AnR Posted March 22, 2008 Report Share Posted March 22, 2008 Rozłożyłem GB nie ruszając niczego w środku, zmieniłem springa, złożyłem. Kupiłem do tego nowe baterie, 9.6V G&P. Naładowaną baterię podłączam do repliki. Ale zaskakująco szybko pada, ok. 500 kulek przy czym przy końcu mocno kable się nagrzewają. Co źle zrobiłem? Bo chyba coś źle zrobiłem. :> Quote Link to post Share on other sites
Ununoctium Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Sprawdź styki, jeśli to możliwe wymień poprostu okablowanie. Podobno pomaga, stockowe kabelki są marne. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted March 23, 2008 Author Report Share Posted March 23, 2008 Też tak myśle. A jakie kable wstawić? Quote Link to post Share on other sites
yamahar46 Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Niskooporowe o Fi(wew) 1,5 mm u mnie pomogło ;] polecam kable z batimexu.Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Rudy102 Posted April 1, 2008 Report Share Posted April 1, 2008 Sprawdź styki, jeśli to możliwe wymień poprostu okablowanie. Podobno pomaga, stockowe kabelki są marne. Marne? Na m110 i batce 9,6 intellecta 1400mah ROF jest więcej niż wspaniały, a batka bez problemu ciągnie ok 8 hi-capów. G-36 też jest z CA. Jeśli przewody wtwarzają ciepło to znaczy że gdzieś między batką, a silnikiem jest coś co stawia duży opór. To raczej napewno styki, a może miejsce gdzie kabelki są połączone z silnikiem? A może sam silnik jest popsuty? Na kablach izolacja w żadnym miejscu nie jest urwana? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted April 1, 2008 Report Share Posted April 1, 2008 Do G36 lepiej nie montowac przewodów o przekrojach większych od 1mm (w chwycie pistolewotym jest bardzo ciasno i może być problem z włożeniem). Przy wymianie 2 sprawy: 1. wywalić wtyczkę między gearboxem a lufą (zrobić jednolity przewód). 2. wywalić bezpiecznik. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted April 2, 2008 Author Report Share Posted April 2, 2008 Mam właśnie 1mm, pociągnięte po calości. Wtyczka została zlikwidowana tak samo jak bezpiecznik. Po wymienie kabli wywaliłem ostatnio na 1 batce 1k kulek. Pociągneła by więcej, ale była po 1 formatowaniu. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted April 2, 2008 Report Share Posted April 2, 2008 Można wziąć 2,5mm^2 i obedrzeć je z izolki po czym wpakować w termokurczkę. Jest znacznie cieńsza od normalnej gumy na kablach. Tak wpakowałem do G36 takie kable. A do emki 4mm^2 ;-) Quote Link to post Share on other sites
pat1985 Posted April 28, 2008 Report Share Posted April 28, 2008 Jak tyś tam poldeck wpakował takie kabliska ?? ja dzisiaj sie męczyłem z 1,5/2 tylko ze w sylikonowej izolacji i nic z tego :/. wszytko Ok ale do chwytu nie było mowy żeby je wcisnąć :). pomysł z obdarcia ich z izolacji jest zatem jakimś rozwiązaniem. może lepiej włożyć do środka mosfeta i dało by to podobny efekt ?? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted April 28, 2008 Report Share Posted April 28, 2008 No jak jak? Tak jak napisałem: cinka termokurczka (raczej czuć, ze jest gumowata niz plastikowa), obedzrzeć kabel z izolki i w termokurczkę. I jest fajnie. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted May 3, 2008 Author Report Share Posted May 3, 2008 Hmmm... I znow problem. Kable zaczeły się grzać, na bezpieczniku potwornie, prawie parzy, baterie też się rozgrzewa nienaturalnie. Musze mieć gdzieś opór na układzie. Już sam nie wiem co jest. Jestem o krok od wysłania tego gdzieś gdzie to zrobią mi za pieniązki. Kolejna strzelanka ominięta. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted May 3, 2008 Report Share Posted May 3, 2008 Przebicie na izolacji bądź zwarcie. A część z bezpiecznikiem całkiem usuń. W ogóle usuń wszelkie styki i wtyki z kabli. Zostaw tylko wtyczke do baterii. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted May 3, 2008 Author Report Share Posted May 3, 2008 Ostatnio zauważyłem, że słabo działała bo zgniotłem kabel. Wymienie od nowa całe okablowanie. Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted May 10, 2008 Report Share Posted May 10, 2008 poldeck, kable 4mm, żartujesz, rigcht ? Ja głośnikowe beztlenowe 2mm upchałem jako tako, no ale mam pewność że nigdzie mi nie przebije izolka, przy termokurczce nie byłbym tego taki pewien. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted May 10, 2008 Report Share Posted May 10, 2008 Nie. Nie żartuję. Przekrój linki to 4mm^2. Chcesz fotkę? We wtorek moge zapodać. Ps: Pisze się "right" ;-) . Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted May 11, 2008 Author Report Share Posted May 11, 2008 Poległęm i skapitulowałem. Rozwaliłem kostkę stykową, gable nadal się grzeją, są opory na układzie. Podkładkowałem, smarowałem. Nie mam już pojęcia. Wysyłam w poniedzialek na serwis. :> Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted July 2, 2008 Author Report Share Posted July 2, 2008 Ok, batalii kolejny etap. Wróciła. Nowe kable, nowe styki, nowa kostka stykowa. Ciągle się grzeję. Moze SP110 jest za mocna? Może wymienić na inną sprężynę? Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted July 2, 2008 Report Share Posted July 2, 2008 Nie jest za mocna - mam dwa G36 CA - jeden działa idealnie i ma SP120 a drugi też się... "pali" i kurna nie wiem o co chodzi..? :roll: Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 2, 2008 Report Share Posted July 2, 2008 AnR, załóż mosfeta i miej spokój. :-P Na dłuższą metę taniej wyjdzie, niż ciągle naprawiać. A ja w moim G36 mam kable 2,5mm bez żadnych cyrków z izolacją. Trzeba tylko umiejętnie je rozmieścić (jeden z jednej strony silnika, drugi z drugiej - inaczej GB robi się przekrzywiony względem chwytu pistoletowego i nie da się tego złożyć do kupy). Na dniach będę to rozkładał, więc mogę dać jakieś foty. Chodzi dość szybko na m145 i 9,6V 1400mAh. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted July 2, 2008 Author Report Share Posted July 2, 2008 Wiecie, zaczynam się zastanawiać czy już nie jestem nadpobudliwy. Przestetuję ją w weekend gruntownie i zobaczymy. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 4, 2008 Report Share Posted July 4, 2008 No i obiecana fota. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 6, 2008 Author Report Share Posted August 6, 2008 MOSFET Apple po wielkich trudach zamontowany. Teraz na żadnej baterii, którą mam w domu silnik nie jest wstanie naciągnąć sprężyny, na jakiejś 8.4 large, 1800 mah naciągał. Jakieś pomysły? Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted August 9, 2008 Report Share Posted August 9, 2008 Jak ci sie składa gearbox ? Ładnie sie schodzi czy trzeba go dociągać śrubkami ? Sprężyna to na pewno 110 ? ;) Sprawdź czy kable nie są strzaskane, czy luty żadne nie dotykają obudowy gearbox'a. Wymień wtyczke na t-connector, zlikwiduj bezpiecznik, tak jak mówił OLO wywal wtyczke przy body. Ew. sprawdź silnik ? Weź troche smaru, ŁT-43 do łożysk w małej ilości też da rade. Sprawdź te podkładki, może zębatki za ciężko chodzą. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 9, 2008 Author Report Share Posted August 9, 2008 Zrobiłem wszystko o czym mówisz już dawno temu. Został mi do sprawdzenia silnik. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted August 9, 2008 Report Share Posted August 9, 2008 Annouuuaar... Nie mów mi, ze nie sprawdziłeś jeszcze silnika. Żartujesz? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts