obawiam sie, ze to produkt raczej niedostepny(inaczej Ronin juz by byl w ich posiadaniu) ;) A juz na pewno bardzo trudno dostepny. Marki gumek niestety tez nie pamietam :) Ale jest na TL-ce, wiec Ronin moze sprawadzic :) A tampony OB jak juz pisal Wolf :) Link to post Share on other sites
Sledzikmaster Posted January 30, 2008 Report Share Posted January 30, 2008 możecie mi powiedzieć gdzie zamontować mam pokrowiec na saperkę? czy może jest ona noszona w plecaku a nie na pasie ? Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 30, 2008 Report Share Posted January 30, 2008 Kiedyś prosiłem, żebyś przed zadaniem pytania sprawdził źródła informacji: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=9 Regulaminowy sposób rozmieszczenia ładownic i pokrowców, w oporządzeniu S95, reguluje instrukcja ZDV 37/10 (skrót ZDV pochodzi od słów Zentrale Dienstvorschrift, czyli w wolnym tłumaczeniu: centralnie zarządzony opis sposobu wykonywania służby). Mówi ona, że torba uniwersalna, powinna być zamocowana z tyłu, na pasie; manierka przenoszona w pokrowcu na manierkę zaczepionym po prawej stronie ciała; saperka powinna być przenoszona w kieszeni plecaka Kampfrucksack, umieszczonej na jego klapie, lub w przypadku mniejszego plecaka – wewnątrz; ładownice (ZDV-ka nie określa ile ich powinno być, w praktyce żołnierzom wydaje się od dwóch do czterech ładownic) przypięte po obu stronach klamry pasa, natomiast maska, oraz osobisty zestaw dekontaminacyjny, powinny być przenoszone w torbie na maskę, przyczepionej po lewej stronie ciała. Ponawiam pytanie - po co ja piszę te artykuły? ;) A tak nawiasem to jak nosisz saperkę, ale akurat nie masz plecaka, to montuje sie ją na plecach - po to jest ten zaczep zapinany napą, pod klipsami S95 - o tym masz też na stronie ;). Ronin Link to post Share on other sites
obcy Posted January 30, 2008 Report Share Posted January 30, 2008 Aczkolwiek, zamontowanie saperki na plecach utrudnia do niej dostęp, ja korzystam z tego ze nie nosze torby na maske i łopatke mam u pasa (a czasem sie przydaje) Link to post Share on other sites
Soman Posted January 30, 2008 Report Share Posted January 30, 2008 Litości... Łopatka piechoty nie saperka. Link to post Share on other sites
Damissimo Posted January 30, 2008 Report Share Posted January 30, 2008 (edited) Tak jak to mówi mój dowódca: "Saperka to taka wielka łopata, którą mają pionierzy! Łopatka piechoty jest mniejsza!"... ;) (w prawdzie chodzi tu o rekonstrukcję żołnierza wrześniowego, ale sens tej wypowiedzi jest uniwerslany :)) Edited January 30, 2008 by Damissimo Link to post Share on other sites
makkak Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 Mam takie pytanie. Czy na tych zdjęciach do tej wersji G36 jest zamontowana krótsza kolba (ta z wersji C) czy to złudzenie z powodu perspektywy? http://www.occur.pl/image,04bae8aae9.html Link to post Share on other sites
JPG Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 Jest krótsza. Link to post Share on other sites
MAR Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 (edited) według mnie perspektywa. Edited January 31, 2008 by ramol Link to post Share on other sites
AWR_sowiet Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 Link to post Share on other sites
JPG Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 Porównaj sobie z tym - zdjęcie z tego wątku: http://img236.imageshack.us/my.php?image=img1922ch6.jpg To repliki jak mniemam :D , ale widać że długa kolba ma inne proporcje długości otworów. Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 To długa kolba, na 99%. Raczej nikt nie montowałby kolby od wersji C (której nie widzialem w użyciu nawet w oddziałach specjalnych) w wersji K (no chyba, że jako wyjątkowo wysublimowana modyfikacja ;)). Tutaj porównanie długości (jak widać różnica jest nieduża i wynosi mniej więcej grubość stopki kolby): A tak nawiasem to będę miał (a dokładniej to moja dziewczyna będzie miała) dziś wieczorem takiego chest riga jak ten pan ze zdjęcia ;) (ten na pierwszym planie i ten po lewej stronie siedzący bokiem, na drugim planie): http://www.occur.pl/image,04bae8aae9.html Jak dokładnie oblookam to opiszę wrażenia. Ronin Link to post Share on other sites
JPG Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 Ja się tam będę trzymał swojej wersji. :) A co do 'wysublimowania' takiej modyfikacji to są ludzie niżsi, z krótszymi rękami i moim zdaniem ma ona sens, także nie widzę w tym nic dziwnego. Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 Ja wiem, że taka modyfikacja ma uzasadnienie ;). Tylko, że różnica jest nieduża i można ją uzyskać montując inna stopkę kolby, co jest znacznie prostsze i bardziej prawdopodobne. Ronin Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 Porównaj sobie z tym - zdjęcie z tego wątku: http://img236.imageshack.us/my.php?image=img1922ch6.jpg To repliki jak mniemam :D , ale widać że długa kolba ma inne proporcje długości otworów. Tak. To repliki :) Na zdjęciu Deimos, Ronin i ja ;) Link to post Share on other sites
Pucek Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 (edited) Cześć wszystkim :D Mam problem natury techniczno-etycznej. Posiadam MP5A4 TM w ramach przerabiania na bardziej niemiecką kupiłem chwyt pistoletowy typu "SEF" CA. Mam jednak straszny problem ze spasowaniem go do MP5'tki. Wiem że to nie miejsce na to ale może poradzicie jakieś rozwiązanie? Ewentualnie czy używając przełącznika "obrazkowego" bardzo będe się rzucał w oczy? Pozdrawiam Edited January 31, 2008 by Pucek Link to post Share on other sites
Recommended Posts