Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wyposażenie żołnierza BW II

Recommended Posts

Wielkie dzięki, obyło sie bez fotki ;-) Chyba będę w tym nosił magi. Strój kompletniejszy a i pospinać można je po dwa, co było dla mnie nieodżałowane w przypadku użycia pojedynczych ładownic. Podwójne chyba tylko milteca są póki co w moim zasięgu.

pozdrawiam,

Paprotek.

• Replies 595
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ma ;). Mam nawet TL-ke do niego :D.

Z ciekawostek dodam, że BW ma nawet zakontraktowane prezerwatywy i tampony, takie dla kobiet - jak pokazałem TL-kę Wolfowi to prawie padł ze śmiechu :D. Wszystko ma oczywiście swoje numery kontraktowe, ale o tym w artykule o wyposażeniu survivalowym, który pojawi się niedługo na stronie AWR ;).

Ronin

hmmm... a nie wiecie, czy jakiś sklep internetowy nie sprzedaje tych gumek? Ofkorz mile widziane nowe, nie z demobilu... Mam koleżankę zafascynowaną kulturą niemiecką - w tym również naszym Wunderwaffe, gotową wręcz wytatuować sobie tu i ówdzie krzyż żelazny, a nie wiedziałem do tej pory, co jej kupić na urodziny...

Obawiam sie, ze to produkt raczej niedostepny(inaczej Ronin juz by byl w ich posiadaniu) ;) A juz na pewno bardzo trudno dostepny. Marki gumek niestety tez nie pamietam :) Ale jest na TL-ce, wiec Ronin moze sprawadzic :)

A tampony OB jak juz pisal Wolf :)

Kiedyś prosiłem, żebyś przed zadaniem pytania sprawdził źródła informacji:

http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=9

Regulaminowy sposób rozmieszczenia ładownic i pokrowców, w oporządzeniu S95, reguluje instrukcja ZDV 37/10 (skrót ZDV pochodzi od słów Zentrale Dienstvorschrift, czyli w wolnym tłumaczeniu: centralnie zarządzony opis sposobu wykonywania służby). Mówi ona, że torba uniwersalna, powinna być zamocowana z tyłu, na pasie; manierka przenoszona w pokrowcu na manierkę zaczepionym po prawej stronie ciała; saperka powinna być przenoszona w kieszeni plecaka Kampfrucksack, umieszczonej na jego klapie, lub w przypadku mniejszego plecaka – wewnątrz; ładownice (ZDV-ka nie określa ile ich powinno być, w praktyce żołnierzom wydaje się od dwóch do czterech ładownic) przypięte po obu stronach klamry pasa, natomiast maska, oraz osobisty zestaw dekontaminacyjny, powinny być przenoszone w torbie na maskę, przyczepionej po lewej stronie ciała.

Ponawiam pytanie - po co ja piszę te artykuły?

;)

A tak nawiasem to jak nosisz saperkę, ale akurat nie masz plecaka, to montuje sie ją na plecach - po to jest ten zaczep zapinany napą, pod klipsami S95 - o tym masz też na stronie ;).

Ronin

Tak jak to mówi mój dowódca: "Saperka to taka wielka łopata, którą mają pionierzy! Łopatka piechoty jest mniejsza!"... ;) (w prawdzie chodzi tu o rekonstrukcję żołnierza wrześniowego, ale sens tej wypowiedzi jest uniwerslany :))

Edited by Damissimo

To długa kolba, na 99%. Raczej nikt nie montowałby kolby od wersji C (której nie widzialem w użyciu nawet w oddziałach specjalnych) w wersji K (no chyba, że jako wyjątkowo wysublimowana modyfikacja ;)). Tutaj porównanie długości (jak widać różnica jest nieduża i wynosi mniej więcej grubość stopki kolby):

g36ccomparison.jpg

A tak nawiasem to będę miał (a dokładniej to moja dziewczyna będzie miała) dziś wieczorem takiego chest riga jak ten pan ze zdjęcia ;) (ten na pierwszym planie i ten po lewej stronie siedzący bokiem, na drugim planie):

http://www.occur.pl/image,04bae8aae9.html

Jak dokładnie oblookam to opiszę wrażenia.

Ronin

Cześć wszystkim :D

Mam problem natury techniczno-etycznej. Posiadam MP5A4 TM w ramach przerabiania na bardziej niemiecką kupiłem chwyt pistoletowy typu "SEF" CA. Mam jednak straszny problem ze spasowaniem go do MP5'tki. Wiem że to nie miejsce na to ale może poradzicie jakieś rozwiązanie? Ewentualnie czy używając przełącznika "obrazkowego" bardzo będe się rzucał w oczy?

Pozdrawiam

Edited by Pucek
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...