Kubus Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 (edited) Witam Panowie, od dzisiaj mam Kałacha :D Szukałem na forum informacjii o serwisowaniu. Nie znam się na asg, więc taka prośba byście powiedzieli w punktach co powinienem zrobić zanim będe strzelać. O batce już wiem A rozkręcić coś, nasmarować olejem, coś pogrzebać itp? Z góry dzięki. Edited July 13, 2007 by Kubus Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted July 14, 2007 Report Share Posted July 14, 2007 -Naładować baterię -wsadzić baterię do guna i podłączyć -naładować magazynek -wsadzić magazynek -i możesz iść strzelać. Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted July 14, 2007 Report Share Posted July 14, 2007 (edited) coś pogrzebać Jak się nie znasz, to sobie nie pogrzebiesz. Wiesz co siedzi w środku? TO nie jest takie łatwe, sam się o tym przekonałem. A to: -Naładować baterię-wsadzić baterię do guna i podłączyć -naładować magazynek -wsadzić magazynek -i możesz iść strzelać. Jest najlepszym co mozesz zrobić na początek, ale czytając to, wyczułem w tym poście taką... pogardę :D . Edited July 14, 2007 by dr_wisla Quote Link to post Share on other sites
WoKo Posted July 15, 2007 Report Share Posted July 15, 2007 Witam, chciałbym wiedzieć jakich kulek używacie do swoich replik CM.028. Czytałem, że jedni używają 0,20g a inni 0,25g. Czy różnica w osiągach jest zauważalna? Co sądzicie o stosowaniu kulek 0,23g Cyber Gun High Density? Będą dobre? Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted July 15, 2007 Report Share Posted July 15, 2007 Witam, chciałbym wiedzieć jakich kulek używacie do swoich replik CM.028. Czytałem, że jedni używają 0,20g a inni 0,25g. Czy różnica w osiągach jest zauważalna? Co sądzicie o stosowaniu kulek 0,23g Cyber Gun High Density? Będą dobre? Jesli wymienisz komore Hop-siup i wstawisz precke to można walic śmiało z 0.25g. A co do kulek "high density... mam z nimi niemiłe wspomnienia... Używaj extreemów, pestek, sekito itp. Ja strzelam ze swojej z 0.20g. Moim zdaniem najlepsze... Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted July 26, 2007 Report Share Posted July 26, 2007 To chyba masz jakiś wyjątkowy model, bo wszystkie Ak cymy jakie macałem to przy większym uzyciu siłu skrzypiały. Szczególnie beznadziejnie rękojeść skrzypi... i jak juz mówiłem łaczenie kolby to tragedia... Quote Link to post Share on other sites
trojan123 Posted July 28, 2007 Report Share Posted July 28, 2007 U mnie też kolba trochę lata , ale jak to mówią: izolacja czyni cuda :) Quote Link to post Share on other sites
Drako Posted July 28, 2007 Report Share Posted July 28, 2007 Ja mam pytanie do wlascicieli AKS ktorym uszkodzeniu ulegla kolba - ktory dokladnie element jest najbardziej wrazliwy na uszkodzenia? Planuje zakup tej repliki i chce sie zorientowac co mnie czeka. Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted July 28, 2007 Report Share Posted July 28, 2007 Ta cześć dokładnie pęka (ten okrągły pierścień , nie trzpień) ale na pocieszenie (tak jakby ;) ) powiem że i w TMach jest to łamliwy...ummm...dzyndzel (fahowe określenie ? ;) ) Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted July 29, 2007 Report Share Posted July 29, 2007 (edited) Kolba nie ma tylko jednego wrażliwego punktu. Bardzo często łamie się zatrzask a nie prawe ramie kolby. Budowa zatrzasku powoduje, że jest on niestety dość podatny na uszkodzenia. AKS już nie mam, a szkoda, bo pokazałbym ładnie jego zdjęcia i miejsce które trzyma całą kolbę. Może znajdzie się ktoś równie miły lecz posiadający AKS :]? Edited July 29, 2007 by cyku Quote Link to post Share on other sites
konriz12 Posted September 3, 2007 Report Share Posted September 3, 2007 (edited) Ja mam prośbę (przepraszam może to pytanie już padło ale temat ma 70 stron) Jak w tym AK zdjąć dolny chwyt przedni?? Edited September 3, 2007 by konriz12 Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted September 3, 2007 Report Share Posted September 3, 2007 (edited) Odkręć śrubkę pod lufą dosuń rurę gazową (to metalowe :P) i zdejmij chwyt. Edited September 3, 2007 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
ralf1944 Posted September 11, 2007 Report Share Posted September 11, 2007 Witam Kupiłem 1-mieśiąc temu ak-47 cymy niby ten nowszy model i jest to mój trzeci karabin a pierwszy firmy cyma(cm,tm posiadam) i moje zdanie jest takie.Walę im co sobotę i narazie nic a nic się nie dzieje kupiłem bo uważam ze lepij wygląda od tm.Batę tylko wsadzam mocniejszą.Kulki jakie używam to 0,20 i sieje super.Pozdro i jak coś się będzie działo podziele się z wami. Quote Link to post Share on other sites
mastah Posted September 18, 2007 Report Share Posted September 18, 2007 A jak z rofem, oraz ilością wystrzeliwanych kulek na stockowej batce w tych egzemplarzach 360-380 fps ? Quote Link to post Share on other sites
Adzio Posted September 30, 2007 Report Share Posted September 30, 2007 Siema niedawno kupiłem ak-47 na allegro też niby jakaś tam nowa wersja z metal body ale koleś mi odpowiedział że nie wymienił wszystkich metalowych rzeczy to sobie body napisał bo tak o.O ? Czysty pic na wodę ten AK za 500zł też mi nie wygląda na coś nadzwyczajnego w sumie metal body 180zł:P wiec na jedno wychodzi a nawet i taniej. Co do mojego AK nie mam problemu z podawaniem kulek lecą wszystkie tak jak mają. Dzisiaj rozbierałem go bo trzeba było zrobić przegląd i zaspokoić moją ciekawość czy jest tam coś innego (kumpel miał niby wcześniejszą wersję). Z tego co widzę to styki są lepsze bo całe miedziane były już czarne ale działały, zębatki standard XYT , plastik łożyska ale bardzo ciasno siedziały w szkielecie, no i co mnie zaciekawiło to ciężarek zamontowany w środku tłoka :roll: oczywiście da się go wymontować trzyma go śrubka z głowicy tłoka. Spotkał się już ktoś z takim dociążeniem tłoka? W teorii powinien teraz mieć kilka fps więcej bo tłok będzie lżejszy, ale jeszcze tego nie mogę stwierdzić bo muszę kupić o-ring bo ten stokowy to już wyjechany jest. Jeszcze co mnie zdziwiło to, że w komorze HU brakowało dystansera. Po czasie HU miałem na max a i tak słabo podkręcało więc zamontowałem dystanser i teraz na minimalnym HU leci jak trzeba. 8) Dajcie jakieś info czy też coś innego w waszych AK z cymy się znalazło. BTW Mi batka starcza na jakieś 1300-1500 czyli 2,5-3 Hi-cap Quote Link to post Share on other sites
Mściciel Muminków Posted September 30, 2007 Report Share Posted September 30, 2007 Plastikowe łożyska?? LOL :wink: Ja mam metalowe;) Quote Link to post Share on other sites
Adzio Posted September 30, 2007 Report Share Posted September 30, 2007 :-F no ale to wszystko stokowe jest jak u kumpla rozebrałem cyme to te łożyska wypadły ze szkieletu hehe oto mi chodziło ze dopasowane. A miałeś może ciężarek w tłoku? Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted October 6, 2007 Report Share Posted October 6, 2007 Kolby do AKS (nie mylić z AKMS) można dostać na Allegro, ale trochę przeróbki by Cię czekało. Poza tym palnik i Alut rozwiązać powinien sprawę. Podobnie twierdzę jak Adzio, że nie opłaca się wymieniać korpusu i kolby na wersją AK47. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 (edited) Panowie mam pytanie, czy ten aku będzie pasować do Ski Cymy? http://www.asg.com.pl/product_info.php?cPa...products_id=818 Jeśli nie ten, to który? Z góry mówię że potrzebuję 9.6 i nie może to być intellect. Edited January 28, 2008 by melon Quote Link to post Share on other sites
RED (Lone Wolf) Posted January 29, 2008 Report Share Posted January 29, 2008 Nie do końca. Niektóre są dłuższe. Cytat ze sklepu: "(wymagana wymiana frontu na metalowy, z miejscem na baterie), oraz serii AK VFC. " Pasują także do kałachów BOYI, ale do cymki nie wejdą, bo jest inaczej zbudowany cały przód po prostu, w sensie - w rurze gazowej jest metalowy pręt o małej średnicy i prawdę mówiąc nie widzę możliwości przerobienia tego. Quote Link to post Share on other sites
cubusieq Posted January 30, 2008 Report Share Posted January 30, 2008 Mam mały problem z moją CYMKA - mianowicie stockowa Batka (8,4 1200mAh chyba kazdy wie jaka to ;> ) wyciaga maksymalnie 1 hicapa...A przy strzelaniu seria akumulator jakby siadał a po 5 minutach znowu działa jak wczesniej. (Ładowana zgodnie z instrukcja) Czy mozliwe ze to nie wina baterii? :strach: Quote Link to post Share on other sites
RED (Lone Wolf) Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 (edited) Jak ładujesz baterie to sprawdzaj czy nie jest gorąca (ciepła może być). Te chińskie baterie często nie mają tych 1200mah więc jeżeli się ładuje wg instrukcji (na 1200) mAh, nie zrobi się dobrego formatowania i się doładowuje baterie (zwłaszcza NiCa) zamiast rozładować i naładować to bateria szybko umrze. 1. Pożycz od kogoś rozładowarkę lub rozładuj na strzelance baterie do końca (pamiętaj, żeby oddać jeden ostatni strzał, żeby sprężyna nie została napięta). 2. Ładuj wg instrukcji, ale sprawdzając co, przyjmijmy, te 15 minut czy bateria się nie przegrzewa (ciepła może być, bardzo ciepła to już znak, gorąca - przegrzewa się) i wtedy odłącz (jak będzie bardzo ciepła i zacznie się jeszcze szybciej grzać - sprawdzaj też częściej). Policz sobie ile to było godzin ładowania i łatwo wg % wyliczysz sobie ile około Ci nabiło mAh i ile potem ładować żeby nie przeładować. 3. Jeżeli nie formatowałeś batki to to samo co wyżej (ale rozładowarka będzie już niezbędna), tyle że trzy razy (3 cykle rozładowania i naładowania) i za każdym razem sprawdzaj temperature. Powinno wtedy za każdym razem trochę dłużej się ładować. To co opisujesz dzieje się też dla tego, że jest zimno. Batka siądzie, daje sie jej odpocząć i jeszcze potrafi czasem wykrzesać z siebie trochę energii. Wg mnie to wina baterii. Spróbuj na innych naładowanych bateriach a założę się, że problemu nie będzie. Edited January 31, 2008 by RED (Lone Wolf) Quote Link to post Share on other sites
kielek Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 Mierzył ktoś na chronometrze ile fps-ów ma ten karabin? Bo w te 360-380 podawane w sklepach jakoś nie chce mi się wierzyć. Quote Link to post Share on other sites
weldox Posted April 24, 2008 Report Share Posted April 24, 2008 Kupowałem u Krakmanów - pomiar: 382 fps, a trafiają się podobno jeszcze mocniejsze modele. Quote Link to post Share on other sites
Dyrek Posted April 26, 2008 Report Share Posted April 26, 2008 Witam, Tez miałem sie zapytac odnosnie tych Fps-ów. Mam tez inne pytanie a mianowicie posiadam AKM-a Cymki i.. chciałbym kupic Ak47s u krakmana poniewaz potrzebuje troche slabszej repliki, ale chcialbym z niej zrobic repliko szybkostrzelna i myslalem zeby zakupic batke 9 ale nie wiem czy moge do niej? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts