skorek Posted February 21, 2008 Report Share Posted February 21, 2008 W Wędrzynie powstaje pierwszy w kraju ośrodek szkolenia strzelców wyborowych na potrzeby wojsk lądowych. Ośrodek działa w ramach 17. Wielkopolskiej Brygady Zmechanizowanej (WBZ), ale na kursy mają przyjeżdżać żołnierze z całego kraju, delegowani przez macierzyste jednostki wojsk lądowych. O każdej porze roku Dotychczas strzelcy wyborowi byli szkoleni indywidualnie, a zajmowali się tym dowódcy poszczególnych plutonów. W wędrzyńskim ośrodku szkolenie strzelców wyborowych ma być prowadzone w kilku etapach. Kandydaci będą zdobywać wiedzę teoretyczną i praktyczną m.in. z zakresu maskowania, rozpoznania i balistyki. - Oczywiście, jednym z głównych elementów będzie nauka strzelania z różnych typów karabinów wyborowych, jakimi dysponuje polska armia. Zajęcia będą odbywały się we wszystkich porach roku, tak, by przygotować żołnierzy do pracy w każdych warunkach - mów kpt. Szczepan Głuszczak, oficer prasowy 17. WBZ. Elitarna jednostka Stacjonująca w Międzyrzeczu 17. WBZ jest pierwszą jednostką wojsk lądowych, wktórej powstała samodzielna sekcja strzelców wyborowych. Wcześniej wchodzili oni w skład poszczególnych pododdziałów. Jak dodaje Głuszczak, sekcja snajperów działa też w wojskowej formacji specjalnej GROM, ale "komandosi tej formacji realizują zupełnie inne zadania niż żołnierze z pozostałych typów wojsk". 17. WBZ zalicza się do najbardziej elitarnych jednostek polskich wojsk lądowych. Żołnierze z Międzyrzecza wchodzą w skład polskiej grupy bojowej w Afganistanie, brali także udział w misji irackiej. Teraz przygotowują się do wyjazdu do Czadu. Piąte nie obowiązuje Skąd w ogóle pomysł na stworzenie ośrodka? Jak pisze "Polityka", ostatnie doświadczenia naszej armii uzmysłowiły wojskowym decydentom, że "gdyby nie wsparcie strzelców wyborowych, nie obeszłoby się bez ofiar i po naszej stronie". Kiedy z misji w Iraku zaczęły przylatywać do Polski pierwsze trumny, opór wobec snajperów zaczął wyparowywać. W kwietniu 2004 r. strzelcy przeszli chrzest bojowy podczas obrony ratusza w Karbali - czytamy w tygodniku. "Żołnierze szybko zrozumieli, że w tzw. misjach stabilizacyjnych piąte przykazanie - nie zabijaj - nie obowiązuje. Wciągu tylko jednego dnia walk Polacy zastrzelili 80 rebeliantów" - pisze Juliusz Ćwieluch, autor tekstu "Snajpera piąte nie obowiązuje". Doprawdy zabójcza skuteczność... Źródło informacji: INTERIA.PL/PAP Link do artykułu. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted February 22, 2008 Report Share Posted February 22, 2008 Fajnie. Tylko że interia wygrzebała tekst z PZ i moooocno go przeinaczyła. A sam nwes newsem nie jest bo od ponad roku są prowadzone prace nad ośrodkiem szkolenia strzelców wyborowych. Quote Link to post Share on other sites
Giersu Posted February 22, 2008 Report Share Posted February 22, 2008 Jest niusem o tyle, że szkoła już działa. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Od kiedy ta szkoła faktycznie funkcjonuje nie wiem. Zajęcia na strzelnicy mieli panowie snajperzy już we wrześniu 2006 roku. Jak widać ghilli już mieli. :mrgreen: Kilka fotek z strzelnicy: Quote Link to post Share on other sites
Giersu Posted March 24, 2008 Report Share Posted March 24, 2008 No bo strzelnica to tam jest od stu milionów lat. Szkołą snajperów jest nowością. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 4, 2008 Report Share Posted April 4, 2008 W Wędrzynie odbyły się zawody polskich strzelców wyborowych: http://wiadomosci.wp.pl/gid,9824399,img,98...mp;ticaid=15a6f Quote Link to post Share on other sites
Stanik Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Żołnierze Międzyrzecza wygrali zawody strzelców wyborowychZawody odbyły się w piątek na wędrzyńskim. St. szer. Janusz Król i st. szer. Mirosław Galant pokonali 16 zespołów z innych jednostek wojskowych, w tym żołnierzy elitarnej 25. Brygady Kawalerii Powietrznej z Tomaszowa Mazowieckiego. W nagrodę będą reprezentować naszą armię na międzynarodowych zawodach, które odbędą się w czerwcu w Szwecji. - Zawsze działamy w duetach. Jeden strzela, a drugi go ubezpiecza i jest obserwatorem. I ewentualnie ma ułamek sekundy, jeśli kolega spudłuje i trzeba oddać drugi strzał. Na trzeci już nie ma czasu - mówią snajperzy z 17. Wielkopolskiej Brygady Zmechanizowanej w Międzyrzeczu. Żołnierze łatwego zadania nie mieli. W nocy musieli rozpoznać i trafić w cele oddalone o 400 m, a przed południem strzelali na odległość do 800 m. - Przy takich strzałach bierze się korektę na siłę wiatru i wilgotność powietrza - tłumaczą zwycięzcy. Międzyrzeczanie mają za sobą misję w Afganistanie. Brali udział w akcjach bojowych i używali swoich karabinów wyborowych TRG. O szczegółach jednak nie chcą rozmawiać . Klik Quote Link to post Share on other sites
ssgt_Michel Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Dobrze, że szkoły dla snajperów zaczynają funkcjonować. Snajperzy mają taką specjalizację, w której potrzebują wiele, wiele czasu spędzonego na specjalnej strzelnicy i równie wielu instruktaży dotyczących oddychania, celowania, wpływu warunków atmosferycznych na celność strzału itp. Ta szkoła jest tym bardziej przydatna, że coraz więcej razy używa się snajperów. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Hm, czy to miała być wypowiedź dla Faktu czy dla Domowego Przedszkola? Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 W Wędrzynie odbyły się zawody polskich strzelców wyborowych: http://wiadomosci.wp.pl/gid,9824399,img,98...mp;ticaid=15a6f http://i.wp.pl/a/f/jpeg/19648/strzelcy_zawody_05.jpeg Nasi wyborowi w jakiś nietypowych mundurach - coś mi ZSRR/Rosją te mundury pachną, dobrze mi się wydaje? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Tak, rosyjski kamuflaż. Ale snajperzy mają raczej dużą dowolność. Ja widziałem fotki policyjnego snajpera w Multicamie, a na innym forum ktoś pisał, że widział polskich wojskowych snajperów we Flecku. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 W ostatnim Raporcie jest artykuł Remova o strzelcach wyborowych/snajperach zilustrowany zdjęciami żołnierzy w mixie mundurowym (spodnie polskie a parka we flecku). Snajperzy (jak i strzelcy wyborowi) to taka nacja, której na wiele się pozwala. Quote Link to post Share on other sites
ssgt_Michel Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Hm, czy to miała być wypowiedź dla Faktu czy dla Domowego Przedszkola? Heh, przesadziłem? Napisałem to, czego się dowiedziałem. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Nie poprostu napisałeś tak oczywiste rzeczy że mogłeś sobie darować. Quote Link to post Share on other sites
ssgt_Michel Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Dobra. Przepraszam, jeśli uraziłem kogoś tymi oczywistymi rzeczami. W tej odpowiedzi nie ma ironii, żeby było jasne. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted April 6, 2008 Report Share Posted April 6, 2008 (edited) Wystarczy przejRZeć sobie strone redakcji wojskowej (teraz z niewyjaśnionych powodów nieczynną) lub przeczytać ten czy tamten numer prasy fachowej. Bo większość z nas takie ogólnikowe fakty jak specyfika szkolania snajperów ma w paznokciu małego palca ;p Edited April 6, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 http://www.altair.com.pl/start-1079 taka ciekawostka o snajperach jej Królewskiej Mości. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 Nie wiem, czy się nie mylę, ale uważam, że w tej roli lepiej sprawdzi się półautomatyczny karabin niźli powtarzalny. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted April 18, 2008 Report Share Posted April 18, 2008 Dokładnie tak jak mówisz. Z punktu widzenia zdrowej logiki, oraz faktu że nie występuje tutaj " ten jeden strzał" oraz ukryty strzelec, który każdym kolejnym strzałem może zdradzić swoją pozycje, a pilotowi zawsze może drgnąć ręka lub może powiać wiatr, samopowtarzlność pomoże ocalić drogocenne niekiedy sekundy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts