MrKamillos93 Posted December 27, 2007 Report Share Posted December 27, 2007 Witam. Nie mogę zakładać tematów na forum ,,Jestem Zielony" więc piszę tutaj. Otóż chciałem się dowiedzieć jaki mundur będzie najlepiej pasował do AK-74. Wiem że rosyjski, ale chodzi mi o krój itp. i oczywiście o to gdzie dany mundur można kupić. Z góry dziękuję Quote Link to post Share on other sites
Kacper_ Posted December 27, 2007 Report Share Posted December 27, 2007 No to jeszcze podaj okres. Do AK 74 pasowć będzie zarówno mundur z Adganu jak i jakiś współczesny. Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted December 27, 2007 Report Share Posted December 27, 2007 Kolega napisał "Mundur ZSRR", a więc zapewne chodzi mu o okres sprzed roku 1991 :) W takim razie najpopularniejszym mundurem będzie M88. A kamuflaż to już kwestia gustu: piaskowy, bereżka, TTsKo... Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted December 27, 2007 Report Share Posted December 27, 2007 Tylko czy to AK74 w plastiku ( czarnym ) czy w drewnie. Jeśli ma faktycznie pasować to dosyć ważna informacja :) Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted December 27, 2007 Report Share Posted December 27, 2007 Jeśli czarny plastik, to opuszczamy mroczne czasy ZSRR i udajemy się w nie mniej mroczne otchłanie Federacji Rosyjskiej, kupując np. Florę. Najpopularniejsza, najtańsza i najłatwiejsza do dostania :) Quote Link to post Share on other sites
MrKamillos93 Posted December 28, 2007 Author Report Share Posted December 28, 2007 (edited) A więc flora...... Czy jest do dostania gdzieś w sklepach typu SpecShop czy Rangershop czy pozostaje tylko Allegro, demobile itp. ?? EDIT: Marys1 miałem cichą nadzieję że wypowiesz się w moim temacie bo zauważyłem w twoim podpisie bardzo ciekawy userbarek. No właśnie jak to było z tą armią czerwoną bo tez chciałbym pobawić się w rekonstrukcję ale za bardzo nie wiem co i jak. Szukałem o nich dość dużo ale niestety nie znalazłem nic o mundurze ani o uzbrojeniu.. Jeśli ktoś byłby skromny podrzucić mi jakąś stronkę na której mógłbym się wzorować odtwarzając Armię Czerwoną byłbym wdzięczny. Edited December 28, 2007 by MrKamillos93 Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted December 28, 2007 Report Share Posted December 28, 2007 (edited) ak74/aks74 koniec lat 70 i do 90 od lat 90, do teraz ak74m jesli nie jestes zorientowany w temacie, to najbezpieczniej bedzie kupic wz88 w kamuflazu flora lub vsr - popularne na allegro i wystepuja tam pod ta sama nazwa. zapomnij o jakichkolwiek sklepach i demobilach.... http://rus.mil.pl ? kamil - nim opuscisz mroczne czasy zsrr, to jeszcze u ich konca mozesz pogmerac i trafisz na 'czarne' kalasze. Edited December 28, 2007 by Potf0r Quote Link to post Share on other sites
Geno Posted December 28, 2007 Report Share Posted December 28, 2007 Jeśli czarny plastik, to opuszczamy mroczne czasy ZSRR i udajemy się w nie mniej mroczne otchłanie Federacji Rosyjskiej, kupując np. Florę. Najpopularniejsza, najtańsza i najłatwiejsza do dostania :) "Plasticzane" AK bywały już w Afganie ;), można czasem napotkać na zdjęciach, choć raczej śliwkowe z tego co pamiętam. Quote Link to post Share on other sites
Witos Posted December 28, 2007 Report Share Posted December 28, 2007 Opierając się na raczej średnim źródle('9 kompania'), to było tych plasticzanych AK nawet sporo:P. Quote Link to post Share on other sites
Kacper_ Posted December 28, 2007 Report Share Posted December 28, 2007 MrKamillos93, Armia Czerwona nigdy w swoim istnieniu nie używała AK74!! Armia Czerwona (a w zasadzie Robotniczo-Chłopska Armia Czerwona) została przemianowana na Armię Radziecką 23 lutego 1946, która z kolei w grudniu 1991 zmianiła się w Wojska Federacji Rosyjskiej. Co do munduru to pasowały będą też przeróżne maskałaty, najłatwiej na allegro wyrwać KZS chociaż inne też się zdarzają. A, i o Tieleniaszce nie zapominaj:p Quote Link to post Share on other sites
drag0n666 Posted December 28, 2007 Report Share Posted December 28, 2007 czy chodzi ci o taki mundur?? http://www.wrzuta.pl/obraz/mQy9X5IRgI/dsc02251 http://www.wrzuta.pl/obraz/4LWCtJLhNa/dsc02252 http://www.wrzuta.pl/obraz/xyFbfMnc7s/dsc02253 Bo jak coś to mam do sprzedania wraz z kurtałką:p Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted December 28, 2007 Report Share Posted December 28, 2007 To raczej nie jest KZS ;-) Quote Link to post Share on other sites
Geno Posted December 28, 2007 Report Share Posted December 28, 2007 czy chodzi ci o taki mundur?? http://www.wrzuta.pl/obraz/mQy9X5IRgI/dsc02251 http://www.wrzuta.pl/obraz/4LWCtJLhNa/dsc02252 http://www.wrzuta.pl/obraz/xyFbfMnc7s/dsc02253 Bo jak coś to mam do sprzedania wraz z kurtałką:p To jest tak rosyjskie jak ja jestem afgański. Obok KZS nie leżało nawet. Quote Link to post Share on other sites
BlueGun Posted December 29, 2007 Report Share Posted December 29, 2007 Eeee... no jeśli mnie oczy nie mylą to jest to coś z materiału z starym poczciwym dobrym wzorem moro. Mam taką kurtkę , model dla desantu , z większą ilością kieszeni . Tylko strasznie sprana , czas ją wymienić na nową... Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted December 29, 2007 Report Share Posted December 29, 2007 Koło KZS mogło leżeć - na ćwiczeniach Układu Warszawskiego, jak w jednym okopie szeregowy Kowalski i riadowyj Iwanow leżeli. Stare dobre moro - tylko fotki za małe żeby dokładnie wersję zidentyfikować. BlueGun - jak masz US-a to trzymaj i nie puszczaj, cholernie trudno kupić (mi się udało, patrz awatar). Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted December 29, 2007 Report Share Posted December 29, 2007 Ten wzór ze zdjęć to mi wygląda na strażacki. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 29, 2007 Report Share Posted December 29, 2007 Hm, nie jestem pewien. Zapytam kogo trzeba. Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted December 29, 2007 Report Share Posted December 29, 2007 MrKamillos93 - najpierw poczytaj, pooglądaj fotki. Zastanów się jaki okres Cię interesuje konkretnie. Na "naszej" stronie ( Potfur link podał ) znajdziesz kilka cennych informacji, lecz my raczej skupiamy się na latach 79-89. I uważaj na słowo "rekonstrukcja" ;) Jeśli masz jakieś konkretne pytania wal na pw/gg łatwiej będzie. Witos- tyle razy rote oglądałem a jakoś za dużo tych "plastikowych" ak74 nie widziałem. I jak Geno powiedział - śliwka. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 30, 2007 Report Share Posted December 30, 2007 To jest moro wojskowe, ten z rzadszych wzorów ;) Moje źródło ;) dodało, że ze względu na czarny kolor "robaczków" (o ile zdjęcia nie przekłamują) to może być mundur WLOP lub MW. Quote Link to post Share on other sites
MrKamillos93 Posted January 6, 2008 Author Report Share Posted January 6, 2008 Czy chodzi o takie coś?? http://allegro.pl/item292917508_rosyjski_k...z_magazynu.html Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 Chciałeś ZSRR, a to co podajesz to czasy Federacji Rosyjskiej. No ale na pewno jest rosyjski. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 23, 2008 Report Share Posted January 23, 2008 W tą broń wyposarzone były m.in. jednostki stacjonujące w NRD, przykładowo WDW posiadało AKS-74 niekiedy nawet AKS-74U. Wiekszośc jednak miała elementy drewniane, plastiki były rzadkością. Najczęściej spotykane były takie mundury: Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted January 23, 2008 Report Share Posted January 23, 2008 Zgodzę się z Wolf'em - plastiki były rzadkością i mowa tu o śliwkowych, czarne pojawiły się dopiero później (jeśli nie równocześnie z ak74m) - informacja bazuje mocno na zdjęciach, więc nie jest w pełni wiarygodna. Natomiast zdjęcie zapodane przez Wolf'a to przekrojówka jak się patrzy, patrząc od lewej: - wz.69, stacjonujący u nas, łazili w tym póki się nie wynieśli (czyli dość długo). - KLMK - nie jest mundurem, to narzuta na mundur, podobno nadal używane - TTsKO - krój obecnie używany, wzór kamuflażu już nie. - KLMK - znowu. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 23, 2008 Report Share Posted January 23, 2008 Potfur - nie wiem czy zauważyłeś, ale osoba w TTsKO dziwnie kogoś przypomina ;) Quote Link to post Share on other sites
menadzer Posted January 23, 2008 Report Share Posted January 23, 2008 Wolf, przetnij wszystkie spekulacje i powiedz, kto stoi drugi od prawej;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts