sledz Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 Chcę zamontować sobie w AUGu zestaw cichych głowic: http://asgshop.pl/produkt.php?id=181 Mam pytaniedo posiadaczy takowego: czy odgłosc wystrzału jest na tyle cichszy, żeby warto było w to inwestować? Chcę zostać przy stockowej sprężynie CA, ewentualnie włożyc m100. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 Chcę zostać przy stockowej sprężynie CA, ewentualnie włożyc m100. A w CA nie siedzi M100? Czytałem, że owszem jest cichszy a jednocześnie zwiększy żywotność GB. Quote Link to post Share on other sites
putinn Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 Potwierdzam! Mam ten zestaw... przy słabych sprężynach zmienia się odgłos dobiegający z gearboxa... w połączeniu z dobrym tłumikiem potrafi zdziałać cuda :) Niestety przy mocniejszej sprężynie nie słychać aby odgłos się zmienił :( Quote Link to post Share on other sites
sledz Posted March 21, 2008 Author Report Share Posted March 21, 2008 (edited) W ofercie tuningu z asgshopu na Level 1 podają 370 fps na M100 Guardera, więc stockowa powinna być słabsza. Tak mi się przynajmniej wydaje. putinn: masz jakiś konkretny tłumik na myśli? na razie zastanawiom się nad tym: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1949 Edited March 21, 2008 by sledz Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 w sklepie zobacz- spring m100 guardera daje ok. 328fps. Reszta od szczelności układu zależy + cylinder itp. Quote Link to post Share on other sites
putinn Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Ja mam tłumik mały z CA i większy z PJ... na tym z trochę ciszej się wydaje. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Putinn, przy mocniejszej nie słychać by odgłos się zmienił, tzn. przy jakiej? Quote Link to post Share on other sites
WaSiK Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Np. u mnie na m120 Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 W ofercie tuningu z asgshopu na Level 1 podają 370 fps na M100 Guardera, Jak Guardera to pewnie M110,a jak już M100 to Deep Fire bo dają tyle samo fps. BTW w CA jest sprężyna 130% czyli M100 i kropka. Quote Link to post Share on other sites
Mlody110 Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 U mnie w m16a1 JG przy sprezynie M120 jest ciszej, lecz nie duzo Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted November 6, 2008 Report Share Posted November 6, 2008 (edited) Mam ciche głowice w FAL`u przy 120 Promyka i jak jest coś ciszej od stoka, to jestem święty Turecki ;-). Młockarnia pomimo łożysk PDI, łożyskowanej prowadnicy, posmarowanej sprężyny itp, jest okrutna. Znowuż w SA Gosiaka, przy springu 110 DF, zestawie systemy i tłumiku P&J, nie słychać cholery z odległości jakiś 3-5m w ogóle. EDYTA: Dobra przesadziłem, potrzeba jakiś 10-15 m żeby jej nie usłyszeć, z poniżej 10m trudno jest stwierdzić z jakiego kierunku padł strzał. Edited November 6, 2008 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
loopack Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 (edited) M15A4 CA (M4), tłumik Silesia 40x200 (Chyba, bo nie pamiętam ;) ), lufa 509mm 6,02mm + systema cicha głowica i tłok: Z bliska hałasuje, z 15m nie wiadomo skąd "coś" słychać, z 20m nie słychać w ogóle (gdy lufa jest skierowana w słuchającego). W efekcie moje cele czują że dostali, ale nie słyszą skąd :) Chcesz cicho strzelać? Dobry tłumik + zestaw cichej głowicy i nie zapomnij o unikaniu głośnego materiału pod butami (patyki, blacha, szkło). Edited November 7, 2008 by loopack Quote Link to post Share on other sites
putinn Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 @michalll sory, ostatnio nie odwiedzałem tego tematu... więc tak: Stock CA - cichutko <3 M110 Mad Oniona - ciszej niż na stockowych głowicach m120 systemy - ciszej m135 element - dzwięk tak jak na m120 systemy + stockowe głowice m140 guarder - głośno :( Zapomniał bym dodać - polecam montować to wszystko w plastikowym body, w metalowym niestety jest dużo głośniej. Quote Link to post Share on other sites
loopack Posted November 14, 2008 Report Share Posted November 14, 2008 Dla tych którzy chcą jeszcze ciszej i używają maskowania broni: Body repliki otulamy wcześniej wyciętą pianką tak, aby nie przeszkadzało nam to w zmianie trybu ognia, naciskania spustu, lub wymienianiu magazynka i kręcenia hopką. Można używać dwustronnej taśmy samoprzylepnej, ale nie może to być taśma ze zbyt mocnym klejem, bo przy próbie zdarcia może odpaść farba z metalu, lub klej może nadgryźć plastik. Pianka o grubości 3mm może zostać nałożona 1-3 razy wg własnego widzi mi się. Dobrze gdy pianka nie jest jasna ;) można zmienić jej kolor jakimś sprayem. Na całość nakładamy maskowanie. Efekt to kolejne urwane dB głośności repliki. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted November 15, 2008 Report Share Posted November 15, 2008 Po wymianie zespołu cylindra na BU CA (czyli cichy) i sprężyny na m130, jest głośniej niż na stockowym zespole cylindra GP i m120. Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Polecam też smar grafitowy na sprężynę. Nie ma tego "brzdynnggg" Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Próbowałem - efekt raczej średni. Do tego wszystko dookoła jest w smarze grafitowym. Zrezygnowałem. Quote Link to post Share on other sites
overs Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 (edited) m16a4 jg - walcze z dziwnym brzdynggg lub czyms podobnym od dluzszego czasu... wymienilem juz prowadnice na lozyskowana , lozyska na kulkowe , komore hu na metal, i zero efektu, ostatnio kupilem zestaw cichej glowicy ( tloka i cylindra ) z systemy, powiem ze jest ciup lepiej, przynajmniej slysze roznice ale dalej to nie to, ale roznica u mnie przynajmniej jest zauwazalna... pozdrawiam [stosuj polskie litery.] Edited January 12, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Ja bym jeszcze wymienił zębatki na helikalne. Quote Link to post Share on other sites
TOMBMF Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Jeżeli chodzi o wytłumienie wystrzału to polecam tłumik King Arms'a 40x200 mały to on nie jest ale różnica z i bez jest naprawdę duża. Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Ja bym jeszcze wymienił zębatki na helikalne. Ktoś może potwierdzić czy to faktycznie wycisza pracę GB? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=31615&st=60 Wszystko wycisza. Najbardziej połączenie słabej sprężyny + zestaw cichych głowic + super dobrze spodkładkowane zębatki. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 Jak ktoś ma płaską głowicę cylindra, to nie wiem czy nie bardziej opłaca się kupić głowicę tłoka z duraconu. CA jest za 50 złotych (zamiast 139 zestaw głowic syski). Różnica w odgłosie będzie prawdopodobnie znikoma, zwłaszcza, przy mocniejszych sprężynach. Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 kupić głowicę tłoka z duraconu. CA jest za 50 złotych Posiadałem dokładnie taką, odgłos wystrzału rzeczywiście był dużo cichszy. Spring m100 i m110. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Aha ostatnio robiłem doświadczenie w Traktorze czyli MP5 K PDW G_5. Regulowałem śrubę silnikową i powiem, że przedtem było tylko słychać same zębatki i silnik. A teraz same głowice. Ale jak naduszę bardzo krótko na single, czyli nie naciągnie do końca to tylko taki cichutki wii słychać więc polecam się bawić śrubą silnikową. Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts