Kamil Posted August 15, 2006 Report Share Posted August 15, 2006 Czy tylko u mnie tak poluzował się selektor ognia? W pozycji "zablokowany" zwisa sobie tuż nad "ogniem ciągłym", a gdy strzelam dłuższą serią, selektor opada na "ogień pojedyńczy". Co z tym zrobić? :? Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted August 15, 2006 Report Share Posted August 15, 2006 proste pytanie, proste odpowiedź musisz dokręcić śrubkę, a jak to nie pomoże to widocznie musiało się coś złamać :/ Quote Link to post Share on other sites
l4m3r Posted August 17, 2006 Report Share Posted August 17, 2006 Na Taiwangunie była dostawa (w końcu) :) Czekają hopki i 'drewnienka' do AK (SRC) we w miarę rozsądnej cenie, jeszcze tylko metal body mogliby rzucić ;) Quote Link to post Share on other sites
fiolek Posted August 17, 2006 Report Share Posted August 17, 2006 komora warta swojej ceny rozejda sie jak swieze buleczki podejzewa:P a to drewno to jakies strasznie dup** jest moim zdaniem ta kolba jakas taka ni w dupe ni w oko. Taniej wyjdzei spasowanie czesci od ostrego ak a jaka bedzie satysfakcja. Jakby co to moge przeslac foto na maila lub pozostawic link w poscie:P Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted August 18, 2006 Report Share Posted August 18, 2006 całoś za lufe/komoreHU/gumke wyjdzie ok 250 zł, czyli całkiem nieźle biorąc pod uwage, że sama komora HU od TM stoi 190 zł :F. Tylko nie wiem dlaczego mam wrażenie, że ta komora jest troche słabej jakości :/ Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted August 18, 2006 Report Share Posted August 18, 2006 hm. metalowa komora HU za 75zł. Całkiem przyjemnie. ;) Teraz tylko czekać na recenzje. Quote Link to post Share on other sites
Scout_87 Posted August 18, 2006 Report Share Posted August 18, 2006 Witam wszystkich, Mam pytanie Bo podczas ostatniej strzelanki kumpel miał ak-47 z Cymy ze skłądaną kolbą, (jak użytkownicy wiedzą to on ma taką pojedynczą baterię) podczas przerwy postanowiliśmy zobaczyć jak łupie ten aeg na baterii z m15 okazało siężę z baterią z mki łupie szybciej w porównaniu z baterią dodanądo Cymy jak kupujemy od nowośći,o co chodzi ,a oto żę tamta bateria z mki była podwójna i nie mieściła się jak chcieliśmy zamknąć klapę.. Z tąd pytanie do was : Czy są takie małe baterie pojedyncze mocniejsze od tych, które dołanczają do zestawu, by się mieściły i kałach szybciej pruł? Jak są to prosz o podanie linku gdzie mógł bym takie kupić Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted August 18, 2006 Report Share Posted August 18, 2006 heh, a wiesz chociaż czy bateria z tej m15 to nie przypadkiem 9.6? Ale fakt, bateria w cymie jest kiepska, ma cienkie blaszki i "tłumią" ją kiepskie kable i wtyczki. Quote Link to post Share on other sites
Czoper Posted August 18, 2006 Report Share Posted August 18, 2006 Wybaczcie Panie i Panowie - wątek ma już 40 stron, więc być może powtórzę to, co już ktoś napisał. Ale niespecjalnie mam czas, żeby czytać cały topic... Rzecz dotyczy drewna SRC, lufy 6,03 i metalowej komory HU w AK47/AK47S Cymy. Otóż przed chwilą skończyłem upgrade takiego karabinu (420fps) i zamontowałem rzeczone drewo. Rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę to bardzo prawdopodobny minimalny luz podłużny na dolnej części drewnianego łoża (pomiędzy łożem, a tylnym - czyli bliższym korpusowi karabinka) "okuciem". Luz do skasowania poprzez banalne podklejenie czegokolwiek (pasek gąbki, cienkiej gumy itp). Druga rzecz to drewniana kolba. Cyma ma na górnym mocowaniu kolby takie dwa maleńkie (ok. 1mm szerokości) "skrzydełka". Te skrzydełka trzeba spiłować (czas: ok. 2 minut). Przy okazji - kolba jest baaardzo sensownie wydrążona - large 9,6V wchodzi z dużym luzem. Poza tymi dwoma drobiazgami cały komplet drewna SRC siedzi w Cymie bez zarzutu. Kolejna rzecz - metalowa komora HU SRC w Cymie. Tu problem jest aż jeden. Otóż suwak, którym reguluje się HU jest blokowany przez ostatni odcinek lufy zewnętrznej. Suwakiem nazywam długi płaski element - nie "uchwyt" przykręcany do suwaka maleńkim wkrętem. Wyjściem jest spiłowanie dolnej krawędzi suwaka na całej długości o ok. 0,5mm. Po spiłowaniu suwak chodzi płynnie i HU daje się regulować. I przy okazji: komora SRC "współpracuje" z gumką Guardera. I lekko OT: drewno SRC pasuje także do AK47 Marui (sprawdziłem). Łoże wchodzi bez najmniejszych problemów (góra i dół). Żeby zamontować kolbę trzeba lekko poszerzyć pilnikiem prostokątny otwór w kolbie od strony body karabinka - ten, w który wchodzi fragment body. Tylko pionowe krawędzie otworu. I naprawdę minimalnie. Mam nadzieję, że komuś się przyda ta praktyczna wiedza. Ściskam, Czoper EDIT: Zapomniałem o dość ważnej rzeczy - po wymianie komory żadnych jaj z podawaniem. Na porządnym magazynku 100 na 100. Semi i auto. Quote Link to post Share on other sites
pawian Posted August 19, 2006 Report Share Posted August 19, 2006 Orientujecie się czy łożyska ślizgowe i prowadnica spreżyny są plastikowe jak w modelach wella? Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted August 19, 2006 Report Share Posted August 19, 2006 Nie wiem jak prowadnica, ale łożyska tak- własnie leżą na moim biurku :). Quote Link to post Share on other sites
Styp Posted August 19, 2006 Report Share Posted August 19, 2006 Prowadnica też jest z tworzywa (przeźroczysty akryl). Quote Link to post Share on other sites
woma Posted August 21, 2006 Report Share Posted August 21, 2006 Ależ ja MONDRY :P założyłem zawieszenie zanim spojrzałem na wasze rysunki. Wiecie co wam poweim? Cyma zrobiła za male ucho i orginalny pas od kałacha jest za szeroki :D w wersji 'S' jest dobrze a ze stałą kolbą trzeba na siłe przepchnąć. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Ungeziefer Posted August 21, 2006 Report Share Posted August 21, 2006 Prace nad usprawnieniem magazynka stockowego ciag dalszy: Otoz przedluzylem sprezyne o okolo 8-10 cm, lecz nie jestem pewien czy z powrotem ja dobrze wlozylem, ale wszytko gra wiec powinno byc ok. Palce mi odpadaja od przytrzymywania jej podczas wkladania, ale przy 3 probie juz wypracowalem sobie sposob na latwiejsze umieszczenie jej na miejscu. 8) Przed przedluzeniem sprezyny magazynek po zwolnieniu wyrzucal (ustawiony pionowo w gore) okolo 26-36 kulek, natomiast teraz przy dobrym nakreceniu 40-50 kulek (sprawdzalem kilka ladnych razy)! Nie wiem jeszcze jak to sie bedzie mialo podczas strzelania, rano sprawdze co by nie budzic domownikow, ale napewno idziemy w dobrym kierunku. :twisted: dr. hab. mjr. ks. mgr. Unge Pozdro 600sto900 Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted August 22, 2006 Report Share Posted August 22, 2006 Ungeziefer - czyli prace idą w dobrą strone. w jaki sposob ja przedluzyles? woma - ja głupi nie miałem doczynienia nigdy wcześniej z przewlekaniem czegoś przez sprzaczke i wyszło jak wyszło :P ale faktysznie uszko jest troche przyciasne. Ale jak na moj gust nie przeszkadza. Quote Link to post Share on other sites
Ungeziefer Posted August 22, 2006 Report Share Posted August 22, 2006 Koncowka sprezyny na koncu ma troche zagietego zapasu (okolo 10 cm), wiec go odgielem i zrobilem podobna glowke jak byla wczesniej tylko dalej, o prosze: EDIT: No i po testach, na okolo 35 kulek (liczylem) wystrzelonych przypadlo okolo 2-3 pustych strzalow. Natomiast kiedys potrafil wystrzelic ino kilka kulek i trzeba bylo nakrecac. Wniosek: Operation acomplished. ;) [oczywiscie wszystko robilem przy dobrze nakreconym hicapie] Prosze o zbesztanie badz pochwalenie, czyli skomentowanie tego co zrobilem. :P Quote Link to post Share on other sites
HIREDGUN Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 Mam pytanie jaki jest gwint na tlumik w tym modelu (ile mm i w ktora strone skretny) ?? Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 14 mm lewoskrętny Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted September 26, 2006 Report Share Posted September 26, 2006 Niewiecie moze czy spasuje do tego kałacha tłumik ognia od SRL-a?? Jezeli tak to jakiej firmy?? Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted September 26, 2006 Report Share Posted September 26, 2006 Zapewne pasuje , gdyż AK ma gwint L 14 (lewoskrętny 14 mm) Takze powinien pasować do niego tłumik np taki : http://www.machinegun.pl/sklep/index.php?cPath=39_113 (pierwszy i drugi z góry) Quote Link to post Share on other sites
Dakon Posted September 26, 2006 Report Share Posted September 26, 2006 Z tłumikami do AK47 jest taki problem, że przykręca się go do muszki, a nie do lufy, co może skutkować tym, że cieżar tłumika przekrzywi muszkę i kulka będzie leciała w innym kierunku niż chcemy, a dokładniej w dół :) Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted September 27, 2006 Report Share Posted September 27, 2006 Dakon, nie wydaje mi sie zeby tlumiki byly na tyle ciezkie zeby moc skrzywic muszke. Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted September 27, 2006 Report Share Posted September 27, 2006 Pytanie dotyczyło tłumików płomienia. Mój od SPR wazy niemal ćwierć kilo i jestem w stanie uwierzyc że w słabszych konstrukcjach typu cyma coś się może od tego ciężaru z czasem pokrzywić. Tego tłumika to bym nawet na m4 TM/SRC nie przykręcił... Quote Link to post Share on other sites
xayero Posted September 27, 2006 Report Share Posted September 27, 2006 Mam małe pytanko jakie akumulatorki są dodawane w AK47s? Na krakmanie piszą że 8,4 V o poj. 1100 mAh Ni-MH a na snajperasg.pl i zbrojowni piszą że akumulator 1100 mAh 8.4V NiCad to jakie w końcu? Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted September 27, 2006 Report Share Posted September 27, 2006 1100 mAh Ni-MH Aj dont fink soł. Skoro do AK dają NiCad to czemu do AKs mieliby dawać NiMHy? Zresztą znajomy ma NiCada. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts