poldeck Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Siemka. Co może być przyczyną takiego uszkodzenia zębatki tłokowej na m130? Dodam, że żadnych luzów nie było na łożyskach a podkładkowanie było cacy. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/66669d5bd46a58a3.html To chyba tylko wada materiałowa mogła być, nie? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 Ten ząb jest ułamany czy wytarty? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 10, 2008 Author Report Share Posted January 10, 2008 (edited) Wytarty. To nie chodziło od miliona lat tylko od 5 miesięcy... Edited January 10, 2008 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 Wg. mnie wada produkcyjna :) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 10, 2008 Author Report Share Posted January 10, 2008 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/084ad235ec1f16f4.html nowa fotka, z nieco blizsza. Quote Link to post Share on other sites
Raq Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 Na zdjęciach widać, że ząbek jest równo starty dlatego stawiam na wadę materiałową. Tak z ciekawości jakiej produkcji jest ta zębatka i na jakim tłoku pracowała? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 OK, to jeszcze powiedz jaka jest powierzchnia metalowego ząbka na tłoku i jakiej jest on firmy. Moja zębatka tłokowa (również Systemy) pewnie wyglądała by podobnie, gdybym w porę nie zauważył co tłok niebieski G&P z nią robi... działał jak papier ścierny. Po wypolerowaniu metalowego ząbka problem ustał. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 11, 2008 Author Report Share Posted January 11, 2008 (edited) Tłok stock CA aktualnie, wcześniej Guarder. A powierzchnia w obu gładka jak się patrzy. Zresztą wszyscy używają tych tłoków i nie mają takiego bajeru. Edited January 11, 2008 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted January 18, 2008 Report Share Posted January 18, 2008 Miałem podobnie w zębatkach ultra torque up Hurricane. Kupiłem używane z lekko startym ostatnim zębem. Jak mi zaczęło niszczyć ostatnie zęby tłoka, to kupiłem tłok DeepFire z wszystkimi zębami metalowymi. Jak ostatni ząb zębatki "zszedł" do końca, to zaczął się ścierać przedostatni... Dziwna sprawa, bo zęby tłoka są wykonane ładnie - zaokrąglone krawędzie, gładkie, zbyt dużo też nie strzelam... Teraz z powrotem jadę na zwykłych stalowych zębatkach i normalnym tłoku, pozostałe części leżą w pudełku i czekają na lepsze czasy... Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 czy uzywacie smarow i ile go dajecie? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 28, 2008 Author Report Share Posted January 28, 2008 Uzywam i daje tyle ile należy. I już pare lat mam aegi różne a pierwszy raz mi coś takiego sie zdarzyło. Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 Dla mnie jako mechanika problem z tą zębatką jest bardzo ciekawy. Według mnie tutaj wyraźnie widać, że ta zębatka w niewłaściwym momencie zazębia się z tłokiem. Zębatka zamiast wchodzić w wręb listwy zębatej na tłoku wchodzi w pierwszej fazie ruchu na głowę zęba w tej listwie. Może to być wina złego wykonania listy zębatej tłoka, która będzie wykonana z jakimś minimalnym przesunięciem względem wzorca. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 28, 2008 Author Report Share Posted January 28, 2008 Widzisz _Arczi_, dla mnie jako mechanika "prywatnego" też jest to nietypowa sytuacja, tym bardziej, że sprawdziłem dosłownie wszystko a zwłaszcza zgranie zębatki z kołem zębatym. Myślę, ze gdyby zębatka wchodziła na głowę zęba to układ by sie miał szansę zaciąć bardzo łatwo a śmigał jak burza (czyli z moim nędznym rofem ;-) ). Poza tym kąt i kształt zjechania zęba raczej stanowczo przeczy tej tezie. Ale to już rozstrzygnie mały żółty człowieczek w firmie Systema ;-) . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts