Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Helm + wiatraczki = koniec parowania gogli?

Recommended Posts

Siemka.

Wpadlem na pomysl (ale zapewne nie tylko ja juz na to wpadlem ;) ) aby zainstalowac do mojej repliki M.I.C.H'a 2 wiatraczki od kompa.

Chcialbym ja zainstalowac po bokach skierowane pod skosem w strone okularow. Kumpel powiedzial ze da sie to podobno bez problemu zrobic jak z nim kiedys rozmawialem. No spoko, zamontowac nie problem, tylko teraz jest kwestia co dokladnie do takiego zabiegu bede potrzebowal? Jestem kompletnie zielony w takich sprawach, na kompie tez sie malo znam i nie wiem jak to wszystko dziala. Zasilanie podobno nie jest duze dlatego mam nadzieje ze moj projekt wypali.

Co Wy o tym sadzicie, no i prosilbym o rady, a raczej rozpiske co do tego zabiegu bede potrzebowal. Napewno 2 wiatraczki...

W paintballu używają takiego patentu od dawna.

Pomijam fakt, ze toto burczy jak cholera, tym bardziej jak dmucha na twarz, więc ciężko usłyszeć skradającego sie przeciwnika...

Nie lepiej na goglach zastosować paste do konserwacji mebli? Albo pójść do panów strażaków i zapytać czy odsprzedadzą troche swego środka? A jak nie to sie dowiesz skąd i jaki specyfik mają. Ja korzystam ze strażackiej pasty do gogli i nie ma bata by zaparowały, w końcu oni w dużo wyższych temperaturach pracują.

Ale pasta raczej nie pomoże na spocony łeb :-F .

W kwestii wentylacji gogli - najlepiej by powietrze było wyciagane na zewnątrz, nie wtłaczane do środka.

Teoretycznie (nie wiem jak w praktyce) można by ulokować jakiś średni wiatrak (6x6cm czy 8x8cm) na szczycie hełmu i tunelikiem połączyć z goglami. Duży wiatrak na niskich obrotach zapewni optymalną wentylację przy niskim hałasie, choć taki wiatraczek na szczycie hełmu może wyglądać perwersyjnie :-F

niestety dla kogos ktos chce stosowac kominiarke (a nawet i bez niej sie potrafie mocno zgrac) moje okulary ktore naprawde trudno zaparowac, mimo to potrafia zajsc mgileka (mowa o Guarderach C4). Dlatego szukam takiego rozwiazania.

Wiatraczki bym zainstalowal tam gdzie helm jest wypuklony na ochrone uszu, i umiescil je pod takim katem aby lekko owiewaly mi twarz oraz ladnie pozbywaly sie mgielki (cyrkulacja powietrza bedzie uciekac dolem okularow

0L0, akumulator 8.4V powiadasz aby podczepic pod to... hmm, to to potrzebuje az takiej mocy aby sie zakrecic? Mi kolega mowil o jednym Akumulatorku, czyli napieciu gdzies 1.2V, a nie caly kloc, wkoncu gdzie ja to w helmie wsadze :P

A co do halasu wiatraczkow, to one przeciez nie sa takie glosne. Jesli sie je ustawi aby krecily sie tak aby juz zaparowania sie pozbywaly, a nie krecily jak szalone to nie bedzie zadnego problemu

Cyprys + Bolle X800 + umiejętność nie podniecania się zbytniego i żadnego parowania. Taki patent z powodzeniem stosuję od dwóch lat (przedtem miałem płyn K2 do szyb, ale Cyprys go deklasuje).

Także moim zdaniem patent z wiatraczkiem to zbędna komplikacja, pomijając już fakt, że do większości gogli nie ma tego jak zamontować.

• 1 month later...
Cyprys + Bolle X800 + umiejętność nie podniecania się zbytniego i żadnego parowania

:wink:

CO racja to racja, poldeck jak pisał, taniej ci wyjdzie kupić taką pastę i robić tak jak szalony pisze a niżeli zapodać jakieś wiatraczki które w zimie np. zamrożą ci twarz i oczy :)

A jeżeli się nadmiernie pocisz, weź antyperspirant i posmaruj te miejsce gdzie się pocisz :poddanie: może to ciut abstrakcjonistyczne ale nie powinno się nic wielkiego stać.