tommy_pl Posted March 20, 2008 Report Share Posted March 20, 2008 Witam. Troszke niewiem gdzie umieścić temat wiec jezeli miejsce niejest odpowiednie prosze moderatora o przeniesienie :) Moje pytanie jest następujące Jak będzie widoczny promień laserowy przez noktowizor. Konkretniej chodzi mi o efekt uzyskany w CoD 4 niewiem czy tam używany jest laser czy moze iluminator czy może jeszcze zupełnie coś innego :) Z Góry Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam HisLiver Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 Zwyczajny laser nie da takiego efektu. W puszce an-peq mam zamontowany laser ICSa, promienia nie widać. Widać tylko "plamkę" na celu. A w zasadzie już nie plamkę, tylko wielką plamę, bo nokto bardzo mocno ją potęguje :D Dzięki temu można laserem celować na sporo większe odległości niż normalnie. Jeśli chcesz widzieć cały promień/wiązkę (bo zakładam, ze taki właśnie efekt jest w CoD4) będziesz potrzebował lasera IR (pracującego w paśmie podczerwieni). Niestety są raczej trudnodostępne, a jeśli już trafisz, to za naprawdę duże pieniądze. Zwykły laser będzie w ten sposób widać tylko w mocno zadymionym lub zapylonym pomieszczeniu. Możesz ewentualnie popróbować z laserami zielonymi. PODOBNO są o wiele łatwiej widzialne gołym okiem niż czerwone, więc i w nokto powinny być dobrze widoczne. No, ale chyba chodzi o to, żebyś Ty ładnie widział a przeciwnik nie :D Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 Niestety są raczej trudnodostępne, a jeśli już trafisz, to za naprawdę duże pieniądze.Są bardzo łatwo dostępne. Cena to już sprawa względna.Ja czekam na swój z Capri już blisko 3 miesiące :? Jak wreszcie dojdzie to zrobie fotki widzialnego i IR. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 No to skoro czekasz już 3 miesiące to ta dostępność nie jest już taka super :) Ale chetnie poczekam, bo też marzy mi się laserek IR do wstawienia w PEQ. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 No to skoro czekasz już 3 miesiące to ta dostępność nie jest już taka super Gdybym zamawiał z ebaya czy WGC miałbym po dwóch tygodniach. Z pewnych powodów wolałem zamówić w Capri, a że nie mieli na stanie to muszę czekać. Quote Link to post Share on other sites
La Chupacabra Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Foka, mowisz o tym, tylko dla odmniay z asghopu :) http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=2177 Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 (edited) A gdzie tam masz napisane, że w tej kopii AN/PEQ jest laser widoczny w IR? Podobno dopiero mają plan sprowadzić te kopie G&P z takim bajerem. Edited March 23, 2008 by Robson Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 24, 2008 Report Share Posted March 24, 2008 Nie, wyraźnie masz napisane, że to Red Dot. Np. o takim: http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=2048 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 25, 2008 Report Share Posted March 25, 2008 Allelujah, zmienili mi status zamówienia, znaczy chyba mieli dostawę i mi wyślą IRa ;) Quote Link to post Share on other sites
Darhus Posted March 26, 2008 Report Share Posted March 26, 2008 Allelujah, zmienili mi status zamówienia, znaczy chyba mieli dostawę i mi wyślą IRa ;) Czekamy na fotki :) nie ma co się rozkminiać :) jak dostaniesz to z łaski swojej zarzuć fotki :) :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted April 8, 2008 Report Share Posted April 8, 2008 I jak tam? :) Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted April 8, 2008 Report Share Posted April 8, 2008 Ja tylko dodam, ze kumpel ma laser za 30 zl i gdy jest nadymione dymem papierosowym to wiazke widac... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 8, 2008 Report Share Posted April 8, 2008 I jak tam?Musze zebrać sprzęt i zejść z nim do piwnicy :?I nadal nie mam dostępu do zielonego lasera :( gdy jest nadymione dymem papierosowym to wiazke widacW dymie, kurzu itp to każdy będzie widać. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 Grzyb z zielonym, najważn iejszy IR :) Weźże zejdź do tej piwnicy bo mnie ciekawość zżera :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts