BLooD! Posted December 31, 2003 Report Share Posted December 31, 2003 Wszędzie piszecie tylko o amerykanskich hełmach typu fritz, lecz ja chciałbym miec polski hełm. I tu moje pytanie: czy ktoś wie gdzie taki hełm można kupic i za jaką cene. Ostateczie nie musi to byc oryginal moze byc jakis ABS albo cos podobnego.Z góry dzięki za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted December 31, 2003 Report Share Posted December 31, 2003 Polskich kevlarów podrubek nie ma, tzn jakiś ABSowych itp. Czasami można oryginał spotkać na allegro. Cena porównywalna do amerykańskiego czyli ok.250zł za używany. Quote Link to post Share on other sites
BLooD! Posted December 31, 2003 Author Report Share Posted December 31, 2003 Niestety ale aktualnie na allegro nie ma polskich kevlarów, a szkoda :( Quote Link to post Share on other sites
Styp Posted December 31, 2003 Report Share Posted December 31, 2003 Podobno na stronach producentow można kupić taki hełm w cenie......do 1000zl :? Quote Link to post Share on other sites
BLooD! Posted December 31, 2003 Author Report Share Posted December 31, 2003 No aż tyle to nie mam zeby przeznaczyc na ten cel :? , pozatym kto by tyle zaplacil ? Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted January 2, 2004 Report Share Posted January 2, 2004 Cierpliwie dawaj ogłoszenie w komisie o chęci kupna. W końcu może trafisz na kogoś, kto akurat sprzedaje. Quote Link to post Share on other sites
Deimos Posted January 2, 2004 Report Share Posted January 2, 2004 W Zielonej Gorze (lubuskie), w sklepie militarnym Fajer S.C. widzialem polskie, kompletne kevlary (helm, naciag) w cenie 200zl. Quote Link to post Share on other sites
BLooD! Posted January 2, 2004 Author Report Share Posted January 2, 2004 Deimos moze jakis kontakt do tego sklepu telefon albo e-mail jesli masz to bylbym wdzieczny. Quote Link to post Share on other sites
Deimos Posted January 3, 2004 Report Share Posted January 3, 2004 Prosze bardzo, oto ich strona www: http://www.militaria.cvx.pl/ . Tylko radze uwazac. Z mojego doswiadczenia wiem, iz ludzie pracujacy w dziale militariow nie maja zbyt duzej wiedzy na temat towaru, ktory sprzedaja, jednak mysle, iz beda wiedziec czym jest polski helm kevlarowy :) Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted January 3, 2004 Report Share Posted January 3, 2004 Deimos oni pisza na swojej stronce o kombinezonach, widziales je? Quote Link to post Share on other sites
Deimos Posted January 3, 2004 Report Share Posted January 3, 2004 Prawde mowiac nigdy nie mialem okazji widziec tam kombinezonu. Ale kto wie? Moze akurat wszystkie byly wykupione? Najlepiej samemu napisac, zadzwonic, albo przejechac sie i sprawdzic. Sposob niezawodny :) Quote Link to post Share on other sites
Spetsnaz Posted January 11, 2004 Report Share Posted January 11, 2004 Uwaga sa polskie helmy kewlarowe, produkuje je polska firma MORATEX z Lodzi. Helmy te sa na wyposarzeniu armii, policji oraz firm ochroniarskich. Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted January 11, 2004 Report Share Posted January 11, 2004 ano jest :wink: tylkoze sie zastanawiamy gdzie go dostac po rosadnej cenie :wink: Quote Link to post Share on other sites
Prokot Posted March 6, 2004 Report Share Posted March 6, 2004 ostatnio przegladalem aukcje na ebay.com i znalazlem to http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...&category=36068 facet jest z polski wiec z przesylka nie bedzie problemu ;] Quote Link to post Share on other sites
BLooD! Posted March 6, 2004 Author Report Share Posted March 6, 2004 Tylko cena troche wysoka, jakiś tydzień temu byl hełm kevlarowy Polski na Allegro i poszedł chyba za 295zl. Quote Link to post Share on other sites
Lord von Banan Posted March 6, 2004 Report Share Posted March 6, 2004 Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Polski hełm ma w standardzie czteropunktowe mocowanie pasków do czerepu a amerykański Fritz dwupunktowe, dobrze myślę? Quote Link to post Share on other sites
Prokot Posted March 6, 2004 Report Share Posted March 6, 2004 polski ma 3, amerykanski 2 Quote Link to post Share on other sites
Mateo Posted March 6, 2004 Report Share Posted March 6, 2004 Co do polskich kevlarów to ja kiedys zadzwoniłem do Instytutu Przemysłowego Tworzyw Moratex (bo to chyba tak na prawdę sie nazywa, w kazdym razie ne jest to firma a ośrodek badawczo-rozwojowy) i otrzymałem odpowiedź, że hełm taki może tylko kupić wojsko, policja oraz firma/osoba posiadająca koncesję MSW. Tak samo mnie poinformowali w firmie sprzedającej sprzet dla agencji ochrony. Także hełm jest waznym strategicznie narzędziem/przedmiotem i nie kazdy go może posiadać. Powszechne posiadanie mogłoby zagrozić bezpieczeństwu naszego państwa. ;-) Quote Link to post Share on other sites
AdAm Posted March 7, 2004 Report Share Posted March 7, 2004 Hełmy używane przez polskie wojsko są produkcji firmy Resal a nie Moratex, jak ktoś tu napisał. Tutaj jest o tym hełmie http://www.resal.pl/rsl12.htm Cena = 895 zł + 22% VAT Quote Link to post Share on other sites
creative Posted March 7, 2004 Report Share Posted March 7, 2004 kevlary sa drogie i niewygodne (na dłuższą mete). Osobiście polecam chełmy/kaski ze skateshopów :) ja swój obszyłem materiałem ze starych spodni woodlanda i doszyłem taśmy (na badyle :) ). taki kask kosztuje 60 - 150 zł - za wystarczajacej jakosci... kulki napewno takiego nie przybija :), poza tym jest wygodniejszy (lekki).... moim zdaniem do asg taki wystarcza... Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted March 7, 2004 Report Share Posted March 7, 2004 Creative to zależy czy chcesz mieć helm/kask aby tylko go miec, czy tez aby wygladac odpowiendio. Quote Link to post Share on other sites
Crazy_Ivan Posted March 7, 2004 Report Share Posted March 7, 2004 Wygladac w pokrowcu, to moze jeszcze odpowiednio, ale nie tylko o to chodzi. Mimo wszystko wiekszosc osob zwiazanych z ASG interesuje sie tazke militariami i woli miec oryginalny sprzet ;). Poza tym swiadomosc noszenia prawdziwego kevlara,a takze jego np waga IMO sa zaletami. Klimat, klimat i jeszcze raz klimat Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted November 9, 2004 Report Share Posted November 9, 2004 no ja swoj kevlar (polski) kupilem za 150zl z przylbica (ale to tez mi sie cudem udalo za taka cene dostac, przez znajomego kupilem). No i musze powiedziec, ze nie jest on taki strasznie ciezki jak niektorzy mowia. Co do tego gdzie mozna je kupic, to czasami na targach staroci chodza po 300-400 zl. zalezy, legalnie sklepowo jej sie raczej nie da kupic Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted November 9, 2004 Report Share Posted November 9, 2004 Kevlar niewygodny? Ciężki? Chłopaki, ale o co Wam chodzi?? :wink: - Quote Link to post Share on other sites
saiko Posted November 9, 2004 Report Share Posted November 9, 2004 a kacper wie gdzie trafiaja jego zdjecia :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts