Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Nie mogę zakładać tematów na forum ,,Jestem Zielony" więc piszę tutaj.

Otóż chciałem się dowiedzieć jaki mundur będzie najlepiej pasował do AK-74.

Wiem że rosyjski, ale chodzi mi o krój itp. i oczywiście o to gdzie dany mundur można kupić.

Z góry dziękuję

Posted

Kolega napisał "Mundur ZSRR", a więc zapewne chodzi mu o okres sprzed roku 1991 :)

W takim razie najpopularniejszym mundurem będzie M88. A kamuflaż to już kwestia gustu: piaskowy, bereżka, TTsKo...

Posted

Jeśli czarny plastik, to opuszczamy mroczne czasy ZSRR i udajemy się w nie mniej mroczne otchłanie Federacji Rosyjskiej, kupując np. Florę. Najpopularniejsza, najtańsza i najłatwiejsza do dostania :)

Posted (edited)

A więc flora......

Czy jest do dostania gdzieś w sklepach typu SpecShop czy Rangershop czy pozostaje tylko Allegro, demobile itp. ??

EDIT:

Marys1 miałem cichą nadzieję że wypowiesz się w moim temacie bo zauważyłem w twoim podpisie bardzo ciekawy userbarek. No właśnie jak to było z tą armią czerwoną bo tez chciałbym pobawić się w rekonstrukcję ale za bardzo nie wiem co i jak. Szukałem o nich dość dużo ale niestety nie znalazłem nic o mundurze ani o uzbrojeniu..

Jeśli ktoś byłby skromny podrzucić mi jakąś stronkę na której mógłbym się wzorować odtwarzając Armię Czerwoną byłbym wdzięczny.

Edited by MrKamillos93
Posted (edited)

ak74/aks74 koniec lat 70 i do 90

od lat 90, do teraz ak74m

jesli nie jestes zorientowany w temacie, to najbezpieczniej bedzie kupic wz88 w kamuflazu flora lub vsr - popularne na allegro i wystepuja tam pod ta sama nazwa.

zapomnij o jakichkolwiek sklepach i demobilach....

http://rus.mil.pl ?

kamil - nim opuscisz mroczne czasy zsrr, to jeszcze u ich konca mozesz pogmerac i trafisz na 'czarne' kalasze.

Edited by Potf0r
Posted

Jeśli czarny plastik, to opuszczamy mroczne czasy ZSRR i udajemy się w nie mniej mroczne otchłanie Federacji Rosyjskiej, kupując np. Florę. Najpopularniejsza, najtańsza i najłatwiejsza do dostania :)

"Plasticzane" AK bywały już w Afganie ;), można czasem napotkać na zdjęciach, choć raczej śliwkowe z tego co pamiętam.

Posted

MrKamillos93, Armia Czerwona nigdy w swoim istnieniu nie używała AK74!! Armia Czerwona (a w zasadzie Robotniczo-Chłopska Armia Czerwona) została przemianowana na Armię Radziecką 23 lutego 1946, która z kolei w grudniu 1991 zmianiła się w Wojska Federacji Rosyjskiej.

Co do munduru to pasowały będą też przeróżne maskałaty, najłatwiej na allegro wyrwać KZS chociaż inne też się zdarzają.

A, i o Tieleniaszce nie zapominaj:p

Posted

Eeee... no jeśli mnie oczy nie mylą to jest to coś z materiału z starym poczciwym dobrym wzorem moro. Mam taką kurtkę , model dla desantu , z większą ilością kieszeni . Tylko strasznie sprana , czas ją wymienić na nową...

Posted

Koło KZS mogło leżeć - na ćwiczeniach Układu Warszawskiego, jak w jednym okopie szeregowy Kowalski i riadowyj Iwanow leżeli. Stare dobre moro - tylko fotki za małe żeby dokładnie wersję zidentyfikować.

BlueGun - jak masz US-a to trzymaj i nie puszczaj, cholernie trudno kupić (mi się udało, patrz awatar).

Posted

MrKamillos93 - najpierw poczytaj, pooglądaj fotki. Zastanów się jaki okres Cię interesuje konkretnie.

Na "naszej" stronie ( Potfur link podał ) znajdziesz kilka cennych informacji, lecz my raczej skupiamy się na latach 79-89.

I uważaj na słowo "rekonstrukcja" ;)

Jeśli masz jakieś konkretne pytania wal na pw/gg łatwiej będzie.

Witos- tyle razy rote oglądałem a jakoś za dużo tych "plastikowych" ak74 nie widziałem.

I jak Geno powiedział - śliwka.

Pozdrawiam.

Posted

To jest moro wojskowe, ten z rzadszych wzorów ;)

Moje źródło ;) dodało, że ze względu na czarny kolor "robaczków" (o ile zdjęcia nie przekłamują) to może być mundur WLOP lub MW.

• 3 weeks later...
Posted

W tą broń wyposarzone były m.in. jednostki stacjonujące w NRD, przykładowo WDW posiadało AKS-74 niekiedy nawet AKS-74U. Wiekszośc jednak miała elementy drewniane, plastiki były rzadkością.

Najczęściej spotykane były takie mundury:

scanimage001uo3.th.jpg

Posted

Zgodzę się z Wolf'em - plastiki były rzadkością i mowa tu o śliwkowych, czarne pojawiły się dopiero później (jeśli nie równocześnie z ak74m) - informacja bazuje mocno na zdjęciach, więc nie jest w pełni wiarygodna.

Natomiast zdjęcie zapodane przez Wolf'a to przekrojówka jak się patrzy, patrząc od lewej:

- wz.69, stacjonujący u nas, łazili w tym póki się nie wynieśli (czyli dość długo).

- KLMK - nie jest mundurem, to narzuta na mundur, podobno nadal używane

- TTsKO - krój obecnie używany, wzór kamuflażu już nie.

- KLMK - znowu.