Marcinek83 Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Witam. Szukając nowego łożyska, bo jak co parę tyś. kulek na M150, łożyska D.F. kulkowe mi padają sztuka po sztuce. No i tak szukając natknąłem się na to: http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=957 Cena powalająca! Czy ktoś tego używa? Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Kulki do m120 max.. przecież to się rozsypie :| Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 27, 2008 Author Report Share Posted January 27, 2008 Poczekaj :o Czyli coś pominąłem i niepotrzebnie instalowałem łożyska kulkowe? Quote Link to post Share on other sites
KaczorLsm Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 (edited) Kulkowe 7mm mogą być aczkolwiek faktycznie ślizgowe byłyby lepsze. Max do 120 to chyba chodziło o 6mm. IMO m150 to taka granica dla kulkowych, ale na pewno nie P&J :) polecam G&P Edited January 27, 2008 by KaczorLsm Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Ja mam M150 i śmiga. Kiedyś (dawno temu, jakieś 2, 3 lata) słyszałem, że kulkowe nie wytrzymują. Tylko raz. Ale jakoś chyba wytrzymują. Najprościej spytać Marzana, albio Piotra z Capri. Montują tego od groma, to powinni wiedzieć. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Na asgshopie pisze, że do mocniejszych sprężyn powinno się montować ślizgowe. Quote Link to post Share on other sites
KaczorLsm Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Mocniejszych niż stockowe czy po prostu "mocniejszych"? Bo pchać łożyska ślizgowe do m110 czy m120 to głupota, a słowo "mocniejsze" to pojęcie względne. Podali tam jakąś granice dla kulkowych? Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 27, 2008 Author Report Share Posted January 27, 2008 No widzisz, ja mam M150 i kulkowe co jakiś czas się sypią, wymieniam po sztuce ale chyba dość tego! Wymieniam na ślizgowe. Raz poszło mi pod zębatką tłokową a teraz sypnęła się obręcz pod środkową, w ogule te łożyska sa mikre, na tyle mikre że pod takimi obciążeniami jakie daje M150 to chyba aż nad to. Tak jak mówicie, M120 i dalej halt z tocznymi. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 KaczorLsm, a nie możesz po prostu sobie sprawdzić w tabeli an asgshopie? Ja miałem od początku ślizgowe 6mm i na m120 działało jak należy. Na m110 też, a za jakiś czas będę w stanie powiedzieć coś o m140, bo po jednej strzelance, to niewiele można wywnioskować. Quote Link to post Share on other sites
KaczorLsm Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 (edited) KaczorLsm, a nie możesz po prostu sobie sprawdzić w tabeli an asgshopie? No ok wyszedł ze mnie leń sory :-P Z tabeli wynika to co napisałem wyżej czyli ślizgowe są lepsze i można je stosować do każdej sprężyny, ale przy m110 wystarczą kulkowe, chociaż faktycznie tak jak napisał Hellmans max do m120, tutaj z kolei ja przesadziłem pisząc o m150 jako granicy :uśmiech: Edited January 27, 2008 by KaczorLsm Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 28, 2008 Author Report Share Posted January 28, 2008 utaj z kolei ja przesadziłem pisząc o m150 jako granicy maniak_usmiech.gif No widzisz, u mnie śmigają kulkowe na M150 i sypią się co jakiś czas, myślę że co około 20k kulek. Ktoś może wie jakie są spadki R.O.F. na ślizgowych a kulkowych? Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Średnica łożyska coś zmienia? Czy kulkowe 7mm będą odpowiednie do m120 czy też lepiej ślizgowe? Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Zastanawiam się nad tymi łożyskami P&J. Tylko tak sobie myśle, czy lepiej nie dorzucić te 20pln i mieć łożyska kulkowe CA... Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted May 8, 2008 Author Report Share Posted May 8, 2008 Jaka sprężyna? Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Mniejsza nawet o średnicę... jest sens w ogóle zastanawiać się nad kulkowymi do m120? Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Również chce kulki do M120. Quote Link to post Share on other sites
puzel Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Ja mam kulki 7mm CA i na m150 dają radę więc przy m120 nie widzę przeciwwskazań. Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 Ja mam kulki 7mm CA i na m150 dają radę więc przy m120 nie widzę przeciwwskazań. Dobrze słyszeć :) Szkoda tylko, że obecnie ani na ASGshopie ani u Krakmanów ich nie ma. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 U krakmanów kulki CA 7 mm będą w przyszłym tygodniu, pytałem się dzisiaj. Elementy zaś są w zbrojowni i mi to chyba wystarczy ;) Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted May 9, 2008 Report Share Posted May 9, 2008 U krakmanów kulki CA 7 mm będą w przyszłym tygodniu, pytałem się dzisiaj. Elementy zaś są w zbrojowni i mi to chyba wystarczy ;) Jak je nabędziesz to napisz jak z ich wykonaniem i działaniem ;) Bo na forum o częściach Elementa było dużo, że złe i w ogóle do niczego, a ja jakoś mam tłok Elementa, śmigał pewnien czas na M120 i nadal się trzyma. Więc będę wdzięczny za informacje na ich (łożysk) temat. :) Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 9, 2008 Report Share Posted May 9, 2008 Tłok elementa (PJ) u kolegi również śmiga i nie narzeka. O zębatkach też słyszałem dobre opinie, prowadnicę również ktoś chwalił... Być może loteria, ale co szkodzi spróbować. Jak coś będzie nie tak, to dam znać, będę montował prawdopodobnie w przyszłym tygodniu. Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 Od siebie, mam 8mm kulki w M249 na M130 i śmigają elegancko. Marzan pisał, że te łożyska wytrzymają praktycznie każdego springa :) Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 wydaje mi się, że łożyska kulkowe 7mm i 8mm są wytrzymalsze ponieważ w większych łożyskach kulki są większe:D może dlatego i więcej stali można tam wwalić:D (takie moje domysły nie poparte żadnymi testami tylko zdrowym rozsądkiem) Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 Dlatego też liczę na kulturalną współpracę na m120 tych kulek 7mm ;) Do końca tygodnia postaram się je założyć, zobaczymy jak pójdzie... Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted May 25, 2008 Report Share Posted May 25, 2008 wydaje mi się, że teraz m120 jest taką granicą, że nie trzeba wymieniać za dużo bo wszystkie pozostałe elementy wytrzymają taką sprężynę (no chyba, że ktoś chce mieć potężny ROF...). pzdr Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts