szpargal Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 O, jaka fajna dyskusja! :-) @GZ: też lubię IOR-a, a siatka MP-8 nie ma sobie równych, a jeszcze z podświetlanym punktem to już pełen wypas! A tak przy okazji, co potrafi dobra luneta: Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 siatka MP-8 nie ma sobie równych, a jeszcze z podświetlanym punktem to już pełen wypas! To nigdy nie miało dla mnie znaczenia, zwykły mil-dot w zupełności wystarcza, także w HFT, a w FT się nie bawiłem. Za to z mojego IORa widzę na 75m przestrzeliny z 22lr w tarczy. Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted February 3, 2011 Report Share Posted February 3, 2011 Do wiatrówek może to nie ma znaczenia, ale w kontekście "taktycznym" (a to forum skłania się w tym kierunku) siatka MP-8 to taki "rozwinięty" MilDot - bardziej precyzyjny pomiar odległości (podziałka co 1/2 mils) i siatka cieniutka. No i opad 10 milsów bez kręcenia gałami. Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 "taktycznym" (a to forum skłania się w tym kierunku) Dobre :biggrin: , większość nie wie po co są kropki w Mil-Docie. Zawsze najbardziej taktyczne były tu kopie Leupolda, jak lans to lans :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Większość nie wie do czego są kropki w mil-docie ponieważ (tak!!!) są im zbędne :D. Ale są "takyczne" więc jest git. W ASG wszystko musi być taktyczne. Plecak taktyczny, buty taktyczne, kanapki taktyczne i taktyczny termos. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 A widziales klapki taktyczne ? To dopiero jest lans ;) (orginalne amerykanskie klapki taktyczne :D ) Co do waszej pieknej dyskusji podzielam zdanie dexterkraka - mam jakies 8 roznych lunet. Ze 2 badziewne 20 mm rozlozone i wyrzucone (przychodzily razem z replikami) plus 2 BSA i 6 Gammo/Tesco/kij wie co. Wiadomo - w chinolach przy max powiekszeniu sie nie postrzela ... Ale tak do polowy - jest ok. Ustawianie paralaksy ... po co ? Nie ma takiego przedzialu odleglosci zeby bylo to konieczne. Powiekszenie ponad 3 ? Zbedny bajer w asg. Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Zgadza się, na strzelanki jebanki nic więcej niż x4 nie potrzeba. Ale jeśli taka zabawa już zaczyna się nudzić i snajper niedzielny w milsim zagląda, to okazuje się że taka bylejaka lunetka nie nadaje się nawet do symulacji. Wiem, bo robiłem niedawno milsima dla snajperów i część odkryła, że ma nieodpowiednią lunetę do zadania! :biggrin: A Leupold jest modny bo hamerykańce go zakontraktowali. Dlaczego? Bo jest tani w porównaniu z np. S&B czy Zeiss. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 5, 2011 Report Share Posted February 5, 2011 Kocur, wyreguluj sobie te chińskie lunetki. Ja nawet na maks 9x osiągam czysty obraz. Kopie m3 są modne nie dlatego, że usramy je kupiła (a kupiła? Nie wiem, to już nie mój zakres zainteresowań) tylko dlatego, że są śliczne :D Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Tak, oficjalnie wchodzi w skład systemu US Army M24 SWS czyli: - karabin Remington 700 kal. .308 Win, - nabój 7,62x51mm NATO (M118 173 gr), - celownik Leupold M3A. Owszem, ładny zgrabny celownik, ale nieco przestarzały, mało precyzyjny. Regulacja opadu co 1 MOA, podczas gdy dziś standardem jest 1/4 MOA a coraz częściej 1/8 MOA. Leupold ma lepsze celowniki w ofercie ;-) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Szpargal... ale my 1moa to mamy na 25m, po co nam inna dokładność? :D Quote Link to post Share on other sites
Feiro Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 IMO nie widzę sensu inwestowania w dobrą, drogą optykę z regulacją paralaksy itp. skoro ma ona służyć tylko do strzelania na krótkie dystanse. To nie jest strzelanie długodystansowe... Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 (edited) Hmm.. a czy sens zabawy w AS widzisz choćby w ogóle? Panowie, Piszecie trochę nie na temat, a nawet.. przynudzacie. :dry: Pozdrawiam, Lambert Edited February 6, 2011 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Szpargal... ale my 1moa to mamy na 25m, po co nam inna dokładność? :D To jest ok. 7mm na 25m, nie wierzę że masz takie skupienie z ASG. @Lambert: piszemy jak najbardziej na temat, cały czas o optyce dla snajpera. To co dla Ciebie nudne dla innych może mieć walor edukacyjny, dowiedzą się np. po co są kropki w lunecie. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Aż muszę pomierzyć jak będę na serwisie miał coś godnego :D. Może faktycznie nie 7mm tylko gorzej ale to tylko potwierdza moje wnioski- dobra optyka nam na nic skoro i tak te zabawki mają osiągi do "obsługi" których wystarcza muszka i szczerbinka. Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Zmierz, sam jestem ciekaw jak najlepsze skupienie można osiągnąć w ASG. Bo mój SWD RS nawet po tuningu wali na boki jak chce, daleko mu z celnością nawet do chińskich wiatrówek :icon_confused: Quote Link to post Share on other sites
forgiel Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Przepraszam, że zbaczam z tematu ale gdzieś na pierwszych stronach była dyskusja na temat lunet do broni myśliwskiej. Osoba ta pisała, że ok. 3500$ najdroższe lunety. Mylicie się panowie:P Są lunety które ponad 11000 zł kosztują i mam w domu myśliwego i zapewniam, że każdy myśliwy jest w stanie odłożyć na taką lunetę i ją kupić:P Link: http://www.sklepszostak.pl/637,luneta-celownicza-swarovski-z6i-5-30x50-p-bt-l-k1015.html Pozdrawiam:) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 a 3500$ to ile na złotówki? :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 (edited) Zapewniam, że są dużo droższe lunety. A myśliwego w domu współczuję.. Pozdrawiam, Lambert Edited February 14, 2011 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
forgiel Posted February 15, 2011 Report Share Posted February 15, 2011 Lambert ja sobie też współczuje xD Quote Link to post Share on other sites
rain777 Posted April 1, 2011 Report Share Posted April 1, 2011 Pobawię się w grabarza ale mam pytanie Mam lunetę która wygląda identycznie jak blog,ale poza cieniutkim napisem "3.5-10x40mm long range" nie ma na niej żadnych oznaczeń.Na blogu u kumpla oznaczenie jest na pokrętle paraleksy w tej którą posiadam są też troszkę wyższe wieżyczki do regulacji i podświetlanie siatki jest mniej "oczojebne" co to może być za firma ? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 1, 2011 Report Share Posted April 1, 2011 Nie będzie to czasem chińszczyzna od Krakmana? Quote Link to post Share on other sites
rain777 Posted April 1, 2011 Report Share Posted April 1, 2011 (edited) Dexterkrak-ja tą lunetę mam z 3 lata,poza tym ten sklep chyba nigdy nie dysponował lunetami z siatką mild-dot ;) http://img197.imageshack.us/img197/8189/img0108qr.jpg http://img189.imageshack.us/i/img0110mb.jpg/ zdjęcia podglądowe soczewka z przodu jest zielonkawa :) Luneta jest porysowana bo troszkę przeszła:P Podejrzewam że to jakiś chińczyk ale ciekawi mnie kto to wyprodukował,i jak to ma się do blogów (o dziwo paraleksa działa od zakupu do dziś bez najmniejszych problemów) Edited April 1, 2011 by rain777 Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 2, 2011 Report Share Posted April 2, 2011 Dysponował, widziałem. Po prostu siatka jest jaką Chińczycy zapakują, bywa różna. Ta chińska luneta MA powłokę (pewnie jakąś badziewną ale zieloną). Nie oznacza to oczywiście, że to jest ten Chińczyk o którym myślę. Quote Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted April 13, 2011 Report Share Posted April 13, 2011 Kolegi ojciec jest myśliwym , i tego ojca kolega kupił jakąś lunetkę bodajże swavorskiego (czy jakoś tak) za 45000 tak tak, nie pomyliłem się o 0 , sam się bardzo zdziwiłem . niewiem co ona w sobie takiego ma że taka droga... Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted April 13, 2011 Report Share Posted April 13, 2011 to co ma bugatti a nie ma skoda fabia Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts